Foto 2 je Ťamťung, mal som vtedy aj nižší jas na ňom, takže aj preto tmavšia ale priblíž a sleduj tiene okolo toho bieleho korenia (ak to je biele korenie). Ten text som včera snažil odfotiť ale neúspešne, na foto to takmer nevidno, no podarilo sa mi to zachytiť v Excely - mám otvorený aj Excel a tam je to to isté, bunky oddeľuje (excel 2016) sivá čiara, no na Philipse je to skôr modrá, viď.
Foto 1 /
Foto 2
prosím ignoruj tie klasické artefakty pri fotení LCDčka.
Inak ten dithering, dnes sa mi podarilo to zachytiť oveľa lepšie (inak, dnes väčšina testovania prebehla na lock screene Windowsu...keď som to videl, tak som zase vyložil vedľa Ťamťung a pozeral, lebo na tom Philipse mi fakt niečo nesedelo...).
Najväčší problém je pri niečom ostrom (napríklad ostrý obrázok), ktorý napríklad rozlíšenie 5000x5000 a ty ho máš v okne cca na stred monitora, normálne by ten obrázok mal byť (len) ostrý ale kvôli ten dithering spôsobí to, že na to nalepí ako jemnú sieťku, ako nejaký zlý vtip efekt v Reshade a nakoniec tá fotka vyzerá umelo a akoby bola digitálne preostrená.
Foto 1 /
Foto 2
Foto 3 /
Foto 4
teraz skús tipnúť, ktorý je ktorý.
Prvé fotky sú Philips, druhé Samsung...už vidíš? Na Samsungu vidíš, že každý pixel proste zobrazuje farbu, akú má, no u Philipsa akoby presvitali pixely a robilo to takú diagonálnu mriežku -- a teraz si predstav, že toto vidím na 75% obrazovky (kde to našťastie nevidím je napríklad web s fórom, tieto veľmi svetlé prvky to vedia pekne skryt).
Tomuto nehovorím puntičkársky problém ale ničo, čo bolo prvé, čo som si všimol a v okamihu, keď som to videl to už bolo jasné.
Philips má tiež problém s vinetáciou, na počudovanie Samsung má na farebnom pozadí ešte akoby presvetlený okraj (čo je divné, nie je to edge-lit podsvietenie), znovu, na fotke to extra nevidno. Na uzamknutej obrazovke som si všimol aj ďalší bug, ak odskočíš a máš na PC uz. obrazovku, tak po cca 15 sekundách prejde Philips do spánku (Samsung nie) a už ho nezobudíš inak ako vypnutím a zapnutím.
Takže, záver? Rád by som ale toto si nemôžem nechať, toto je hanba, to je zhluk "buzzwords" ako od nejakého aliexpress predajcu.
Ten dithering je už omnoho viac v pohode (ale ja už mám vytrénované oči za tú hodinu celkového času) od 95cm vzdialenosti ale ako hovorím, to vylučuje desktop použitie. Verím, že k tomu prispieva aj väčší raster, predsa len downgradujeme zo 110 na 102dpi (ako ísť z 20" 1080p na 21,5" 1080p), ale to je len malá kvapka v mori, dithering je primárny problém, verím, že keby to recenzoval tftcentral, tak on o tom píše viac ako pcmonitors.