mp3turbo napísal: Št 11. Jan, 2018, 09:49...
Turbo nehnevaj sa na mňa ale píšeš absolútne kraviny.
Začnem od začiatku, keď si sa takto vylial vylejem sa aj ja. Nejdem písať o tom či niečo nepodporujem alebo podporujem, vyjadrím ti k tomu čo si napísal, svoj osobný názor.
Hodnota kryptomien je nula, v poriadku. A na čom máš dnes postavenú hodnotu hocijakej meny alebo komodity ? Na obyčajnej a zdôrazňujem obyčajnej dôvere ľudí, tak ako je to aj s kryptomenou. Celé to je postavené na ponuke a dopyte, cena btc je preto tam kde je, iba kvôli dopytu pretože tí ľudia chcú za to zaplatiť toľko koľko to stojí, v momente keď sa to otočí, teda trh ovládnu predávajúci, ktorí chcú predať aj pod aktuálnu hodnotu, cena klesá. Takto to ale funguje pri všetkom ostatnom, samozrejme existujú aj takzvané "fundamenty", teda udalosti ktoré dokážu ovplyvniť hodnotu danej meny ale znovu je to iba o ponuke a dopyte. Keď mi tu niekto začne argumentovať tým, že hodnota eura, doláru alebo hocičoho je krytá nedajbože zlatom, tak nech sa preberie z tohto sna a opakujem mu, že je to iba o dôvere ľudí, keď ty ja alebo Jano s Ferom, začnú veriť tomu, že si za to euro nekúpia jeden rožok ale 0,1 rožku ale za jeden dolár si kúpia stále 1 rožok (ak by bola hodnota 1:1) tak sa čo bude diať ? Príde k vypredávaniu eura voči ostatným jednotkám mien. Hodnota eura bude klesať až skončí na tej nule ktorú máš na začiatku. Keby všetko fungovalo racionálne tak je nám nejaká mena úplne zbytočná.
Keď rozprávaš o troch obchodoch na svete, je to úsmevné, potom asi netušíš kde všade je možné platiť práve bitcoinom o ktorom hovoríš. Ale toto je práve ten fundament, ktorý ti môže tú cenu ovplyvňovať, tak ako ju môže ovplyvniť správa o kórei.
Štáty a dane zo zisku, samozrejme, že štátom to vadí, je to logické. Netvárme sa ale, že štát z toho nemá príjem pretože ho má, cez nepriame dane. Ale prejdime k dani z príjmu, podnikaniu odvodom a veciam ktoré spomínaš, na túto časť sa teším.
Podnikanie je sústavná činnosť vykonávaná za účelom dosiahnutia zisku. ak si to dobre pamätám. Z jedného pohľadu máš pravdu, ťažením vytváram zisk. Vytváram ho naozaj ? Pre príklad uvediem klasický príklad zo záhradky. Ak si ty kúpiš a nasadíš zeleninovú plantu, na konci roka ti z toho narastie zelenina, ktorú si ty vykopeš je to podľa teba sústavná činnosť za účelom dosiahnutia zisku ? V mojom prípade, ak si ja nakúpim grafické karty, naťažím za ne kryptomenu, ktorú si prevediem na preňaženku, ty máš pocit, že by sme sa nejako odlišovali ? Neodlišujeme sa nijako. Mne tak isto tebe vzniká príjem v momente predaja. Pri tej zelenine je to potom trošku komplikovanejšie pretože tam to špecifikujú, konkrétne zákony to či ide o prebytok alebo podnikanie, teda či musíš mať pordnikatelské oprávnenie alebo nemusíš (prebytkári). Podstatné je to, čo som povedal ty v momente ťaženia nemusíš vykonávať sústavnú činnosť za účelom dosiahnutia zisku - samozrejme, že ju vykonávaš ale to ti nikto nedokáže lebo ti ju nemá ako dokázať, môžeš argumentovať tým, že ty si to neťažil preto aby si to predal ale aby si si to nechal teda si nedosiahol žiadny zisk a nebola to v momente tohto ťaženia činnosť za účelom dosiahnutia zisku - ano diera v zákone, dosiahol ? Hlavne keď je cena NULA, že ? Zisk ti vzniká v momente predaja a teda teraz sa dostávame k tzv. zdaňovaniu. Ja to skrátim, zatiaľ, podotýkam zatiaľ neexistuje žiadna legislatíva, ktorá by špecifikovala ako zdaniť príjem z takejto činnosti. Samotná finančná správa v tom má hokej. Kľudne sa choď spýtať čo ti povedia. Nikto ťa za to nikdy nebude naháňať do momentu kedy to nebude jasne definovaná v zákone, pretože ty si neporušil zákon, keď ho porušíš potom, áno máš pravdu. Ak pôjdeš cez obec 230km/h za hodinu a v zákone bude napísané, že nemôžeš ísť 70km/h tak si neporušil nič, musí byť jasne definované to, že nemôžeš ísť viac ako 50km/h ktorý zákon vlastne porušuješ podla teba ? Hovoríš, že zákon o podnikaní. Absurdné. Tí chlapci, ktorých spomínaš sa ťa môžu pýtať čo len chcú ale nemajú ťa začo stíhať.
Ja by som rovnako neeobchodoval niečo takto volatilné, pretože netušíš čo sa stane, keď tak maximálne intradenne, žiadne long term veci aj keď už len základy technickej analýzy fungujú vo svete kryptomien veľmi dobre, myslím supporty/resisty a naozaj jednoduché patterny ako dubletop/bottom, 1-2-3, kanály a podobne. Človek trošku skúsený vie ľahko určiť úrovne na ktoré by zvyšná masa mohla reagovať. Úprimne asi by som na tom zarobil ale nepotrebujem to, považujem to skôr za hazard.
Poprosím nikoho, nech neberie toto ako nejaký návod alebo samozrejmosť je to iba môj subjektívny názor, ktorý môže byť založený a nemusí byť založený na pravde, inými slovami - môžem sa mýliť. Ale ak sa mýlim, prosím nech ma niekto opraví, podloží to zákonom. Dovtedy sú to len dohady.
dendroid, tak isto ty si myslíš, že hodnota hocičoho je taká a taká lebo to a to. Je to len ponuka/dopyt.