smartwatch/gadget na meranie krvneho tlaku, monitorovanie srdca

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Pronto
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 1276
Dátum registrácie: Po 26. Nov, 2007, 08:00
Bydlisko: Bratislava/Zvolen

smartwatch/gadget na meranie krvneho tlaku, monitorovanie srdca

Príspevok od používateľa Pronto »

Ahojte,

ako hovorí názov témy, chcem si zaobstarať niečo nositeľné, čo mi vie merať krvný tlak. Mám s tlakom dlhodobo problém a moja Interná doktorka mi poradila sledovať si ho počas dňa. Klasický tlakomer je nepraktický na nosenie, furt sa v tom vybijú baterky a otravuje ma myslieť naň.

Myslíte že tie EKG smartwatch ako napríklad Heami Healt Watch za niečo stoja? Potrebujem to ako informačný nástroj, nebudem si podľa výsledkov ordinovať medikamenty ani nič podobné. Cenovo neviem, ale ak budú Apple Watch 4 jediné funkčné a budú fungovať, kúpim si tie.
Zároveň by som vedel takto vyriešiť aj otca, ktorý má rovnaký problém s tlakom ako ja.

Za každú radu budem vďačný.
Spoiler: ukázať
First: Intel i7 10700KF + BeQuite Dark Rock Pro4, ASROCK B560 PRO4, 32GB HyperX 3600 CL18, EVGA GTX 3080Ti FTW3, 1TB WD Blue NVMe, EVGA SuperNova G6 850W, be quiet! Pure Base 500DX White, W10Pro + AOC Q3279VWF
Second: Intel i5 7500, ASUS z170Pro Gaming, 8GB DDR4 2600MHz, Strix RX 570 4GB, 1TB SSD Patriot, 650W Gold PSU

AUDIO
Headphones - Sennheiser GSP 300
Micro System - Panasonic SC-PMX82EG-K DAB+
Používateľov profilový obrázok
Snake
VIP
VIP
Príspevky: 13677
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta

Re: smartwatch/gadget na meranie krvneho tlaku, monitorovanie srdca

Príspevok od používateľa Snake »

Nie nestoja, jedna vec je realne sa starat o svoje zdravie, a druha vec je tu zas tahat cinu co si vyda co chce jak chce. Medicinske zariadenia garantuju nejaku presnost a preto maju aj nejaku velkost, je uplne normalna vec ze hodinky (aj drahe garminy) ti ukazu uplne hausnumero lebo proste taka je technologicka uroven co dokazu. Samsung mal nejake pokusy s meranim tlaku cez senzor, ale to bolo tak mimo niekedy ze to v kritickych pripadoch bolo bud na hranici do spitalu alebo pohoda klidek tabacek (inak povedane, v kritickych situaciach bol ten vysledok tak nepresny ze clovek by kludne vynechal lieky co by ho dostalo do rakve). EKG je iba EKG, ma elektrody (=tzn nie je realtime, preto na Watch 4 musis drzat korunku) a u nas nie je dostupne a ani nebude, nakolko nikto im na toto certifikaciu neda, lebo to by znamenalo ze by to v clenskych statoch v EU museli akceptovat aj poistovne, co urcite nebudu. Jedine kde je EKG dostupne je US, lebo tam oni maju svoje poistenie ktore si platia sami a kazda poistovna ma zoznam zariadeni co akceptuje. Velmi silne pochybujem ze certifikaciu dostane aj Samsung (co dufam nedostane lebo tieto smartblbosti este viac skreslia vysledky). Je totiz rozdiel medzi medicinskym zariadenim a dakym pokusom co tu robia teraz firmicky lebo je to "cool".

Takze staci si dat 1 a 1 dokopy, a zacat rozmyslat ci to "neprakticke" na nosenie je az taky kurevsky dolezity argument, ze ti ho nebude luto ked budes lezat na pozorovani.

Sam to vidim na GWA2 ktore mam, pripadne na byvalych garmin, tieto svetielkujuce senzory jednoducho nie su schopne u niektorych jedincov a v niektorych pripadoch odhalit zvyseny prietok krvi a tym padom vyssiu tepovu frekvenciu, uplne normalne bolo ze som cvicil na bajku a dobrych 15 min si chalan ukazoval 80bpm, ked som zatriasol rukou aby som tam dostal krv a umelo zvysil to co "vidi", az potom to padlo na normalnu hodnotu.

Takze za mna nie, zdravie mas len jedno, ak chces experimentovat, paci sa. Tieto "wearables" blbosti su len konzum vec, ja lutujem aj kupu GWA2, tak 50e to ma hodnotu, nie 320 co som za to dal, umru, umru, nebude mi ich lutom, keby niekto dosiel ze za 250 ich bere dam mu to aj s remienkami





.
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 5896
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36
Bydlisko: Podbrezová

Re: smartwatch/gadget na meranie krvneho tlaku, monitorovanie srdca

Príspevok od používateľa wingo »

Hlavne si uvedom čo chceš. Píšeš že chceš sledovať krvný tlak, a dáš odkaz na hodinky ktoré tlak neodmerajú ani orientačne. A ako píše snake, tým hodnotám sa fakt nedá veriť ak ti ide o zdravie, tlak je tichý zabijak.

Ak máte problémy s tlakom treba to riešiť štandardne cez kardiológa, nasadiť holter na 24hod. aby sa zistil reálny stav a potom ak treba nasadiť lieky a poriadne ich užívať (hlavne nevynechávať), prvé dni/týždne sledovať poriadnym tlakomerom či lieky zabrali (je ich veľa a rôzne lieky znášajú rôzi ľudia rôzne) a ak zaberú ako majú a nerobia problémy(mne trafili naprvýkrát) potom ti už stačí len občas dajme tomu večer pre istotu či sa dačo nezmenilo, samozrejme lieky svojvoľne nevysadzovať a brať podľa predpisu. Tlak je dedičný a je na furt, sám píšeš že aj otec má problémy. Významná zmena životosprávy vie pomôcť (hlavne stresy, spánok, pohyb a hmotnosť), ale ak máš predispozíciu tak o pár rokov ťa to zvyčajne dobehne aj tak - napr. ak máš predispozíciu a sereš na to budeš maž zlý tlak v 30-tke, ak sa o seba staráš dobehne ťa to v 50-tke.

Inak mám Hartmann Tensoval tlakomer a sám som bol prekvapený že baterky v ňom vydržali fakt dlho, neviem čo máš zač (alebo ako často meriaš) že v ňom meníš každú chvíľu.

Edit: Ešte ma napadlo, ak chceš fakt sledovať priebežne tlak možno by stálo za zváženie: https://unizdrav.sk/tovar/3109/tlakomer-omron-evolv
Zápästné tlakomery sú nahovno, lebo fyzika nepustí - nameraný tlak bude závisieť od toho v akej polohe budeš mať počas merania zápästie, plus môže byť problém odmerať tlak ak máš zovreté zápästie atď.
https://www.krvny-tlak.sk/encyklopedia- ... y-tlakomer
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB

Návrat na "Nákupná poradňa"