Zdravim,
pred 6 rokmi som kupoval tento zdroj do zostavy popisanej v podpise (spoiler #1).
https://www.alza.sk/seasonic-m12ii-520-d167083.htm
a aktualne mi na nom zacal nejak pukat / cvakat ventilator a preto hladam nahradu. Neviem vobec ako sa ceny zdrojov momentalne pohybuju, predosly som kupoval za 62e a idealne aj novy hladam v tejto cenovej skupine. Prosim poradte kvalitny zdroj a idealne aj obchod.
Zdroj do PC (cca 60e)
Zdroj do PC (cca 60e)
Spoiler: ukázať
- 1adad1
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 06. Okt, 2009, 20:19
Re: Zdroj do PC (cca 60e)
ak máš čas a chuť sa s tým hrať, je možné vymeniť len pokazený ventilátor.
Pri rozoberaní je však potrebné dať si pozor, aby ťa to nekoplo.
Ak by si sa do toho pustil, celkom dobrý pomer cena výkon má tento kúsok
https://www.alza.sk/arctic-p12-120mm-d5524595.htm
Ak by si ale chcel kupovať nový zdroj tak súhlasím so Seasonicom s12 III, prípadne doplatiť nejaké to euro a kúpiť niečo s Gold certifikáciou.
Pri rozoberaní je však potrebné dať si pozor, aby ťa to nekoplo.
Ak by si sa do toho pustil, celkom dobrý pomer cena výkon má tento kúsok
https://www.alza.sk/arctic-p12-120mm-d5524595.htm
Ak by si ale chcel kupovať nový zdroj tak súhlasím so Seasonicom s12 III, prípadne doplatiť nejaké to euro a kúpiť niečo s Gold certifikáciou.
Je to zlozite vymenit pokazeny ventilator? Aktualne som aj s PC na dlhsi cas mimo domova a nemam takmer ziadne naradie so sebou. A za dalsie v tej mojej malej skrini Fractal Design ARC Mini je to celkom dost natlacene na kope kvoli tomu, ze je to modularne. Rozmyslam, ze semi-modularny zdroj by mi tento problem vedel vyriesit. Navyse tento problem s vetrakom pretrvava asi 2 az 3 roky a preto neviem, ci je tento zdroj stale v dobrom stave. PC som vyuzival vo velmi prasnom prostredi a bol dlhodobo polozeny pod stolom. Prachove filtre toho pochytali vela a pravidelne som ich cistil, no na vetraku k zdroju som ich nemal.
Vymeniť ventilátor je relatívne ľahké, stačí ti šrobovák, nájdeš aj návody na youtube len asi nie konkrétne pre tvoj PSU. Bacha na kondenzátory, je dobré keď ich necháš vybiť skôr než začneš rozoberať zdroj. Odpojiť zo zásuvky a nechať aspoň pol hodinu tak, ak máš čas lepšie možno celý deň, možno skús zapnúť PC kým je odpojený zo siete nech mu pomôžeš sa vybiť. Ak si chceš byť 100% istý tak pri práci použi rukavice a vyhýbaj sa kondenzátorom.
Problém môže byť konektor pre ventilátor, v niektorých zdrojoch nie sú klasické 3pin konektory ale niečo špeci na čo priamo nepichneš 3-4pin ventilátora, ale kdesi som čítal že pri Seasonic zdrojoch by to nemal byť problém. Každopádne nekupuj PWM so 4-pin konektorom, kúp klasický s 3-pin konektorom.
Arctic P12 je super ventilátor na výmenu do PSU, výkonný, relatívne tichý a s nízkym štartovacím napätím, ak chceš mať ešte tichší môžeš vziať Silent verziu len neviem či to nebude už príliš slabý airflow a časom ti kvôli tomu môže odísť zdroj.
Na druhú stranu ten zdroj už nie je najnovší a asi by stálo za zváženie ho vymeniť.
Problém môže byť konektor pre ventilátor, v niektorých zdrojoch nie sú klasické 3pin konektory ale niečo špeci na čo priamo nepichneš 3-4pin ventilátora, ale kdesi som čítal že pri Seasonic zdrojoch by to nemal byť problém. Každopádne nekupuj PWM so 4-pin konektorom, kúp klasický s 3-pin konektorom.
Arctic P12 je super ventilátor na výmenu do PSU, výkonný, relatívne tichý a s nízkym štartovacím napätím, ak chceš mať ešte tichší môžeš vziať Silent verziu len neviem či to nebude už príliš slabý airflow a časom ti kvôli tomu môže odísť zdroj.
Na druhú stranu ten zdroj už nie je najnovší a asi by stálo za zváženie ho vymeniť.
Vcera som sa rozhodol, ze rozoberiem zdroj a dam tam docasne zo skirnky Gelid Silent 12, no zistil som, ze vsetky moje ventilatory v skrinke su 3-pinove a v zdroji mam 2-pinovy. Po akom ventilatore sa mam pozerat do PSU?
- 1adad1
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 06. Okt, 2009, 20:19
Ten tretí kábel na ventilátore slúži na monitorovanie otáčok.
3 pinový ventilátor vieš teda zapojiť do 2 pinového napríklad pomocou takejto redukcie (link) alebo podomácky pomocou spájkovačky.
3 pinový ventilátor vieš teda zapojiť do 2 pinového napríklad pomocou takejto redukcie (link) alebo podomácky pomocou spájkovačky.