Tak exotickejšie materiály budú minimálne povinnosťou okrem iného, ako uviedla zatiaľ Noctua cez Twitter:
https://twitter.com/Noctua_at/status/983705689771200512 . Uvidíme, či a aké uplatnenie budú mať.
Z tohto screenu z minulého Computexu sa budú snažiť o najlepší výkon v stredných otáčkach, čím sa to ešte prejaví, či lepším hlukom, neviem... Minimálne u mňa nevidím asi dôvod meniť existujúce riešenia, lebo v tom rozsahu extrémov (nízkych otáčok, okolo 300 až 600-700) by sa mala dobre správať aj F12.
Čo som si F12 a S12A porovnával, tak v priebehu otáčok, minimálne podľa môjho subjektívne akustického hodnotenia bolo možné o nejaké vyššie otáčky poslať bez toho, aby mi to vadilo (F12 bola, samozrejme, upevnená na pasíve NH-12P, testovať to bez neho nejak nemalo zmysel), rozhodne však nie viac, než 800 otáčok. S12 končila u 700 otáčok. Výkon S12A bol však v rámci toku vzduchu dostatočný, aj sa mi zdá, že na prievan jej proste stačia nižšie otáčky, než u normálneho riešenia. Práve preto je S12A fajn, že síce v nízkych otáčkach je ju nezmyselné používať, ale na svoje určenie byť stále zapnutá v statických stredných otáčkach a ventilovať vzduch neustále (najlepšie v páre, čo sa osvedčilo aj mne, že radšej dva na menšie otáčky, než jeden na vyššie, preto som dal dozadu hore aj druhú S12). Preto aj mne je ľúto, že práve neexistuje 14cm verzia tohto ventilátora... skrine taký rozmer majú a bola by trošku väčšia = možno lepšia. A potrebovala by aj menej otáčok.
F12 som nejak výkonovo neriešil, nechladím im nič extrémne výkonné, ale asi tam platí typická priama úmera = vyššie otáčky, vyšší výkon, viac hluku) tak mi skôr ide o prejav. F12 ani S12A z oblasti statora, teda elektroniky a ložiska nevydáva žiadny zvuk. A to dokonca ani po rokoch, a to tú F12 mám naozaj asi najdlhšie už od leta 2013.
Minimálne u A12x15 asi zlepšenie poznať je... lenže minimálne z tohto
https://www.youtube.com/watch?v=7FigxE4LWuk by som nedokázal dosť oceniť. Neviem prečo má práve taký zvláštny priebeh otáčok a ani u PWM teda nejde pod 800 otáčok pri 10% (aj keby mala ísť okolo 400...). Na 92x14 oceňujem práve ten priebeh, je schopná sa točiť aj na 300 otáčok. Čo prakticky stačí, aby to "frcalo" trošku vzduchu na zle dostupný pasív v malom nedostupnom PC, NASku či proste niečom takom úzkom, kde v konečnom dôsledku je nevyhnutné použiť práve úzky ventilátor. Mne sa tá 92x14 prejavuje v statore tak, že na min. (okolo 300) nie je počuť nič, potom okolo 600 je počuť práve ten nezmyselný šum elektroniky a cvakania (dosť podobný mala aj P12-1300 ešte na 3pin...a asi aj PWM, ale tú som nemal, takže neviem...), čo je dosť škoda na PWM reguláciu. Od 1000 rpm je ako každý iný 92mm ventilátor poznať, že existuje.
Ale svoje si splnil, chladím tým čipset a nič iné sa tam nezmestilo (na hrúbku, inak by sa tam zmestil aj 12cm). Proste, pomohla by jej evolúcia v štýle tej modernejšej A12x15 aj s tým kovovým vystužením v strede v oblasti ložiska, čo má, aj keď to vyzerá blbo, hlavne...asi by jej to pomohlo. Lebo inak je to celkom fajn ventilátor. Ma hlavne prekvapil ten rám, že aký je pevný a pritom tak úzky ventilátor.
Nevadí, asi budem vyberať ešte nové predné vstupné ventilátory pred HDD, kde budem potrebovať dobrý prietok vzduchu a obávam, že tam S12A bude vytvárať turbulencie pred, aj za (za bude mať práve mrte veľa HDD...), tak to ešte bude zaujímavé.