Káva a všetko s ňou spojené
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Ziadny automat ti espresso nepripravi. Espresso ma presne definovane atributy, do ktorych by sa mal barista vtesnat. Mnostvo kavy, mnostvo vody, jemnost mletia sa nastavuje podla casu extrakcie . . . http://www.piccoloneexistuje.cz/espresso
Dnes som sa odhodlal, že si kúpim Hario a budem sa učiť, no trošku ma odradilo, že je veľmi málo káv, ktoré majú vyznačené, že môžu byť pripravované cez Hario. Na takmer všetkých je moka konvička. Dostanem z nej kávu dobrej kvality?
EDIT: Poprípade radšej aeropress?
EDIT: Poprípade radšej aeropress?
- Odar
- Pokročilý používateľ
Vo všeobecnosti sa kávy pražia na filter a espresso. Niektorá káva môže byť vhodnejšia na V60, iná na Aeropress a podobne. Ja každú novú kávu skúšam 2mi prípravami a vyberiem si. Je to subjektívne a aj podľa nálady. Vôbec sa toho neboj. Môže byť kľudne výborná aj na V60. Treba skúsiť a nájsť si to svoje.
Takže teoreticky akúkoľvek kávu si môžem spraviť vo V60 len hrubšie mlieť ano? Čo sa týka kvality kávy z čoho dostanem viac - V60 alebo aeropress? Pýtam sa lebo som pozeral nejake fora a články a všade niečo ine napisane
- Odar
- Pokročilý používateľ
S Aeropressom sa vies podla mna viac "hrat". Mnozstvo vody (pomer kava / voda), mletie, doba extrakcie. V60tka vo vseobecnosti vytahuje acidnejsie chute (viac do kysla). Je to individualne - neda sa povedat, ze toto, alebo toto je to spravne. Ja trebars preferujem V60, ale niekedy mam chut na hutnejsiu kavu, tak vtedy si robim Clever Drip.
Je rozdiel medzi plastovým, keramickým alebo sklenným dripperom pre Hario?
Tak po prvej príprave cez V60 už chápem prečo nazývate prípravu kávy rituálom Na prvý pokus mi prišla káva trošku viac "vodová" a aj napriek tomu, že som prepláchol filter horúcou vodou tak bolo trošku cítiť papier... Ale tak na prvý krát to snáď nebolo až také zlé
- Odar
- Pokročilý používateľ
Z mojich skusenosti s V60tkou, ktoru robievam najcastejsie vyplyva, ze ak je kava bez tela a moc vodova, podcenil som blooming. Je naozaj velmi dolezity, tych 30 sekund treba nechat kavu "namocenu", potom dalej zalievat. Inak voda cez nu len "preleti" a je to hneda voda. Casom na to prides - chce to prax.
Odporucam pozriet
alebo
To prve je podrobnejsie. Valerian tam upozornuje aj na ine veci. Ja si videa od GP velmi vazim. Naozaj sa s tym vyhrali.
Specialne k bloomingu (daval som to sem uz skor)
Odporucam pozriet
alebo
To prve je podrobnejsie. Valerian tam upozornuje aj na ine veci. Ja si videa od GP velmi vazim. Naozaj sa s tym vyhrali.
Specialne k bloomingu (daval som to sem uz skor)
Super ďakujem pekne popozeram v noci Ráno potrenujem
Nazor na niečo taketo? http://www.magnet-3pagen.sk/trvanliv-fi ... tegory=502
Aké je ideálne množstvo kávy pre Hario? Všade čítam inak, niekde 18g, inde zase 23 alebo 26... spraví tých pár gramov veľký rozdiel v chuti? ... čo ak chcem spraviť napríklad 2 kávy? mám dať 36 resp. 52g kávy???
- Odar
- Pokročilý používateľ
Filtrovanu kavu robis vzdy v nejakom pomere. Priblizne 1:15, to znamena na gram kavy 15 g (cize mililitrov) vody. Ja si robievam pre seba z 20 g kavy, na co pouzijem 300 ml vody. Trebars pre 3 osoby robim z 33 g kavy a pol litra vody, pre 5 osob 60 g kavy, 900 ml vody. Samozrejme sa ti tym predlzuje cas extrakcie.
Vacsina navodov (napr. Doubleshot) je postavena na 450 g vody a tam je dany nejaky cas, za ktory ma extrakcia prebehnut (3 - 3,5 minuty). Podla toho mam cca nastavene mletie (plus individualne doladim podla chuti). Ked davam vacsie mnozstvo kavy a vody, mletie uz nemenim.
Su ale aj postupy, kde uvadzaju pomer 1:13, inde 1:17. Je to individualne. Ale niekde okolo tych 1:15 by si sa mal drzat. Mozes si ceske a slovenske recepty porovnat trebars s Blue Bottle https://bluebottlecoffee.com/preparation-guides
Vacsina navodov (napr. Doubleshot) je postavena na 450 g vody a tam je dany nejaky cas, za ktory ma extrakcia prebehnut (3 - 3,5 minuty). Podla toho mam cca nastavene mletie (plus individualne doladim podla chuti). Ked davam vacsie mnozstvo kavy a vody, mletie uz nemenim.
Su ale aj postupy, kde uvadzaju pomer 1:13, inde 1:17. Je to individualne. Ale niekde okolo tych 1:15 by si sa mal drzat. Mozes si ceske a slovenske recepty porovnat trebars s Blue Bottle https://bluebottlecoffee.com/preparation-guides
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
brozurka doubleshot https://www.doubleshot.cz/media/pdf/bro ... gguide.pdf
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať