Káva a všetko s ňou spojené
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Uz som objednal, zajtra ju mam. Som zvedavy.
Minuly tyzden alebo tak nejak mali tiez nejaku limitovku, ale to som neobjednaval.
Minuly tyzden alebo tak nejak mali tiez nejaku limitovku, ale to som neobjednaval.
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
tesco kena mleta (hrubka mletia akurat na aeropress)
Brutal prekvapenie. Patri medzi najlepsie stredne prazene kavy co som zatial pil(ani z praziarne som lepsiu nemal). Viac mi chutia uz len svetlo prazene.
https://potravinydomov.itesco.sk/grocer ... 2121091824
Brutal prekvapenie. Patri medzi najlepsie stredne prazene kavy co som zatial pil(ani z praziarne som lepsiu nemal). Viac mi chutia uz len svetlo prazene.
https://potravinydomov.itesco.sk/grocer ... 2121091824
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Vcera som skusal Gejshu na V60. Snad len mletie by som mohol trochu este popustit. Ta kava ma najchutnejsiu dochut - tam citit ovocne tony, jemnu kyselkavost. Je velmi chutna. Odporucam nechat ju trosku ochladnut, vtedy ten chutovy profil citit jasnejsie.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 17. Nov, 2015, 17:34
Ahojte viete my poradiť nejakú dobrú kávu? Už dlho my tu stojí kávovar na prekvapkávanú kávu . Nič extra za cca 50 e. Časom kúpim aeropress alebo V60. Doteraz som pil len klasickú zalievanú kávu ale teraz by som sa kávu aj rád sám mlel! Mlynček mám ! Pozeral som niečo ako https://potravinydomov.itesco.sk/grocer ... 2121091824 na skúšku prípadne http://www.coffeesheep.sk/shop/kenya/ máte s tím niekto skúsenosť bývam kúsok od TN. Alebo niečo od https://www.gpkava.sk/shop/ethiopia-idido/ ? Ďakujem za každú radu.
Coffeesheep pomerne dobrá káva, skvelý prístup, milá obsluha na predajni a v kaviarni
-
- Používateľ
Ďakujem a čo povieš na tú kenya od nich? Prípadne porad niečo dobré pre začiatok?
- Odar
- Pokročilý používateľ
Neexistuje kava "pre zaciatok". Bud ti chuti, alebo nechuti. Ak chces nieco nove, kludne skus africku kavu. Ak praziar nie je debil (= nezabije charakter kavy prazenim), su to velmi chutne kavy. Ja v sezone africke kavy preferujem, aj ked su vacsinou drahsie. Kludne aj Coffeesheep. Este som od nich nic nemal, ale niekde zacat treba. Isto to bude na mile vzdialene od kavy z bezneho obchodu.
-
- Používateľ
Ok Ďakujem Odar. Ešte ma napadlo nezabijem potenciál tej kávy ked bude zatiaľ pripravovaná cez lacnejší kávovar ako som písal vyššie?
- Odar
- Pokročilý používateľ
To posudit nedokazem - neviem, co s tym ten kavovar robi, pri akej teplote prebieha extrakcia, ako dlho, atd. Ked zvolis lubovolnu "manualnu" metodu, mas kontrolu nad tym, co robis a ked je kava zla, mozes si za to sam. Velmi dolezity je mlyncek, za najlacnejsi a najjednoduchsi "upgrade" povazujem filtrovanie vody. Samozrejme za predpokladu, ze dodrzis casy extrakcie vcetne bloomingu. Ak ta voda v tom stroji cez kavu iba "prebehne" pri 75 'C, tak to dobre nebude. Ale vestit nechcem - ze je ten stoj lacny este neznamena, ze je zly.
BTW niekde na Youtube si pohladaj kanal Green Plantation a je tam jedno video, kde Valerian pouziva automat a trosku mu "pomohol", aby extrakcia prebehla lepsie. Mozno som to uz sem aj do tohto vlakna daval. Teraz nemam cas to hladat, ak nenajdes, neskor skusim popatrat, ktore video to presne bolo. Mozno aj to by bola cesta.
EDIT:
BTW niekde na Youtube si pohladaj kanal Green Plantation a je tam jedno video, kde Valerian pouziva automat a trosku mu "pomohol", aby extrakcia prebehla lepsie. Mozno som to uz sem aj do tohto vlakna daval. Teraz nemam cas to hladat, ak nenajdes, neskor skusim popatrat, ktore video to presne bolo. Mozno aj to by bola cesta.
EDIT:
Naposledy upravil/-a Odar v Ut 25. Okt, 2016, 09:06, upravené celkom 1 krát.
Otazka 1: Cez V60 som skúsil už asi 6 odrôd káv, no 5 z nich mi chutilo veľmi podobne, priam až rovnako. Čím to môže byť? Skúšal som aj trochu pomeniť mletie, jemnejšie, hrubšie, no moc to s chuťou nespravilo. Môže byť problém, že mi voda príliš ochladne?
Otazka 2: Ako veľmi ovplyvní chuť keď trochu prešvihnem čas extrakcie? Napr. o 1 min?
Otazka 2: Ako veľmi ovplyvní chuť keď trochu prešvihnem čas extrakcie? Napr. o 1 min?
na V60 prešvihneš čas o 1 minútu?
NTB ASUS Vivobook M3504YA AMD Ryzen 7 7730U, RAM 16GB, 1TB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
- Odar
- Pokročilý používateľ
Ak presvihnes cas extrakcie o minutu, mas velmi jemne mletie a "zebetonoval" si filter. Kava je preextrahovana, viac horka. Prichadzas o kyslejsie, lahsie tony.
- Krutibrko
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00
Viete mi prosim Vas poradit nejaky plneautomaticky kavovar do cca 400e?