Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 13017
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
- Bydlisko: Košice
Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Ahojte, dnes trošku z iného súdka. Premýšľam nad novými nožmi do kuchyne, konkrétne troma:
- veľký "šéfkucharský" nôž
- nôž na zeleninu (a celkovo na "šťavnaté" veci)
- menší nôž (cca 14cm čepeľ)
- maličká sada napríklad lúpacích bez nároku na kvalitu
Doteraz sa to neriešilo, stokrát sa prebrusovali (nekorektne) nejaké no-name nože, takže sa v tomto začína od nuly. Pri plánovaní sťahovania som pozeral po Ikeáckych nožoch, teda napríklad vo vzťahu ku kúskom vyššie
- chef http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/10283522/
- na zeleninu http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/70287937/
- menší http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/10283517/
- sada lúpacích http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/50307781/ .
Aké sú vaše skúsenosti? Máte ich s týmito Ikeáckymi nožmi? Dávnejšie som mal víkendovú mániu sledovania videí o nožoch a brúsení a hlúpostiach, narazil aj na pár videí s sympaťákom David Hollym (https://www.youtube.com/watch?v=7nTBEbMQBGQ a ostatné), kde prechádza aj vlastnú ponuku nožov a proste aj keď človeka láka dať za jeden nôž minimálne 100€, tak som tiež názoru, že niekde je potrebné začať, aby ak človek raz s takými skončí, tak mal aj tú "medzičlánkovú" skúsenosť. T.j. nemám ani preferenciu na tvar čepele (i keď z toho mála, čo som videl, osobne sa mi pri mojom štýle krájania páčia viac tvary japonských).
Prípadne nejaké iné odporúčania na značky, miesta? Tieto by som potom musel riešiť cez niekoho, kto by sa zahral na Ikea ježiška (rovno by som zobral aj nejaké iné drobnosti).
Jedna doplnková otázka, obľubujete zúbkované nože pre pečivo? Ak, napríklad ako sa rieši udržiavanie čepele?
- veľký "šéfkucharský" nôž
- nôž na zeleninu (a celkovo na "šťavnaté" veci)
- menší nôž (cca 14cm čepeľ)
- maličká sada napríklad lúpacích bez nároku na kvalitu
Doteraz sa to neriešilo, stokrát sa prebrusovali (nekorektne) nejaké no-name nože, takže sa v tomto začína od nuly. Pri plánovaní sťahovania som pozeral po Ikeáckych nožoch, teda napríklad vo vzťahu ku kúskom vyššie
- chef http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/10283522/
- na zeleninu http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/70287937/
- menší http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/10283517/
- sada lúpacích http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/50307781/ .
Aké sú vaše skúsenosti? Máte ich s týmito Ikeáckymi nožmi? Dávnejšie som mal víkendovú mániu sledovania videí o nožoch a brúsení a hlúpostiach, narazil aj na pár videí s sympaťákom David Hollym (https://www.youtube.com/watch?v=7nTBEbMQBGQ a ostatné), kde prechádza aj vlastnú ponuku nožov a proste aj keď človeka láka dať za jeden nôž minimálne 100€, tak som tiež názoru, že niekde je potrebné začať, aby ak človek raz s takými skončí, tak mal aj tú "medzičlánkovú" skúsenosť. T.j. nemám ani preferenciu na tvar čepele (i keď z toho mála, čo som videl, osobne sa mi pri mojom štýle krájania páčia viac tvary japonských).
Prípadne nejaké iné odporúčania na značky, miesta? Tieto by som potom musel riešiť cez niekoho, kto by sa zahral na Ikea ježiška (rovno by som zobral aj nejaké iné drobnosti).
Jedna doplnková otázka, obľubujete zúbkované nože pre pečivo? Ak, napríklad ako sa rieši udržiavanie čepele?
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Ja by som sa asi na ikeju vykaslal. Ak niekto vyraba vsetko mozne, nemoze nic vyrabat na top urovni. Pozri sa radsej po profi znackach,
castokrat maju aj lacnejsie edicie s fakt dobrymi nozmi. Predsa len, ak vyrabas noze 50+ rokov, mohol by si uz vediet, ako na to.
Rozdiely s najvyssou sadou su zvacsa v komforte pouzivania (typ rukovate) a spracovanie ocele. Ale kedze to nechces ako pracovny
noz, s ktorym budes pracovat 5 dni v tyzdni po 10-12 hodin, tak ti bohate stacia aj nizsie rady.
