Prenajom bytu vs Kupa domu (kalkulacia)
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: Prenajom bytu vs Kupa domu (kalkulacia)
felipe tebe bud chybaju zakladne ekonomicke a historicke znalosti aj dlhodoba pamat alebo si proste... skoda reci.
ja tiez tvrdim ze za cenu dvoch aut si mohol mat byt, dokonca byt vo vyrazne lepsej situacii ako ten ujo.
on si totiz byt nekupil a vonkoncom ho nedostal, on platil najom. to ze nakoniec mu ten byt pripadol bola len nahoda spolocenskych udalosit a pad kolektivneho vlastnictva kde obyvatelom tie byty odpredali bez zisku (tie odkupne ceny pokial si pamatam aj tak boli okolo rocneho priemerneho platu, takze mnohi si na to museli pozicat). k tomu este pripocitaj v akom stave tie bytovky ziskali, kolko museli a musia stale platit do fondu oprav apod. nebyt toho, ten najom plati do konca zivota a jeho deti ten byt nedostanu, kym ty hypo raz splatis a byt je tvoj.
ja som 30 litrov za dve auta nevysolil, kupil som si za to byt, zvysok som dolozil hypotekou (kde platim vyrazne menej ako 20% platu a vobec ho nemam na 30 rokov, ani na 20). vypocitaj si kolko by si mal platit na hypo 35000 dajme tomu na 20 rokov.
ja tiez tvrdim ze za cenu dvoch aut si mohol mat byt, dokonca byt vo vyrazne lepsej situacii ako ten ujo.
on si totiz byt nekupil a vonkoncom ho nedostal, on platil najom. to ze nakoniec mu ten byt pripadol bola len nahoda spolocenskych udalosit a pad kolektivneho vlastnictva kde obyvatelom tie byty odpredali bez zisku (tie odkupne ceny pokial si pamatam aj tak boli okolo rocneho priemerneho platu, takze mnohi si na to museli pozicat). k tomu este pripocitaj v akom stave tie bytovky ziskali, kolko museli a musia stale platit do fondu oprav apod. nebyt toho, ten najom plati do konca zivota a jeho deti ten byt nedostanu, kym ty hypo raz splatis a byt je tvoj.
ja som 30 litrov za dve auta nevysolil, kupil som si za to byt, zvysok som dolozil hypotekou (kde platim vyrazne menej ako 20% platu a vobec ho nemam na 30 rokov, ani na 20). vypocitaj si kolko by si mal platit na hypo 35000 dajme tomu na 20 rokov.
Spoiler: ukázať
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
pred 6 rokmi si mohol v KE v pohode byvat na terase za nejakych 50k, co by nebol ani strasny uver ak by si mal nieco nasetrene...
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
no ale moment.. ja som nemal 30k cash ... ja som to splacal.. postupne, ale BEZ NAVYSENIA..., noze mi napis, kolko by som dal banke, keby som vzal v 20r byt na hypo? rataj aj uroky v tom case /myslim 6,7%?/ + pri tom plate, ktory som mal v 20r. by ma banka vysmiala, a poslala kade lahsie../. takze, NIE. NEMOHOL SOM MAT BYT...ani by mi nan neschvalili hypoteku.. to mozno tak ako 27rocnemu... aj to by som mal po vyplate a zaplateni hypo plus energii taky zostatok, zeby som ledva prezil....
ano, za 10r som dal realne dokopy 30k cash. ale preco? lebo som musel.. lebo ked som siel platit 1/3 tak som ju musel mat, a aby som nepreplacal, tak som ju mal, a nebral na nu dalsie pozicky. keby som nemal auto, ako vacsina znamych v mojom okoli - nemam nic, ani auto, ani nasetrene.. - peniaze by sa rozdrbali na ine veci
za 50k? nie.. nerealne.. byty sledujem od cca r.2010, a take lacne take,o ktore by som mal zaujem neboli.. za 50k mozno byt ala 30r linka, WC, okna... a z coho by som to prerabal potom?.. treba pozerat A aj B.. mne sa oplati kupit prerobeny komplet byt, aby som nemusel riesit kadejake spotrebaky a pod., aby som banke zaplatil minimum na urokoch..
ano, za 10r som dal realne dokopy 30k cash. ale preco? lebo som musel.. lebo ked som siel platit 1/3 tak som ju musel mat, a aby som nepreplacal, tak som ju mal, a nebral na nu dalsie pozicky. keby som nemal auto, ako vacsina znamych v mojom okoli - nemam nic, ani auto, ani nasetrene.. - peniaze by sa rozdrbali na ine veci
za 50k? nie.. nerealne.. byty sledujem od cca r.2010, a take lacne take,o ktore by som mal zaujem neboli.. za 50k mozno byt ala 30r linka, WC, okna... a z coho by som to prerabal potom?.. treba pozerat A aj B.. mne sa oplati kupit prerobeny komplet byt, aby som nemusel riesit kadejake spotrebaky a pod., aby som banke zaplatil minimum na urokoch..
