Mierne trhanie všetkých hier
Mierne trhanie všetkých hier
Ahojte,
Už dlhšie sa snažím prísť na to čo spôsobuje problém mierneho trhania hier. Hry nie sú úplne plynulé a nepomôže ani nastavenie G-sync + V-sync. FPS ukazuje stále ako OK bez veľkého kolísania ale proste to nie je ono. Podozrieval som, že to spôsobuje nejaký HW keďže čistý reinstall Windowsu 10 PRO nepomohol a ani vypnutie HPET a ostatných funkcií Windowsu čo sa odporúčajú povypínať nepomohlo. Mal som možnosť otestovať úplne všetko, takže som zmenil dosku, ramky, procesor (problém bol aj s Intelom a aj s AMD), GPU, PSU, monitor (pôvodne G-sync 144 Hz a teraz 144 Hz G-sync compatible) - proste všetko a problém sa stále prejavoval. Aktuálnu zostavu mám v popise.
Pri hraní COD MW som chcel vyskúšať či pomôže zlepšiť zvukovú orientáciu virtuálny 7.1 zvuk a tak som hľadal na nete aký by bol najvhodnejší soft a našiel som veľmi pozitívne recenzie na BOOM 3D a vyskúšal som ho nainštalovať keďže má 30 dňový trial. Neviem čo ten soft presne robí, ale odvtedy mi začali ísť všetky hry úplne plynule. Zvukovu mám externú SMSL M3, ale samozrejme som skúšal aj onboard zvukovku a robilo to stále. Takže okrem toho, že mám skvelý virtuálny 7.1 zvuk, ktorý v hre naozaj pocítite tak sa mi vyriešil problém, na ktorého príčinu som nevedel prísť.
Ak by ste vedeli niekto bližšie špecifikovať čo mi mohlo spôsobovať uvedený problém a prečo po inštalácii BOOM 3D zmizol tak by som bol veľmi rád lebo mi to dlho doslova pilo krv.
PS: dúfam, že som príspevok správne zaradil keďže som vhodnejšiu tému nenašiel (Hry a problémy s nimi - problém nespôsobujú hry... takže som zhodnotil, že táto téma bude naj keďže sa to týka zrejme Windowsu + nejakej konfigurácie)
Už dlhšie sa snažím prísť na to čo spôsobuje problém mierneho trhania hier. Hry nie sú úplne plynulé a nepomôže ani nastavenie G-sync + V-sync. FPS ukazuje stále ako OK bez veľkého kolísania ale proste to nie je ono. Podozrieval som, že to spôsobuje nejaký HW keďže čistý reinstall Windowsu 10 PRO nepomohol a ani vypnutie HPET a ostatných funkcií Windowsu čo sa odporúčajú povypínať nepomohlo. Mal som možnosť otestovať úplne všetko, takže som zmenil dosku, ramky, procesor (problém bol aj s Intelom a aj s AMD), GPU, PSU, monitor (pôvodne G-sync 144 Hz a teraz 144 Hz G-sync compatible) - proste všetko a problém sa stále prejavoval. Aktuálnu zostavu mám v popise.
Pri hraní COD MW som chcel vyskúšať či pomôže zlepšiť zvukovú orientáciu virtuálny 7.1 zvuk a tak som hľadal na nete aký by bol najvhodnejší soft a našiel som veľmi pozitívne recenzie na BOOM 3D a vyskúšal som ho nainštalovať keďže má 30 dňový trial. Neviem čo ten soft presne robí, ale odvtedy mi začali ísť všetky hry úplne plynule. Zvukovu mám externú SMSL M3, ale samozrejme som skúšal aj onboard zvukovku a robilo to stále. Takže okrem toho, že mám skvelý virtuálny 7.1 zvuk, ktorý v hre naozaj pocítite tak sa mi vyriešil problém, na ktorého príčinu som nevedel prísť.
Ak by ste vedeli niekto bližšie špecifikovať čo mi mohlo spôsobovať uvedený problém a prečo po inštalácii BOOM 3D zmizol tak by som bol veľmi rád lebo mi to dlho doslova pilo krv.
PS: dúfam, že som príspevok správne zaradil keďže som vhodnejšiu tému nenašiel (Hry a problémy s nimi - problém nespôsobujú hry... takže som zhodnotil, že táto téma bude naj keďže sa to týka zrejme Windowsu + nejakej konfigurácie)
Spoiler: ukázať
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: Mierne trhanie všetkých hier
Z popisu mi to pripada, akoby ten soft znizoval latencie, pripadne casovanie renderingu, alebo ako to nazvat. Som pocul, ze napr. staci mat spusteny nejaky z klientov Steam, Origin ci Ubisoft a oni zmenia default render casovanie windowsu z XY ms na 1ms alebo tak. Napr. Cryengine vraj nevie ist menej ako 16ms. Netusim, ci tvoje testovacie hry sli z nejakeho z tychto klientov, pripadne vyskusaj.
