ved ked mas dokazatelny mesacny prijem + vypis uctu, kde to sedi, tak kde je problem ?
Prenajom bytu vs Kupa domu (kalkulacia)
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Re: Prenajom bytu vs Kupa domu (kalkulacia)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Predpokladam, ze sa banke nepozdavaju jeho prijmy, asi si myslia, ze to iba docasne zmanipuloval prave kvoli hypoteke.
Nove hypo podmienky budu ale likvidacne. 20% vlastnych penazi nutnych, plus :
- (toto bolo doteraz) klientovi musí po odpočítaní splátok úverov z čistého mesačného príjmu zostať suma vo výške životného minima (aktuálne 199,48 €) a 20 % rozdielu medzi mesačným príjmom a životným minimom
- NOVINKA: celková zadlženosť žiadateľa o úver vrátane výšky žiadaného úveru nesmie presiahnuť 8-násobok jeho čistého ročného príjmu. Do tejto sumy sa započítavajú všetky zostatky skôr poskytnutých úverov na bývanie, stavebných aj spotrebiteľských úverov, využité povolené prečerpanie a čerpané kreditné karty, ale aj 20 % z nečerpanej kreditnej karty a nečerpaného povoleného prečerpania na účte.
Teda ak zarabas v cistom 1000 euro, tak mozes mat maximalny dlh 8*12*1000 = 96000 euro. Od toho odrataj 20% kreditky a 20% povoleneho precerpania. Teda ak mas povolene precerpanie o 1500 euro a 1500 euro kreditny limit a ziadny iny uver, tak maximalne hypo dostanes 95400 euro. Dostanes teda hypo na celkovu hodnotu domu 119 tisic, a to este musis mat 24 tisic vlastnych. A za to dostanes mozno tak 2-izbak v novostavbe v BA.
A ani tych 1000 euro v cistom nema kazdy...
Nove hypo podmienky budu ale likvidacne. 20% vlastnych penazi nutnych, plus :
- (toto bolo doteraz) klientovi musí po odpočítaní splátok úverov z čistého mesačného príjmu zostať suma vo výške životného minima (aktuálne 199,48 €) a 20 % rozdielu medzi mesačným príjmom a životným minimom
- NOVINKA: celková zadlženosť žiadateľa o úver vrátane výšky žiadaného úveru nesmie presiahnuť 8-násobok jeho čistého ročného príjmu. Do tejto sumy sa započítavajú všetky zostatky skôr poskytnutých úverov na bývanie, stavebných aj spotrebiteľských úverov, využité povolené prečerpanie a čerpané kreditné karty, ale aj 20 % z nečerpanej kreditnej karty a nečerpaného povoleného prečerpania na účte.
Teda ak zarabas v cistom 1000 euro, tak mozes mat maximalny dlh 8*12*1000 = 96000 euro. Od toho odrataj 20% kreditky a 20% povoleneho precerpania. Teda ak mas povolene precerpanie o 1500 euro a 1500 euro kreditny limit a ziadny iny uver, tak maximalne hypo dostanes 95400 euro. Dostanes teda hypo na celkovu hodnotu domu 119 tisic, a to este musis mat 24 tisic vlastnych. A za to dostanes mozno tak 2-izbak v novostavbe v BA.
A ani tych 1000 euro v cistom nema kazdy...
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
chris lebo ... jednoduche ucto + pausalne vydavky (60%) - nezdanitelna polozka /12 mesiacov sa rovna mesacne dokopy nic ...a banky nic moc ine nezaujima... pri SZCO/ fyzicka osoba podnikatel podla osobitneho predpisu.
potom moznost 10% z obratu na ucte ? co je smiesne, lebo realne moj prijem je moj zisk, nepracujem s "marzami - kupa/predaj".
nakoniec jedine VUB banka ma "vynimku" pre advokatov,notarov,lekarov, ze berie 60% obratu na ucte, co mi vychadzalo tiez v pohode az kym nepovedali,ze hotovostne vklady na ucet neakceptuju (co ozaj nechapem preco; pokladnicu nemam cize realne prijmy mi idu len a len na ucet)..cize ked vsetko skresali neviem co tak mi to 3x zamietli az potom to "preslo"...a to som ziadal "iba" nejakych 70% zo zabezpecenych nehnuteľnosti (2x byt v novostavbe, co by predali za pol hodinu).
potom moznost 10% z obratu na ucte ? co je smiesne, lebo realne moj prijem je moj zisk, nepracujem s "marzami - kupa/predaj".
nakoniec jedine VUB banka ma "vynimku" pre advokatov,notarov,lekarov, ze berie 60% obratu na ucte, co mi vychadzalo tiez v pohode az kym nepovedali,ze hotovostne vklady na ucet neakceptuju (co ozaj nechapem preco; pokladnicu nemam cize realne prijmy mi idu len a len na ucet)..cize ked vsetko skresali neviem co tak mi to 3x zamietli az potom to "preslo"...a to som ziadal "iba" nejakych 70% zo zabezpecenych nehnuteľnosti (2x byt v novostavbe, co by predali za pol hodinu).
