Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Na kosti lahko vystrbis cepel, staci ju zaseknut pevne do kosti a pokyvat do stran.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
tieto noze su tosim nad 61 HRC co nieje zrovna krehky, len som sa musel asi dost dobre trafit som to maso rozobral poriadne ci tam nezostali kusky z noza
nie nie toto je Tojiro Gyutololeqboleq napísal: ↑Po 08. Apr, 2019, 16:02To je Dictum?wito napísal: ↑Po 08. Apr, 2019, 14:42 mne sa dnes podarilo toto na kosti
uz teraz sa tesim ako dlho to budem prebrusovat
https://www.dropbox.com/s/4oisyx4a9wxm3 ... 6.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/4t0ht3scg23e9 ... 6.jpg?dl=0
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
hlasim ze o 3 youtube tutorialy a 2 znicene 2€ noze neskor mi to uz celkom ide, a ked ich po bruseni poobtahujem po kozenom opasku tak sa s nimi da aj holit... sice nie tak hladko ako ked ich nabrusi kamarat noziar,ale ide towingo napísal: ↑St 03. Apr, 2019, 07:41 Ha však hentaký kameň čo tam ukazuje z Amazonu sa u nás predáva za pár šupov ako brúska na kosu, jeden mám doma strašne dávno som ho kúpil v Kinekuse
https://www.remab.sk/brusny-kamen-2005025-3940
Inak neviem čo s tým robíš, mne to šlo pekne, treba počúvať a precítiť počas ostrenia či máš dobrý uhol, kašľať na uhlových onanistov na youtube pokiaľ vyslovene nie je tvojim zámerom prebrúsiť celú čepeľ na nový presný tebou určený uhol (napríklad za účelom oholiť sa nožíkom ). A čo sa dĺžky brúsenia týka, podľa mňa záleží aj od pevnosti ocele noža, ja som nemal problém za pár minút nabrúsiť aj ozaj tupé nože čo pomaly aj tie supermarketové tvrdé paradajky viac pučil ako rezali, ale je pravda že nemali viditeľné ryhy na ostrí.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 6312
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
- Bydlisko: Prešov
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Chalani chcel by som kúpiť sadu nožov, lebo už ma nebaví brúsiť lacáky. Problém je, že vôbec neviem od čoho sa odraziť, kvalitatívne.
Nechcem to prehnať, ale ani zbytočne šetriť. V princípe čo potrebujem je kompletná bežná sada... univerzálny šéfkuchársky nôž, malý na ovocie, zeleninu, kratší špikovací, stredne dlhý univerzál na šunku apod. a nôž na pečivo.
Taký nástrel... toto je fajn cena, ale netuším ako kvalita http://www.berghoff.sk/Sada-kuchynskych ... -d1087.htm
A z druhého konca... vyššie s cenou by som už ísť nechcel https://www.kvalitnenoze.sk/sada-nozov- ... -9837-200/
Všetko medzi je predmetom diskusie.
Nechcem to prehnať, ale ani zbytočne šetriť. V princípe čo potrebujem je kompletná bežná sada... univerzálny šéfkuchársky nôž, malý na ovocie, zeleninu, kratší špikovací, stredne dlhý univerzál na šunku apod. a nôž na pečivo.
Taký nástrel... toto je fajn cena, ale netuším ako kvalita http://www.berghoff.sk/Sada-kuchynskych ... -d1087.htm
A z druhého konca... vyššie s cenou by som už ísť nechcel https://www.kvalitnenoze.sk/sada-nozov- ... -9837-200/
Všetko medzi je predmetom diskusie.
Spoiler: ukázať
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
Spoiler: ukázať
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 6312
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
- Bydlisko: Prešov
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Huh, prime som zabudol úplne... dík!!
