Všeobecná diskusia

Diskusie o automobiloch, dopravných predpisoch, motocykloch, a iných témach súvisiacich s dopravou.

Objektívna zodpovednosť je...

pozitívny krok k bezpečnosti cestnej premávky.
71
42%
hlúposť.
99
58%

Celkom hlasov: 170

mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> Chcete lacne narazniky, diely, cidla atp, a preco si potom myslite ze by sa nasiel idiot co
>> by vyvalil za auto 20k, ked si ho na ikea style vie poskladat za 10k doma?

co takto uplne sprosta parita "nahradny diel stoji tolko kolko u nas vo vyrobe" pripadne ferova prirazka cojaviem 35% namiesto sucasnej 2000% ?
Preco automobilky na dieloch zarabaju obrovske kvanta penazi, preco ceny su take ake su ? Nie, logistika ich nestoji tolko. Odpoved : pretoze mozu. Ziadny iny dovod tam nie je.

Je nevyvratitelny fakt ze cenovky dielov ktore dostane end-user v dealerskej sieti su obrovsky predrazene oproti realnym nakladom ktore ma automobilka. Jasne, podnikaju za ucelom dosiahnutia zisku, to aj ja a aj ty. Ale sa mi zda ze oni ten zisk maju zlahka neprimerany. Fakt. Vidno to na jednoduchom fakte, sucet cien vsetkych dielov na dane auto dosiahne minimalne MNOHONASOBOK cenovky toho auta, cize niekde po ceste sa stala chybicka.

Chyba. Alebo skor chybisko. Pre zakaznika chybisko. Tu predsa nejde o to aby si si mohol doma ikea-style skladat.

Co takto system "dokazeme kretenovi predat Ojdi A6 v zostave XXX tak vsetky diely dohromady si keket bude moct kupit za rovnake peniaze" ? To by potom bola slaba motivacia skladat, pretoze to su obrovske naklady a komplikacie navyse, ze ? Ain't gonna happen, I know. Just dreaming.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
killswitch
VIP
VIP
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa killswitch »

nie je to skor tak, ze cena noveho auta je podhodnotena, pretoze cenova vojna, ale spolu so servisom a nahradnymi dielmi to vychadza do plusu?
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Chris »

HellAngel: mas osobnu skusenost, alebo dedukujes co vidis na nete? Lb neni vsetko zlato co sa blisti.... a super prezentuje...
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

Iba net, osobnu skusenost nemam, ale necital som na nich nejako negativne ohlasy. Mas nejake info?
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
Snake
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Snake »

mp3turbo napísal:>> Chcete lacne narazniky, diely, cidla atp, a preco si potom myslite ze by sa nasiel idiot co
>> by vyvalil za auto 20k, ked si ho na ikea style vie poskladat za 10k doma?

co takto uplne sprosta parita "nahradny diel stoji tolko kolko u nas vo vyrobe" pripadne ferova prirazka cojaviem 35% namiesto sucasnej 2000% ?
Preco automobilky na dieloch zarabaju obrovske kvanta penazi, preco ceny su take ake su ? Nie, logistika ich nestoji tolko. Odpoved : pretoze mozu. Ziadny iny dovod tam nie je.

Je nevyvratitelny fakt ze cenovky dielov ktore dostane end-user v dealerskej sieti su obrovsky predrazene oproti realnym nakladom ktore ma automobilka. Jasne, podnikaju za ucelom dosiahnutia zisku, to aj ja a aj ty. Ale sa mi zda ze oni ten zisk maju zlahka neprimerany. Fakt. Vidno to na jednoduchom fakte, sucet cien vsetkych dielov na dane auto dosiahne minimalne MNOHONASOBOK cenovky toho auta, cize niekde po ceste sa stala chybicka.

Chyba. Alebo skor chybisko. Pre zakaznika chybisko. Tu predsa nejde o to aby si si mohol doma ikea-style skladat.

Co takto system "dokazeme kretenovi predat Ojdi A6 v zostave XXX tak vsetky diely dohromady si keket bude moct kupit za rovnake peniaze" ? To by potom bola slaba motivacia skladat, pretoze to su obrovske naklady a komplikacie navyse, ze ? Ain't gonna happen, I know. Just dreaming.

A potom sa nezabudnite stazovat na to aky je cely svet zly, ze vam znizovali platy, ze vasmu zatovi dali vypoved lebo ho nahradili roboty atp. ja viem o com hovoris, ale to je rovnako aj na PC trhu, preco Supermicro stoji 5x tolko ako bezny PC? preco Xeon stoji 2x tolko ako i7? No lebo niekto si dal tu namahu vyvijat to, a su na to podmienky.

