vo velmi blizkej dobe (mozno Black Friday?) by som rad zaobstaral 2 notebooky z Alzy/Datacompu, no moja skazenost a vysoke naroky mi davaju zabrat pri vybere, tak si idem pre radu.. u oboch sa tiez pytam, ci sa oplati cakat na nieco vyznamne (viem ze v januari pridu Ryzeny, ale ci to ma vyznam, ci to bude napr. lepsie ako i5-8250)
1. notebook - domaci, kancelarska robota, obcas sa bude prenasat, cena idealne do 800e
- 15.6" FullHD displej, idealne matny, ak nie, tak aby sa na to dala kupit matna folia (napr. na ebay)
- 8GB RAM - sice len kancelarcina, ale 4GB RAM mi pride fakt malo na tuto dobu, dana osoba ma aj teraz v kancelarskom PC 8GB (alebo fakt staci 4 u Win10x64?)
- pri danej konfiguracii to asi bude i5, neviem ci ma zmysel sa hnat za 8250, alebo staci 7200
- radsej integrovana grafika
- bud aspon 256GB SSD alebo moznost 2.5HDD vymenit (alebo doplnit o M.2)
- nutnost numericka klavesnica, bud velmi dobre citatelna alebo este lepsie aj podsvietena a s naozaj normalnym rozlozenim klaves (neosekane a neprehadzane shifty, ideal vysoky enter, ideal cele sipky - uplne zle to ma Lenovo V510 napr.)
- velky touchpad
- DVD, VGA port nie su podmienkou, ethernet potesi
2. notebook - pracovny, bude sa casto prenasat, robit amatersky s foto, cena idealne do 1100e
Je v plane kreslenie, spracovanie foto v programoch Affinity Photo/Designer/Publisher, takze preklapatelny displej, dotykovy ..
- 15.6" FullHD alebo 4K ? Mne pride dost aj FullHD, neviem ako bude zvladat 4K displej graficky editor. Tiez by to nemal byt leskly panel
- 16GB RAM - s Affinity robim na svojom PC a vidim, ze 16GB RAM je minimum pri RAWe
- Affinity vyuziva vsetky jadra, ktore najde, preto tu asi minimum je ta i5-8250 aj ked su nizsie takty, no malo by to byt lepsie? AMD neviem ci nejake sucasne je konkurencieschopne
- Affinity tiez vyuziva VRAM, takze potrebna GPU s 4GB VRAM
- Windows Ink - moznost dokupit k danemu NB pero, original alebo ine kompatibilne, nech sa na tom da kreslit
- idealne M.2 + HDD
- nutnost numericka klavesnica
Vopred dakujem za postrehy, napady, linky a vsetko okolo