Kukni napr. toto:
Wüsthof sada a na lupanie Wusthof Silverpoint
Ja od nich mam inu sadu, dvoch nozov s bruskou a neviem si vynachvalit. Lahko sa udrziavaju ostre a su aj dost pohodlne. Pouzivame
uz dva roky a spokojnost. Ale samozrejme, potrpim si na zaobchadzanie s nimi. Snazim sa ich hned po pouziti umyt aj osusit, nech sa
nenici cepel. A to aj ked som este s krajanim neskoncil, nenechavam ich mokre, ani ked mam minutku pauzu.
castokrat maju aj lacnejsie edicie s fakt dobrymi nozmi. Predsa len, ak vyrabas noze 50+ rokov, mohol by si uz vediet, ako na to.
Rozdiely s najvyssou sadou su zvacsa v komforte pouzivania (typ rukovate) a spracovanie ocele. Ale kedze to nechces ako pracovny
noz, s ktorym budes pracovat 5 dni v tyzdni po 10-12 hodin, tak ti bohate stacia aj nizsie rady.
Kukni napr. toto:
Wüsthof sada a na lupanie Wusthof Silverpoint
Ja od nich mam inu sadu, dvoch nozov s bruskou a neviem si vynachvalit. Lahko sa udrziavaju ostre a su aj dost pohodlne. Pouzivame
uz dva roky a spokojnost. Ale samozrejme, potrpim si na zaobchadzanie s nimi. Snazim sa ich hned po pouziti umyt aj osusit, nech sa
nenici cepel. A to aj ked som este s krajanim neskoncil, nenechavam ich mokre, ani ked mam minutku pauzu.
PC -> Topping DX7 Pro+ -> Meze 109 PRO / Microlab B77
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Len neviem ci si nepresvihol jeho budget. Ono ked chces nozik za 10 eur tak tam neni nejak co vyberat. Si vyber co sa ti paci.
A k doplnkovej otazke: pouzivam zubkovy noz na pecivo (chlieb rezem elektrickym krajacom). Nijak sa on nestaram a umyva sa v umyvacke na 70 s riadom. Cepel rovnako ostra ako na zaciatku. Len zas tolko toho nekrajam aby som otupil cepel na pecive.
Btw: nejake noze su aj v lidl letaku. Nemyslim, ze budu oproti tym z IKEYI nejak horsie.
A k doplnkovej otazke: pouzivam zubkovy noz na pecivo (chlieb rezem elektrickym krajacom). Nijak sa on nestaram a umyva sa v umyvacke na 70 s riadom. Cepel rovnako ostra ako na zaciatku. Len zas tolko toho nekrajam aby som otupil cepel na pecive.
Btw: nejake noze su aj v lidl letaku. Nemyslim, ze budu oproti tym z IKEYI nejak horsie.
.
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Tie ikey, Tescomy a podobne srandy za veľa nestoja. Ak chceš kvalitne nože, musia mať kvalitnu oceľ. Čim tvrdšiu, tym lepšiu, idealne minimalne VG10 či niečo na tej urovni, a niečo lepšie. To ale aj niečo stoji. Wusthofy su dobre, ale nie tieto lacne, hypermarketove. Ja mam drahe japonske, ale nedavno som mal v ruke činske damaškove, sendvič nože z aliexpresu prave z japonskej ocele VG10, jeden bol Grand Sharp, ďalšie boli nejake Sunneco, Sunecko, ... či niečo take. Šefkucharsky stal nejakych 35€, menši utility cca 20€. Japonske s touto oceľou začinaju na nejakych 80€. A kukal som jak puk, su fakt veľmi dobre. Dobre vyzeraju, su veľmi kvalitne spracovane a aj super ostre a kedže to je zo supertvrdej ocele, tak aj to ostrie dlho vydrži. Priame porovnanie s mojimi sice nemam, ale rozhodne by som nepovedal, že su v niečom horšie. A stoji to zlomok. Fakt som bol prekvapeny. Vedel by som si to v pohode predstaviť doma a to mam nože za 150e kus.
Alebo nejake lowcost original japonske, jeden Čech to tu dovaža (pozri noze-nuz.com), ma aj nejake lacne modely. Toči aj videa, takže ziskaš nejaku predstavu.
