trosku to aktualizujem, kedze tento tyzden sa rozchodil net:
- swan dopadol biedne, pisal som to do vlakna o swan.to, signal u mna ziadny, a aj keby bol, 70/5 v mojom okoli este nedali nikomu, proste to tolko nevida
- takze som sa rozhodol pre wifi cez isper, s tym ze ak to nepojde podla predstav doplnim to s tym biednym dslom co u nas je.
Ten isper, to je pribeh sam o sebe:
1) technici prisli, premerali, potvrdili ze to pojde v poho, 25/8 to vyda bezproblemov. na montaz som vsak musel objednat inu partiu, neviem preco nemohli hned nahodit antenu
2) objednal som teda montaznikov, nahlasili sa na 9:15. ked o 10:00 este nikde neboli volam ze co, vraj sa im pokazilo auto a museli vseto preladovat do ineho.... dorazili okolo 11, zacali chystat antenu. vysli na strechu a spytali sa ma ci neviem kde je ap-cko, ze nevedia kam maju smerovat antenu

zavolali do firmy, povedali im kde to je, zistili ze maju kratku tyc na antenu. vybrali sa po okolitych zeleziarnach hladat vacsiu, vratili sa asi za 2 hodky. bez ticky, nikde nezohnali. nejak nastavili antenku aby LTT videli na ap.
3) pripojili sa, zmerali rychlost, dalo to nejakych 20/2. reku, ale ja som chcel upload 8 mbit, s dvoma som mohol mat miestnych wifistov co maju ap na kazdom druhom dome. tak ze ok, zavola do firmy zisti. po kratkom telefonate prislubuli ze v pondelok pride technik, vylezie na panelak kde maju veci a prihodi tam ap-cko na moj smer, lebo vraj vsetky sa pozeraju inam. pride mi to neuveritelne, ale som zvedavy.
4) isiel som preorganizovat kable, odpojil som antenku co mi dali na strechu, kupodivo na mikrotiku nesvieti LAN. WTF?? skusam prepajat a vymienat kable, kabel z antenky ide na vsetkych inych portoch mikrotiku okrem wanu. na wan porte mi ide akekolvek ine zariadenie, okrem tej ubiquity antenky... nerozumien sice, ale nahadzujem iny router, tam to ide v poho (premapovanie portov na mikrotiku som po chvli vzdal)
5) momentalne mi bezi kazdu hodinu cron a meria rychlost cez speedtest. ping okolo 10 ms, rychlost pod 12 Mbit nesla, upload okolo 2,5. sice nic moc, ale je to stale lepsie nez co by som mal od telekomu, uvidime este zle pocasie a co spravi to nove APcko (ak ho prihodia). alebo este tu vyssiu tycku by som stale mohol dat.