Viac sa mi pozdáva toto asi, či? https://www.amazon.de/ZWILLING-36133-00 ... 07C1SBHTF/
Viac sa mi pozdáva toto asi, či? https://www.amazon.de/ZWILLING-36133-00 ... 07C1SBHTF/
Spoiler: ukázať
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
To ale nieje v prime akcii a je to aj nizsia rada. Blbe je ale to ze zwilling neposiela na slovensko tak treba vyuzit nejake sprostredkovanie. Ja som uz tak nakupoval prave noze. Nieje to extra zlozite ale je to trochu otravne ze sa to tak musi riesit.
pouzil som https://www.nakupynemecko.cz
Skusenost v celku pozitivna aj ked je to trocha zdlhave a drahe. Ale na veci ktore sa neposielaju na slovensko je to fajn.
pouzil som https://www.nakupynemecko.cz
Skusenost v celku pozitivna aj ked je to trocha zdlhave a drahe. Ale na veci ktore sa neposielaju na slovensko je to fajn.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.
Spoiler: ukázať
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 6312
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
- Bydlisko: Prešov
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Aaaurgh... otrava. Nechcem to riešiť v zhone, ale čo už.
Spoiler: ukázať
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Príspevky: 3375
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
- Bydlisko: MY
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Ja mám Wusthof classic, aj keď nie sadu priamo, ale som si tie nože vyskladal a držiak som kúpil v Tescome. Neviem, či som ušetril, ale chcel som troška iné nože než ponúkala sada.
Máme tie nože cez 3 roky a tu je nejaké moje zhrnutie:
- najviac používané nože sú lacné nôž na zeleninu a nôž na paradajky
- určite odporúčam kúpiť tie nože na paradajky. Je to taký raňajkový nôž dobrý na pečivo, maslo a zeleninu.
- nôž na pečivo máme lacnejší od Victorinox, podľa mňa zbytočne tú sadu predražuje
- 20cm kuchársky nôž nepoužíva u nás nikto (len na krájanie melóna), je veľký a dosť ťažký
- ako ideálna veľkosť kuchárskeho noža pre našu domácnosť je 16-18cm
- nože na šunku sa hodia aj dva
- miesto ocieľky sa mi lepšie osvedčila originál brúska
Ak ti tá sada vyhovuje tak ju zober, Wusthof sú kvalitné nože.
Ja by som si radšej sadu vyskladal. Možno by som popozeral aj japonské nože, ale tam bude cena asi troška vyššie.
Máme tie nože cez 3 roky a tu je nejaké moje zhrnutie:
- najviac používané nože sú lacné nôž na zeleninu a nôž na paradajky
- určite odporúčam kúpiť tie nože na paradajky. Je to taký raňajkový nôž dobrý na pečivo, maslo a zeleninu.
- nôž na pečivo máme lacnejší od Victorinox, podľa mňa zbytočne tú sadu predražuje
- 20cm kuchársky nôž nepoužíva u nás nikto (len na krájanie melóna), je veľký a dosť ťažký
- ako ideálna veľkosť kuchárskeho noža pre našu domácnosť je 16-18cm
- nože na šunku sa hodia aj dva
- miesto ocieľky sa mi lepšie osvedčila originál brúska
Ak ti tá sada vyhovuje tak ju zober, Wusthof sú kvalitné nože.
Ja by som si radšej sadu vyskladal. Možno by som popozeral aj japonské nože, ale tam bude cena asi troška vyššie.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 6312
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
- Bydlisko: Prešov
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Skúšal som aj vyskladať kus po kuse, ale zdá sa mi, že to začalo liezť do ceny oveľa viac, tak som to vzdal, aj keď vyberal som len z Wusthofu. Tú brúsku som už pozeral, padla mi do oka. Nakoniec to bude asi skladačka, lebo tiež nie som zvyknutý na ocieľku a nožnice sú mi tiež zbytočné /mám už také viac heavy duty/, čiže zbytočne platiť za veci čo nevyužijem. Ešte sa v tom prehrabem, dík za tipy. Tie na paradajky vyzerajú fajn a dva šunkové by sa hodili, jak vravíš.
