Blackhawk napísal: ↑Po 23. Mar, 2020, 10:24
SAJBAMA napísal: ↑Ne 22. Mar, 2020, 22:26
...
Nie je ulohou hmotnych rezerv mat ochranne prostriedky v "rezerve" a nie ich zhanat na poslenu chvilu? tym padom cele tvoje litanie ako sa teraz nieco neda zohnat su uplne zbytocne
Áno, v zmysle zákona o ŠHR je.
Netreba však zabúdať, ŠHR nákupy nevykonávajú „svojvoľne“,
ale na príkaz konkrétneho ministerstva.
Pokiaľ už tam, niekto kompetetný nerozhodne o tom čo je treba mať na sklade, a čo tam treba držať, a nevydá príkaz, tak to tam nebude...
Je to v zmysle:
§ 5 (1) Ústredné orgány štátnej správy uplatňujú požiadavky na tvorbu štátnych hmotných rezerv vyplývajúce z krízových plánov a iných úloh ústredných orgánov štátnej správy a požiadaviek Ministerstva obrany Slovenskej republiky na Správu rezerv.
OT : Ja zase nechcem znieť ako pesimista, ale naozaj si myslíš, že v prípade akejkoľvek inej takejto núdzovej sitúcie, by sme mali na Slovensku dostatok rezerv? (To je úpne jedno či by to bola havária JE, iná biologická hrozba, alebo len rozsiahle požiare prípadne povodeň...)
Podľa môjho skromného názoru, no nemali…
Budget na to aby si (každého) občana SR mohol chrániť pred možnými katastrofami, by bol astronomicky vysoký…
Blackhawk napísal: ↑Po 23. Mar, 2020, 10:24
SAJBAMA napísal: ↑Ne 22. Mar, 2020, 22:26
...
nie je nahodou zodpovednost "veduceho pracovnika" dohliadat na svojich podriadenych? alebo mi chces tvrdit, ze si pracovnici robili svoje obchody a Kicura a premier o nicom nevedeli, hej?
Samozrejme je, u Nás možno tak v súkromnom sektore, kde si majitelia “svoje” peniaze sledujú.
Aby sme sa chápali, ja určite neobhajujem tento “vydarený nákup”, a už vôbec nie tých dvoch.
Treba však rozlíšiť dve veci.
Štandardne vo verejnom obstáravaní, platia pravidlá.
Tieto pomôcky však neboli nakúpené štandardným výberovým konaním, ale priamymi rokovaniami s dodávateľmi.
Je to bežný postup pri krízových stavoch, rovnako ho majú momentálne aj v ČR, teoreticky sa zrýchľuje doba za ktorú je možné uzatvoriť zmluvu, odpadajú niektoré náležitosti klasického obstarávania, ktoré ho časovo „zdržujú”.
Čiže už len vzhľadom na tento fakt čo uvádzam vyššie o týchto konkrétnych nákupoch samozrejme Kičura aj Pelle vedel.
Ja som vo svojom predošlom “rante” hovoril o celkovej nefunkčnosti ŠHR ako takých, a o bežných kšeftoch, ľudí pôsobiacich na ŠHR, pri klasickom móde verejného obstarávania.
Je tam niekoľko úrovní ľudí, zasadá tam komisia, ktorá odobruje diela alebo dodávky, a každú samozrejme dopodrobna nekontroluje predseda, pretože o ich správnosti bolo rozhodnuté už nižšie...
Je to to isté ako keď pri práci PZ nerozhoduje o každej „drobnosti“ prezident PZ.
Za daľšie, čo možno niekoho prekvapí, ŠHR sú síce vo vlastníctve štátu, ale citujem:
Ak je to hospodárne a sú splnené podmienky skladovania a ochraňovania, štátne hmotné rezervy môžu byť aj vo vlastníctve právnických osôb alebo fyzických osôb na základe zmluvy so Správou rezerv
Už, len toto otvára priestor na ohromný kšeft, lebo vieme kto na tú hospodárnosť bude dohliadať...
A samozrejme si myslím, že o každom obchode, ktorý si tam pracovníci spravia, nevie premier a niekedy ani ich priamy nadriadený, stačí sa pozrieť na počet verejných obstarávaní o tom nemôže mať jeden človek prehľad, ani keby nad tým sedí každý deň, celý rok. Samozrejme sú v týchto štruktúrach kontrolné orgány, ale vidíme ako kontrolujú...
Toľko k ŠHR... Sorry za OT.
Odar napísal: ↑Ut 24. Mar, 2020, 14:25
Krutibrko napísal: ↑Ut 24. Mar, 2020, 13:49
Co je na tom tazke?
Takze aj ked pojdem vysypat smeti, hej?
Dúfam, že tá prvá otázka je fakt len irónia
Jednoducho:
Nemo iudex sine actore
Podľa toho by som sa riadil, jednoducho v prípade potreby pri sebe mať ten ochranný prostriedok a nasadiť ho... ak ťa nikto nevidí a nie je na okolí tak na čo, ale to dá rozum.
Asi bude záležať aj od toho akých máš susedov, ja nepochybujem o tom, že moji by ma udali PZ aj len za chodenie bez po prázdnej ulici
Odar napísal: ↑Ut 24. Mar, 2020, 14:25
Krutibrko napísal: ↑Ut 24. Mar, 2020, 13:49V aute ( aspon v CR ) rusko mat nemusis.
Co je chyba. Lebo ta zastavi cajt a pri rozhovore s nim ohrozujes jeho aj seba
Toto druhé je dúfam tiež. Ak ideš v aute sám tak to predsa nedáva zmysel. Po vlastnom aute si predsa môžem "pluť" koľko chcem.
Prečo by ťa zastavili v tejto dobe? Pokiaľ nejdeš na kradnutom aute, prípadne na takom, ktorého stav zjavne nezodpovedá jeho použitiu na cestnej komunikácií tak nevidím dôvod prečo by ťa zastavili v týchto týždňoch.
Ak ťa zastavia, tak si normálne najpr nasadíš ochranné pomôcky, a potom otvoríš okienko. Tu niesme v USA aby si hneď dostal guľku keď pri cestnej kontrole začneš šmátrať po rúšku v priehradke
Ja za absolútny exces a nerozum práve považujem ľudí čo stretávam v poslednej dobe na cestách,idú sami v aute a napriek tomu majú respirátor alebo masku.
Asi im ešte nikto nevysvetlil, že životnosť tých filtrov je obmedzená a je to maximálne plytvanie, lebo druhé už tak ľahko nekúpia