Ver mi ze automotive biznis je biznis s velkym B, ale vyvoj, logistiku a pod treba zaplatit, aj ludi. Opakujem, ked sa nic nebude srat, nikto nebude nic opravovat, vyrabat a servisovat, tak sa ti celkom pekne moze stat, ze prijmaci technik ti prebere fleka/zakazky lebo sa mu nebude oplatit robit v servise.

Mne je jedno kto kolko na tom zarobi, za 4 roky sli do osmy skoro 18k, posledne som tukol predok, oprava 3700€, platil som 160€, sere ma to? ani v najmensom, aj keby som 3700€ platil, je mi to u prdele, lebo viem ze keby to auto stalo, nikdy to naspat nedostanem.

PS: teraz mi hapruje svetlo a jeho AFS system, rok sa odhodlavam k oprave, origo audi 1200€, origo Hella 650€ (ks), ale k helle nedostanem ani riadiacky, ani motorceky, ani krytky, nic, k audi komplet svetlo, myslis ze kvoli cenovemu rozdielu 200€ /ks budem vymyslat s hellou? asi to hodim rovno do autorizaku, dam si kavu, a verim ze mi daju zlavu 30% ako posledne, donesiem im flasu, a mam to v zaznamoch, s 2r zarukou, a keby bol akykolvek problem, zdvihnem telefon a vyriesime. Ja si vztahy vazim viac ako prachy, preto napr nic neplatil pri vyjazde service mobilu s defektom na dialnici, a druhemu pomaly nauctuju aj vymenu ziarovky podla normohodin. Neriesim co to stoji vo vyrobe, velmi dobre viem ze 8HP55A stoji vyrobit asi 1500€, ale to neznamena ze to je trhova cena, ked bude, budeme mat ovela vacsi pruser nez ze taka a taka je marza, nakolko ti garantujem ze budeme zarabat 300€, prenesie sa to vsade (tie diely treba vozit, a ver ze my sme mali pani aby sa na ukor nas niekto nenabalil, ale mne to zily netrha)

.
Snake
VIP
VIP

PPS: a aby si si nemyslel ze niekde inde to nefunguje rovnako, moj novy ZBook CTO vysiel cca 3300€ bez DPH (nakup!!! nie predaj na zakosa! a cena OPG), Z Turbo Drive G2 vyslo donho cca 330€, cena nahr. dielu je 690€, u Lenova je ten isty disk (Toshiba MZnieco...) pre mna predaj za 490€, nahradny diel netusim, takze ako vidis, 200% marze funguju vsade, zistoval si si co stoji Processor Kit na Dell servre? Vyvali ti bok, a ver mi ze nejake odporucanie intelu ohladom ceny tu nehra rolu. To iste je Quadro vs GeForce, pricom sa meni jeden flag v BIOSe, blbe co?

.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

mam taky dojem ze nalozit do autiaka 18k za styri roky, ze Zbook za 3300 nie je typicke pre slovenskeho sudruha. Z toho mi tak nejak vyplyva ze si v prijmovej skupine MamPitchi a ze tebe to nevadi.

To ale este stale neznamena ze je to uplne rovnako usmevne pre kazdeho. A nielen na Slovensku. Furt si nejako nemozem pomoct ale oprava zajacika v hmlovke na Pole za sto tisic korun je proste vopruz. Absolutne mimo. Noze hod obrazky tvojho predku nech to porovname s Polom na ktorom nebolo vidno roztrepanu hmlovku. Lebo tvoja oprava za 3700 a neviditelne pokazene Polo za 3200... no vies co chcem povedat...

Nieco mi na tom proste nesedi. Silno nesedi. Aj keby som zarabal 20.000 mesacne tak stale silno nesedi.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Snake
VIP
VIP

nejde o kategoriu, predstav si ze ked som bol student nekupoval som si kazdy rok nove veci, proste akceptujem nejaku trhovu hodnotu a nerobim si nervy z toho ze niekto tam hore ma z kazdeho srobu euro, ked mne ten jeden srob zachrani zivot, kludne mu dam aj dve. Notas tiez je na 5 rokov, EliteBook sa drzal chalan 5 rokov a nikdy ma nenechal v stychu, aj na dnesnu dobu je este silno pouzitelny, nemam mu co vytknut.

