Diablo1st napísal: ↑Po 23. Nov, 2020, 10:11Mne to moc jasné nie je, prečo je 2FA cez SMS nedostatočné.
Lebo na prihlásenie do IB potrebujem moje číslo, heslo a 2FA. Ak by mi aj ukradli telefón apka m rovnaké prihlasovacie údaje, čiže ak by sa chcel útočník dostať na môj IB tieto údaje musí poznať a ak má môj mobil je v zásade jedno či opíše kód zo sms alebo z apky.
Ja to beriem z pohľadu bežného úžívateľa, takže poprosím o zhovievavosť.
smsky sa daju podvrhnut, resp presmerovat
ohladom tej viacfaktorovej autentizacie, troska teorie:
- je to vzdy kombinacia viacerych vstupov, ktore su:
- nieco co vies => heslo/pin
- nieco co mas => fyzicke zariadenie/token v tvojom drzani
- nieco co si => odtlacok prsta, sken xichtu, sietnice
vsetky musia byt nezamenitelne a pritom sa musia doplnovat
- ak ti niekto ukradne nezaheslovany telefon, na ktory ti zaroven chodia smsky, je uplne jednoduche dostat sa ti do uctu, pretoze oba faktory budu na nezabezpecenom zariadeni za predpokladu, ze mas heslo ulozene v appke, co ma snad drviva vacsina ludi
- ak ti niekto ukradne telefon, do ktoreho na prihlasenie pouzivas odtlacok prsta a zaroven odtlacok pouzivas aj na prihlasenie sa do appky alebo na potvrdenie platieb, tak sa nikam nedostane, lebo nema tvoje fyzicke ID - napr ten odtlacok, resp dostane, ale bude to vyzadovat tvoju nedobrovolnu sucinnost a za to su ine trestne sadzby (kradez [§ 212] versus lupez [§ 188], pripadne aj vydieranie)
je jednoduchsie donutit ludi pouzit nejaky sposob zabezpecenia iba aplikacie na prihlasovanie/potvrdzovanie ako na prihlasovanie do telefonu,
nepoznam statistiky, ale myslim, ze vela ludi to nepouziva, ak nemusi, tak appka to priamo vyzaduje
samozrejme, ak mas rovnake heslo do ebankingu, do telefonu a este aj do potvrdzovacej appky, tak je samozrejme jednoduche dostat sa k tebe, staci odchytit jedno heslo, ale takych ludi vela nie je a pokial viem, tak drviva vacsina bank vyzaduje ine heslo na prihlasenie a ine na potvrdzovanie, napriklad heslo na prihlasenie je alfanumericke, ale pin pre autorizaciu je vzdy len numericky