Alebo nejake lowcost original japonske, jeden Čech to tu dovaža (pozri noze-nuz.com), ma aj nejake lacne modely. Toči aj videa, takže ziskaš nejaku predstavu.
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 13017
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
- Bydlisko: Košice
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Vynikajúca správa, hodil by si pre inšpiráciu nejaké linky na tie z Aliho?
Niečo ako toto
https://www.aliexpress.com/item/Damascu ... 15912.html ?
Niečo ako toto
https://www.aliexpress.com/item/Damascu ... 15912.html ?
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Príspevky: 3376
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
- Bydlisko: MY
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Osobne by som ti odporučil do kuchyne nasledovné nože:
- šéfkucharský (16-20cm)
- nôž vrúbkový na zeleninu
- malý špikovací (9cm)
- nárezový nôž na šunku (min. 16cm)
- nôž na chleba (aspoň 20cm)
Ja som toto riešil minulý rok a kúpil som Wusthof classic. Ale ak chceš ušetriť, rozhodne ti môžem odporučiť nože Victorinox. Síce nie sú kované, ale sú fakt dosť dobré a za veľmi slušnú cenu. Kúpil som si vrúbkvoané na chlieb a paradajky a neviem ci ich vynachváliť.
Bacha na šéfkucharský nôž. Kúpil som si 20cm a prakticky ho nepoužívam, lebo mi je skrátka veľký. Kúpil som si potom 16cm a ten je ďaleko lepší. Samozrejme je to len moja osobná preferencia, niekto na 20cm šéfkucharský nedá dopustiť.
S japonských nožov sú cenovo dostupné napr. Shun Sora, ale je to skôr "low-end" v rámci japonských nožov. Ale aj tam je cena za šéfkucharský nôž okolo 60€, čo asi nebude pre teba.
Za mňa ti určite odporúčam pozrieť si ponuku Victorinox TU a TU. Nižšie už by som nešiel. Skôr by som pouvažoval nad kombináciou značiek. Najmä šéfkucharský nôž by bolo dobré mať kvalitnejší, lebo ten budeš asi najviac používať (len aby ti sadol do ruky). Ostatné, najmä zúbkové, by som zobral Victorinox.
- šéfkucharský (16-20cm)
- nôž vrúbkový na zeleninu
- malý špikovací (9cm)
- nárezový nôž na šunku (min. 16cm)
- nôž na chleba (aspoň 20cm)
Ja som toto riešil minulý rok a kúpil som Wusthof classic. Ale ak chceš ušetriť, rozhodne ti môžem odporučiť nože Victorinox. Síce nie sú kované, ale sú fakt dosť dobré a za veľmi slušnú cenu. Kúpil som si vrúbkvoané na chlieb a paradajky a neviem ci ich vynachváliť.
Bacha na šéfkucharský nôž. Kúpil som si 20cm a prakticky ho nepoužívam, lebo mi je skrátka veľký. Kúpil som si potom 16cm a ten je ďaleko lepší. Samozrejme je to len moja osobná preferencia, niekto na 20cm šéfkucharský nedá dopustiť.
S japonských nožov sú cenovo dostupné napr. Shun Sora, ale je to skôr "low-end" v rámci japonských nožov. Ale aj tam je cena za šéfkucharský nôž okolo 60€, čo asi nebude pre teba.
Za mňa ti určite odporúčam pozrieť si ponuku Victorinox TU a TU. Nižšie už by som nešiel. Skôr by som pouvažoval nad kombináciou značiek. Najmä šéfkucharský nôž by bolo dobré mať kvalitnejší, lebo ten budeš asi najviac používať (len aby ti sadol do ruky). Ostatné, najmä zúbkové, by som zobral Victorinox.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Príspevky: 3376
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
- Bydlisko: MY
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Len či to aj v skutočnosti je ocel VG10.loleqboleq napísal: ↑Ne 05. Nov, 2017, 20:40 Vynikajúca správa, hodil by si pre inšpiráciu nejaké linky na tie z Aliho?
Niečo ako toto
https://www.aliexpress.com/item/Damascu ... 15912.html ?
