Fyzicky filter modreho svetla k nb
- JurajSlovakID
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 13. Apr, 2015, 09:35
Fyzicky filter modreho svetla k nb
Caute.
Ako tak pozeram na yt, vidi sa ze modre svetlo zrovna neprospieva.
Moj notebook (ak si vobec toto oznacenie zasluzi) ma modre ledky na monitore, mam aplikaciu flux ale ta to nevyriesila, ked sa pozriem zo na monas zo strany vidim silnu modru ziaru.
Na googli som hladal ale zatial som nenasiel.
Existuje nieco take ako filter modreho spektra (stahujuce modru farbu) ktory prilepim na monitor?
Dik za precitanie mojho problemu.
Ako tak pozeram na yt, vidi sa ze modre svetlo zrovna neprospieva.
Moj notebook (ak si vobec toto oznacenie zasluzi) ma modre ledky na monitore, mam aplikaciu flux ale ta to nevyriesila, ked sa pozriem zo na monas zo strany vidim silnu modru ziaru.
Na googli som hladal ale zatial som nenasiel.
Existuje nieco take ako filter modreho spektra (stahujuce modru farbu) ktory prilepim na monitor?
Dik za precitanie mojho problemu.
PC: CPU: RYZEN 5950X VMR-B2@ 4725MHz 1.35V , Chladic Arctic Liquid Freezer II RAM: GSKILL NEO 2x16KIT(32GB) 14-15-15-12-26-38 CR2 - upravene tercialne casovania, GFX: AMD Vega64, MB: Asus Dark Hero VIII X570, M.2 SSD Samsung 990 PRO 2TB, 2xRAID1 WDGOLD 8TB
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Re: Fyzicky filter modreho svetla k nb
napriklad https://gausseyewear.com/ (akurat som cital, ze pri vacsich dioptriach im nedrzi ram, tak neviem ci uz opravili)
filter na celu obrazovku by bol drahy a lacne su onicom
suhlas s tym, ze flux realne problem s modrym svetlom vobec neriesi
filter na celu obrazovku by bol drahy a lacne su onicom
suhlas s tym, ze flux realne problem s modrym svetlom vobec neriesi
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Len ta upoozornim, ze cela tato teoria ohladne modreho svetla bola vyvratena. Ale ked chces vyhadzovat peniaze, kludne.
- Andre
- TV & Audio expert
cela teda aj unava oci? ci len spanok?
bez okuliarov si musim davat prestavky, a to pouzivam nizky jas a mam dobre osvetlenie
bez okuliarov si musim davat prestavky, a to pouzivam nizky jas a mam dobre osvetlenie
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
-
- Moderátor
Primarne spanok - modre svetlo pripomina mesiac, teple svetlo pripomina den. A unava oci nikdy nebola s modrym svetlom spojena, to je len o tom ze maju ludia mrkat a ludia su s prepacenim blbi.
- Andre
- TV & Audio expert
tot vsetko viem
moze byt na to kazdy citlivy inak?
moze byt na to kazdy citlivy inak?
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
jop, mne modre pred spankom tiez skodi. nemyslim na spanok, ale na oci.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
aj na spanok
narusuje sa tvorba melatoninu
vyznam fyzickeho fitra moc nevidim,kedze softwarovy "filter" urobi tu istu robotu
narusuje sa tvorba melatoninu
vyznam fyzickeho fitra moc nevidim,kedze softwarovy "filter" urobi tu istu robotu
-
- Moderátor
Znova, to bola ta predchadzajuca teoria, a nedavno sa ukazalo, ze modre svetlo vobec nenarusa spankovy cyklus. Ale ked sa vam chce vyhadzovat peniaze na zbytocnosti...
Problemom je svetlo ako take, takze ak chces zaspavat dobre, vypni vsetko svetlo hodinu pred spankom. Ano, TV, pocitac, telefon, tablet, aj lampu. Za druhe, modry filter ziadnym sposobom nezabrani unave oci, kedze tie sa "unavia" samotnym pouzivanim oci, nezavisle od vlnovej dlzky svetla.
Softwarovy filter je uz uplny nezmysel, kedze to neriesi absolutne nic - modre svetlo stale z displeja bude vychadzat.
Problemom je svetlo ako take, takze ak chces zaspavat dobre, vypni vsetko svetlo hodinu pred spankom. Ano, TV, pocitac, telefon, tablet, aj lampu. Za druhe, modry filter ziadnym sposobom nezabrani unave oci, kedze tie sa "unavia" samotnym pouzivanim oci, nezavisle od vlnovej dlzky svetla.
Softwarovy filter je uz uplny nezmysel, kedze to neriesi absolutne nic - modre svetlo stale z displeja bude vychadzat.
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
tam ide o mieru,samozrejme najlepsie budes spat ako pises,ked eliminujes akekolvek svetlo..
ad soft.filter,samozrejme ze modre svetlo bude vychadzat,ale len minimum oproti tomu ked to je bez filtra..
ked filter das naplno,tak nebude ziadne..ale zas mas vsetko cervene..
snad nemyslis UV
ad soft.filter,samozrejme ze modre svetlo bude vychadzat,ale len minimum oproti tomu ked to je bez filtra..
ked filter das naplno,tak nebude ziadne..ale zas mas vsetko cervene..
snad nemyslis UV
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
mozno je to realne vyvratene, ale mna tiez zvyknu boliet oci ked nemam okuliare (gauss, 0 dioptrie) a odkedy som mal zapal duhovky tak to vnimam este intenzivnejsie, bez okuliarov som po 2 hodinach KO, s okuliarmi po 5 hodinach ..
Spoiler: ukázať
Väčšia uhlopriečka, ďalej od monitora a nastaviť nižší jas a kontrast. Samozrejme väčšia uhlopriečka kvôli nižšej ppi, ak si kúpite miesto FullHD 24" nejaký 4k 27" oči vás budú bolieť ešte viac
Spoiler: ukázať
- Andre
- TV & Audio expert
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Tak správne nastavený jas je úplný základ. Veľa ľudí používa zbytočne vysoký ktorý únavu očí len zvyšuje.
Ja napríklad dlhodobo používam 10% na monitore a 30 cez leto keď mi svieti silné svetlo do izby.
Ideálne je aj nastavenie správnej teploty farby, tu som na očiach tiež cítil keď som monitor nechal prebehnúť kalibráciou na 6500vku.
Ja napríklad dlhodobo používam 10% na monitore a 30 cez leto keď mi svieti silné svetlo do izby.
Ideálne je aj nastavenie správnej teploty farby, tu som na očiach tiež cítil keď som monitor nechal prebehnúť kalibráciou na 6500vku.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
- Andre
- TV & Audio expert
samozrejme jas je jedine, kde ma pravdu
napisat 10% na monitore je ale nanic, kedze niektore maju na 0% vacsi jas nez ine na 20%
napisat 10% na monitore je ale nanic, kedze niektore maju na 0% vacsi jas nez ine na 20%