smoke2 napísal: Ne 23. Feb, 2020, 22:03
Mino: Nema to zahnutie vyhodu, ze pri vacsich uhloprieckach, ked si blizko monitora, tak vidis vacsiu plochu alebo je to placebo efekt?
BiFino: Neoplati sa kupit to LG viac ako MSI? Stoji rovnako a mas sirsi rozsah farieb.
Má aj nemá, teoreticky samozrejme hej, lenže ten polomer zahnutia je relatívne veľký, takže to vôbec nie je agresívny oblúk. Väčšina dnešných herných moňasov má polomer zahnutia 1900r, teda oblúk ktorý v kružnici vykresľuje 3,8 m, skús si to predstaviť v reále, nie je to nič extrémne.
Tu presné porovnanie medzi rovným panelom o a 1900r panelom rovnakej šírky z pozorovacej vzdialenosti cca 60 cm
https://i.imgur.com/XYFEn2C.jpg
Hej, to zahnutie mierne viac vyplní zorné pole, ale fakt len symbolicky.
Jediné na čo to má pozitívny vplyv je, že mierne znižuje efekt IPS glow, tým, že na boky panelu sa nepozeráš z tak ostrého uhla ako pri rovnom paneli, teda identický panel na oblúku bude mať menší IPS glow než ten rovný. A to je možno tá najväčšia výhoda čo oblúk prináša.
Niektoré VA panely majú tuším agresívnejší 1500r polomer, a najnovšie 49" Samsung avizoval 1000r
https://www.cnews.cz/wp-content/uploads ... -G9-05.jpg , tam už sa dá hovoriť o ozajstnom "surround efekte", ale to je trochu iná rozmerová aj cenová kategória.

Toto čo je bežne na trhu je ozaj jen také symbolické. A predsa to niektorým ľuďom na robotu vadí. Ale tie marketingové reči o "pohltení obrazom" kvôli jemnému oblúku sú čistá propaganda.
Ja som na tom vôbec nelipol, skôr som hľadal panel čo by mal solídne farby a čo najmenší backlight bleeding a tento LG mi vtedy z toho vychádzal najlepšie. Aktuálne to už moc nesledujem, ale za ten čas už pribudli featury... viac Hz, HDR, nové generácie Freesnyc, G-sync. Oblúk je posledná vec čo by som riešil, ale dnes už je fakticky každý 1440p ultrawide s oblúkom, čiže si nevyberieš.
smoke2 napísal: Ne 23. Feb, 2020, 22:10
Pozriet si ich je takmer nemozne, neviem kde by ich mali.
V zasade pri pozerani z 50cm na velky monitor je lepsie brat technologiu IPS ako VA?
smoke2 napísal: Ne 23. Feb, 2020, 22:34
V com je VA horsi okrem pozorovacich uhlov? Je to aj ta ostrost obrazu?
Záleží čo je pre teba priorita, resp. čo ti vadí menej, dokonalý panel zatiaľ bohužiaľ neexistuje.
IPS má v zásade presnejšie farby, lepšie pozorovacie uhly a rýchlejšie pixely /samo záleží od konkrétneho modelu/, nevýhoda slabšia čierna a IPS glow. VA panely často trpia na rozmazanie v rýchlych hrách /pomalšie pixely/, síce to má v specs povedzme 120 HZ, čiže obraz sa obnovuje rýchlo, ale prirodzená vlastnosť VA panelu je, že proste pomalšie prepína medzi určitými farbami, hlavne tam kde je veľký kontrast. Čiže povedzme hráš rýchlu fps kde veľmi rýchlo hýbeš myšou a keď sa nachádzaš v kontrastnom prostredí, tak pri tom pohybe zostávajú za objektmi tmavé tiene v miestach kde už mala byť svetlá plocha, pretože pixel fyzicky nedokáže tak rýchlo prepnúť farby. A off center color shift /zmena farebného odtieňa pod rôznym uhlom pohľadu/, ale majú lepšiu čiernu a kontrast. Všeobecne sa teraz tlačí veľa na VA, práve kvôli kontrastu a čiernej, čo je viac friendly aby to prešlo pre HDR špecifikáciu.
Problém je fakt, že si to človek nemá kde porovnať, takže jedine nákup naslepo a pokus-omyl.