Ahojte, rozhodujem sa nad kúpou väčšieho HDD do svojho kompu, avšak nemám momentálne prehľad nad ponúkanými HDD. Vyhovovala by mi kapacita 3TB. Akú značku resp. typ by ste mi doporučili?
WDčko má menej otáčok, ale záruka je o rok dlhšia a aj moja vernosť sa asi prikláňa skôr k WD. Disk bude prevažne slúžiť na zálohu dát (videá, hudba, obrázky, dokumenty), ale nevylučujem, že tam nenainštalujem nejakú väčšiu hru, ktorá sa mi už nevôjde na SSD (napr. GTA V). Nebude ma tých menej otáčok moc brzdiť? Ešte ma napadlo kúpiť len 2TB a zohnať nejaký bazárový WD Black 1TB, kde poprípade budem môcť nainštalovať hry. Aký na to máte názor?
Na dáta WD Red. Na ktoromkoľvek platňovom disku budú hry utrpenie. To si kúp radšej SSD. Čosi medzi podľa mňa dnes neexistuje - hry sú strašne veľké. Či bude mať 5400, alebo 7200 RPM to už nevytrhne. Plus fragmentácia...
Lenže WD Red ti dá koľko? 150 mb/s.. Seagate ide vyše 210-220 mb/s, vždy lepšie ako nič a preplatiť SSD vždy nie je riešenie.
WD Blue séria ma rovnakú záruku ako Seagate = 2 roky. Ak chceš o rok dlhšiu záruku, tak potom WD Red, ale to je disk na dáta, nie na inštalačky hier. Ak tak, zober 2TB WD Red + 1TB Seagate a vybavené, ale zaplatíš logicky viac. Na bazári predávajú ľudia WD Black 1TB SATA II za 40 Euro a za príplatok pár Euro máš nový Seagate disk.
V notebooku ked bol hlavny disk tak bolo riadne poznat rozdiel medzi 5400 a 7200. Ale ked tam nainstalujes jednu hru ktoru budes obcas pustat tak ta to absolutne nezabije myslim. Nizsie otacky maju teoreticky aj nizsiu spotrebu.
Dnes ked vyrabaju disky 2 firmy v podstate tak tie rozdiely absolutne nie su velke medzi nimi. Velmi sa sleduju. Hadali by sme sa o rozdieloch v jednotkach percent. Akurat sa treba vyvarovat zlym modelovym radam / seriam. Aj jedna aj druha strana ich mali. Plus sa vyvarovat niektorym archivnym seriam ktore maju vykon naozaj na hovno.
Ked sa srdcu viac pozdava WD zober ten.
castelL napísal: vždy lepšie ako nič a preplatiť SSD vždy nie je riešenie
Isto. Lenze ked je uz zvyknuty na SSD, tak verim tomu, ze nainstaluje prvu 30 GB hru hoci na 7200 RPM a pri prvom nacitavani po tom trepne kladivom, poleje benzinom a zapali. Kupovat 2 TB 5400 RPM + 1 TB 7200 RPM mi uz pride ako uplny nezmysel. Tak nech si kupi teraz riadny disk na data a neskor kupi vacsie SSD. Toto mne dava vacsi zmysel. Nehovoriac o tom, ze v prepocte na cenu 1 GB dnes kupovat 1 TB disk je uplne mimo.
No a kam by sme sa pri tej cenovej úmernosti za GB dostali? Na 10TB? .. 1TB->2TB (+20 €), 2TB->3TB(+20 €), 3TB->4TB (+20 €), nie každý skladuje stovky GB dát péčka na disku. 1TB je pre drvivú väčšinu dneska stále dostačujúc, ba až veľa. Ak je dotyčný ochotný zaplatiť 150 Euro za 500GB SSD a 80 Euro za 2TB disk, nech sa páči.
castelL --> Vzdy sa snazim kupovat rozumny pomer cena / vykon. Ak si prepocitam cenu na 1 GB u platnovych diskov, tak 1 TB je pre mna nezmysel. Sorry. Moj nazor. Radsej si kupim vacsi, aj ked nepatrim medzi tych, co skladuju tony P-cka. Vsak je online
Bez srandy - ta alternativa 500 SSD + 2 TB platna (za mna Red) sa mi zda v tomto pripade, ako najlepsi kompromis. Kazda sranda stoji peniaze.