Over-Provisioning
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Over-Provisioning
Na kolko % to nastavit ?
Tam ide len o to,aby bola rezerva pre swap nie ?
Tam ide len o to,aby bola rezerva pre swap nie ?
Re: Over-Provisioning
Ja nemám %, nenaformátujem celú dostupnú kapacitu.Zostane mi na SSD nevyhradené miesto.
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
naco ti je nenaformatovana cast disku? ved to nemozes pouzit
- Leon
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
šak asi práve presne pre overprovisioning ? ja mám tiež na terovom Pročku 200 GB nenaformátované
.
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
nechapem ako mozes pouzit nieco co nie je pristupne systemu
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
sledujem,ze to mam zrejme tiez tak..kedze moj 512GB disk ma vo win len 465GB
co to ale znamena netusim..
co to ale znamena netusim..
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
hore spravne zaznelo.
Overprovisioningy su dva :
- to co operacny system fyzicky nevidi : je to alokovane vyrobcom. 480GB alebo 500GB SSDcka maju fyzicky 512GB cipov, to co nevidis v OS je "hardware" overprovisioning nastaveny vyrobcom SSD podla konkretneho modelu, podla statistik ako im odchadzaju bunky atd. Niektore utility, napr. Samsung Magician, Micron neviemakosavola, tusim aj Kingstony to maju, vedia nastavit vacsi overprovisioning. KAZDE SSD ma takyto overprovisioning, kazde jedno ; je to zivotne nutne pri tych srackovych TLCckach co dnes mate.
- to co si uzivatel naschval odlozi bokom navyse : to uz je potom "nenaformatovany" oddiel.
Mas 512GB fyzickej kapacity, 480GB viditelnej v OS, naformatujes si dohromady len 450GB particii cize si rucne spravil 30GB navyse.
Overprovisioningy su dva :
- to co operacny system fyzicky nevidi : je to alokovane vyrobcom. 480GB alebo 500GB SSDcka maju fyzicky 512GB cipov, to co nevidis v OS je "hardware" overprovisioning nastaveny vyrobcom SSD podla konkretneho modelu, podla statistik ako im odchadzaju bunky atd. Niektore utility, napr. Samsung Magician, Micron neviemakosavola, tusim aj Kingstony to maju, vedia nastavit vacsi overprovisioning. KAZDE SSD ma takyto overprovisioning, kazde jedno ; je to zivotne nutne pri tych srackovych TLCckach co dnes mate.
- to co si uzivatel naschval odlozi bokom navyse : to uz je potom "nenaformatovany" oddiel.
Mas 512GB fyzickej kapacity, 480GB viditelnej v OS, naformatujes si dohromady len 450GB particii cize si rucne spravil 30GB navyse.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- Leon
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
To nieje žiadny overprovisioning ale reálna kapacita disku. Prečože 1 GB nieje 1,000,000,000 bytov ale 1,073,741,824.
.
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
@MP3
ja mam 512GB..vidim len 465..ale to je zrejme kvoli tomu ze 1GB je 1024 MB,MB je 1024 KB a KB je 1024 B..cize 1 GB je 1,073,741,824 B a nie 1,000,000,000,ako udava vyrobca..
ja sa prave pytam preto,ze na mojom cruciale je soft,ktory moze dodatocne nastavit OP..
mne by stacilo vediet,ze tam mam nejaky ako ty pises HW OP..ako to ale zistim,ze mam ?
ja mam 512GB..vidim len 465..ale to je zrejme kvoli tomu ze 1GB je 1024 MB,MB je 1024 KB a KB je 1024 B..cize 1 GB je 1,073,741,824 B a nie 1,000,000,000,ako udava vyrobca..
ja sa prave pytam preto,ze na mojom cruciale je soft,ktory moze dodatocne nastavit OP..
mne by stacilo vediet,ze tam mam nejaky ako ty pises HW OP..ako to ale zistim,ze mam ?
Koľko tam dal výrobca , to nezistíš.Koľko tam dáš Ty v % v programe, to hneď uvidíš v programe.
15-20%... alebo to proste nenaformatujes, ak nechces balast aj vyrobcu
A preto, lebo ak zajebes cely disk, tak u vacsiny SSD ide vykon do sraciek.
A preto, lebo ak zajebes cely disk, tak u vacsiny SSD ide vykon do sraciek.
Spoiler: ukázať
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
ok,tak to nejdem riesit,kedze podla vas to tam vyrobca dal
v tom softe to odporuca 10% a dopredu upozornuje, ze nedostatocne miesto..aj ked mam 100GB volne..najviac mi to povoli 2%
v tom softe to odporuca 10% a dopredu upozornuje, ze nedostatocne miesto..aj ked mam 100GB volne..najviac mi to povoli 2%
Však to čo tam dal výrobca je úplné minimum aby disk vydržal záruku. Ten vlastný overprovisioning, či už nastavený v programe výrobcu alebo jednoducho tým že časť kapacity nenaformátuješ ti poslúži ako rezerva pre ešte lepšiu životnosť, vyšší výkon a ako spomínal Cage aby ti výkon SSD nešiel úplne do sračiek keď budeš mať skoro plný disk. Určite odporúčam tých 10% dať, je to iné ako keď si necháš voľný naformátovaný priestor, pretože o tom SSD nevie či ho za pár sekúnd nezaplníš, zato nenaformátovaný priestor je pre neho istotka že ho môže využiť na réžiu.
Soft ťa pravdepodobne nechce pustiť kvôli nejakej zabudovanej kontrole kvôli bežným userom čo nevedia čo robia, prípadne toľko máš maximálne veľký súvislý blok a nechce to rozhádzať medzi rôzne nesúvislé bloky.
Soft ťa pravdepodobne nechce pustiť kvôli nejakej zabudovanej kontrole kvôli bežným userom čo nevedia čo robia, prípadne toľko máš maximálne veľký súvislý blok a nechce to rozhádzať medzi rôzne nesúvislé bloky.
Spoiler: ukázať