//edit: No skúšam to vyskladať všelijako po kusoch a vychádza to viac-menej narovnako s tou sadou a to pritom skladám z lacnejších modelov Gourmet /rezané, nie kované/ + Victorinox, nedáva mi to zmysel. Keby som začal skladať z Classic, tak buď vyskladám menej nožov za rovnakú cenu /a to ešte bez stojanu/, alebo som vysoko nad s cenou. Vezmem tú sadu, cena oproti kusovkám je super. Veľkostne všetko vyhovuje /aj ten kuchársky 20 cm, podobný používam teraz/, plus dokúpim ten lacný pár nožov na paradajky a brúsku. A keď sa naštvem, tak prikúpim ešte jeden Classic šunkový, ten sa bude používať často, tak zrovna tam nechcem niečo slabšie. Nechám si to uležať trochu, ale asi mám jasno.
//edit: No skúšam to vyskladať všelijako po kusoch a vychádza to viac-menej narovnako s tou sadou a to pritom skladám z lacnejších modelov Gourmet /rezané, nie kované/ + Victorinox, nedáva mi to zmysel. Keby som začal skladať z Classic, tak buď vyskladám menej nožov za rovnakú cenu /a to ešte bez stojanu/, alebo som vysoko nad s cenou. Vezmem tú sadu, cena oproti kusovkám je super. Veľkostne všetko vyhovuje /aj ten kuchársky 20 cm, podobný používam teraz/, plus dokúpim ten lacný pár nožov na paradajky a brúsku. A keď sa naštvem, tak prikúpim ešte jeden Classic šunkový, ten sa bude používať často, tak zrovna tam nechcem niečo slabšie. Nechám si to uležať trochu, ale asi mám jasno.
Spoiler: ukázať
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Príspevky: 3375
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
- Bydlisko: MY
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
S tou sadou určite chybu nespravíš.
Ak chceš dokúpiť nôž na šunku odporúčam tento
Ako lacné nože na zelenicu a paradajky odporúčam toto
Len pre predstavu za cca. 310€ som 3 roky dozadu kúpil toto:
- blok na 13 nožov Tescoma
- Wusthof kuchársky nôž 20cm
- Wusthof špikovací nôž 10cm
- Wusthof nôž na šunku 14cm
- Wusthof kuchársky nôž 16cm
- Wusthof vykosťovací nôž 14cm
- brúska Wusthof
- Victorinox nôž na pečivo
- Victorinox lúpací nôž
- Victorinox sada 3 nožov (na paradajky, steak a na zeleninu)
Ak chceš dokúpiť nôž na šunku odporúčam tento
Ako lacné nože na zelenicu a paradajky odporúčam toto
Len pre predstavu za cca. 310€ som 3 roky dozadu kúpil toto:
- blok na 13 nožov Tescoma
- Wusthof kuchársky nôž 20cm
- Wusthof špikovací nôž 10cm
- Wusthof nôž na šunku 14cm
- Wusthof kuchársky nôž 16cm
- Wusthof vykosťovací nôž 14cm
- brúska Wusthof
- Victorinox nôž na pečivo
- Victorinox lúpací nôž
- Victorinox sada 3 nožov (na paradajky, steak a na zeleninu)
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 6312
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
- Bydlisko: Prešov
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Takže nakoniec to vyzerá takto...
- sada je no-brainer kvôli cene, možno by som z toho oželel ten na zeleninu a na pečivo, ale aj keby som zvyšok kúpil samostatne, tak je to drahšie než celá sada, čiže neni o čom https://www.kvalitnenoze.sk/sada-nozov- ... -9837-200/
- jeden 14 cm vykosťovák https://www.kvalitnenoze.sk/vykostovaci ... c-4602-14/
- a namiesto menšieho na šunku napokon tento Surfer, ten mi veľmi padol do oka https://www.kvalitnenoze.sk/kuchynsky-n ... ic4580-12/ , vyzerá byť šikovný, hybrid medzi klasickým nožom, kuchárskym a Santoku v malom prevedení
- k tomu ešte z lacných jeden lúpací https://www.kvalitnenoze.sk/lupaci-noz- ... erny-3033/ a sada dvoch na paradajky https://www.kvalitnenoze.sk/sada-2-nozov-wusthof-9303/ Tú trojdielnu sadu čo si linkol nechcem, lebo klasický 8 cm na zeleninu mám v sete a viac sa mi zídu dva na paradajky
- plus brúska https://www.kvalitnenoze.sk/bruska-na-n ... thof-4347/
Všeho všudy takmer 4 stovky, ale nožov mám, že sa môžem dosekať jak Kill Bill.
