Zaklad PC

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
Ledy
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 11. Júl, 2005, 20:00

Zaklad PC

Príspevok od používateľa Ledy »

cafte chlapi,

Za poslednych par rokov co sa venujem PC som si vsimol jeden taky zaujimavy trend. ludia co si kupuju PC, a to hlavne mladsi kladu strasne maly doraz na zakladnu dosku, casto som videl ludi co si k zostave za 35-45k kupuju dosky za 4000Sk, ale do ostatnych komponentov vrazia podstatne viac.

Aky je vas nazor na to?

Ja osobne som zo starej skoly, doska je jeden z tych komponentov PC, ktory sa meni najmenej casto a spravidla len pri vymene platformy. Procak a najma grafika sa meni podstatne castejsie. Preto si myslim, ze prave na doske by sa nemalo setrit a mala by byt kvalitna.
CPU: C2D Q8300@2500Mhz MB: ASUS Rampage Formula RAM: ADATA 2x2GB 1066MHz 5-5-5-15 VGA: Sapphire 4870X2 HDD: 2x320GB WD YS-series Mouse: Razer Copperhead Keyboard: Saitek Eclipse Monitor: IBM Thinkvision C190 Audio: Creative S750 7.1 PSU: Fortron Everest 800W
CrakeN
Ban
Ban
Dátum registrácie: St 20. Apr, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa CrakeN »

Ja tvoj nazor poznam uz dost dlho. Ja ti poviem takto : Ak si user, ktory ide skladat komp, kupi dosku v cenovej hladine 4-6000 SKK, myslim, ze ta doska je dost kvalitna, vyssie uz su len nejake drobnosti navyse, co je s mojho pohladu zbytocne. Vacsina uzivatelov, ktory si skladaju novy komp, tak kupuju hlavne graficku kartu a procesor, pretoze na tom sa hraju. Ak kupia silny procesor a graficku, a nechcu moc taktovat, zbytocne budu vrazat velke peniaze do dosky. Ja osobne si myslim, ze je treba zvolit kompromis medzi tymito vecami, zvolit priority, resp. rozdelit to tak, aby nic nebolo ukratene (napr. moja zostava je v pohode zladena, sice uz ma nejaky polrok, ale vtedy to bolo akurat) :wink:
Hrochy
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa Hrochy »

No v PC sa neda usetrit na nicom: kupis slaby alebo zly zdroj, tak nemas stabilne PC pripadne sa neda taktovat. Zla VGA => slaby vykon alebo dokonca aj zly obraz, CPU by malo byt OK ak sa vybera spravne podla nasadenia. RAM podobne ako so zdrojom :).
Kde by si setril? Na motnitore aby ti oci vypaloval ? ALebo na klavesnici ktorej sa zasekavaju tlacidla, ci radsej kupit Genius mys ktorej opticky senzor potrebuje extra sietku aby sa vedel zorientovat a mechanicke koliesko registruje na pohyby nezavisle na otoceni toho kolieska?
Vsetky vymenovane veci su z osobnych skusenosti :(
A samozrejme zakladna doska: staci kupit jednu shitnu zakladnu dosku a ostatne kvalitne komponenty co su do toho PC vrazedne nenajdu vyuzitie :lol: .
Je to svinstvo :(
Spoiler: ukázať
Ledy
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 11. Júl, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Ledy »

Hrochy napísal:No v PC sa neda usetrit na nicom: kupis slaby alebo zly zdroj, tak nemas stabilne PC pripadne sa neda taktovat. Zla VGA => slaby vykon alebo dokonca aj zly obraz, CPU by malo byt OK ak sa vybera spravne podla nasadenia. RAM podobne ako so zdrojom :).
Kde by si setril? Na motnitore aby ti oci vypaloval ? ALebo na klavesnici ktorej sa zasekavaju tlacidla, ci radsej kupit Genius mys ktorej opticky senzor potrebuje extra sietku aby sa vedel zorientovat a mechanicke koliesko registruje na pohyby nezavisle na otoceni toho kolieska?
Vsetky vymenovane veci su z osobnych skusenosti :(
A samozrejme zakladna doska: staci kupit jednu shitnu zakladnu dosku a ostatne kvalitne komponenty co su do toho PC vrazedne nenajdu vyuzitie :lol: .
Je to svinstvo :(
Ak ide o kvalitne veci tak je jasna volba, ale nie kazdy ma neobmedzeny rozpocet. Ja osobne odporucam nech ludia radsej setria na prociku a grafike. To su najrychlejsie zastaravajuce komponenty na PC. RAM staci 1GB (2x512) ale nech je kvalitna, pripadne 2GB (2x1GB), takisto nech je kvalitna.

Ja by som sa nehanbil dat do noveho PC za 30k jednojadrovy procik a grafiku nieco okolo GF7600G(S)T. Vravim, tieto veci zastaravaju najrychlejsie. Zato na periferiach (mys, klavesnica, repro ...) a na zdroji s case by som setril najmenej - tie casto preziju nejednu platformu.
CPU: C2D Q8300@2500Mhz MB: ASUS Rampage Formula RAM: ADATA 2x2GB 1066MHz 5-5-5-15 VGA: Sapphire 4870X2 HDD: 2x320GB WD YS-series Mouse: Razer Copperhead Keyboard: Saitek Eclipse Monitor: IBM Thinkvision C190 Audio: Creative S750 7.1 PSU: Fortron Everest 800W
Hrochy
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa Hrochy »

Ledy: Jasne, nikto nepovedal ze treba kupovat to najrychlejsie co dany vyrobca ponuka, ja len kvoli spravnej kvalite: tam neslo o konkretny cip, ale o konkretneho ManLi vyrobcu co ani cin na jeho menejcenne a lacne kondenzatory nedava a sem tam vypadnu... aj take som videl :wink: .
Lepsie je kupit mainstream... ved aj tak na tom skoro kazda hra ide. Aaaa.... vid moj popis :(
Spoiler: ukázať
jararak
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Št 13. Jan, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa jararak »

podla mna je dobre si hned na zaciatku urcit na co bude pc urcene, co sa bude na nom robit a kolko som do toho ochotny investovat. napr ecs, manly a spol dosku ani iny komponent si uz v zivote nekupim (mal som book ecs) zato dfi sa mi zda byt prehnane, na relativne dobre takty a spol sa da dostat aj s podstatne lacnejsimi asuskami alebo abitkami a ide to. graficka karta, podla mna o generaciu starsi hichend je to prave na kupu ved nemusim hrat secko na 1600*1200, moze mi stacit aj 1024*768 ved aj tak vecsina ludi ma este stare 17" oslepovaky z dob ked kupili prve pc, mozno niektory uz maju aj nejako to lcd ale budis. zaklad je aj tak vyvazena zostava ktora dokaze urobit svoje za ten spravny cas a hlavne nepochova cely rodinny rozpocet.
Watching you ...

Modra je dobra a preto ju mam aj v logu.
GABO
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Ut 15. Júl, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa GABO »

hmm no asi tak ze urcit si na co bude PC urcene...ak sa niekto nema cas hrat naco mu bude v bedni X1900XTX ze :wink: .

Kazdopadne prva vec na com by som nestetril je zdroj ... kvalitka zdroj vydrzi dlho a odvedie dobru pracu. Potom zakladna doska...ak clovek na PC pracuje a nepotrebuje kazdy polrok upgradovat...zvoli si dosku taku ktora ma viac features a moznosti buduceho upgradu.
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555

Návrat na "Debata o všetkom"