Ze niekto kupi acer a potom za dva roky a jeden den to vydrbe do kosa lebo ostane cierny, to neni moj problem, ze niekto kupi polo, zebere zajaca a meni pol palubovky + zuby taktiez neni moj problem. Prachy boli aj budu, musime byt zdravi a menej nervny, menej sa ponahlat, vsetko ostatne je druhorade.

.
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00

Príspevok od používateľa felipe25 »

ked mne ten jeden srob zachrani zivot, kludne mu dam aj dve.

a otazka: ked nebudes mat 2, ani 1, ale len 0,5? :D
tvoje nazory su bohuzial uzko spate so stavom tvojej penazenky, a reprezentuju mozno 2% ludi.. asi tak:D

v okoli mam x znamych, co maju rodiny, splacaju hypoteky, staraju sa o deti... atd atd, a tym ludom ostava 100e mesacne na "neplanovane" vydavky.... ako moze taky clovek uvazovat ako ty?? :)) tazko.. je ine, byt v situacii: neriesim, a je ine v situacii: NEMAM... nieze nedam, ale nemam.

preto ludia potom obchadzaju autorizaky, snazia sa setrit kde sa da, demontuju si cast vyfuku len aby setrili, olej menia menej casto jak viac casto /bo ked sa nevyznaju, +-10 000km si myslia ze sarapatu neurobi../ atd atd... lenze musi s rozlisovat tri stavy:

mam v pixi, mam a dam- to si ty 2%
MAM, ale nedam, lebo radsej usetrim, a pojdem inde /abo ked auto ide budem jazdit kym neostanem stat na dialnici a nezaplatim 10x tolko/ 40%
dal by som, ale NEMAM, a som rad, ze mam co do huby 58%

nie kazdy ma taky rozpocet, ze mu ostane viac jak 100vka na "neplanovane" veci.. a len mi tu nezacnite basnit o tom, ze ludia su blbi, co si nevedia setrit a pod.. a da sa? ked niekto nechce byvat v podnajme, a kupi vlastny byt, rodina, pridu deti, tak sa fakt "neda"..

potom sa necudujem, ze x ludi to riesi jak turbo - radsej jazdenka, ako nove, lebo na nove nema. ano, na mojho rapida by mal, ale on chce vacsie, pre rodinu, a na take nove by uz nemal. s tym napr. v pohode suhlasim. ak sa do aut vyzna, ma znamosti /a vela/, tak si poriesi cokolvek a usetri, a prezije aj bez noveho... ale keby na tom mal, verim, ze kupi nove. ale ist do auta vacsej triedy, pre rodinu, kociar.. tak na to je aj 30t € malo..
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
Snake
VIP
VIP

ked mi ostane 0,5 tak si auto nekupim, slovensky komplex je robit na image, splacat a vyberat si uvery na dovolenky, na darceky, na auta, na hodinky, nech mam fejkove breitlingy ako rytmus a pod. Poznam X ludi co im ostava 100e mesacne a rozhodne auto nemaju, takze zacnime tym, ja nemozem za to ze vo vasom kraji neexistuje stredna vrstva, posledne co som bol v KE, tak Bentley, a stare skodovky, dovi, nic medzi, a ked aj, tak BA znacky. Ja verim ze to tam nemate tazke, ale ja nebudem mat A8 ked budem zarabat 500, to mi ver.

Bezne to vidiet na 20 rocnych soplakoch, BMWé nech ti ne*ebe, 5000 uver, a potom starline napravy, a to nema hypo, byva u mamky, vydavky su cigarety a 10e benzin kazdy den, a ostane mu hovno, to je slovensky styl, keby sa kazdy zakryval takou dekou ako ma, zil by kludnejsie, a nehovor mi ze auto potrebujes, prd, nepotrebujes, auto je pohodlnost, mozes vstat o dve hodky neskor lebo nemusis sa starat o odchod vlaku/mhd a podobne, ale neni to nutnost, takze ak niekomu ostane 100e (a to manzelom?), tak nieco robia kur*a zle.

To mas jak ked ked ti kilo povedal v jednej teme - ked tetuska uctovnicka si za 10 rokov nevie zarobit na novy PC, tak rozhodne robi nieco zle a mala by zmenit zamestnanie. To plati vo vsetkom.