Dík za tipy, dosť si mi s tým pomohol. Ešte jedna otázka, po 3 rokoch používania... ako držia ostrosť, resp. ako často prebrusuješ? Používaš len tú brúsku?
- sada je no-brainer kvôli cene, možno by som z toho oželel ten na zeleninu a na pečivo, ale aj keby som zvyšok kúpil samostatne, tak je to drahšie než celá sada, čiže neni o čom https://www.kvalitnenoze.sk/sada-nozov- ... -9837-200/
- jeden 14 cm vykosťovák https://www.kvalitnenoze.sk/vykostovaci ... c-4602-14/
- a namiesto menšieho na šunku napokon tento Surfer, ten mi veľmi padol do oka https://www.kvalitnenoze.sk/kuchynsky-n ... ic4580-12/ , vyzerá byť šikovný, hybrid medzi klasickým nožom, kuchárskym a Santoku v malom prevedení
- k tomu ešte z lacných jeden lúpací https://www.kvalitnenoze.sk/lupaci-noz- ... erny-3033/ a sada dvoch na paradajky https://www.kvalitnenoze.sk/sada-2-nozov-wusthof-9303/ Tú trojdielnu sadu čo si linkol nechcem, lebo klasický 8 cm na zeleninu mám v sete a viac sa mi zídu dva na paradajky
- plus brúska https://www.kvalitnenoze.sk/bruska-na-n ... thof-4347/
Všeho všudy takmer 4 stovky, ale nožov mám, že sa môžem dosekať jak Kill Bill.
Dík za tipy, dosť si mi s tým pomohol. Ešte jedna otázka, po 3 rokoch používania... ako držia ostrosť, resp. ako často prebrusuješ? Používaš len tú brúsku?
Spoiler: ukázať
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Príspevky: 3375
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
- Bydlisko: MY
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Najviac sa u nás používa ten 14cm nôž na šunku a ten som "prebrusoval" tuším len raz. Použil som na to tú brúsku, resp. coarse časť. Ale pred každým krájaním mäsa používam tú jemnú časť brúsky a svokor používa klasickú ocieľku.
Podľa mňa držia ostrie ako sa na nože tejto kategórie patrí (tescoma nože boli na tom ďaleeeeeko horšie ), ale nemám moc s čím porovnať z tejto kategórie. Asi len japonské nože s VG oceli sú lepšie.
Inak ten Surfer nôž vyzerá dosť šikovne. Počítam, že pre ženu to bude najpoužívanejší nôž.
Rado sa stalo, som rád že tipy padli na úžitok, nakoniec od toho je fórum nie?
Podľa mňa držia ostrie ako sa na nože tejto kategórie patrí (tescoma nože boli na tom ďaleeeeeko horšie ), ale nemám moc s čím porovnať z tejto kategórie. Asi len japonské nože s VG oceli sú lepšie.
Inak ten Surfer nôž vyzerá dosť šikovne. Počítam, že pre ženu to bude najpoužívanejší nôž.
Rado sa stalo, som rád že tipy padli na úžitok, nakoniec od toho je fórum nie?
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 6312
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
- Bydlisko: Prešov
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Jo tak to je super. Ja mám nejaké no name české lacáky /už ani neviem čo to presne je a kde som kupoval/ a to mám pocit, že len pozriem na ten nôž a už je tupý. Naposledy ma to už riadne dožiera, tak som si povedal, že stačilo.
