NAS - domace ulozisko Synology vs WD
NAS - domace ulozisko Synology vs WD
Pekny den prajem,
mam v plane kupu domaceho ulozisko s velkou kapacitou. Moje predpoklady a poziadavky su:
-moznost stahovat/instalovat aplikacie
-stahovanie torrentov/ine stahovanie
-zdielanie cez internet
-pozeranie 4K filmov cez appleTV pripadne ine formy
-ulozisko osobnych suborov
-planujem kupu NAS ktore mi teoreticky vydrzi niekolko rokov
-stabilita
-stabilita
-stabilita
Momentalne mam vyhliadnute tieto dve moznosti:
1.) Synology DiskStation DS218+
WD Red 10 TB
->Tu mi vznika otazka, ked casom dokupim druhy 10TB HDD a vlozim ho do zariadenia NAS ho proste zaznamena a navysi celkovu kapacitu na 20TB?
2.) WD My Cloud EX2 Ultra 20 TB (2× 10 TB)
3.) Pripadne Vase navhry na lepsie zariadenie?
Velmi pekne dakujem za Vase rady a pomoc,
s pozdravom Tomas
mam v plane kupu domaceho ulozisko s velkou kapacitou. Moje predpoklady a poziadavky su:
-moznost stahovat/instalovat aplikacie
-stahovanie torrentov/ine stahovanie
-zdielanie cez internet
-pozeranie 4K filmov cez appleTV pripadne ine formy
-ulozisko osobnych suborov
-planujem kupu NAS ktore mi teoreticky vydrzi niekolko rokov
-stabilita
-stabilita
-stabilita
Momentalne mam vyhliadnute tieto dve moznosti:
1.) Synology DiskStation DS218+
WD Red 10 TB
->Tu mi vznika otazka, ked casom dokupim druhy 10TB HDD a vlozim ho do zariadenia NAS ho proste zaznamena a navysi celkovu kapacitu na 20TB?
2.) WD My Cloud EX2 Ultra 20 TB (2× 10 TB)
3.) Pripadne Vase navhry na lepsie zariadenie?
Velmi pekne dakujem za Vase rady a pomoc,
s pozdravom Tomas
http://www.lockon.webzdarma.cz
MSI K8 Neo4Ultra Platinum█AMD Athlon 64 3200 s939█1024MB Kingston 566Mhz
Gainward Nvidia 7800GT 512MB█Fortron 400W█Realtek AC/97
Saitek X-52█SeaGate Barracuda 240GB SATA NCQ█Maxtor 160GB SATA█Thermaltake WaterCooling CPU/VGA
Saitek X-52█SeaGate Barracuda 240GB SATA NCQ█Maxtor 160GB SATA█Thermaltake WaterCooling CPU/VGA
Re: NAS - domace ulozisko Synology vs WD
1.) Nemal by byť problém rozšíriť na 20TB, ale bežne sa v NAS dávajú disky do RAID-u(1,5, etc.) na zrkadlenie dát, čiže ak by si mal v tomto zariadení 2x10TB, tak efektívnu veľkosť úložiska máš 10TB.
3.) Ako dlhoročný používateľ Synology, aj keď nižšia rada(DS215j-2xWD RED 6TB v RAID 1), by som dnes už išiel do custom riešenia, a to hneď z niekoľkých dôvodov.
a) Nulová možnosť upgradu, čo sa týka samotného výkonu.
b) Jak tam niečo skape na doske, tak to môžem rovno vyhodiť do koša a kúpiť nové
c) Fixný počet diskov
d) Ceny za lepšie modely Synology/QNAP sú šialené
Ako nevýhodu custom riešenia vidím snáď len to, že to nie je plug n play.
3.) Ako dlhoročný používateľ Synology, aj keď nižšia rada(DS215j-2xWD RED 6TB v RAID 1), by som dnes už išiel do custom riešenia, a to hneď z niekoľkých dôvodov.
a) Nulová možnosť upgradu, čo sa týka samotného výkonu.
b) Jak tam niečo skape na doske, tak to môžem rovno vyhodiť do koša a kúpiť nové
c) Fixný počet diskov
d) Ceny za lepšie modely Synology/QNAP sú šialené
Ako nevýhodu custom riešenia vidím snáď len to, že to nie je plug n play.
Spoiler: ukázať
FREE555: Velmi pekne dakujem za info.
Opytal by som sa, RAID zapojenie je v podstate na to aby zalohoval jeden HDD ten druhy? Co v podstate nepotrebujem cize ak sa nemylim nepotrebujem tento rezim a potom doplnit druhe HDD.,,
Zo znamena custom riesenie, ine NAS alebo pripadne nejaky mikro PC so zapojenim do HDD?