- icefire
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 01. Nov, 2008, 19:48
No to asi preto, ze mas vlastne prostriedky 20%-30% Ak som teda spravne pochopil medzi riadkami tetuskyne poznamky a prekalkuloval to spravne na zaklade neuplnych informacii od nej vcera.
Edit: prave vidim, ze to bolo v poslednom komente aj. Hej, ak mas viac ako 20% svojich, ide automaticky 0.4 dole z uroku.
Spoiler: ukázať
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Az tak likvidacne to nevidim. Byty bud kupuju pary, alebo ak jednotlivci, tak im veru viac ako dvojizbak netreba a platy maju ti ludia vacsinou lepsie, ako sa tu uz aj spominalo ...Preco by to malo byt take likvidacne ? Clovek v KE si spokojne moze dovolit z prijmu 1000 eur v cistom trojizbak hoci aj na Terase, ked ma dost nasetrene ...
Napr. pre mna by to likvidacne nebolo ani pred rokom. Hypo som bral 70 000 eur, za to som s prehladom kupil byt, aky som chcel. A keby som mal nizsi prijem, tak ten byt zrejme vobec nekupujem.
Napr. pre mna by to likvidacne nebolo ani pred rokom. Hypo som bral 70 000 eur, za to som s prehladom kupil byt, aky som chcel. A keby som mal nizsi prijem, tak ten byt zrejme vobec nekupujem.
-
- Moderátor
V BA za 70 nekupis ani garsonku v panelaku.
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Citate vy vobec, co tu clovek pise ? Hypo som bral 70 000, 100 percent nedavaju nejaky ten piatok, tak jasne, ze som to nekupil za tych 70 000. A zasa tiez nechapem argumentaciu, ved z tvojho vypoctu vyplyva, ze clovek, co zaraba aj na BA akoze nic extra - 1000 eur v cistom, si moze kupit 2 izbak v novostavbe stale, ak ma nasetrene love. Co je na tom take likvidacne ? Ci doteraz ludia s prijmom 1000 eur sami kupovali haciendy v Kalifornii alebo vily na Malibu ? Rast cien to urcite spomali, ale likvidacne to nebude. Ovplyvni to najviac asi tych, co sami kupili vacsi byt a zvysne izby prenajimali. Ale to tiez nie je taka cast populacie, zeby to malo byt hned likvidacne. Ale uvidime no, co sa s tymi cenami stane.
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Mam zaujem o prenajom v inom meste. Cez co je najlepsie hladat ? len mi neporadte google
-
- Moderátor
V BA si pri prenajme a plate 1000 euro nenasetris nic. Jednoducho v Bratislave ak nemas aspon tych 1400 cisteho, tak s novymi podmienkami nebudes mat absolutne ziadnu sancu na byvanie.
suhlasim s cistym litrom som nikdy nevedel usetrit ani prd. zaplatis najom, raz za tyzden frknes do nadrze (alebo elektricenka za plnu sumu cenovo vychadza na rovnako) jedno kinecko daka potrava a si na litri :p
.. a to nechodim slopat ani moc rozbijat prachy inde - je to jednoducho hroznne malo ..
v topikoch viem mat ten isty luxus za 400e mesacne
Kolega skoro kupil 3jizbak novostavba 250 000e reku pekne prijemna cena nakoniec si to musel rozmyslet lebo ani na 80% hypo mu to nevyslo. Neviem kolko zaraba ale urcite to nebude malo, if you know what i mean :p
.. a to nechodim slopat ani moc rozbijat prachy inde - je to jednoducho hroznne malo ..
v topikoch viem mat ten isty luxus za 400e mesacne
Kolega skoro kupil 3jizbak novostavba 250 000e reku pekne prijemna cena nakoniec si to musel rozmyslet lebo ani na 80% hypo mu to nevyslo. Neviem kolko zaraba ale urcite to nebude malo, if you know what i mean :p
- icefire
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 01. Nov, 2008, 19:48
Ja som bral prvu hypoteku v BA pri plate 780 v cistom. A prezil som.
Spoiler: ukázať
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
hej broslo ? ja som prave nasiel v topo pracu,ale nic na prenajom za rozumnu cenu
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Tak sa porozpravame znova o rok a uvidime, ake likvidacne tie nove podmienky realne budu a co to urobi s cenami. O cenach v BA nemam sajnu, ale nieco mi hovori, ze to tak zle nemoze byt, aby si clovek ani z 1000 eur nemohol nic nechat bokom, ak si prenajima jednu izbu niekde na byte.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Ice vlastne mame ale to je nepodstatne lebo my ideme na vystavbu domu a nikto to neskumal