Objednané, som fakt zvedavý na to.
Objednané, som fakt zvedavý na to.
Spoiler: ukázať
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 6312
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
- Bydlisko: Prešov
Re: Kuchynské nože (triezvo kvalitné na slovenské pomery ala kde začať)
Prišiel som sem zreferovať po mesiaci... ťoľko som špekuloval, že som to ešte všetko pomenil na poslednú chvíľu a išlo sa napokon do Ikon Classic po kusoch. /moja špecialita si to rozmyslieť minútu po objednaní/
Čiže kúpilo sa toto
https://www.kvalitnenoze.sk/spikovaci-n ... n-4086-12/
https://www.kvalitnenoze.sk/vykostovaci ... n-4616-14/
https://www.kvalitnenoze.sk/noz-na-sunk ... n-4506-16/
https://www.kvalitnenoze.sk/kucharsky-n ... ka-zdarma/
Kitchen Surfer s classic rúčkou zostal, škoda, že nie je podobná čepeľ aj v Ikon dizajne
https://www.kvalitnenoze.sk/kuchynsky-n ... ic4580-12/
K tomu dva malé lacnejšie zo Silverpoint sady na zeleninu
https://www.kvalitnenoze.sk/noz-na-zele ... nt-4013-8/
https://www.kvalitnenoze.sk/lupaci-noz- ... nt-4033-6/
2 ks lacnejších raňajkových
https://www.kvalitnenoze.sk/ranajkovy-n ... t-4103-12/
Namiesto stojanu sa kúpil magnetický držiak na stenu
https://www.mall.sk/kuchynske-noze-pris ... ze-1001483
Ikon zlákali hlavne ergonomickejšou rúčkou a sexy dizajnom /ale to zas súvisí s tvarovaním rukoväte/. Totiž máme doma dva nože s klasickým tvarom rúčky ako Classic a nebolo to úplne ono. Sme zvyknutí skôr na plastové "egronomickejšie" rukoväte podobné Ikon. Sme si povedali, že kúpime radšej menej kusov a ak všetko sadne, časom prikúpime ďalšie, keby čosi chýbalo. Zlákala aj akciová cena 20 cm kuchárskeho noža s brúskou, to aspoň čosi ušetrilo z príplatku za Ikon.
No a dojmy po mesiaci super. Nože ostré ako v prvý deň /a to fakt že fest ostré/, ergonómia fantastická. Ten 20 cm kuchársky zbožňujem, vôbec mi nepríde veľký, používam takmer na všetko. Síce má svoju váhu, ale je výborne vyvážený, takže pri používaní to vôbec necítim. Naopak váha sama o sebe pomáha pri rezaní, netreba vôbec tlačiť. Všetko čo režem mám dojem akoby som rezal do masla. To isté platí pre ostatné Ikon, aj keď tie sú samo ľahšie. 12 cm špikovací je taký univerzál na opracovanie menších kusov mäsa. Ideálny na špikovanie, porcovanie aj vykostenie kuraciny povedzme. Som rád, že som nekupoval aj kratší špikovací, lebo by nenašiel využitie. 14 cm vykosťovák sa zatiaľ využil len dva krát, na odkostenie väčších kusov mäsa. 16 cm na šunku alebo porcovanie pečeného mäsa tiež veľmi fajn.
Priateľka ale veľmi často berie ten Surfer na drobné varenie /mne príde dosť malý, ale ja mám vcelku laby/, krájanie byliniek na drobno, cibuľa, cesnak a drobná zelenina alebo krájanie menších kusov mäsa na rezance, nejaké minútky večer a pod.. Veľmi si pochvaľuje, aj keď tiež by ho radšej s Ikon rúčkou, tie sú proste návykové.
Silverpoint na zeleninu sú tiež fajn, hlavne ten zahnutý lúpací sa používa veľmi často. Dali sa rovnaké aj z najlacnejšej série, ale neviem či je tam rovnako tvrdá oceľ, tak pri tej cene už to nehralo rolu a vzali sme tieto. Aj rúčka sa zdala podobná tým z Ikon sady.