Opytal by som sa, RAID zapojenie je v podstate na to aby zalohoval jeden HDD ten druhy? Co v podstate nepotrebujem cize ak sa nemylim nepotrebujem tento rezim a potom doplnit druhe HDD.,,
Zo znamena custom riesenie, ine NAS alebo pripadne nejaky mikro PC so zapojenim do HDD?
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
co myslis pod moznostou stahovat/instalovat aplikacie?
custom riesenie ma dve nevyhody/dilemy:
- do akej krabice to cele napratat. vacsinou to bude vacsie/nevzhladnejsie ako ready made nas. alternativou su HP microservery, ale upgradevatelnost prakticky nulova (az na ram, ale tu vies upgradnut aj na lepsich synology)
- aky softver pouzit. da sa nahodit aj synology soft, ale je to risk so stabilitou. freenas so zfs mi pride komplikovany, najma vzhladom na rozsirovanie diskov.
osobe pouzivam openmediavault s 3x 3TB diskmi na starom HP microserveri, Transmission torrent klient, Plex media server a ine dalsie drobnosti nahodene cez docker. redundancia riesenia cez snapraid. kebyze chcem nahodim aj nextcloud a mam vlastnu alternativu dropboxu. funguje to, je to celkom stabilne (pozeram ze momentalne mam uptime 90 dni a ziadny problem som nezaznamenaml, prakticky sa o to moc starat nemusim). od komfortu a odladenosti Synology DSM je to ale na svetelne roky daleko, vyvoj ide pomaly, autor strasi s tym ze na novu verziu sa vobec nebude dat upgradnut zo sucasnej apod. pre mna osobne najvacsia vyhoda je ze nejsom zavisly od jedneho riesenia, ale kebyze mi napr. umre doske kludne vytiahnem disky a hodim ich hoc aj do svojho desktopu a fungujem dalej. ale ako idealne riesenie by som to nenazval.
kebyze si isiel mat nejake napady s raspberry alebo niecim podobnym tak radsej na to rychlo zabudni
custom riesenie ma dve nevyhody/dilemy:
- do akej krabice to cele napratat. vacsinou to bude vacsie/nevzhladnejsie ako ready made nas. alternativou su HP microservery, ale upgradevatelnost prakticky nulova (az na ram, ale tu vies upgradnut aj na lepsich synology)
- aky softver pouzit. da sa nahodit aj synology soft, ale je to risk so stabilitou. freenas so zfs mi pride komplikovany, najma vzhladom na rozsirovanie diskov.
osobe pouzivam openmediavault s 3x 3TB diskmi na starom HP microserveri, Transmission torrent klient, Plex media server a ine dalsie drobnosti nahodene cez docker. redundancia riesenia cez snapraid. kebyze chcem nahodim aj nextcloud a mam vlastnu alternativu dropboxu. funguje to, je to celkom stabilne (pozeram ze momentalne mam uptime 90 dni a ziadny problem som nezaznamenaml, prakticky sa o to moc starat nemusim). od komfortu a odladenosti Synology DSM je to ale na svetelne roky daleko, vyvoj ide pomaly, autor strasi s tym ze na novu verziu sa vobec nebude dat upgradnut zo sucasnej apod. pre mna osobne najvacsia vyhoda je ze nejsom zavisly od jedneho riesenia, ale kebyze mi napr. umre doske kludne vytiahnem disky a hodim ich hoc aj do svojho desktopu a fungujem dalej. ale ako idealne riesenie by som to nenazval.
kebyze si isiel mat nejake napady s raspberry alebo niecim podobnym tak radsej na to rychlo zabudni
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Z tych dvoch by som odporucal Synology:
- na aplikacie ma svoj "store", ale jednym z aplikacii je aj Debian Chroot, kde si mozes nahodit cokolvek z Debianu
- na torrenty je tam niekolko aplikacii
- zdielanie cez Internet je mozne cez ich 'cloud' riesenie, ale na toto musis mat tvoj NAS dostupny z internetu co ja viem
- 4k filmy mozu byt problem, ak je po takomto zariadeni pozadovany live transcoding.
Osobne som za normalny 'domaci' server, ale to je cenou niekde inde.
- na aplikacie ma svoj "store", ale jednym z aplikacii je aj Debian Chroot, kde si mozes nahodit cokolvek z Debianu
- na torrenty je tam niekolko aplikacii
- zdielanie cez Internet je mozne cez ich 'cloud' riesenie, ale na toto musis mat tvoj NAS dostupny z internetu co ja viem
- 4k filmy mozu byt problem, ak je po takomto zariadeni pozadovany live transcoding.
Osobne som za normalny 'domaci' server, ale to je cenou niekde inde.
Ak je podmienka stabilita stabilita a stabilita tak by som na custom domace riesenie kaslal. Ked su peniaze na ds218+, bude to fajn.
