Ahojte,
teraz mam
i5 2500k@4,4 dlhodobo
24GB RAM DDR3
AS ROCK Extreme3 gen3
SSD 256GB Samsung, uz neviem ktory model je na nom WIN 10
SSD 512GB Samsung, to je na docasnu pracu s fotkou, kym to neodzalohujem
hlavnou pracovnou naplnou je fotografia, obcasne spajanie panoram, vela vrstiev vo photoshope, masky a luminosity masky. vlastne ako keby som robil grafiku. Cize Photoshop, PT Gui, Illustrator, občas Indesign, obycajne pracujem s 24mpix vystupom. Obcas vacssim, nasledne ho krutim a vrstvim do zblbnutia, v principe mi na nastavajucej zostave nic nevadi. Nezda sa mi ani prilis leniva, ale mam moznost upgradu, a kedze toto uz ma 9 rokov, ci kolko, uz ani neviem presne, premyslal som, ci to teda neskusim.
Tak som kukal a zostavil som si virtualne upgrade
ryzen 7 3700x
32 GB RAM DDR4
a nejaka Asus doska bud x470 alebo x570 priznam sa, ze neviem aky rozdiel tam nastal medzi tymito cipsetmi,
otazka znie..vsimnem si rozdiel? budem rychlejsie pracova s RAW subormi? ci sa ma mna to vyprdnut? Aj som googlil aj YouTuboval, ale vsetci testuju len hry, a tie su mi v principe u prdele. Hram sa raz za rok, a niekedy ani to nie. Chcem vediet, budem rychlejsie pracovat s filtrami? s color efexom? v com si vlastne pomozem?
dikes za odpovede
Všimnem si zmenu? i5-2500k@4,4ghz
- gammaray
- Administrátor
- Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
Re: Všimnem si zmenu? i5-2500k@4,4ghz
Nedavno som skladal PC na spracovanie fotiek tiez 3700x + 32GB RAM. Kamos mal 4790k + 8GB RAM. Ty mas ale 24GB. Tak ti poviem ze RAM je v tomto pripade zaklad. Co sa tyka CPU tak vykonovo si polepsis. Rozdiel budes vidiet ale nebude take obrovske ako v pripade mojho kamosa. Tam spravil velky rozdiel hlavne mnozstvo RAM. Ked to testoval povedal ze to je zhruba 12x rychlejsie. U teba to pocitam ze to bude menej. Neviem ako casto robis s fotkami a ake mnozstva. Otazka je kolko tvojich programov vie vyuzit realne vsetky jadra. A dalsia vec je aj grafika, aku mas. Niektore SW vyuzivaju hlavne GPU ako CPU. Takze aj vykon GPU je dolezity. Ale ty uz asi vies ktore vyuzivaju co. Takze rozdiel pocitis ale neviem ti povedat o kolko to bude rychlejsie a zalezi na tom ako casto a ake mnozstva fotografii spracovavas a ci sa ti investicia ozaj oplati. Ale ak mas na to peniaze mozes do toho ist, ale je aj moznost pockat na buduci rok (zhruba pol roka) lebo pridu nove CPU ale aj GPU a moze to byt zaujimave potom aj cenovo.
ZOSTAVA CPU: AMD 5600x MB: GIGABYTE B550M AORUS PRO-P (rev. 1.0) Cooler CPU: SilentiumPC Fera 5 RAM: Crucial Ballistix Black 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16 M.2 SSD NVME system: Samsung 980 1TB M.2 SSD NVME data: Samsung 980 1TB DVD RW: Samsung SH-S183A GPU: GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8G (rev. 2.0) PSU: CORSAIR RM750x PSU 750W 80+ Gold 2021 Monitor: LG 32GK850F CASE: Fractal Design Define Mini Headset: KOSS SB/45 Repro: Fluid Audio F5 Myš: Logitech G Pro Klávesnica: Corsair K68 RGB OS: Windows 10 Pro 64bit
Ahoj, diky, to vlakno som cital. Je mi jasne ze RAM je alfa a omega. Grafiku mam r9 270x, tiez uz starsieho data. Nakolko pomaha, nepomaha to neviem. Viem ze nove RTX od Nvidie maju pomahat, ale kedy ako to tiez presne netusim. Mnozstvo fotografii neupravujem, teda upravoval som, ale snazim sa uz eventom odkial chcu miliono fotiek vyhybat, nenaplnalo ma to. Skor som landscape fotograf, robim kurzy, kde ucim ludi fotit aj spracovavat fotografiu. Tam to robim na Notasi, doma vsak upravujem na stolovom pc. Na tej 2500k, este zaujimave porovnanie. Notas i7 8750 s 16gb ram, viac x taha za kratsi koniec ako stolova i5 - 2500k. Mozno pre niekoho normalka, a ma na to vysvetlenie, mna to kus prekvapilo, ale nejde o dramaticke rozdiely. No k jadru veci, asi teda upgrade robit nebudem a pockam si co nove prinesu, lebo ak mam dat 800€ alebo kolko za upgrade a len kus si polepsit mi pride zbyytocne.
- gammaray
- Administrátor
- Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00
To že ten 8750 ťahá za kratší koniec je myslím množstvom RAM. Kamarátovi to pri robení panorámy z veľa fotiek zaberie cez 22GB RAM.
Keďže netusis kedy GPU pomáha tak si každý program preklepni čo využíva. Niektoré CPU a niektoré GPU. To si nastuduj, aby si vedel aký typ upgradu potrebuješ. Ako vidím upgrade ti neponáhľa takže si počkaj na budúci rok.
Keďže netusis kedy GPU pomáha tak si každý program preklepni čo využíva. Niektoré CPU a niektoré GPU. To si nastuduj, aby si vedel aký typ upgradu potrebuješ. Ako vidím upgrade ti neponáhľa takže si počkaj na budúci rok.
ZOSTAVA CPU: AMD 5600x MB: GIGABYTE B550M AORUS PRO-P (rev. 1.0) Cooler CPU: SilentiumPC Fera 5 RAM: Crucial Ballistix Black 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16 M.2 SSD NVME system: Samsung 980 1TB M.2 SSD NVME data: Samsung 980 1TB DVD RW: Samsung SH-S183A GPU: GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8G (rev. 2.0) PSU: CORSAIR RM750x PSU 750W 80+ Gold 2021 Monitor: LG 32GK850F CASE: Fractal Design Define Mini Headset: KOSS SB/45 Repro: Fluid Audio F5 Myš: Logitech G Pro Klávesnica: Corsair K68 RGB OS: Windows 10 Pro 64bit