Možno by to stálo za skúšku, kúpiť jeden nôž, mesiac dva poskúšať a potom prípadne dokúpiť ďalšie. Osobne by som sa tomuto vyhol, radšej by som si už nejaké to euro priplatil a kúpil nôž renomovanej značky. Aj keď to nebude zrovna VG10, budeš mať istotu, že to bude kvalitná ocel. U číňancov je to lotéria, ale proti gustu
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Ja som si asi pred rokom tiez doprial trochu kvalitnejsi noz. Vsadil som na znacku Berghoff konkretne http://www.berghoff.sk/Noz-univerzalny- ... e-d789.htm
Ocel X50CrMoV15, noz ostava velmi dlho ostry a je fakt perfektne vyvazeny. Osobne som velmi spokojny ale neviem porovnat s inymi dobrymi znackami ako Wüsthof
Ocel X50CrMoV15, noz ostava velmi dlho ostry a je fakt perfektne vyvazeny. Osobne som velmi spokojny ale neviem porovnat s inymi dobrymi znackami ako Wüsthof
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
Spoiler: ukázať
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 13017
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
- Bydlisko: Košice
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Veď práve ale vieš čo, že som rád, že proste človek má tie možnosti, ešte pred pár hodinami som nevedel kde začať.Diablo1st napísal: ↑Ne 05. Nov, 2017, 21:02Len či to aj v skutočnosti je ocel VG10.
Možno by to stálo za skúšku, kúpiť jeden nôž, mesiac dva poskúšať a potom prípadne dokúpiť ďalšie. Osobne by som sa tomuto vyhol, radšej by som si už nejaké to euro priplatil a kúpil nôž renomovanej značky. Aj keď to nebude zrovna VG10, budeš mať istotu, že to bude kvalitná ocel. U číňancov je to lotéria, ale proti gustu
A presne ako píšeš, že ako zistiť, či je to VG10 oceľ , lebo bežný smrteľník to nezistí. Možno by som si tipol, že gravírovanie od tepleného opracovania vyzerá fejk, z toho, čo som videl, to je doslova zásah do materiálu a na tých foto (aj na tých vo feedbacku) to vyzerá len akoby laserom pohladkané.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Príspevky: 3376
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
- Bydlisko: MY
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Vykašlal by som sa na celú VG10, keď si nie som istý, či to je skutočne tak.
Ono človek nepotrebuje ani nejako veľa nožov, takže ak si dá záležať na akej takej kvalite vydržia mu veľmi dlho. Najmä teda ten nôž, čo budeš najviac používať, by mal byť kvalitný, ostatné sú len doplnkové a nemusia byť top trieda.
Ako základ by sa podľa mojich skúseností dali považovať 3 nože (+ocieľka!!!) a to:
- nôž šéfkuchára 16-2x cm čepeľ, podľa toho, čo komu vyhovuje
- nôž na chlieb zubkovaný čepeľ aspoň 20cm
- nôž malý špikovací čepeľ okolo 9cm
S týmito troma nožmi spravíš prakticky všetko v kuchyni. Ostatné je len o komforte. Napr. s nožom na šunku sa ďaleko lepšie krája upečené mäso na plátky ako so šéfkucharským, s malým lúpacím nožíkom sa lepšie šúpe jabĺčko ako s 9cm špikovacím atď.
Radšej asi voliť menej kvalitnejších nožov a potom postupne dokupovať podľa toho, čo človek potrebuje.
Osobne používam tieto:
- nôž šéfkucharský 16cm čepel - asi môj najpoužívajší nôž pri varení. Mám aj 20cm, ale ten mi moc nevyhovuje lebo je pre mňa veľký.
- nôž na šunku 16cm čepel - označil by som ho za univerzálny. Dá sa s ním spraviť všetko, ale je ho používam najmä na porcovanie mäsa.
- nôž na paradajky 12cm zúbková čepel - super na krájanie salámi, paradajok a rožkov. Mám ten so zaoblenou špičkou a u raňajok je to asi najpoužívanejší nôž. Pekne si rozkrojíš rožok, zaoblenou špičkou si ním natreš maslo a nakrajaš si s ním aj salámu a paradajky.
- nôž lúpací 4cm čepel - na okrajovanie ovocia super nôž.
- nôž na chleba 21cm zúbková čepel.
- netreba zabudnúť na ocieľku!
Ak by som nože vyberal znova, minimálne šéfkucharský by som kúpil kvalitný kovaný a ostatné obyčajné nekované.