RAID si nastavis aky chces, ci uz s redundanciou alebo bez
RAID si nastavis aky chces, ci uz s redundanciou alebo bez
Vsetkym chcem podakovat za odpovede.
Nakolko som zakladny uzivatel takychto NAS systemov custom rezim pre mna nepripada do uvahy.
Pravdepodobne budem volit ds218+ pre uzivatelske rozhranie, ale teda WD My Cloud EX2 Ultra 20 TB uz je zastarany tam aplikacie a iny software nenainstalujem, naprikad na stahovanie torrentov?
Nakolko som zakladny uzivatel takychto NAS systemov custom rezim pre mna nepripada do uvahy.
Pravdepodobne budem volit ds218+ pre uzivatelske rozhranie, ale teda WD My Cloud EX2 Ultra 20 TB uz je zastarany tam aplikacie a iny software nenainstalujem, naprikad na stahovanie torrentov?
Syno je oproti wdcku niekde uplne inde.
Ked je rozpocet na syno, tak neni nad cim inym velmi uvazovat
Ked je rozpocet na syno, tak neni nad cim inym velmi uvazovat
WD My Cloud EX2 mám doma, nejaké appky sa tam dajú dať ale výber je obmedzený, ale torrent klienta má zabudovaného netreba ani inštalovať.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
chod do synology. Mam ich zopar aj doma a slapu bez prolemu. Problem lacnych NAS ulozisk je vykon. Ak sa ti rozsype raid, tak obnova raidu na tom HW je katastrofa.
Urcite by som riesil aspon raid 1. Ak uz kupujem NAS, tak nech tam je aspon ako taka zaloha dat
Urcite by som riesil aspon raid 1. Ak uz kupujem NAS, tak nech tam je aspon ako taka zaloha dat
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
- xsi69
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
Zdar, mne beží doma OMV na rpi4 a úplná lahoda vrátane plex a pihole cez docker.
Rpi4 je na takú domácu nas vcelku dobré riešenie, čo sa o rpi3 nedalo povedať.
Ak sa pokazí, tak len prehodíš kartu do druhého rpi a pokračuješ kde si prestal.
Pre bežného usera ale jednoznačne synology.
Malé, spratné, efektívne a vyladené pre pohodlie usera.
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Ja som mal bananapi s omv, to malo este SATA port (resp. Este 2 ks mam niekde v skrini ).
Upgradol som na intel nuc len kvoli tomu, ze docker na arm cpu bol pain a VMky nesli, ale to zakladatel isto nepotrebuje
Upgradol som na intel nuc len kvoli tomu, ze docker na arm cpu bol pain a VMky nesli, ale to zakladatel isto nepotrebuje
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
Tak 218+ zmakne docker a nejake vmky.. keby slo o to
Este k tomu 4K.. streamovat sa to bude do kolkych zariadeni a hlavne ci to pojde kablom... posledna vec: https://www.synology.com/cs-cz/knowledg ... _my_device
Ak tomu rozumiem, ono to transcoduje z 4K na 1080p ? Ci zle tomu chapem ?
Ak tomu rozumiem, ono to transcoduje z 4K na 1080p ? Ci zle tomu chapem ?
Mobo Asus PRIME B450 Plus CPU Ryzen 7 5800X3D (Noctua NH-U12S + dual fan Noctua NF-A12) GPU MSI GeForce RTX 3070 Ventus 3X RAM G.Skill Ripjaws V F4-4000C18D-32GVK SSD Silicon Power P34A80 CASE Lancool 205 PSU Corsair RM550x case cooling: exhaust 2x Noctua F12, in-take 2x Lian Li 120mm
NB: Dell E7470 Skylake Core i5 + 16GB RAM + FHD IPS Foun: Oppo Reno 5Z
Main server: Asus PRIME A320M-K + Ryzen 5 2600 + GTX 1660Ti + 32GB Ram
NAS: QNAP TS-128 - 2TB Seagate Iron Wolf + MikroTik RB952
Peripherals: Dual monas setup 27" Samsung Odyssey G5 and AOC I2470Sw + Steelseries Apex 5 + Steelseries Rival 3 + QcK + Logitech G435
NB: Dell E7470 Skylake Core i5 + 16GB RAM + FHD IPS Foun: Oppo Reno 5Z
Main server: Asus PRIME A320M-K + Ryzen 5 2600 + GTX 1660Ti + 32GB Ram
NAS: QNAP TS-128 - 2TB Seagate Iron Wolf + MikroTik RB952
Peripherals: Dual monas setup 27" Samsung Odyssey G5 and AOC I2470Sw + Steelseries Apex 5 + Steelseries Rival 3 + QcK + Logitech G435
- paranoid.asian
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37