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
ale ano realne (55m2 tusim), aj s plastovymi oknami a fajn zariadenim (pouzitelnym), ale WC+kupelna sa prerabala to ano
ale druha vec je, ze tam sa obisla aj realitka a majitel to zdedil a chcel to proste len rychlo predat preto to bolo vyhodne... len nehovor, ze sa neda
ale zas ano, v 20tke to je ine, po 25tke to je tiez ine, vsetko zavisi od profesie, skoly atd.
ja si uzivam este VS kedze po skole to inak ako na 100-120k hypoteku bohuzial nevidim , kedze nechcem odist za hranice
ale druha vec je, ze tam sa obisla aj realitka a majitel to zdedil a chcel to proste len rychlo predat preto to bolo vyhodne... len nehovor, ze sa neda
ale zas ano, v 20tke to je ine, po 25tke to je tiez ine, vsetko zavisi od profesie, skoly atd.
ja si uzivam este VS kedze po skole to inak ako na 100-120k hypoteku bohuzial nevidim , kedze nechcem odist za hranice
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
10 rokov si sporil 30k ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59
tu nikedy je skoda pisat. ze mojmu dedkovi vzali statky a byty sa rozdavali "vyzrebovanym" ze byty mali firmy a nie ludia a ti ludi boli otroci 25rokov v 1 firme. ten dedulo sa hneval na slobodu aku my mame. to si nikto neuvedomuje. ja byty sledujem a zijen kvazi v realtach 32 rokov a ano, za 50tis sa dalo kupit v ke a aj prerobene. a ze sa tebe nepaci nie je zalezitost trhu.
kolega kupil prerobeny za 75tis na furci cca 68m2 ale co som prekvapeny bol, ma okno v kupelni. kuri vo vani a kuka na kopce.
osobne som mal byt a chodil mhd/busom ako kupit auto a nemat byt. mesacne setrim 100€ oproti najmu, a to smelo moze byt splatka na auto. kebyze byvam s rodicmi tak mozno by som aj auto kupil ale auto mi pride ako pozierac penazi zatial co nehnutelnost ako vynos/investicia tak stale nerozumiem preco auto prv nez byt. ze clovek chce nieco vlastnit mna nezaujime, nezsujima ma kto kde kolko zaraba. kto kde aki ludi byvaju a ci je vchod plni/prazdni.
ps, rada inym. nikdy ale ze nikdy nekupujte po ciganoch byt. ibaze strhate steny dole s tymi plosticami a sajrajtom. milujem tie reci typu sak vymalovane a aj vapnom a o 15 roky ze jaj sak daco v uchu mam dnu a svrbi ma. haved co je v stene nezmizne.
kolega kupil prerobeny za 75tis na furci cca 68m2 ale co som prekvapeny bol, ma okno v kupelni. kuri vo vani a kuka na kopce.
osobne som mal byt a chodil mhd/busom ako kupit auto a nemat byt. mesacne setrim 100€ oproti najmu, a to smelo moze byt splatka na auto. kebyze byvam s rodicmi tak mozno by som aj auto kupil ale auto mi pride ako pozierac penazi zatial co nehnutelnost ako vynos/investicia tak stale nerozumiem preco auto prv nez byt. ze clovek chce nieco vlastnit mna nezaujime, nezsujima ma kto kde kolko zaraba. kto kde aki ludi byvaju a ci je vchod plni/prazdni.
ps, rada inym. nikdy ale ze nikdy nekupujte po ciganoch byt. ibaze strhate steny dole s tymi plosticami a sajrajtom. milujem tie reci typu sak vymalovane a aj vapnom a o 15 roky ze jaj sak daco v uchu mam dnu a svrbi ma. haved co je v stene nezmizne.
hry- ps5
doma-HP probook
doma-HP probook
musis to brat tak felipe, ze su ludia, ktory si radsej kupia auto za 10K a budu ho dojit 20 rokov a zvysnych 20K obetuju na hypo, ked sa im to auto rozsype najdu dalsie za par supov.
