Otazka pre elektrikarov
Otazka pre elektrikarov
mam question:
Moze mi elektrina odpalit napajanie notasu pri vytiahnuti adaptera zo zasuvky? Teda adapter je zapojeny do prepatovej ochrany (alebo len predlzovacky ktora sa tak tvari... ) a zo zasuvky sa vytiahla prave ta prepatova ochrana.
Ak ano, kde je chyba? Zasuvkovy obvod, adapter, predlzovacka?
Moze mi elektrina odpalit napajanie notasu pri vytiahnuti adaptera zo zasuvky? Teda adapter je zapojeny do prepatovej ochrany (alebo len predlzovacky ktora sa tak tvari... ) a zo zasuvky sa vytiahla prave ta prepatova ochrana.
Ak ano, kde je chyba? Zasuvkovy obvod, adapter, predlzovacka?
PC -> Topping DX7 Pro+ -> Meze 109 PRO / Microlab B77
- slaviq
- Čierna listina bazáru
- Dátum registrácie: Ne 17. Apr, 2011, 00:11
Re: Otazka pre elektrikarov
sice niesom elektrikár ale skus to dať premerať či púšta elektriku zástrčka , predlžovačka , adaptér.
Macbook Pro 13" late 2013
iPhone 5S
iPhone 5S
ano moze, kamaratovi sa nedavno tak odpalilo napajanie na HP notasi. Dovod je uplne neznamy, no odpojenim zastrcky si asi potiahol so sebou el iskru ktora mohla skocit napr na zemiacu svorku a pod....(je to vysoko nepravdepodobne, ale nie nemozne)
adaptery pokial viem, maju prepetovu ochranu na vstupe aj vystupe..
no nahoda je neskutocny blbec a zrovna to mohlo prejst tak ze to odpalilo. vo svete elektro je vsetko mozne..
no nahoda je neskutocny blbec a zrovna to mohlo prejst tak ze to odpalilo. vo svete elektro je vsetko mozne..
Spoiler: ukázať
Ked su spinave, zaprasene kontakty, spoje, zle do seba pozastrkovane, a prska to tam, tak to po case spolahlivo odfajci vsetko co ma spinany zdroj. Ked je tam nejaka predlzovacka za par centov tak moze byt problem zo zlym zapojenim, tu ti ani ta prepetovka nepomoze Najdes aj predlzovacky kde je sice ochranny kolik, ale predlzuje len 2-zilak. Prskaju aj vypinace na lacnych predlzovakoch. Obcas su prehodene vodice aj za pomoci domacich majstrov Ked zareaguje prepetova ochrana v nabijacke, tak si to odnesie vecsinou len poistka, ale vo vecsine pripadov tam nic take neni a odchadzaju ine veci. Cinske nabijacky odchadzaju aj same od seba, proste po odpojeni na trafe vznikne taky impulz ze odprasi spinaciu suciastku, jej ochrannu diodu.. atd.
- jergus
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 03. Aug, 2006, 02:00
raz na fyzike este na strednej nam nieco ohladom tohto hovoril ucitel, ale nejak som ja blbec na to nedaval pozor, vtedy nas upozornoval ze ako notbuky, tak nabijacky na mobily a podobne sa maju najskor vytahovat zo spotrebica a az potom zo siete, tusim je tam nieco s fazovym posuvom medzi prudom a napatim (nemaju naraz maxima??), ale fakt je to len taka letma spomienka
Abraham Lincoln oslobodil vsetkych ludi, ale az Samuel Colt ich zrovnopravnil
ide o to či tam sú tam poistky alebo nie .. lebo každý spotrebič mi mal mať poistky je to istota napr. na takéto veci a poistka je velmi lahká na výmenu ak tam teda poistka nieje tak lebo ked tam niečo neznáme zaisktý tak si natiahne spotrebič dost ampérou
Tak poistky tam vacsinou su, ale prepalia sa pomaly a navyse pri takom prude, ze by tam mohol byt rovno klinec Cest vynimkam.
