Prenajom bytu vs Kupa domu (kalkulacia)
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Re: Prenajom bytu vs Kupa domu (kalkulacia)
... prihram ti a ake bolo urocenie vtedy a ake je dnes.
Pred 10 rokmi bolo 6%, dnes mas kolko mas, cize ak by si mal hypo vtedy, platis 99.5% uroky a istinu nesplacas takmer vobec. Jasne, uz par rokov dozadu sa dali vyhadat 4% a 3% uroky, ale zase doba viazanosti, ked podpises na 5 rokov tak si mozes fukat tralala cize aj keby si dukaty mal a pouzil na byt, ajtak by si takmer vsetky z nich odovzdal banke.
Pred 10 rokmi bolo 6%, dnes mas kolko mas, cize ak by si mal hypo vtedy, platis 99.5% uroky a istinu nesplacas takmer vobec. Jasne, uz par rokov dozadu sa dali vyhadat 4% a 3% uroky, ale zase doba viazanosti, ked podpises na 5 rokov tak si mozes fukat tralala cize aj keby si dukaty mal a pouzil na byt, ajtak by si takmer vsetky z nich odovzdal banke.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
no vidis, ale cielom to nebolo. proste to tak "prislo", cize je to skor nahoda. nesledujem to, pamatam si ked som to zacal aspon kus sledovat uroky boli na hranici 3-4%.
takto mam aspon zostatkovu hodnotu v poslednom 2r aute, a vozil som sa 10r. takto by som nemal nic (byt, z ktoreho by bolo splatenych 0%), cakalo by ma splacanie "zvysnej" hodnoty nehnutelnosti = celej istiny
PS: ked tak spominam, viem ze teoreticky sa dalo vyratat, kolko clovek banke vrati ked vezme 60 000eur. a viem, ze to vtedy vyslo na pomaly 2,5 nasobne preplatenie (180% pri 30rokoch - ako ano, istina by klesala, tak dajme priemer +- 100%, aj tak moc) co som razom odmietol, aby som banke dal dvojnasobok. preto som to dlho neriesil, a prakticky az tieto krasne uroky 0,99% nejako donutili asi kazdeho pozriet sa na otazku hypotek..
takto mam aspon zostatkovu hodnotu v poslednom 2r aute, a vozil som sa 10r. takto by som nemal nic (byt, z ktoreho by bolo splatenych 0%), cakalo by ma splacanie "zvysnej" hodnoty nehnutelnosti = celej istiny
PS: ked tak spominam, viem ze teoreticky sa dalo vyratat, kolko clovek banke vrati ked vezme 60 000eur. a viem, ze to vtedy vyslo na pomaly 2,5 nasobne preplatenie (180% pri 30rokoch - ako ano, istina by klesala, tak dajme priemer +- 100%, aj tak moc) co som razom odmietol, aby som banke dal dvojnasobok. preto som to dlho neriesil, a prakticky az tieto krasne uroky 0,99% nejako donutili asi kazdeho pozriet sa na otazku hypotek..
Spoiler: ukázať
- dendroid
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Jasne, dovtedy sa nebrali ziadne hypoteky a az teraz sa to zacalo riesit, ked su nizsie uroky Co je to za logiku nebrat hypoteku, ked ju clovek aj dvakrat preplati ? Prenajom je zadarmo ? 5-6 percentne uroky znamenaju o kolko vyssie splatky, o 100 eur ? (opravte ma pripadne, neviem presne cislo). To si myslis, ze tych 100 eur zavazi ? Kazdy, kto berie hypo musi ratat s tym, ze tie uroky mozu znovu stupnut.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
ale jasne, byvat sa musi v kazdych casoch.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
U mna rozdiel medzi 4.65 a 1.75 bol cca 150 euro.dendroid napísal:Jasne, dovtedy sa nebrali ziadne hypoteky a az teraz sa to zacalo riesit, ked su nizsie uroky Co je to za logiku nebrat hypoteku, ked ju clovek aj dvakrat preplati ? Prenajom je zadarmo ? 5-6 percentne uroky znamenaju o kolko vyssie splatky, o 100 eur ? (opravte ma pripadne, neviem presne cislo). To si myslis, ze tych 100 eur zavazi ? Kazdy, kto berie hypo musi ratat s tym, ze tie uroky mozu znovu stupnut.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59
my sme po skonceni prispevku pre mladych po 5rokoch dostali na 3roky fix a platime cca 208€(brali sme v 2012 cca 60k) cize percenta ma nezaujimaju a ani kolko dam banke po 30000rokch lebo zijem teraz, platit podnajom je drahsie ako mat hypo ale za pravdu mi da len ten, co to zazil. nehnutelnost by som kupil hned na kazdeho mieste s platom od 800€ vyzsie
hry- ps5
doma-HP probook
doma-HP probook
- felipe25
- Pokročilý používateľ
dendroid: logika uplne simple.... mam kde byvat, hypoteku som nepotreboval a urcite by som ju nebral pri 2x preplateni - uplne zbytocne... ja nemam asi taku situaciu ako ty, takze neporovnavaj. skor som to bral ako vyhodnu investiciu - pri uroku +-1% urcite. no asi som to presvihol /dovolil si kupit auto v blbom termine../. inac som mohol prenajimat byt /splacat ho ano/ a mat z toho nejakych par desiatok eur, kym ten byt nebudem potrebovat. no momentalne je to pase
- dendroid
- Sponzor fóra gold
No logika stale pokrivkava , ak si to chcel na investiciu, mohol si tam dat najomnikov a splacali by ti hypo, prinajhorsom by si bol trocha v strate, co by sa ale stale oplatilo.
