RAM už absolútne nie (iná generácia vyžadujúca iný radič v CPU, iný slot), a rozdiel je ten že DDR4 dosahujú bežne dvojnásobné rýchlosti pri nižších napätiach (dôležitý parameter pre pamäťový radič v CPU, vysoké napätia ho časom odpália takže treba dávať pozor aj pri pretaktovaní RAM) oproti DDR3.
Rýchlosť HDD vs SSD netrápila ani mňa kým som nekúpil SSD, teraz si už neviem predstaviť život s HDD

Nekupuj nadupanú grafiku do starej zostavy s i5 čo má 4 jadrá, ja som zbadal nárast a lepšiu stabilitu FPS už pred 2-3 rokmi pri prechode z pretaktovaného 2500K na nepretaktovaný 6700K s GTX1060 6GB čo je výrazne pomalšia GPU. A upgrade z i5 2500K na i7 6700K (+doska +ram lebo inak sa nedalo) zrýchlil aj SSD a celkový štart a reakcie systému, čo som nečakal lebo rozdiel v hrubom výkone tých CPU nie je veľký ak nerátam Hyperthreading, a ďalšie nečakané zrýchlenie (hlavne štartu Win) priniesol upgrade na Win10. Jednoducho nová platforma už prispôsobená novým technológiám, keby som to nezažil na vlastnej koži neverím tomu, preto ti aj radím nech nespravíš podobnú chybu. Ako som ti už radil vyššie buď to vymeň celé teraz alebo o rok s novou generáciou CPU a GPU, ale do tak starého PC by som súčasnú high-end GPU nedával, zážitok bude brzdený všetkým ostatným. Zážitok z hry nie je len priemerné FPS, ale aj ich stabilita, minimá, rýchlosť loadingu hier a levelov a celkové reakcie systému.