Ono človek nepotrebuje ani nejako veľa nožov, takže ak si dá záležať na akej takej kvalite vydržia mu veľmi dlho. Najmä teda ten nôž, čo budeš najviac používať, by mal byť kvalitný, ostatné sú len doplnkové a nemusia byť top trieda.
Ako základ by sa podľa mojich skúseností dali považovať 3 nože (+ocieľka!!!) a to:
- nôž šéfkuchára 16-2x cm čepeľ, podľa toho, čo komu vyhovuje
- nôž na chlieb zubkovaný čepeľ aspoň 20cm
- nôž malý špikovací čepeľ okolo 9cm
S týmito troma nožmi spravíš prakticky všetko v kuchyni. Ostatné je len o komforte. Napr. s nožom na šunku sa ďaleko lepšie krája upečené mäso na plátky ako so šéfkucharským, s malým lúpacím nožíkom sa lepšie šúpe jabĺčko ako s 9cm špikovacím atď.
Radšej asi voliť menej kvalitnejších nožov a potom postupne dokupovať podľa toho, čo človek potrebuje.
Osobne používam tieto:
- nôž šéfkucharský 16cm čepel - asi môj najpoužívajší nôž pri varení. Mám aj 20cm, ale ten mi moc nevyhovuje lebo je pre mňa veľký.
- nôž na šunku 16cm čepel - označil by som ho za univerzálny. Dá sa s ním spraviť všetko, ale je ho používam najmä na porcovanie mäsa.
- nôž na paradajky 12cm zúbková čepel - super na krájanie salámi, paradajok a rožkov. Mám ten so zaoblenou špičkou a u raňajok je to asi najpoužívanejší nôž. Pekne si rozkrojíš rožok, zaoblenou špičkou si ním natreš maslo a nakrajaš si s ním aj salámu a paradajky.
- nôž lúpací 4cm čepel - na okrajovanie ovocia super nôž.
- nôž na chleba 21cm zúbková čepel.
- netreba zabudnúť na ocieľku!
Ak by som nože vyberal znova, minimálne šéfkucharský by som kúpil kvalitný kovaný a ostatné obyčajné nekované.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Je to urcite VG10 a ak nahodou uplne nie, tak je to predsa jedno. Je to nejaky ekvivalent, nejaka ina velmi tvrda a kvalitna ocel. To sa predsa neda ojebat, falosna, nekvalitna tvrda ocel neexistuje. To je fyzikalny nezmysel. Je to vidiet a citit ze je to nieco uplne ine ako bezne noze. Vobec to nepruzi, velmi tazko sa to da ohnut. Sprava sa to presne ako moje japonske. Ja som to skusal u znameho, po pol roku denneho pouzivania. Nikdy to nebrusil a rezalo to fakt velmi dobre. Takze nejake vase paranoje su asi dost mimo, hlavne ked to nikto z vas nemal v ruke. Keby som to neokusil, tak asi tiez pochybujem. Ale okusil, a aj to mam s cim porovnat. A aj na ali su feedbacky. Mozno ze aj na youtube sa nieco najde. Ako na to pozeram, na ali to predavaju aj priamo vyrobcovia.
Pytal som sa co to ma vlastne zac, a je to konkretne Sunnecko tvar santoku s drevenou ruckou. Kupoval to priamo od vyrobcu.
https://m.aliexpress.com/s/item/3278977 ... d#autostay
Maju samozrejme aj modely s klasickym europskym tvarom.
V sobotu bude 11.11, na ali su vypredaje, skus si zobrat nieco na skusku. Nejaky maly, povedzme 5 palcovy najdes mozno za 15€, to ta nezruinuje a uvidis. Ten znamy to urobil tiez tak, tiez bol spociatku skepticky.
Tie Wengery, Viktorinoxy, Solingeny atd. su kvalitne noze, ale nie tie za 30 ci 50 €. Tam si musis za kvalitu zaplatit. To su velke firmy ktore vyrabaju lowcost noze vo velkom na objednavku pre rozne obchodne retazce, a ono to aj tak vyzera. To su vsetky tie set za "vyhodnu" cenu. To je na urovni Tescomy a pod. Ked si vezmes nejaky Wenger za 30€ a za 100€, tak to je sakra, ale sakra rozdiel.
Alebo ako som vravel, ten Cech predava dobre noze, ma tam nejake z Blue paper ocele za nejakych 20€. To je tiez vyborna ocel, akurat nie je nehrdzavejuca, takze sa o to treba starat.
