Fotovoltika - bojler

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00

Fotovoltika - bojler

Príspevok od používateľa MaxMan »

Mám takú otázku ohľadom fotovoltiky. Na RD máme inštalovaných 3kWp do jednej fázy (jednofázový menič). FV vyrába keď je odber na fáze a zároveň svieti slnko (teda je nejaká výroba). Všetko je OK až na to, že výroba je relatívne malá a návratnosť dlhá. Chceme doplniť predohrev TUV s tým, že vyrobená elektrina sa bude "akumulovať" v bojleri.

Tu nastáva ale problém:

Doteraz ak nebol odber na fáze, FV nevyrábala (v rozvádzači je nejaký člen, ktorý nepustí vyrobenú elektrinu von do siete - SSE má podmienku, že prebytky nesmú ísť do siete) - nie som elektrikár a preto mi odpusťte, že sa neodborne vyjadrujem
Teraz však chceme doplniť bojler (na 230V špirálu) na FV. Dali sme si to navrhnúť ale s podmienkou, že výroba nesmie ísť do siete (tak ako to máme teraz). Navrhli nám doplniť WattRouter, ktorý bude regulovať tok vyrobenej elektriny. Na jeden výstup pôjde nový bojler a na druhý pôjde terajšie zapojenie v dome.
Tu však nastal zádrhel. Firma spočiatku nechela počuť o zachovaní blokovania elektriny von do siete (vraj sa to nedá spolu s WattRoutrom). Po čase zmenila názor a vraj sa to dá, ale konfigurácia WattRoutra bude náročnejšia.
Najskôr navrhovali prioritu smerovania vyrobenej el. do siete v dome a až pri pokrytí potreby tejto fázy by šli prebytky do bojlera - to všetko pri zachovaní blokovania vyrobenej energie do siete SSE. Teraz zmenili priority a výsledok: najskôr dohrev v bojleri a prebytky do rozvodu so zachovaním blokovania do SSE - vraj prvý návrh s prioritou do domáceho rozvodu sa nedá nastaviť s blokovaním elektriny do SSE.

Moja otázka:
Je možné zachovať blokovanie vyrobenej elektriny z FV smerom do SSE pri použití WattRoutra, ktorý bude nastavený na bojler a fázu v dome s nejakými prioritami?
Ak je možné dodržať všetky podmienky (priority a blokovanie do SSE), čo je výhodnejšie: mať prioritu výroby do bojleru a zvyšok do rozvodu domu, alebo prioriu rozvodu domu a prebytky do bojlera?

Dúfam, že som to napísal tak, že to pochopíte. Ak nie, pýtajte sa a skúsim doplniť info.
Ďakujem za pomoc
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00

Re: Fotovoltika - bojler

Príspevok od používateľa Diablo1st »

Akým zariadením SSE blokuje prietoky do siete?

Mám zapojenie FVE cez Wattrouter do bojlera. Prietoky do siete sú minimálne, ale proste sú. Neviem si reálne predstaviť, ako chcú zabrániť dodávkam do siete.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.

FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
MaxMan
Redaktor
Redaktor

V rozvádzači mám DDSU666 DIN-RAIL METER a ten asi komunikuje s meničom. Proste akonáhle nemáme odber na pripojenej fáze, tak FV nevyrába a teda nič netečie von do SSE. Inak to zariadenie nie je od SSE - dodávalo sa spolu s montážou FV.

Ak sa môžem opýtať, na Tvoju FVE máš napojený len bojler, alebo aj niečo iné? Ako to máš potom nakonfigurované?
Aj u nás je nejaký minimálny prietok do SSE, ale naozaj len minimum: napr. za máj je to 0,48kWh
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Na FVE mám napojenú celú jednu fázu v dome. Spravil som to tak, aby som tam mal napojených čo najviac menších spotrebičov. Mimo FVE mi prakticky ostali len sporák, trúba a trojfázové stroje.
Ak FVE vyrába pokrýva sa spotreba v dome (TV, chladnička atď.), až keď je väčšia výroba cez Wattrouter a SSR relé sa všetka spotrebuje v bojlery. Za ten mesiac a pol čo mám FVE som mal max. výrobu 22kWh za deň.
Ja to mám spravené cez merací modul Wattroutera pred hlavným vypínačom rozvádzača (je to len obyčajná cievka). Tá zaznamenáva tok prúdu a na základe toho Wattoruter spína ssd relé, ak je nadvýroba.

Osobne nevidím veľmi zmysel v FVE ak ju máš škrtiť, keď máš nadvýrobu. Tebe musí návratnosť vychádzať na 30+ rokov.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.

MaxMan
Redaktor
Redaktor

Návratnosť asi nebudem mať 30+, skôr tak 15+. Preto sa plánuje dopojenie bojlera. Na tú jednu fázu máme napojené spotrebiče (chladnička, mratnička, práčka, zásuvky). Za deň to vyrobí od 1kWh do cca 6kWh. Problém je, že nie je taký odber na zapojenej fáze, aby dokázalo využiť výrobu FVE (keď je slnečno).

