Ovládate strojopis?
Ovládate strojopis?
Čau,
zaujímalo by ma, je toto správne rozloženie prstov podľa SK normy?
http://www.strojopisonline.sk/images/klavesnica.png
Lebo nechápem, prečo C sa má písať prostredníkom a M ukazovákom? Veď je to nesymetrické.
BTW, ako je podľa vás najlepšie učiť sa strojopis? Stačia tie online cvičenia? Prípadne k tomu existuje nejaká teória? Lebo nechcem sa to síce učiť, ale blbo. Napr. písať diakritiku zvlášť, alebo rovno spolu s písmenami z horného radu pod F klávesami? Lebo tam nie sú všetky.
Dík.
zaujímalo by ma, je toto správne rozloženie prstov podľa SK normy?
http://www.strojopisonline.sk/images/klavesnica.png
Lebo nechápem, prečo C sa má písať prostredníkom a M ukazovákom? Veď je to nesymetrické.
BTW, ako je podľa vás najlepšie učiť sa strojopis? Stačia tie online cvičenia? Prípadne k tomu existuje nejaká teória? Lebo nechcem sa to síce učiť, ale blbo. Napr. písať diakritiku zvlášť, alebo rovno spolu s písmenami z horného radu pod F klávesami? Lebo tam nie sú všetky.
Dík.
Spoiler: ukázať
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Re: Ovládate strojopis?
Je to OK. Učí sa to postupne, kurz trebárs tu http://www.typingstudy.com/sk/lesson/1/part/2
https://www.nedatluj.cz
https://www.nedatluj.cz
Sedí to úplne presne. Ja som sa na strednej učil cez program ATF - all ten fingers. Diakritika cez horný riadok a zvyšok si občas ťuknúť cez ˇ + písmenko. Dobré je naučiť sa aj čísla. To sme sa síce v škole neučili, ale to som si dal taký osobný challenge a naučil som sa to. Na vypisovanie IBAN je stále lepší numerický blok, ale už len keď potrebujem napísať dátum je to pohodlnejšie na hornom rade ako prekladať ruky.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Ešte otázočka - ak chcem napísať Ď, tak mäkčeň píšem s ľavým Shiftom a písmeno s pravým, alebo oboje s pravým?
Podla spravnosti, lavy shift+makcen pravym malickom, pravy shift+d. Vzdy pouzivas shift s opacnou rukou ako ruka s ktorou mas tuknut dany znak/pismeno/cislo.
CPU: AMD Ryzen 5 3600 + Noctua NH-D14, MB:MSI B450M Mortar MAX,
VGA: Sapphire RX580 8GB, RAM: PATRIOT Viper 4 Blackout 32GB 3200Mhz, NVMe: Kingston FURY Renegade 2TB, Samsung 980 1TB, HDD: Toshiba 2TB, TOSHIBA 3TB, TOSHIBA 6TB
PSU:EVGA Supernova GS650 Gold, Case: SilverStone Lucid LD01, OS: Windows 11 Pro, LCD: AOC Q3279VWF
Keyboard: Logitech G910 Orion Spectrum, Mouse: Logitech G604 Lightspeed
VGA: Sapphire RX580 8GB, RAM: PATRIOT Viper 4 Blackout 32GB 3200Mhz, NVMe: Kingston FURY Renegade 2TB, Samsung 980 1TB, HDD: Toshiba 2TB, TOSHIBA 3TB, TOSHIBA 6TB
PSU:EVGA Supernova GS650 Gold, Case: SilverStone Lucid LD01, OS: Windows 11 Pro, LCD: AOC Q3279VWF
Zase po praktickej stránke sa neoplatí prehadzovať prsty na pravý shift, keď už mám stlačený ľavý. Ja už mám naučené používať ľavý shift na všetko. Keď si takto "obsadím" ľavý malíček, tak písmená QAY píšem prsteníkom.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Preto pisem, ze podla spravnosti... Tiez to robim ako ty
Joj keby to videla moja strojopisarka zo strednej, aj rodny list by mi roztrhala a bolo by jej jedno kolko znakov za minutu tukam.
Joj keby to videla moja strojopisarka zo strednej, aj rodny list by mi roztrhala a bolo by jej jedno kolko znakov za minutu tukam.
CPU: AMD Ryzen 5 3600 + Noctua NH-D14, MB:MSI B450M Mortar MAX,
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
kolko slov/znakov ste vedeli klikat za minutu?
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
Nastastie na tomto u nas velmi nezalezalo, podstatne bolo pisat ščťž na hornom rade a nie kombinaciou makcen+znak a samozrejme QWERTZ klavesnica.Sky napísal:Preto pisem, ze podla spravnosti... Tiez to robim ako ty
Nam sa znamkovala rychlost a tam tie limity boli dost brutalne. Na jednotku sme davali tak 4-5 z 30 ci kolko nas bolo v triede. A tiez chybovost, na jednotku bola dovolena 1 oprava na xxxx znakov, tiez to bolo dost prisne. Nastastie pocet pokusov bol limitovany iba casom. Tak sme mali dajme tomu 10 minut na napisanie textu v ATF, ktory ti na konci vypisal pocet chyb a pocet uderov za minutu a ked sa ti to nepacilo, tak si zacal znova.