Pytal som sa co to ma vlastne zac, a je to konkretne Sunnecko tvar santoku s drevenou ruckou. Kupoval to priamo od vyrobcu.
https://m.aliexpress.com/s/item/3278977 ... d#autostay
Maju samozrejme aj modely s klasickym europskym tvarom.
V sobotu bude 11.11, na ali su vypredaje, skus si zobrat nieco na skusku. Nejaky maly, povedzme 5 palcovy najdes mozno za 15€, to ta nezruinuje a uvidis. Ten znamy to urobil tiez tak, tiez bol spociatku skepticky.
Tie Wengery, Viktorinoxy, Solingeny atd. su kvalitne noze, ale nie tie za 30 ci 50 €. Tam si musis za kvalitu zaplatit. To su velke firmy ktore vyrabaju lowcost noze vo velkom na objednavku pre rozne obchodne retazce, a ono to aj tak vyzera. To su vsetky tie set za "vyhodnu" cenu. To je na urovni Tescomy a pod. Ked si vezmes nejaky Wenger za 30€ a za 100€, tak to je sakra, ale sakra rozdiel.
Alebo ako som vravel, ten Cech predava dobre noze, ma tam nejake z Blue paper ocele za nejakych 20€. To je tiez vyborna ocel, akurat nie je nehrdzavejuca, takze sa o to treba starat.
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 13017
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
- Bydlisko: Košice
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Rozumiem, tak to risknem, vyberiem nejaké dve, asi šéfkovský a buď na zeleninu alebo nejaký menší. Asi skúsim aj konkrétne tie Sunnecko.
Inak, nebol problém na colnici pri takých nožoch?
Inak, nebol problém na colnici pri takých nožoch?
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Príspevky: 3376
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
- Bydlisko: MY
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Dunar, nepovedal by som, že lacnejšie nože od renomovaných značiek sú nekvalitné. Mám ich doma a oproti Tescoma Presto je to veľký rozdiel. Samozrejme na kované nože to nemá, ale za tú cenu sú super. Najmä tie zubkované si ja osobne neviem vynachváliť.Dunar napísal: ↑Po 06. Nov, 2017, 08:15 Tie Wengery, Viktorinoxy, Solingeny atd. su kvalitne noze, ale nie tie za 30 ci 50 €. Tam si musis za kvalitu zaplatit. To su velke firmy ktore vyrabaju lowcost noze vo velkom na objednavku pre rozne obchodne retazce, a ono to aj tak vyzera. To su vsetky tie set za "vyhodnu" cenu. To je na urovni Tescomy a pod. Ked si vezmes nejaky Wenger za 30€ a za 100€, tak to je sakra, ale sakra rozdiel.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Nebol, aspoň nie v tomto pripade. Na baliku mal inu cenu a prešlo to v pohode. Ale nezaručim ti to. Inak pozeram prave youtube a su tam nejake videa tych činskych nožov z ali. Tak si to pripadne aj očekuj tam. Aj nejaka porovnavačka nožov z ali tam je. Par nožov Xinzuo, aj Sunnecko atd.loleqboleq napísal: ↑Po 06. Nov, 2017, 10:52 Rozumiem, tak to risknem, vyberiem nejaké dve, asi šéfkovský a buď na zeleninu alebo nejaký menší. Asi skúsim aj konkrétne tie Sunnecko.
Inak, nebol problém na colnici pri takých nožoch?
Oproti japonskej oceli, ktoru maju aj tie aliexpressacke su. Tam to nie je o tom žeby neboli ostre. Na žiletku sa da vybrusiť čokoľvek. Otazka je ako dlho ti take ostrie vydrži. A v tom je zasadny rozdiel.
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 13017
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
- Bydlisko: Košice
Re: Kuchyňské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
A čo ostrenie? Konkrétne pre tie japonské? Pri jednom z videí na YT som si všimol, že taký Wusthof má brúsič, kde má osobitne priečinky pre japoncov. Lebo minimálne, čo sa môže stať, že ostrosť nebude konštantná (čo som pozrel jedno video s niekoľkými nožmi z Ali), tak, aby sa to dalo doostriť. Nehccem sa púšťať do brúsnych kameňov, pri jednom z videí pred tými pár týždňami som pochytil techniku ale pravdupovediac sa mi to nechce robiť.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305