No a tá sada s vrúbkovanou čepeľou sa používa každodenne na raňajky... krájanie menšieho pečiva, maslo, saláma, syry, paradajky a pod.. klasika.
Celkovo najpoužívanejšie pri príprave sú jednoznačne dva nože - u mňa veľký kuchársky a priateľka napoly kuchársky a Surfer, ostatné podľa potreby skôr na špeci veci, špikovanie mäsa, porcovanie kuraciny atď..
Každopádne veľká spokojnosť, oproti starým nožom je to masaker, vyváženie a ostrosť, to sa asi nedá ani opísať poriadne, či režem zeleninu alebo mäso, šľachy, všetko ide absolútne ľahko, v podstate s nulovým tlakom. Až teraz si búcham hlavu o stenu, že s čím som rezal doteraz, spätne to bolo utrpenie. Síce žiadne heavy duty nasadenie zatiaľ, ale o brúsku som za ten čas nezavadil. Príde mi, že sú rovnaké ako v prvý deň. Teraz mám jediný problém, že by som furt čosi rezal, aj keď neni čo.
Celkovo vzhľadom na to čo používame bolo správne rozhodnutie nakúpiť menej nožov, iné by nenašli využitie. Ak chce niekto kupovať, tak odporúčam nenamotať sa na ponuku /že aha čo všetko majú/, ale otvoriť šuflík, vytiahnuť čo mám doma, premerať čepele a zistiť čo sa reálne pravidelne používa a na čo. Podľa toho vybrať z ponuky, hlavne čo sa týka dĺžky čepele.
Jediné čo ešte chceme je dokúpiť sadu 4 ks steakových nožov, akože príborových, ale to už len z rozmaznania. Asi si spravíme radosť na vianoce.
Btw. ten magnetický držiak je šikovná vecička, máme nože vždy poruke a stojan nezaberá miesto na pracovnej doske. Navyše to núti človeka starať sa o nože, neprilepím na stenu špinavý alebo mokrý nôž, takže ich vždy po použití poctivo umyjeme a utrieme. Aspoň teda po mesiaci ešte stále.
Čiže kúpilo sa toto
https://www.kvalitnenoze.sk/spikovaci-n ... n-4086-12/
https://www.kvalitnenoze.sk/vykostovaci ... n-4616-14/
https://www.kvalitnenoze.sk/noz-na-sunk ... n-4506-16/
https://www.kvalitnenoze.sk/kucharsky-n ... ka-zdarma/
Kitchen Surfer s classic rúčkou zostal, škoda, že nie je podobná čepeľ aj v Ikon dizajne
https://www.kvalitnenoze.sk/kuchynsky-n ... ic4580-12/
K tomu dva malé lacnejšie zo Silverpoint sady na zeleninu
https://www.kvalitnenoze.sk/noz-na-zele ... nt-4013-8/
https://www.kvalitnenoze.sk/lupaci-noz- ... nt-4033-6/
2 ks lacnejších raňajkových
https://www.kvalitnenoze.sk/ranajkovy-n ... t-4103-12/
Namiesto stojanu sa kúpil magnetický držiak na stenu
https://www.mall.sk/kuchynske-noze-pris ... ze-1001483
Ikon zlákali hlavne ergonomickejšou rúčkou a sexy dizajnom /ale to zas súvisí s tvarovaním rukoväte/. Totiž máme doma dva nože s klasickým tvarom rúčky ako Classic a nebolo to úplne ono. Sme zvyknutí skôr na plastové "egronomickejšie" rukoväte podobné Ikon. Sme si povedali, že kúpime radšej menej kusov a ak všetko sadne, časom prikúpime ďalšie, keby čosi chýbalo. Zlákala aj akciová cena 20 cm kuchárskeho noža s brúskou, to aspoň čosi ušetrilo z príplatku za Ikon.
