Výroba domáceho vína

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
PETERPANs
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 579
Dátum registrácie: Ne 05. Nov, 2006, 02:00

Výroba domáceho vína

Príspevok od používateľa PETERPANs »

Nazdar,

kúpil som si demižón a uvažujem nad materiálom na kvasenie vína. A tu sa natíska otázka čo s dužinou. Pýtal som sa na názor ľudí a došiel som asi na niečo také:
1. Nie každé ovocie sa oplatí lisovať, zvlášť ak nie je šťavnaté, napr. šípky
2. Kto nemá lis ten by radšej nemal lisovať a mal by to dať do demižóna so všetkým, pretože cez gázu aj tak veľa štavy ostane v dužine. Ja lis nemám.
3. Niekto hovoril, že pri kvaseni s dužinou má víno lepšiu chuť ako keby ste kvasili iba šťavu a obsahuje aj viac prospešných zložiek, ktoré sa dostávajú do vína aj zo šupiek ovocia postupným rozkladom dužiny a jej usadením na dno demižóna. V niektorých prípadoch je údajne dobré ponechať aj kôstky z ovocia, ak chceme dodať vínu horkejšiu alebo korenistejšiu chuť.
4. Niekto zase tvrdil, že lepšie je kvasiť iba vylisovanú šťavu (aj keď iba cez gázu), víno je oveľa čírejšie a jemnejšie a je ho aj viac, pretože pri sťahovaní vína z demižóna kde bola aj dužina, značná časť vína sa vyhodí aj s usadeninou.
5. Niekto zase hovoril, že je dobré zakvasiť dužinu a po pár dňoch ju vylisovať a túto kvasenú šťavu nechať znova kvasiť
6. Sú ľudia, ktorý tvrdia, že drožide je lepšie ako vinárske kvasinky, že vinárske kvasinky sa skôr hodia na víno vyrábané z vylisovanej šťavy
7. Počul som aj tvrdenie, že kvasenie vína spolu s dužinou má výhodu v tom, že kvasinkám netreba pridávať žiadnu živú soľ, nakoľko v dužine je dostatok výživy a tí čo lisujú šťavu, ju musia pridávať lebo vylisovanú dužinu vylúćia z procesu kvasenia. A že vraj živá soľ a jej neodhadnutie môže poškodiť chuť vína.
8. Víno z vylisovanej štavy sa vyrába oveľa rýchlejšie ako víno kvasene s dužinou.

Má niekto na tieto body názor? :)
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)
Používateľov profilový obrázok
stiv
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 10103
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: BT

Re: Výroba domáceho vína

Príspevok od používateľa stiv »

Kokos demizon. :D

U nas vo vinohrade tento vikend oberame hrozno. My pozbierane hrozno davame do mlynkoodstopkovaca, potom do lisu a stava sa dava do nerezovych sudov, kde sa potom podla potreby dosladi a nechava kvasit. Potom sa staca z kalov a nechava zriet. Pred plnenim sa stabilizuje, siri a potom filtruje. :)
.
Používateľov profilový obrázok
PETERPANs
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 579
Dátum registrácie: Ne 05. Nov, 2006, 02:00

Re: Výroba domáceho vína

Príspevok od používateľa PETERPANs »

stiv napísal:Kokos demizon. :D

U nas vo vinohrade tento vikend oberame hrozno. My pozbierane hrozno davame do mlynkoodstopkovaca, potom do lisu a stava sa dava do nerezovych sudov, kde sa potom podla potreby dosladi a nechava kvasit. Potom sa staca z kalov a nechava zriet. Pred plnenim sa stabilizuje, siri a potom filtruje. :)
No, su aj taky co nemaju vinohrad a ani nerezove nadoby, nieto este lis. Akorat dnes som zohnal asi 12Kg hrozna tmaveho za strasne dobru cenu a kedze mam 25L demizon neostane mi nic ine ako doliat vodu, nelisovat to iba rozmliazdit a takto to hodit tam plus dosypat 1-2 kg cukru. Ako ovocne vino. :) Ale kvasinky som dal vinarske. :)
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)
Používateľov profilový obrázok
Fullesh
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 5203
Dátum registrácie: So 05. Apr, 2008, 14:00
Bydlisko: Nitra

Re: Výroba domáceho vína

Príspevok od používateľa Fullesh »

Tmave = cervene ? Po pridani 2kg cukru na 12kg hrozna, ztoho budes mat akurat hnus.

http://www.vina.szm.com/hrozno.htm
|MB| MSI B450I Gaming Plus |CPU| AMD Ryzen 5 5600G |CPU's Cooler| AIO 140mm
|RAM| G-Skill 2x8GB DDR4 3200MHz Trident-Z |GPU| AMD Vega 7
|SSD| Intel 660p 1024GB M.2 NVMe |PSU| NZXT 650W 80Plus Gold |Case| NZXT H1 V1
|LCD| BenQ BL3200PT |Mouse| Logitech G603 |Pad| Razer Goliathus Speed |OS| Microsoft Windows 10 Pro x64 SK
|OC| Celeron D 330 E0 / Pentium E2160 M0 / Pentium E5200 M0 / Pentium E5200 R0 / Phenom II X3 720 C2 / Core i5 2500K / Core i5 6600K
.
chatpall
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 315
Dátum registrácie: Ne 18. Jan, 2015, 09:43
Bydlisko: Ziar nad Hronom

Re: Výroba domáceho vína

Príspevok od používateľa chatpall »

ja som robil zo dva krat trnkove... celkom vyslo :)
Všetko o materiáloch

MB: MSI Z97 Gaming 5, CPU: i7 4970K,GPU:Nvidia gtx750ti, RAM: Kingston Hyper X Savage 1600 Mhz, Cooler: NOCTUA NH-U12P SE2, HDD: Crucial Mx100, BEDŇA: NZXT SOURCE 340 Midi-Tower, ZDROJ: Seasonic S12G, RT 80+ Gold Monitor: Dell H2214Hb, OS:Ubuntu 14.04
Používateľov profilový obrázok
stiv
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 10103
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30
Bydlisko: BT

Re: Výroba domáceho vína

Príspevok od používateľa stiv »

PETERPANs napísal:12Kg hrozna tmaveho za strasne dobru cenu a kedze mam 25L demizon neostane mi nic ine ako doliat vodu, nelisovat to iba rozmliazdit a takto to hodit tam plus dosypat 1-2 kg cukru. Ako ovocne vino.
To si mohol uz radsej zohnat to vino...
.
stefan222
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7037
Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59
Bydlisko: Prešov(39)

Re: Výroba domáceho vína

Príspevok od používateľa stefan222 »

dlhe roky s dedkom sme robievali vino. este neake sklenene 100l nadoby mam na povale dakde.
1.ziadnu vodu. to radsej burciak,dzme,sirup. s vodou to len pokazis a spomali sa prirodzene kvasenie.
2.do vymackanej stavy, hod vajce , miesaj a davaj kusa roztopeny cukor kym vajce nestupne na hladinu.
3.netreba kvasinky ani shity ine ale len do izbovej cca 22stupnov izby dat na cca paru dni. to je jorne kvasenie. dolne sa neodporuca novacikom kedze rychlo hnije a pokazi celu sud. horne kvasene pomaly pada a stihas precucavat do dalsieho demizona. to precucnes tak 3x aby mohlo ist do pivnice sa ulezat. a potom pijes. easy. mame doma uz malo krikov izabely co rozdam kade komu ale keby bola moznost.idem a zivim sa tym. pekne remeslo len treba vediet nepit.
hry- ps5
doma-HP probook

Návrat na "Debata o všetkom"