.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

mate pravdu obaja, respektive je niekde uprostred. Snake ma pravdu v tom, ze sa treba prikryvat takou perinou, na aku mame. Na druhu stranu, ale este nemas deti a riesit pri malych detoch nieco MHD, to je na gulku. Neviem si to predstavit.
To ze nejaky curak, co zarobi 500e pri vybalovani tovaru tescu a uteka si zobrat uver 15 000e, aby mohol zamachrovat polorozpadnutym BMW 7 rady, to je uz ina vec. Ale z toho vyrastu. Hadam
Mam hpo, zena, dieta (druhe na ceste), a mame aj auto, nie z rozmaru, ale z potreby. Servis riesim podla toho co treba. Olej, filtre a podobne, si riesim u suseda na jame, ak uz treba dat auto na zdvihak, roky chodim ku jednemu kamaratovi co sa zivi opravovanim aut a riesim to u neho.
undertaker007
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 27. Sep, 2010, 19:31

Príspevok od používateľa undertaker007 »

Pripomenuli ste mi jedného kolegu v práci.
Zobral pôžičku 20000€ na veci štýlu celokožená dvojposteľ, Ebenový nábytok, ...
Potom 18000€ na Land Rover (neviem aký) 2.7TDi, ktorý mu žerie 15 litrov nafty na 100km možno preto, že jediné kam s ním chodí je do a z práce (v súčte teda celodenný nájazd 2.8 kilometra). Viac jazdiť nemôže, pretože mu nezostanú z výplaty žiadne peniaze. Tým žiadne myslím to, že keď zaplatí splátku pôžičky jednej, druhej, zostane mu 70€. Na všetko. Na naftu, na potraviny, na život. Býva u mamky a má frajerku s dvoma deťmi. Kedu príde platiť poistku za auto - nemá. Opravu ešte neriešil žiadnu (ani olej). Keďže poistku platiť musel a nemal, zobral - a ja naozaj neviem odkiaľ - ďalšiu pôžičku 1500€.
A teraz to, čomu ja vôbec nerozumiem.
Načo mu je také auto?
Načo ním chodí do práce?
Načo mu je koža na posteli?
Nemal by som ani voči jednému vôbec nič, keby na to mal...
Snake
VIP
VIP

" Na druhu stranu, ale este nemas deti a riesit pri malych detoch nieco MHD, to je na gulku. Neviem si to predstavit."

Mas niekolko moznost
a) deti nemat, co ich budes nosit v krabicke? Kazdy sudny normalny clovek si vie spocitat co ho deti vyjdu, aj co sa tyka pohodlia a financii
b) zmenit zamestnanie

Zivot sa nezije tak ze drzim tlamu a cakam co mi padne do lona, ked nemienis makat na sebe, nikam sa nedostanes, ani financne, ti ludia co na sebe pracuju, nemaju velakrat ani vysokoskolsky titul, lebo vedia ze na to ze nieco vies a vies to predat, papier netreba.

.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

neber to ze ja sa stazujem, to nie, vsetko co mame je to co sme chceli mat, robime na to a snazime sa to aj udrziaviat. Skor mi islo o to, ze pri rodine nemat auto, nie je moc dobre riesenie. Ked to zoberiem z mojho pohladu, zivot bez auta by bol podstatne narocnejsi, ako raz rocne vemnit potrebne veci + nejaky spotrebak.
Keby som na to auto a jeho udrziavanie nemal, tak by som si ho nekupil, respektive volil moznost B.
Ja neriesim cenu v autorizaku, jednoducho na to nemam, to e niekto ma je jeho vec. Poriesim to s Janom z garaze (ktore som dlho hladal), porozpravam sa snim o tom co potrebujem, alebo mi pozrie co ma caka nemynie, pokecame o dieloch a znackach, potom vyberiem. Je to pre mna efektivne, financne prijatelne a kvalitou prace som este nebol nikdy sklamany, co pri inych sa povedat nedalo.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> Zobral pôžičku 20000€ na veci štýlu celokožená dvojposteľ, Ebenový nábytok, ...

cisty pacient, taketo veci fakt netreba k zivotu. Kedze ich nema 99.999% obyvatelstva tak proste deklarujem ze ich naozaj netreba k zivotu.
V ziadnom pripade ich netreba v situacii kedy si musim na ne zobrat uver. To uz nieze hranici, ale absolutne iste sa klasifikuje nejakou poruchou v straznej vezi.

Tak ako Snake vyprava, jedna vec je mat a polozit dukat do hocicoho - je to tvoj dukat, chuj s nim a nas vsetkych do toho houblajz - a druha vec je nemat dukat a chciet hentake xujoviny v zmysle "musiet ich mat za kazdu cenu". Je totalne nepodstatne ci je to autiak alebo kozena postel alebo vylet do Afriky na splatky, proste zle.

Návrat na "Automobily a dopravná diskusia"