Sice nemas ani byt o akom si snival a toboz nie auto, ale da sa s tym zit. V inom pripade si hladaj bankarovu dceru
Sice nemas ani byt o akom si snival a toboz nie auto, ale da sa s tym zit. V inom pripade si hladaj bankarovu dceru
- HaDeS
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 07. Apr, 2005, 20:00
no imho zrovna tito sa upisu operatorovi na 2 roky a "splacaju" si to s turbo najvyssim pausalom. V kazdom pripade, ak jedinec zaraba ledva 500 euro, nema co mat 800 eurokorunovy ajfon. To je imho blbost na kvadrat.felipe25 napísal: preco si dnes xyz slovakov, co zarabaju 500e ledva, idu a kupia iphone za 800eur? lebo opat.. su schopni si daco nasetrit, a taka vec im dava pocit, ze maju nieco "hodnotnejsie", nieco, co ma hodnotu... nie cash vo vrecku, ale tovar...
to je skupina, co na auto "nema", o byte nesniva, tak si dopraje nieco drahsie.
Workstation: dual E5-2698V4 GTX 2xTitan,
Slave 1-9:i7 5820k@4.2-4.45GHz
Slave 10-18:Ryzen 1700@3.7-3.9GHz,
Slave 1-9:i7 5820k@4.2-4.45GHz
Slave 10-18:Ryzen 1700@3.7-3.9GHz,
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Stefan, u mna to biedne vyzera, ziadne Dedicstvi aneb ... sa u mna nekona, ziadne vyplacanie z nicoho a surodenec tiez nic nekupi ... Musel by som si to zobrat na vlastne triko, jedine spotrebakom realne. Dalsia vec k tej novostavbe je, ze si pytaju za parkovacie miesto 10 000 eur, otazka je, ci je mozne fungovat s autom v takom bytovom dome bez parkovacieho miesta...
K tomu sociku, nemala by tato tema byt o kupe nehnutelnosti v sucasnosti, nevidim velmi prakticky vyznam v lamentovani, co bolo za sociku a co je teraz ... Pomoze to niekomu ? K psychologovi len tolko poviem, ze tazko mohol nieco definovat, lebo psychologia nie je veda a keby si do jednej miestnosti posadil psychologov 5 a dal im rozoberat nejaku temu, tak sa pobiju do krvi a pridu so 7 teoriami. Tiez si nemyslim, ze to je len o pocite nieco vlastnit, ako to pekne zovseobecnil pan psycholog na pravde, pani psychologovia maju vo zvyku z komplexnej zalezitosti, ktoru ovplyvnuje xyz faktorov, vytiahnut jeden, co sa im paci a na tom si potom postavit teoriu a statocne ignorovat ostatne vplyvy. Auta si vacsina ludi v mojom okoli kupuje pouzite a skor to je u nich o pohodlnosti ako o tom, ze maju dobry pocit z vlastnenia.
K tomu sociku, nemala by tato tema byt o kupe nehnutelnosti v sucasnosti, nevidim velmi prakticky vyznam v lamentovani, co bolo za sociku a co je teraz ... Pomoze to niekomu ? K psychologovi len tolko poviem, ze tazko mohol nieco definovat, lebo psychologia nie je veda a keby si do jednej miestnosti posadil psychologov 5 a dal im rozoberat nejaku temu, tak sa pobiju do krvi a pridu so 7 teoriami. Tiez si nemyslim, ze to je len o pocite nieco vlastnit, ako to pekne zovseobecnil pan psycholog na pravde, pani psychologovia maju vo zvyku z komplexnej zalezitosti, ktoru ovplyvnuje xyz faktorov, vytiahnut jeden, co sa im paci a na tom si potom postavit teoriu a statocne ignorovat ostatne vplyvy. Auta si vacsina ludi v mojom okoli kupuje pouzite a skor to je u nich o pohodlnosti ako o tom, ze maju dobry pocit z vlastnenia.
- Chris
- Pokročilý používateľ
podla mna idealka je novostavba s garazovym statim.
Ocenis to hlavne neskor, ked prsi, snezi a ty dojdes z vyletu alebo z nakupov.
Alebo ako vidim rano susedov ako oskrabuju okna 10-15mij a ty sadnes do auta kde je cely rok 17 stupnov. V lete to je mega ak chces ist poobede niekam.
Nove nemaju dostatocne kvalitu, stare panelaky zase maju suchy vzduch, lb podtlakom taha cez zasuvky a trubky vzduch.
Plus polystyen medzi panelmi sa po tolkych rokoch odparuje ...
Bohuzial dnes robia ofklaknu novostavby, zateplia masakralne, okna pod u=0.8 pomaly a nedaju tam vetranie alebo rekuperaciu.....