Ak som správne pochopil, tak u Teba idú najskôr spotrebiče a až keď dokáže vyrobiť viac ako spotreba, zvyšok výroby ide do bojlera. Keď nie je spotreba, tak všetko tlačíš do bojlera. Chápem to správne? Ako sa to chová vtedy, ak je bojler nahriaty na max? FVE vyrába len toľko, koľko je odber na fáze? Nič nepúšťaš von do siete?
Mne dodávateľ tvrdí, že sa nedá blokovať výroba a dodávka do siete SSE, keď tam bude Wattrouters nastavením priority do fázy a až tak prebytky do bojlera.
Blokovať sa to vraj dá len vtedy, keď by sa prioritne tlačilo do bojlera a až po nahriatí na max by výroba šla do fázy (ak by bol odber, inak by nevyrobila nič a tým pádom netlačila do siete von).

Som z toho mierne zmätený a keďže niesom elektrikár, nerozumiem tomu veľmi.
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Ak FVE nahreje bojler na max, všetku vyrobenú elektrinu tlačí do siete zadarmo. Popravde sa mi to ešte nestalo, keďže je nás 5 v dome a mám 200L bojler. Pre ZSE to nie je problém, mám rezervovanú výrobnú kapacitu a všetky papiere okolo toho, takže ak by som sa rozhodol tlačiť všetku vyrobené elektrinu do siete kľudne môžem, len to robím zadarmo, keďže som na FVE čerpal dotáciu.

U mňa to funguje nasledovne:
ak je spotreba rovná príp. väčšia ako vyrobí FVE odoberám zo siete. Do siete logicky nejde nič. Ak je výroba väčšia ako spotreba, merací modul wattorutera zaznamená tok prúdu smerom do siete a následne zopne polovodičové SSD relé, ktoré začne dodávať elektrinu do bojlera. Do siete prejde len pár wattov energie, než zareaguje wattrouter.

Osobne si neviem predstaviť ako chceš cez Wattrouter blokovať výrobu. Nejako mi to nedáva zmysel, keďže Wattrouter je zariadenie na "vyťažovanie prebytkov". To proste ide proti logike Wattroutera. Navyše si to neviem ani predstaviť ako by sa to zapojilo v rozvádzači.

Čisto teoreticky by vedeli fungovať obe zariadenia súčasne, t.j. wattrouter a pred ním ten "obmedzovač". Len by to bolo treba otestovať, ktoré zariadenie zareaguje rýchlejšie. Ak wattrouter tak je všetko ok. Ak obmedzovač je problém.

Btw. aký máš bojler?

MaxMan
Redaktor
Redaktor

U mňa je problém SSE a ich podmienka, že nesmiem dodávať do ich siete. Preto hľadám riešenie, ako to spraviť, aby neboli prietoky.

Bojler na predohrev z FVE bude 300l a z neho potom pôjde do existujúceho 160l (ten je napojený mimo FVE). Čiže ak nebude 300l dohriaty dostatočne, nevadí - dohreje 160l počas výseče na "lacný prúd". Ak by FVE dokázala dohriať tých 300l tak super a teplá voda ide ďalej bez dohrevu v 160l bojleri.

Vŕta mi hlavou, ako je možné, že pri priorite dohrevu vody a až po dohriatí bojleru pôjde spotreba do domu, vedia zabezpečiť to, že nebudú prietoky do SSE. Ale pri opačnom nastavení (priorita spotreby v dome a prebytky do bojlera) nevedia zabezpečiť tie prietoky? V oboch prípadoch je predsa montovaný Wattrouter, len softvérovo inak nakonfigurovaný.
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Toto je podľa mňa kravina ako mraky.
Pozri si ako má byť zapojený wattoruter. Tam nie je možné, aby bola priorita ohrevu vody! Buď bude priorita spotreba domu, alebo len čisto ohrev vody v bojlery.

Navyše nechápem moc tú podmienku SSE o nulovej dodávke, ktorú aj tak teraz nespĺňaš, lebo ten obmedzovač reaguje pomalšie ako elektormer. Rovnako wattrouter je pomalší ako elektromer, preto s ním vždy niečo pustíš do siete. Aj keď je to fakt smiešne množstvo, nevieš tomu zabrániť.

Pri 460L objeme vody sa nemusíš báť, že by si nejakú energiu posielal do siete. Toľko tvoja 3kwp FVE nevyrobí ani pri ideálnych podmienkach. To by si nemohol odoberať vody niekoľko veľmi slnečných dní.

Vykašli sa na ten obmedzovať výkonu, alebo ho odpoj od meniča a zapoj len wattrouter. Tých 460L vody je až zbytočne veľa, ale radšej viac ako menej. Možno v budúcnosti rozšíriš fv pole.

MaxMan
Redaktor
Redaktor

Takže mám tlačiť dodávateľa k priorite spotreby domu a prebytky do bojlera (toto som chcel od začiatku, len ma naťahovali ako sopľavého chlapca...)