Skus tento soft na meranie latencii, co to ukaze:
https://www.resplendence.com/latencymon
Potom ma napada este HDMI/DP kable, uz cez co to mas prepojene. Vyskusaj ine.
Tiez ci nieco niekde neni limitovane na nejake fps, ci 144 je fakt 144hz/fps -v hre, ovladacoch, systeme, atd.
Skus tento soft na meranie latencii, co to ukaze:
https://www.resplendence.com/latencymon
Potom ma napada este HDMI/DP kable, uz cez co to mas prepojene. Vyskusaj ine.
Tiez ci nieco niekde neni limitovane na nejake fps, ci 144 je fakt 144hz/fps -v hre, ovladacoch, systeme, atd.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Skúšal som hry BF4, BF1, BF5 - teda spúšťané z Originu, CS:GO - Steam a COD MW - Battlenet. Takže to robí na všetkých klientoch. Skúšal som samozrejme aj rôzne DP káble 1.2 a aj 1.4 verzie. Proste z HW som vyskúšal úplne všetko. Limit FPS nebol žiadny, potom som skúšal aj rôzne limitery na 142 FPS cap, ci už v NV control paneli alebo cez Rivatuner Statistics Server, ktorý som nainštaloval s MSI afterburnerom. Samozrejme aj MSI AB som skúšal vypínať či to nespôsobuje on aj všetky takty GPU, CPU, RAM na default a nepomohlo. Tiež po čistej inštalácii Windowsu som nainštaloval len ovládače a vyskúšal a robilo to stále. Fakt som skúšaním a googlením strávil niekoľko dní a bez úspechu. A potom si nainštalujem BOOM 3D a problém je mávnutím čarovného prútika preč Na jednej strane ma to teší, že už mi konečne idú hry tak ako majú a na druhej strane by som rád vedel čo to spôsobuje.
LatencyMon som tiež skúšal a nič nevyskakovalo, žeby malo výrazne vyššie latencie, ale môžem ešte vyskúšať či sa nejako zmenia hodnoty keď bude BOOM 3D zapnutý/vypnutý.
LatencyMon som tiež skúšal a nič nevyskakovalo, žeby malo výrazne vyššie latencie, ale môžem ešte vyskúšať či sa nejako zmenia hodnoty keď bude BOOM 3D zapnutý/vypnutý.
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
A ked odinstalujes Boom 3D, tak to znovu trha?
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
A mysku mas aku? Mne toto robila bezdrotova mys, nechcel som tomu verit ale skusil som kablovu a problem zmyzol..
Myšou to nie je, skúšal som káblovú SS Rival 310 a teraz mám bezdrôtovú Logitech G PRO.
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Ja uz standardne radim toto, ked pocujem,ze nieco niekomu trha.Za vyskusanie nic nedas.
Robi to chlap co spravil aj DDU
https://www.wagnardsoft.com/forums/view ... f3408c6397
Robi to chlap co spravil aj DDU
https://www.wagnardsoft.com/forums/view ... f3408c6397
Per, tým to tiež nie je. Mám 32 GB ram a nespôsobuje to standby memory. Uvedený tool Intelligent standby list cleaner som skúšal tiež. Ako som písal vyššie tak som celé dni googlil a skúšal, prešiel som kopec návodov a tipov čo by mali zlepšovať plynulosť hier avšak bez úspechu. To už bolo také štádium, že som to mal chuť celé hodiť von oknom Možno to je nejaká prkotina, niečo čo sa tam "bije" a BOOM 3D to nejakým spôsobom obišiel, odstránil, zmenil... neviem.
Večer sa dostanem k PC tak vyskúšam aj odinštalovať BOOM 3D či sa problém vráti a aj latencie potestujem ešte raz.
Večer sa dostanem k PC tak vyskúšam aj odinštalovať BOOM 3D či sa problém vráti a aj latencie potestujem ešte raz.
