Vysvetli mi, v com su predavacky v obchodoch nejako specialne. Ziaden bojovnik za zakaz predaja v nedelu mi este stale nevysvetlil, preco sa nezakazuje praca vsade v nedelu - benzinove pumpy, kina, restauracie, fabriky, ... V com je predavacka v obchode specialnejsia nez povedzme casnicka v restauracii ? Ta si tu volnu nedelu nezasluzi rovnako ako predavacka ?
Problemom v celej argumentacii je prave to, ze ste si vybrali prave maloobchod ako jediny segment, kde ma byt nedelny zakaz. A dovodom pre to je ten, ze to je realisticky jedina aktivita v nedelu, ktora 'konkuruje' kostolu. Do kina doobeda nepojdes, do restauracie pojdes najskor na obed, na pumpu ides iba pre benzin, nakolko vsetko ostatne je tam predrazene, fabriky casto nie je mozne zastavit... Ale ten hnusny maloobchod, ten konkuruje traveniu casu v kostole, takze ho musime zakazat. Mimochodom neviem ako u vas, ale typicky predavac/predavacka v mojom okoli typicky nema s akymi detmi travit nedelu - bud este ziadne nemaju (studenti na brigade) alebo su uz davno prec z domova (vekova kategoria 50+). Teda aj tato argumentacia 'travenia casu s rodinou' je na velmi slabej nohe.
Ale nedelny predaj s COVID suvisi iba okrajovo (vlastne vobec, to iba nas pan premier a jeho poradny zbor ucelovo spojili tieto dve veci). Nikdy som nepochopil ze ako bol tento 'sanitarny den' mysleny. To 6 dni v tyzdni ludia obchytkavaju veci, prenasaju na tovar virus - ako v tom nedela pomoze ? Ak niekto prenesie virus na tovar v pondelok, tak ktokolvek kto tento tovar chyti v pondelok az stredu ci stvrtok sa nim moze nakazit, a nejaka dezinfekcia v nedelu prd pomoze.