Ono u SSE to nie je striktne nulová dodávka (musel by som presne naštudovať), ale proste je tam podmienka, aby si im nedodával xx kW do dňa.

K tomu objemu bojlerov:
Čo som sa zatiaľ dozvedel, tak na zohriatie 300l 10°C vody na 60°C je potrebné cca 19kW. To bude po prvom napustení. Následne je už odber do 160l (ktorý je dohrievaný klasicky zo siete SSE). Tých 19kW FVE asi vyrobí len za slnečného dňa (keď odpočítam spotrebu v dome, asi by to ani nedrohtialo v jeden deň).
Nasledujúce dni ale spotreba vody nebude taká, že minieme celých 300+160l. Takže sa bude dopĺňať len určitá časť vody a vstupná teplota v 300l bojleri už nebude 10°C, ale napr. 25°C - teda na dohriatie stačí už menej ako 19kW. Myslýš, že to nebude problém?

Ak sa smiem opýtať, koľko kWp FVE máš Ty?
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Stále rozmýšľam ako zapojiť ten wattoruter tak, aby bola priorita bojler. Vypýtaj schému zapojenia od dodávateľa lebo som nič také na oficiálnych stránkach solarcontrols (výrobca wattrouter) nenašiel.

S tými bojlermi určite problém nebude, malo by to fungovať tak ako plánuješ.

Ja mám 3,3kwp pole.

Btw. ja som kvôli fve zrušil nízku tarifu. Mám kotol na drevo, takže cez zimu budem vodu ohrievať kotlom a cez letom s FVE.

MaxMan
Redaktor
Redaktor

Trochu som to tiež čítal (solarcontrols), no je to pre mňa trochu španielska dedina. Do očí mi ale udrelo, že na plynulú reguláciu prebytkov by sa malo použiť SSR, ale nám v cenovej ponuke dali RGS plovodičové relé (teda asi obyč. relé, čo spomínajú na webe). Chápem to tak, že sa s obyčajným relé dá horšie manažovať prebytky?
Len pre doplnenie: v ponuke mám Wattrouter ECO a RGS plovodičové relé (zvyšok štandard istič 16A, rozvádzač, káble)
Oprava: istič 16A
Naposledy upravil/-a MaxMan v Ut 23. Jún, 2020, 07:59, upravené celkom 1 krát.
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Ja mám použité 20A relé Carlo Gavazzi RGC1A60D15KKE. Cena bola 43,20€. Má tiež označenie RGC takže to bude niečo obdobné.
Ešte porozmýšlaj nad vyššiou verziou Wattrouter Mx s meracím modulom. Ja som zaň dal 408€. Oproti verzii Eco mám Ethernet a možnosť pripojiť aj čidlá teploty. Mám to napojené do routera, takže môžem sa kedykoľvek keď som doma napojiť na Wattoruter a meniť nastavenia príp. si sledovať teploty, aktuálny odber atď.
Moja FVE sa skladá z 10x monokryštalický panel Q.Cells Q.Peak Duo-G7 330, menič Goodwe GW3000NS, Wattrouter MX a celá táto sranda s montážou a všetkou byrokraciou ma vyšla na 3200€.
Zatiaľ funguje všetko ako má, ale ešte som neotestoval možnosť dohrevu TUV priamo elektrinou zo siete ak ju nestihne ohriať FVE.

MaxMan
Redaktor
Redaktor

Neviem, či by som využil verziu Mx - tam, kde bude montovaný, nemám prístup k ethernetu a rozsekať pol domu sa mi nechce. Momentálne mám dohľad nad meničom SolaX (cez WiFi), takže aspoň vidím výrobu a odber. Bolo by to super vidieť v budúcnosti aj jednotlivé vetvy, ale stavebné úpravy...
Taktiež sa toho nebudem chytať, keďže sa do toho nevyznám.
My máme 11 x SUNTECH 275Wp, menič SolaX BOOST X1-3.0T.
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Pre mňa hlavná výhoda je možnosť pripojiť 4 čidlá teploty a ethernet. Dá sa dokúpiť aj wifi, ale neviem či to má zmysel.

Ty si nemal v ponuke žiaden vyťažovať? Napr. lacnejší Solar iBoost? Mne ho ponúkali v každej cenovej ponuke, lebo bez toho nemá FVE pre RD zmysel. Nemáš šancu spotrebovať všetko doma, to by si musel mať stabilný odber veľkosti inštalovaného výkonu, čo je v normálnom RD somarina.

MaxMan
Redaktor
Redaktor

Mňa momentálne nenapadá, na čo by som využil čidlá teploty.

V ponuke mi nik nedal vyťažovák :( Keď som hovoril s obchoďákom, ktorý predával FVE, tak sa dušoval, že on sa určite zmieňoval o posielaní prebytkov do bojlera, ale v cenovej ponuke to nemám.
Pozrel som ten Solar iBoost a javí sa to ako jednoduchšie riešenie namiesto Wattroutra (vie to posielať "len" do dvoch špirál v bojleri). Ale cena nie je nejak nižšia.

Návrat na "Debata o všetkom"