No a dojmy po mesiaci super. Nože ostré ako v prvý deň /a to fakt že fest ostré/, ergonómia fantastická. Ten 20 cm kuchársky zbožňujem, vôbec mi nepríde veľký, používam takmer na všetko. Síce má svoju váhu, ale je výborne vyvážený, takže pri používaní to vôbec necítim. Naopak váha sama o sebe pomáha pri rezaní, netreba vôbec tlačiť. Všetko čo režem mám dojem akoby som rezal do masla. To isté platí pre ostatné Ikon, aj keď tie sú samo ľahšie. 12 cm špikovací je taký univerzál na opracovanie menších kusov mäsa. Ideálny na špikovanie, porcovanie aj vykostenie kuraciny povedzme. Som rád, že som nekupoval aj kratší špikovací, lebo by nenašiel využitie. 14 cm vykosťovák sa zatiaľ využil len dva krát, na odkostenie väčších kusov mäsa. 16 cm na šunku alebo porcovanie pečeného mäsa tiež veľmi fajn.
Priateľka ale veľmi často berie ten Surfer na drobné varenie /mne príde dosť malý, ale ja mám vcelku laby/, krájanie byliniek na drobno, cibuľa, cesnak a drobná zelenina alebo krájanie menších kusov mäsa na rezance, nejaké minútky večer a pod.. Veľmi si pochvaľuje, aj keď tiež by ho radšej s Ikon rúčkou, tie sú proste návykové.
Silverpoint na zeleninu sú tiež fajn, hlavne ten zahnutý lúpací sa používa veľmi často. Dali sa rovnaké aj z najlacnejšej série, ale neviem či je tam rovnako tvrdá oceľ, tak pri tej cene už to nehralo rolu a vzali sme tieto. Aj rúčka sa zdala podobná tým z Ikon sady.
No a tá sada s vrúbkovanou čepeľou sa používa každodenne na raňajky... krájanie menšieho pečiva, maslo, saláma, syry, paradajky a pod.. klasika.
Celkovo najpoužívanejšie pri príprave sú jednoznačne dva nože - u mňa veľký kuchársky a priateľka napoly kuchársky a Surfer, ostatné podľa potreby skôr na špeci veci, špikovanie mäsa, porcovanie kuraciny atď..
Každopádne veľká spokojnosť, oproti starým nožom je to masaker, vyváženie a ostrosť, to sa asi nedá ani opísať poriadne, či režem zeleninu alebo mäso, šľachy, všetko ide absolútne ľahko, v podstate s nulovým tlakom. Až teraz si búcham hlavu o stenu, že s čím som rezal doteraz, spätne to bolo utrpenie. Síce žiadne heavy duty nasadenie zatiaľ, ale o brúsku som za ten čas nezavadil. Príde mi, že sú rovnaké ako v prvý deň. Teraz mám jediný problém, že by som furt čosi rezal, aj keď neni čo.
Celkovo vzhľadom na to čo používame bolo správne rozhodnutie nakúpiť menej nožov, iné by nenašli využitie. Ak chce niekto kupovať, tak odporúčam nenamotať sa na ponuku /že aha čo všetko majú/, ale otvoriť šuflík, vytiahnuť čo mám doma, premerať čepele a zistiť čo sa reálne pravidelne používa a na čo. Podľa toho vybrať z ponuky, hlavne čo sa týka dĺžky čepele.
Jediné čo ešte chceme je dokúpiť sadu 4 ks steakových nožov, akože príborových, ale to už len z rozmaznania. Asi si spravíme radosť na vianoce.
Btw. ten magnetický držiak je šikovná vecička, máme nože vždy poruke a stojan nezaberá miesto na pracovnej doske. Navyše to núti človeka starať sa o nože, neprilepím na stenu špinavý alebo mokrý nôž, takže ich vždy po použití poctivo umyjeme a utrieme. Aspoň teda po mesiaci ešte stále.
Naposledy upravil/-a mino_85 v So 15. Aug, 2020, 13:53, upravené celkom 1 krát.
Spoiler: ukázať