ja som mával ak si dobre pamätám okolo 360-380 znakov za minútu, podľa nálady
k tomu shiftu - tiež teraz nepíšem úplne podla správnosti, upravil som si to podľa seba, ako mi to vyhovuje, koľkokrát keď nahadzujem položky a ceny tak pravou rukou píšem len na numpade čísla a ľavou zvyšok klávesnice
k tým chybám na mechanickom stroji sa to opravovať nedalo, no na elektrickom sa dal vždy cely riadok editovať a vytlačil sa až po stlačení enteru takže tma backspace patril medzi často používaným klávesom ach zlaté časy na strednej
k tomu shiftu - tiež teraz nepíšem úplne podla správnosti, upravil som si to podľa seba, ako mi to vyhovuje, koľkokrát keď nahadzujem položky a ceny tak pravou rukou píšem len na numpade čísla a ľavou zvyšok klávesnice
k tým chybám na mechanickom stroji sa to opravovať nedalo, no na elektrickom sa dal vždy cely riadok editovať a vytlačil sa až po stlačení enteru takže tma backspace patril medzi často používaným klávesom ach zlaté časy na strednej
NTB ASUS Vivobook M3504YA AMD Ryzen 7 7730U, RAM 16GB, 1TB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
- Odar
- Pokročilý používateľ
360 je strasne vela. To sa mi nezda (no flame).
Ja som daval na klasickom pisasom stroji v "najlepsich rokoch" cca 210 za minutu, ked sme skusali (vtedy) elektronicke pisacie stroje (nie pocitace), tak som siel okolo 250 znakov za minutu. Boli spoluziacky, co davali viac.
Horsia bola presnost. Zo zaciatku som bezne maval patku z presnosti Potom som to doladil na 1/1. Ale chce to vela treningu. Tabulky hodnotenia su tu http://www.strojopis.wbl.sk/Hodnotenie.html Cize po druhom roku na jednotku treba minimalne rychlost 180 znakov a presnost (vzdy) pod 0,2 % chyb. Co fakt nie je sranda.
Ja som daval na klasickom pisasom stroji v "najlepsich rokoch" cca 210 za minutu, ked sme skusali (vtedy) elektronicke pisacie stroje (nie pocitace), tak som siel okolo 250 znakov za minutu. Boli spoluziacky, co davali viac.
Horsia bola presnost. Zo zaciatku som bezne maval patku z presnosti Potom som to doladil na 1/1. Ale chce to vela treningu. Tabulky hodnotenia su tu http://www.strojopis.wbl.sk/Hodnotenie.html Cize po druhom roku na jednotku treba minimalne rychlost 180 znakov a presnost (vzdy) pod 0,2 % chyb. Co fakt nie je sranda.
-
- Sponzor fóra gold
a ako pisete velke pismena?, ja si zapinam caps lock
po anglicky zvladam tak 500 znakov za minutu (ale nie 10timi prstami), ale tak tam sa mi zvysuje chybovost ale vacsinou o tom viem skor ako to vidim na monitore teda sa opravim uz automaticky podvedome - ale tiez na taku rychlost je potrebne vediet co pisem, takze v praxi to je ovela ovela menej znakov
po slovensky nejakych 300-350 znakov/min ale niektore znaky s diakritikou vyslovene hadam, ak netrafim na prvy krat tak idem cez shift a ´ˇ ...
- to mam z toho, ze som cely zivot nepouzival diakritiku, ani v diktatoch
nic taky predmet na strednej by sa bodol, bohuzial na gymnaziu take srandy neboli
tak ale na stroji by som pisal asi ako doktor prstom kazde pismeno aby som sa nepomylil , ja som uz PC generacia
po anglicky zvladam tak 500 znakov za minutu (ale nie 10timi prstami), ale tak tam sa mi zvysuje chybovost ale vacsinou o tom viem skor ako to vidim na monitore teda sa opravim uz automaticky podvedome - ale tiez na taku rychlost je potrebne vediet co pisem, takze v praxi to je ovela ovela menej znakov
po slovensky nejakych 300-350 znakov/min ale niektore znaky s diakritikou vyslovene hadam, ak netrafim na prvy krat tak idem cez shift a ´ˇ ...
- to mam z toho, ze som cely zivot nepouzival diakritiku, ani v diktatoch
nic taky predmet na strednej by sa bodol, bohuzial na gymnaziu take srandy neboli
tak ale na stroji by som pisal asi ako doktor prstom kazde pismeno aby som sa nepomylil , ja som uz PC generacia
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
- Odar
- Pokročilý používateľ
Test rychlosti sa da spravit jednoducho tu http://www.typingstudy.com/sk/speedtest Akurat si treba prepnut jazyk.
Velke pismena s caps lock, ale ked potrebujem napisat dva, tri znaky, tak niekedy len drzim shift To si uz kazdy tu normu vytuninguje podla svojich potrieb
Velke pismena s caps lock, ale ked potrebujem napisat dva, tri znaky, tak niekedy len drzim shift To si uz kazdy tu normu vytuninguje podla svojich potrieb
-
- Sponzor fóra gold
no vychadza nejakych ~85szm (*5= 425) ale po anglicky
idem skusit po slovensky nech sa zasmejem
cca 60 ale chyb vela
no ale ja davam capslock na prve velke pismeno vo vete neviem preco
idem skusit po slovensky nech sa zasmejem
cca 60 ale chyb vela
no ale ja davam capslock na prve velke pismeno vo vete neviem preco
odar - viem že spolužiak čo bol TOP v triede mal okolo 390-400 znakov, on chodieval pravidelne na súťaže, ja som mal isť pár krát no nemal som záujem o také veci keď som chcel voľno spravil som si ho sám, zajtra ak ma to napadne spravím si doma test ako som na tom
čo sa týka veľkých písmen ja až keď potrebujem písať napr celu vetu a pod. veľkými písmenami tak požijem CL ale 99% so shift
čo sa týka veľkých písmen ja až keď potrebujem písať napr celu vetu a pod. veľkými písmenami tak požijem CL ale 99% so shift
NTB ASUS Vivobook M3504YA AMD Ryzen 7 7730U, RAM 16GB, 1TB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)