Ocenis to hlavne neskor, ked prsi, snezi a ty dojdes z vyletu alebo z nakupov.
Alebo ako vidim rano susedov ako oskrabuju okna 10-15mij a ty sadnes do auta kde je cely rok 17 stupnov. V lete to je mega ak chces ist poobede niekam.
Nove nemaju dostatocne kvalitu, stare panelaky zase maju suchy vzduch, lb podtlakom taha cez zasuvky a trubky vzduch.
Plus polystyen medzi panelmi sa po tolkych rokoch odparuje ...
Bohuzial dnes robia ofklaknu novostavby, zateplia masakralne, okna pod u=0.8 pomaly a nedaju tam vetranie alebo rekuperaciu.....
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59
ja som tiez nekupil parkvacir miesto bo byt budem prenajimat. tam v centre zaparkujes hocikde pri inej bytovke. a rodicia nemaju byt/dom/chalupu/ co by surodenec odkupil akoze a dal by ti jeho hypo?
a rekuperacia je shit storocia. len vyckaj na ti choroby bacili z toho?to uz ked cloveku sa leni vetrat a ano usetrime a sajrajt odfiltrujeme a potrubie v celom dome zasrate plesnami. ani jeden stavbar to nema doma a vie preco
a rekuperacia je shit storocia. len vyckaj na ti choroby bacili z toho?to uz ked cloveku sa leni vetrat a ano usetrime a sajrajt odfiltrujeme a potrubie v celom dome zasrate plesnami. ani jeden stavbar to nema doma a vie preco
hry- ps5
doma-HP probook
doma-HP probook
- mirjak
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
ale no, neprehanas trochu? Je to len o peniazoch... ci myslis, ze aj na ISS maju "potrubia zasrate plesnami"?
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
ano, presne ako si napisal... vies, nezerem, net nemam, mobily tiez ne, tankujem vzduch, poistky sa platia z uctov na kajmanoch...Chris napísal:10 rokov si sporil 30k ?
jak mozes taku somarinu napisat???? clovek ma xyz vydavkov....
dal som dokopy 30k za 10rokov spolu s dalsimi xyz vydavkami.. to povazujem za uspech.. niekto nema ani to.
ja mam aspon +-10k v aute, ktore mozem zajtra predat, a mat ten "uvod" na hypoteku ak by som nutne musel kupit byt.
Naposledy upravil/-a felipe25 v Ne 05. Mar, 2017, 21:33, upravené celkom 2 krát.
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Poviem to tak, surodenec hypoteku nedostane Ak by ju aj dostal, tak by na tom musel byt financne fest dobre, aby mu k tomu odklepla banka dalsiu hypoteku, nie ? Ja neviem, kto si moze dovolit kupit novostavbu, jedine fakt top zarabajuci ludia alebo ti, co nieco podedili, pripadne dostali od rodicov ...Co mame v praci ludi, tak su to skuseni C programatori, plat nizky mat teda nebudu a nikto z nich novostavbe nebyva, vsetko panelaky Terasa, respektive KVP.
Parkovat pri inom dome bytovom by sa sice dalo, lenze ako to je, ked su teraz tie rezidentske srandicky ? Pripadne ako to bude v buducnosti ?
Ako to je s kupou takej novostavby, ked sa dostavia realne koncom 2018 ? Kedy to realne moze clovek zacat splacat hypotekou a ake vysoke su tam zalohy ?
K ISS, tam sa asi plesne nemaju velmi odkial dostat, mozno jedine z nôh kozmonautov
Parkovat pri inom dome bytovom by sa sice dalo, lenze ako to je, ked su teraz tie rezidentske srandicky ? Pripadne ako to bude v buducnosti ?
Ako to je s kupou takej novostavby, ked sa dostavia realne koncom 2018 ? Kedy to realne moze clovek zacat splacat hypotekou a ake vysoke su tam zalohy ?
K ISS, tam sa asi plesne nemaju velmi odkial dostat, mozno jedine z nôh kozmonautov
I know that feel bro... F*cking truedendroid napísal:Co mame v praci ludi, tak su to skuseni C programatori, plat nizky mat teda nebudu a nikto z nich novostavbe nebyva, vsetko panelaky Terasa, respektive KVP.
Ja mam plat IT testera resp. elektrotechnickeho inziniera, zena je junior java developer a nedokazem si predstavit, zeby sme kupili novostavbu co i len na panorame.. nie to este na novej terase 2. tam potrebujes iny startovaci budget.