Takže ja sa už radujem týždeň so 48" C11tkou (resp. C12, jediný rozdiel je, že C12 má svetlosivý stojan a zadok je biely), už to mám aj na Ergotron HX držiaku (prosím, ani nepozerajte cenu a ak áno, tak nezabudnite pozrieť aj ich VESA kit pre 300x200 nech vás už úplne vytrie zo stoličky).
Doterajšie dojmy by som zhrnul takto:
Plusy:
- kontrast
- OLED
- dokonalá čierna (momenty ako pri prestrihoch do čiernej v seriáloch, kedy som až sebou mykol, že čo sa stalo alebo či sa mi aut. vypla TV ale nope, to bol len prestrih, alebo keď v noci som v 3840x1600 a chcem posunuť TV hore a reku idem chytiť zo spodu a ťuknem do obrazovky, lebo zabudol som, že TV končí reálne nižšie)
- žiadna degradácia z uhla
- nekonečný priestor pre prácu
- 120Hz
- Freesync/Freesync Premium/G-sync
- OLED
- OLED
- OLED
- ABL ma vôbec neruší, mal som z neho trošku strach, keď som čítal rečky, ale ani ho neviem nájsť
- kurzor s akcelerometrom je supiš, veľmi sa mi to páči
- je tu dostatok nastavení
Mínusy:
-
farebné spektrum od oranžovej, cez žltú až po takú žlto zelenú majú známky nejakého druhu chromatickej aberácie - predstav každý tvar, napríklad písmeno, billboard vyplnený jednou z týchto farieb, všetko bude mať ľavý okraj s extra jednopixelovou červenkastou lajnou a pravý okraj so zelenou farbou - stretol som sa s tým už aj v hre, kedy som mal na obrazovke žltý text, naozaj to pôsobí ako CA efekt, tu je fotka ako to vyzerá na logu SP ako tabu v prehliadači
https://mega.nz/file/46hEFSzQ#FiDfqqSnq ... sgAM6ASIF4
rovnako vyzerá napríklad ikonka File explorera vo Windowse napríklad, atď. Vidím to, registrujem to a akceptujem to - aktuálne ešte nemám dostatočne hlbokú dosku, takže napríklad teraz, ako píšem tento príspevok, som len v cca 75cm vzdialenosti a to nie je dosť, už z tých 90cm to je menej viditeľné
-
text - text nie je dokonalý, tu a tam si všímam, že niektorý text nie je úplne kóšer, záleží to aj od appky - vypnutie Cleartextu fixuje niečo ale nejeden web/appka má potom otrasné písmo (ako lomené písmo) a zapnutie a nastavenie (ja nemám rád to nastavenie, máš 6 štvorčekov a "Karle raď", že ktorý vyzerá najlepšie, mne skoro všetky prídu rovnaké, akurát niečo je boldom, niečo nie a ja nechápem, čo z toho mám vybrať)...každopádne napríklad Firefox je s písmom v pohode, znovu, ako píšem tento príspevok, tu nevidím žiadne problém s textom (ostrosť, aliasing,..)
-
navigácia k jasu, zaberie 5 klikov, dva navigácie kurzorom a potom ešte ťahať kurzor alebo použiť koliesko (koliesko je ale strašne pomalé)
- podobne ako pri tom 43" GB mám
trošku chaos v nastavniach, hlavne v tom Game optimizer móde a pri Black/White Stabilizer - znovu neviem, čo je referenčná hodnota a či by som to mal meniť (štandardný profil má hodnoty 10/10, aktuálne mám Black Stab. na 12) - potom je tu ešte extra nastavenie "Fine Tune Dark Areas" - takže ako sa to líši od Black Stabilizer? Čo mám používať? Mám to kombinovať? Síce každé nastavenie má tooltip s tým, že čo to robí ale je to generický text bez bližších informácií. Detto platí napríklad pre prepnutie HDMI vstupu do PC módu, ja som znalec technológií ale kým som neprehľadal net pre návod, ako to spraviť, tak som nevedel, kde to spravím - je tu cítiť istá fragmentácia nastavení zo strany UI. S tým je spojený aj problém, že mi už niekoľkokrát vyplo PC režim na HDMI porte a neviem prečo ale nevšimol som si to z môjho pohľadu, tak neviem.
Žiadnusy:
-
farebná presnosť - nemám sondu, plánujem si ju zaobstarať ale nechce sa mi s tým babrať, takže k tomu neviem pridať žiadne poznatky, čo sa týka môjho nastavovania, tak ja som okamžite vypeckoval teplotu farieb na maximum "Warm 50" je to slider, ktorý začína na 0 a je +-50 krokový - táto TV je znovu ďalší prípad dominantnej studenosti
- Windows/AMD problém - AMD ovládač nevie prepínať rozlíšenia, takže keď musím kvôli Unreal Engine hrám prepnúť svoje desktopové rozlíšenie na 3840x1600 (aby hra akceptovala toto custom rozlíšenie), tak musím ísť cez Win a ten po prepnutí na iné rozlíšenie ide späť na 60Hz, tak potom ešte cez tri extra kliky musím stále ísť prepnúť RR na 120Hz.