stefan.koval napísal:ja s molnartom nesuhlasim a smelo si byt hladaj aj rok, dva. ako dvadsat fnukat joj more toto mi vadi a tamto mi vadi, v konecnom dosledku prides na to ze fakt lepsie ist do novostavby lebo 120e plus cca plusa 10e za el. plus navysenie fondu je podla mna mega vela za 1os kamo, ked pride rodina tak si na 160-180e len zasvisti a to mas 80E viac cca ako novostavba mesacne cize 960E rocne, 10tis za 10rokov, budes povedzme zit 30 roky,plus tvoje deti 30 ta za 60 rokov mas 60tis ecka len na saplavych energiach, kt vdaka ficovi bud stale "klesat". a to su fakty a ne z nosa vytiahnuta tabulka. tu si prelistuj 2 strany dozadu co ti ludia tu pisali naklady a malokto mal nad 100E, a ne 1os. aj kebyze sporis tak povedzme 50e naviac mesacne, to je 600E rocne, za 10roky 6tis e, atd. investicia do novostavby sa ti vrati a este aj zarobis, zatim co tvoje deti ti budu pri hrobe dakovat ze diky appa za ten bejvak.
Este k tomu som sa chcel Stefan vyjadrit, vtedy som na to v tom zhone zabudol. Mozno bude moj nazor pre niekoho napomocny ...
Co sa tyka hladania bytu rok - dva - v tejto situacii, kedy su (hypoteticky) ceny na vrchole to ma vyznam. Ak niekto zacal hladat byt pred 2 rokmi a konecne nasiel nieco uplne podla vlastnych idealnych predstav, tak za tie 2 roky cena sla hore o 10 000 eur cca a za tie 2 roky by tiez splatil kolko, 3000 eur aspon ? Takze spokojne mohol pred 2 rokmi kupit akokolvek predrazeny byt za uplne nerealnu cenu, ak mu inac vyhovoval a usetrit si 2 roky hladania a financne by bol prinajhorsom na tom istom. Dalsia otazka je, kedy cloveku prasknu nervy a zacne sa uchylovat ku kompromisom ... Hladat byt je dost narocne na energiu a aj na cas a celkom aj na psychiku (moj pohlad, moja skusenost s mojou psychikou
), chodit po x bytoch, ktore vyzeraju na foto OK a clovek tam pride osobne a ...Alebo tie stresy, ked prides na byt a sa ti paci a vadi ti 1 vec, s ktorou si vopred neratal a vies, ze mas maximalne par hodin na rozhodnutie ... Ja by som toto 2 roky nevydrzal a ani rok.
Co sa tyka kalkulacii nakladov Stefan, nie je to objektivne zdaleka, idealizujes prilis tu novostavbu. Velku cast z navysenych nakladov pri starej stavbe predstavuje fond oprav ... V tvojej kalkulacii ale ratas s tym, ze za novostavbu budes mat cely cas nulove naklady na opravy ...Moj nazor je, ze po 30 rokoch budu na tom zrekonstruovany stary dom a novostavba z hladiska fondu oprav rovnako. Dalsia otazka je, kedy sa splatia naklady na renovaciu bytoveho domu, ja osobne nemam sajnu, ale ak sa to povedzme splati za 10 rokov ? V tom pripade by si bol na tom s nakladmi po 10 rokoch cca rovnako ako s novostavbou (neviem posudit).
Dalsia otazka je porovnanie cien, zabudas na 1 vec, ak novostavba stoji o 15 000 eur viac, tak ak na nu beries hypoteku, musis si tych 15 000 eur naviac pozicat. Takze to uz nie je 15 000 naviac, ale v idealnom pripade s urokmi aspon 22 000 a spokojne aj 25 000 eur. Dalsia vec pri novostavbe su navysene naklady napr. za parkovacie miesto ... Kupovat novostavbu bez parkovacieho miesta, ked su v sucasnosti nacapene medzi stare bytove domy, kde je uz teraz problem s parkovanim ... To mas k cene dalsich 10 000 eur za parkovanie ... V pripade projektu pri Radnici pytaju tiez napr. dalsich 4000 eur za sklad nejaky, co sluzi asi ako pivnica vacsia... Takze ked si to clovek porovna a zvazi ostatne veci, ktore boli spomenute, tak tie cenove rozdiely medzi novostavbou a starym domom nie su zdaleka tak mimo a novostavba ako take idealne riesenie, ako to ty spominas, nevychadza.