- felipe25
- Pokročilý používateľ
logika je uplne v poriadku:
pred 10r ma to nezaujimalo - uroky boli vysoke
pred 2rokmi som predal stare auto a kupil nove auto...
2r az doteraz - hypoteku som nebral, lebo existujuci uver na auto mi vyrazne znizil maximalnu vysku hypoteky /dlzna suma x 2/
- uver na auto skoncil neskor, ako sa zmenili pravidla na hypo....
a teraz je situacia taka ze 20% nemam... ak by ostali stare podmienky, do polroka hypoteku vezmem.
prezijem to,
auto som potreboval, byt by bol "biznis" vec (dokym by na seba zarabal), nie nevyhnutna u mna!...
pred 10r ma to nezaujimalo - uroky boli vysoke
pred 2rokmi som predal stare auto a kupil nove auto...
2r az doteraz - hypoteku som nebral, lebo existujuci uver na auto mi vyrazne znizil maximalnu vysku hypoteky /dlzna suma x 2/
- uver na auto skoncil neskor, ako sa zmenili pravidla na hypo....
a teraz je situacia taka ze 20% nemam... ak by ostali stare podmienky, do polroka hypoteku vezmem.
prezijem to,
auto som potreboval, byt by bol "biznis" vec (dokym by na seba zarabal), nie nevyhnutna u mna!...
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
To je tak, ked si tu kazdy mysli, ze ma navod na zivot, namaluje si ciaru a kazdy na Zemeguli bude chodit iba po nej
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Nemyslim si, ze mam navod na zivot. Akurat nerozumiem, aku logiku ma riesit vysku preplatenia hypoteky za 30 rokov, ked tu hypoteku neplatim ja, ale splacaju mi ju najomcovia. Doteraz som v tom logiku nenasiel. Tiez nechapem, aky ma vyznam riesit vysku urokov. Bud chcem hypo, alebo nechcem. Ked chcem, tak musim ratat s vysokymi urokmi. Alebo si chcel Felipe teraz zobrat tu hypoteku kvoli nizkym urokom ? Ktore budes mat 5 rokov ? A zvysnych 25 rokov co ? Mal by si si poriadne nieco precitat, sadnut si, venovat tomu cas a podumat trochu a ujasnit si to a mozno az potom zacat prispievat do tejto temy, bez urazky.Odar napísal:To je tak, ked si tu kazdy mysli, ze ma navod na zivot, namaluje si ciaru a kazdy na Zemeguli bude chodit iba po nej
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Neber ten prispevok osobne. To bolo vseobecne povzdychnutie na nazormi vacsiny. Zivot nie je iba cierny a biely. Co sa zda niekomu logicke a dobre, moze pre niekoho znamenat zbytocnu pritaz a jednoducho to nechce (alebo nepotrebuje) momentalne riesit. Isto najdes n dovodov, preco si isty jedinec ma kupit vec V a nie vec V2 a on ti da m dovodov, preco si kupil vec V2 a nie vec V.
- paranoid.asian
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
co si myslite o https://www.jarealitka.sk/ ?
- icefire
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 01. Nov, 2008, 19:48
Nevidim vzory tych zmluv, ale celkom by ma zaujimalo, ako to funguje blizsie. Hlavne, ak je na byt narok u banky kvoli hypo a podobne speciality.