AMD Radeon RX Vega 64/56 (recenzie, informácie...)
Re: AMD Radeon RX Vega 64/56 (recenzie, informácie...)
Ale veď tak to myslím, dať tam pastu, na tie pamäte väčšiu hrúbku aby to bolo v rovine a medená plocha poslúži ako IHS.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Tam ide práve o hrúbku pasty, či by to stačilo na dostatočný prenos tepla. To je dosť ošemetná vec, ak porovnávame napr. s CPU, tak tam stačí len o čosi slabší prítlak chladiča a teploty idú hore aj o 10-15°C. By ma zaujímalo ako to vlastne rieši AMD na referenčných kartách. Z toho čo sa písalo mám dojem, že referenčnky boli osadené len jednou verziu čipu a tie ďalšie prichádzajú až teraz ako dodávka pre výrobcov custom kariet.
Spoiler: ukázať
Toto ale není jadro. To sú VRAM. Bežné sa na karty dáva teplovodovy pásik o hrúbke 1-2mm a na to sa prilepí pasív a funguje to. Takže či na HBM bude o 0.1mm viac pasty je podľa mňa jedno.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Lenže HBM sú priamo nacapené pri jadre, celé to "kombo" sa zahrieva na rovnakú teplotu blízku teplote GPU, bez ohľadu na spotrebu a odpadové teplo ktoré vyrobia pamäte, to je tu ozaj zanedbateľné. Neviem na koľko °C cú dimenzované HBM, ale je jasné, že ich nároky na chladenie sa s integráciou do púzdra GPU zväčšili mnohonásobne. Keby boli separátne na plošáku ako bežné GDDR čipy, tak to nie je ani téma na debatu, takto je to ale o inom.
Nad týmto som sa zamýšľal vlastne už pri Fury, s ohľadom na to ako funguje odovzdávanie tepla v prakticky homogénnom celku je jasné, že pracovnú teplotu HBM určuje výhrevnosť čipu čo je vedľa. Keby tomu aj dokázali nejako fyzicky zabrániť /IMO fyzikálne nemožné/ a tepelne oddeliť GPU od HBM, aj tak by sa pamäte spätne zahrievali paradoxne teplom do základne chladiča. Aj tá má ešte prakticky teplotu samotného jadra, k ochladzovaniu dochádza až vo vzdialenejších častiach pasívu. Inými slovami z pohľadu chladenia sa HBM berú ako súčasť čipu, keďže v konečnom dôsledku hrejú rovnako. Prirovnal by som to k tomu ako keď trafíš nejaký nepodarok chladič s krivou základňou, ktorá v jednom mieste nedolieha poriadne na CPU a teploty buď konkrétneho jadra alebo celého procáku sú výrazne vyššie. Toto je problém ktorý treba pri tých čipoch s rôznou výškou vyriešiť.
Ja si fakt neviem tipnúť či tých 40 μm je v tomto prípade problém, ale s ohľadom na to info od výrobcov custom kariet ktoré máme to asi úplne jednoduché nebude. Posledné čo chcú je aby sa im po roku a pol začali vo veľkom vracať karty s mŕtvou pamäťou.
Nad týmto som sa zamýšľal vlastne už pri Fury, s ohľadom na to ako funguje odovzdávanie tepla v prakticky homogénnom celku je jasné, že pracovnú teplotu HBM určuje výhrevnosť čipu čo je vedľa. Keby tomu aj dokázali nejako fyzicky zabrániť /IMO fyzikálne nemožné/ a tepelne oddeliť GPU od HBM, aj tak by sa pamäte spätne zahrievali paradoxne teplom do základne chladiča. Aj tá má ešte prakticky teplotu samotného jadra, k ochladzovaniu dochádza až vo vzdialenejších častiach pasívu. Inými slovami z pohľadu chladenia sa HBM berú ako súčasť čipu, keďže v konečnom dôsledku hrejú rovnako. Prirovnal by som to k tomu ako keď trafíš nejaký nepodarok chladič s krivou základňou, ktorá v jednom mieste nedolieha poriadne na CPU a teploty buď konkrétneho jadra alebo celého procáku sú výrazne vyššie. Toto je problém ktorý treba pri tých čipoch s rôznou výškou vyriešiť.
Ja si fakt neviem tipnúť či tých 40 μm je v tomto prípade problém, ale s ohľadom na to info od výrobcov custom kariet ktoré máme to asi úplne jednoduché nebude. Posledné čo chcú je aby sa im po roku a pol začali vo veľkom vracať karty s mŕtvou pamäťou.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
tak hbm sú problém lebo práve kôli teplote nejdú poriadne taktovať
A co keby sa pouzila CLU? To by bol extrem? Viem ze po bokoch ma nejake smdecka ale su dost daleko a pri pouziti normalneho mnozstva by to mohlo byt ok.
- Andrew007
- Čierna listina bazáru
- Dátum registrácie: Ne 28. Dec, 2008, 20:14
5800X3D - ROG strix B550-A gaming - 4090 GS - Corsair 32/3600 - 970 evo 1TB - Corsair RM850 - Dell 2716DG 2K/144 / Dell Gaming G3223Q 4K/120
Zatial jedine benchmarky co vyzeraju pre Vegu dobre (8K).
https://videocardz.com/72331/amd-radeon ... resolution
https://videocardz.com/72331/amd-radeon ... resolution
.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
problém je že tie pamäte vývajú o niečo nižšie niekedy tam ti clu nepomôže
ono 56 na vode je už celkom ok hlavne čo sa výkonu týka ale poparvde snád už za cenu 1080 poprípade aj 1080 ti
väčšina tých dobrých výsledkov je po oc, nahodení na vodu atd...
potom aj 56 atakuje 1080 dokonca sem tam o chlp predbehne...
spústa tých videí a reciek sa tvári akože 1080 nejde taktovať a ani 1080 ti kedže sú to všetko FE edície a ani sa im neráči očividne posunuť na nich PL limit
https://videocardz.com/72498/raja-kodur ... k-from-rtg
hmm
hmm
Vega was personally hard on me as well and I used up a lot of family credits during this journey.
.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Divné, tipneme si, či sa fakt vráti?
Vela inych v poslednych rokoch co teasovali 2 roky fail nebolo. Aspon nepamatam. Dojde v decembri a odijde navzdy. Dufajme.
https://www.computerbase.de/2017-08/rad ... ichem_takt
https://www.computerbase.de/2017-08/rad ... ichem_takt
.
Kto caka na Veku tak este chvilocku: http://www.guru3d.com/news-story/custom ... later.html
.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
z veky sa stal duke nukem forever