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
neviem presne ako to trhanie vypada,kedze fps mas stabilne
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Skúšal si aj karte nanútiť stabilnú frekvecniu? Lebo ja mám také skúsenosti so všetkými kartami po Fermi, aj u Radeonov, odkedy prišlo dynamické riadenie taktov a napätia, že tam je vždy nejaký jemný stuttering, hlavne u hier kde grafika až tak nemaká a spúšťa takty nízko. Čiže to obchádzam tak, že vždy pred hraním manuálne zapínam pevný profil.
Toto čo opisuješ malo asi príčinu inde, ale reku pre istotu.
Inak ak ti to teraz beží OK, ja by som do toho už nešahal.
Toto čo opisuješ malo asi príčinu inde, ale reku pre istotu.
Inak ak ti to teraz beží OK, ja by som do toho už nešahal.
Ako nastavis u novych amd RX xxx pevnu frekvenciu ? (pri nvidie sa da nastavit aby sla na plny vykon cez ovladace - u amd nie )
btw. ja som mal velmi dlho rovnaky problem.. Jemny stuttering v hrach, nepomohlo vsync/vsync off/freesync/rivatuner frtc. Proste mi to trhlo na mikrosekundu a dropli mi vzdy fps na 59 a potom sa vratia na 60. Minuly tyzden som objednaval novy monitor ( ktory asi vratim ) a prechadzal som z 1080p na 1440p a stuttering zmizol . Doteraz som mal rezervu pri FHD na gpu, ale teraz ide casto na hrane.. drzi stabilnejsie core clock (?) . Predtym to lietalo hore dole.
Inak co znamena ked sa mi zvysi latencia v programe latencymon po pretaktovani cpu- nestabilny oc ?
btw. ja som mal velmi dlho rovnaky problem.. Jemny stuttering v hrach, nepomohlo vsync/vsync off/freesync/rivatuner frtc. Proste mi to trhlo na mikrosekundu a dropli mi vzdy fps na 59 a potom sa vratia na 60. Minuly tyzden som objednaval novy monitor ( ktory asi vratim ) a prechadzal som z 1080p na 1440p a stuttering zmizol . Doteraz som mal rezervu pri FHD na gpu, ale teraz ide casto na hrane.. drzi stabilnejsie core clock (?) . Predtym to lietalo hore dole.
Inak co znamena ked sa mi zvysi latencia v programe latencymon po pretaktovani cpu- nestabilny oc ?
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Na Radeonoch som neskúšal, ale sú nejaké návody... https://www.techpowerup.com/forums/thre ... xt.267232/
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Ked ti nic neodhali latencymon a vyskusal si vseliake mozne kombinacie hardveru, tak sa tazko diagnostikuje.
Uvidime potom co odinstalujes ten Boom. Kedze ten boom to nejak magicky vyriesil, tipoval by som na nieco smerom k prasackemu audio driveru.
Uvidime potom co odinstalujes ten Boom. Kedze ten boom to nejak magicky vyriesil, tipoval by som na nieco smerom k prasackemu audio driveru.
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Michal, včera som sa k tomu už nedostal. Určite vyskúšam a dám vedieť. Ešte môžem vyskúšať aj v biose úplne vypnúť integrovanú zvukovku a uvidím keďže som ju mal zapnutú kvôli mikrofónu keďže moja externá zvukovka/dac SMSL M3 má len výstup na slúchadlá. Každopádne som mal nainštalované rôzne audio drivery pre ňu... Uvidíme, ozvem sa
- Heatman
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 23. Nov, 2006, 02:00
Zaujimava tema.
Po precitani ze si nainstaloval nejaky audio program, ma hned napadli ovladace zvukovej karty, lebo podobny problem som uz davnejsie zazil tiez a zistil som ze nemam ovladac pre zvukovku, bud som mal nieco stare alebo nieco od windowsu uz si to bohuzial presne nepametam.
V kazdom pripade to malo nieco s ovladacmi alebo nastaveniami zvuku.
A zaroven mi to pripomenulo toto video o starych win 98 casoch kde pridavna zvukovka podstatne odlahcila procesor a navysilo to FPS, a samozrejme bez zvuku to islo najlepsie.
Po precitani ze si nainstaloval nejaky audio program, ma hned napadli ovladace zvukovej karty, lebo podobny problem som uz davnejsie zazil tiez a zistil som ze nemam ovladac pre zvukovku, bud som mal nieco stare alebo nieco od windowsu uz si to bohuzial presne nepametam.
V kazdom pripade to malo nieco s ovladacmi alebo nastaveniami zvuku.
A zaroven mi to pripomenulo toto video o starych win 98 casoch kde pridavna zvukovka podstatne odlahcila procesor a navysilo to FPS, a samozrejme bez zvuku to islo najlepsie.