Spoiler: ukázať
no jediná vec čo ma napadá, a čo sa bežne stáva je ked sa vytahuje šnúra zo zástrčky za kábel. Vtedy može dojst k velmi rýchlemu odpojeniu, a može sa natiahnut obluk, alebo iskra kde potom vznikaju na malú chvilku velmi vysoke napatia, a tie možu poškodiť el.zariadenie.
Dalšia vec čo mohla byt zlá, je samotná zásuvka. Ze v nej je uvolnená svorka, a pri vytahovaní sa kontakt niekolkokrat prerusilřádovo ms) a to sposobilo iskrenie, vysoke napatie, a nasledne poskodenie.
Pri bežnom vytahovaní, ked sa tahá za koncovu cast by sa to stat nemalo. Zariadenie by sa malo odpajat vo vypnutom stave(u noťasu kludne sb režim), aby sa netahal obluk.
Dalšia vec čo mohla byt zlá, je samotná zásuvka. Ze v nej je uvolnená svorka, a pri vytahovaní sa kontakt niekolkokrat prerusilřádovo ms) a to sposobilo iskrenie, vysoke napatie, a nasledne poskodenie.
Pri bežnom vytahovaní, ked sa tahá za koncovu cast by sa to stat nemalo. Zariadenie by sa malo odpajat vo vypnutom stave(u noťasu kludne sb režim), aby sa netahal obluk.
dell noťas
Ozivujem temu po rokoch, s novou otazkou:
Manzelka zvykne nechavat nabijacky v elektrine, aj ked uz je mobil/tablet/notebook odpojeny. Zastrcka v zasuvke a druhy koniec kabla len tak pohodeny na podlahe/linke
Ked to vidim, nieco sa vo mne prieci. Ak si dobre pamatam, tak to urcite odobera nejaky prud. A mam z toho aj obavu, ze by to mohlo skratovat, napr. pri poliati vodou. Su moje zle pocity opodstatnene, resp. je tam este nejaky vacsi problem, alebo je to zanedbatelna vec?
Manzelka zvykne nechavat nabijacky v elektrine, aj ked uz je mobil/tablet/notebook odpojeny. Zastrcka v zasuvke a druhy koniec kabla len tak pohodeny na podlahe/linke
Ked to vidim, nieco sa vo mne prieci. Ak si dobre pamatam, tak to urcite odobera nejaky prud. A mam z toho aj obavu, ze by to mohlo skratovat, napr. pri poliati vodou. Su moje zle pocity opodstatnene, resp. je tam este nejaky vacsi problem, alebo je to zanedbatelna vec?
neni to to iste ani nahodou, nakolko mas na vystupe bezpecne napatie/prud a sanca ze to vyskratujes obliatim je takmer ziadnia + aj keby sa stalo a nie je to daky yolo cinsky shit nabka, neexistuje aby sa ti sietove napatie dostalo na vystup.
vôbec by som to neriesil
vôbec by som to neriesil
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Sanca, ze to vyskratujes trebars pri polievani kvetov je presne taka ista. To je uz len o tom, kde je to umiestnene.
Napatie a prud OK. To mas pravdu.
Napatie a prud OK. To mas pravdu.
Ok, to mi staci. Ze to zerie elektrinu len tak by snad mohol stacit v argumentacii
- Leon
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Ja len tak okrajovo. Ak nabíjaš telefón každý deň, tak Ťa to ROČNE vyjde cca asi na 90 centov. Tak si vieš asi predstaviť koľko Ťa to vyjde keď tam telefón nemáš. To k tej argumentácii, aby Ťa náhodou potom neprekvapila žena jej argumentáciou Ja mám nabíjačku v zásuvke nonstop už asi 6-7 rokov. Vyberám ju akurát len keď idem utrieť prach alebo sa farbia izby.
.