Káva a všetko s ňou spojené
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 5630
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
- Bydlisko: PD / NR Slovensko
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Ziadny automat ti espresso nepripravi. Espresso ma presne definovane atributy, do ktorych by sa mal barista vtesnat. Mnostvo kavy, mnostvo vody, jemnost mletia sa nastavuje podla casu extrakcie . . . http://www.piccoloneexistuje.cz/espresso
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Dnes som sa odhodlal, že si kúpim Hario a budem sa učiť, no trošku ma odradilo, že je veľmi málo káv, ktoré majú vyznačené, že môžu byť pripravované cez Hario. Na takmer všetkých je moka konvička. Dostanem z nej kávu dobrej kvality?
EDIT: Poprípade radšej aeropress?
EDIT: Poprípade radšej aeropress?
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 5630
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
- Bydlisko: PD / NR Slovensko
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Vo všeobecnosti sa kávy pražia na filter a espresso. Niektorá káva môže byť vhodnejšia na V60, iná na Aeropress a podobne. Ja každú novú kávu skúšam 2mi prípravami a vyberiem si. Je to subjektívne a aj podľa nálady. Vôbec sa toho neboj. Môže byť kľudne výborná aj na V60. Treba skúsiť a nájsť si to svoje.
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Takže teoreticky akúkoľvek kávu si môžem spraviť vo V60 len hrubšie mlieť ano? Čo sa týka kvality kávy z čoho dostanem viac - V60 alebo aeropress? Pýtam sa lebo som pozeral nejake fora a články a všade niečo ine napisane
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 5630
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
- Bydlisko: PD / NR Slovensko
Re: Káva a všetko s ňou spojené
S Aeropressom sa vies podla mna viac "hrat". Mnozstvo vody (pomer kava / voda), mletie, doba extrakcie. V60tka vo vseobecnosti vytahuje acidnejsie chute (viac do kysla). Je to individualne - neda sa povedat, ze toto, alebo toto je to spravne. Ja trebars preferujem V60, ale niekedy mam chut na hutnejsiu kavu, tak vtedy si robim Clever Drip.
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Je rozdiel medzi plastovým, keramickým alebo sklenným dripperom pre Hario?
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Tak po prvej príprave cez V60 už chápem prečo nazývate prípravu kávy rituálom Na prvý pokus mi prišla káva trošku viac "vodová" a aj napriek tomu, že som prepláchol filter horúcou vodou tak bolo trošku cítiť papier... Ale tak na prvý krát to snáď nebolo až také zlé
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 5630
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
- Bydlisko: PD / NR Slovensko
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Z mojich skusenosti s V60tkou, ktoru robievam najcastejsie vyplyva, ze ak je kava bez tela a moc vodova, podcenil som blooming. Je naozaj velmi dolezity, tych 30 sekund treba nechat kavu "namocenu", potom dalej zalievat. Inak voda cez nu len "preleti" a je to hneda voda. Casom na to prides - chce to prax.
Odporucam pozriet
alebo
To prve je podrobnejsie. Valerian tam upozornuje aj na ine veci. Ja si videa od GP velmi vazim. Naozaj sa s tym vyhrali.
Specialne k bloomingu (daval som to sem uz skor)
Odporucam pozriet
alebo
To prve je podrobnejsie. Valerian tam upozornuje aj na ine veci. Ja si videa od GP velmi vazim. Naozaj sa s tym vyhrali.
Specialne k bloomingu (daval som to sem uz skor)
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Super ďakujem pekne popozeram v noci Ráno potrenujem
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Nazor na niečo taketo? http://www.magnet-3pagen.sk/trvanliv-fi ... tegory=502
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Aké je ideálne množstvo kávy pre Hario? Všade čítam inak, niekde 18g, inde zase 23 alebo 26... spraví tých pár gramov veľký rozdiel v chuti? ... čo ak chcem spraviť napríklad 2 kávy? mám dať 36 resp. 52g kávy???
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 5630
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
- Bydlisko: PD / NR Slovensko
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Filtrovanu kavu robis vzdy v nejakom pomere. Priblizne 1:15, to znamena na gram kavy 15 g (cize mililitrov) vody. Ja si robievam pre seba z 20 g kavy, na co pouzijem 300 ml vody. Trebars pre 3 osoby robim z 33 g kavy a pol litra vody, pre 5 osob 60 g kavy, 900 ml vody. Samozrejme sa ti tym predlzuje cas extrakcie.
Vacsina navodov (napr. Doubleshot) je postavena na 450 g vody a tam je dany nejaky cas, za ktory ma extrakcia prebehnut (3 - 3,5 minuty). Podla toho mam cca nastavene mletie (plus individualne doladim podla chuti). Ked davam vacsie mnozstvo kavy a vody, mletie uz nemenim.
Su ale aj postupy, kde uvadzaju pomer 1:13, inde 1:17. Je to individualne. Ale niekde okolo tych 1:15 by si sa mal drzat. Mozes si ceske a slovenske recepty porovnat trebars s Blue Bottle https://bluebottlecoffee.com/preparation-guides
Vacsina navodov (napr. Doubleshot) je postavena na 450 g vody a tam je dany nejaky cas, za ktory ma extrakcia prebehnut (3 - 3,5 minuty). Podla toho mam cca nastavene mletie (plus individualne doladim podla chuti). Ked davam vacsie mnozstvo kavy a vody, mletie uz nemenim.
Su ale aj postupy, kde uvadzaju pomer 1:13, inde 1:17. Je to individualne. Ale niekde okolo tych 1:15 by si sa mal drzat. Mozes si ceske a slovenske recepty porovnat trebars s Blue Bottle https://bluebottlecoffee.com/preparation-guides
- M1ch4l
- VIP
- Príspevky: 6682
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
- Bydlisko: Kysucký Lieskovec / Praha
Re: Káva a všetko s ňou spojené
brozurka doubleshot https://www.doubleshot.cz/media/pdf/bro ... gguide.pdf
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať