Balik z Ciny
Re: Balik z Ciny (zlate casy skoncili)
Ja to vidim tak ze IOSS funguje len z casti. Pretoze posta si pyta peniaze len za automaticke colne konanie a dalsiu dph uz nevyrubuje kedze bola zaplatena. Len toto je nereklamovatelne. To je natahovanie sa so statom, vopred prehrane. Ja som to uz pozeral a to by sa musel podat staznost na vyssej urovni cize EU komisii alebo volaco take. To ze si pytaju 2€/4€ a nasledne uz 4€/9€ ked je zasielka registrovana v systeme IOSS je podla mna porusenie smernic EU.
edit: je to presne tu v sekcii advantages of IOSS
https://ec.europa.eu/taxation_customs/b ... ce/ioss_en
edit2: ak niekto chce moze podat staznost na urovni EU, cim viac nas bude tym vacsia sanca ze sa tym budu zaoberat.
https://ec.europa.eu/assets/sg/report-a ... laints_sk/
edit2: ak niekto chce moze podat staznost na urovni EU, cim viac nas bude tym vacsia sanca ze sa tym budu zaoberat.
Spoiler: ukázať
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ne 25. Júl, 2021, 13:55
Tak aj ja sa podelím o moju skúsenosť:
30.7. som vytvoril 2 objednávky:
1. cez AliExpress Saver Shipping - tracking: 24-miestne číslo
2. cez Cainiao Super Economy - tracking: UHxxxxxxxxxBE
Po týždni som si všimol, že obidva trackingy sa zmenili na nové rovnaké číslo: LTxxxxxxxxxNL
Dnes poštárka doniesla 1 balík bez poplatku, v ktorom boli dva balíčky, ktoré mali prelepené pôvodné trackingy na nové: LPxxxxxxxxxxxxxx (po odlepení tam boli pôvodné trackingy, pričom sú tam dopísané už aj tieto nové trackingy LPxxxxxxxxxxxxxx, ale bez čiarového kódu. Dokonca na tých pôvodných štítkoch nie je ani moja adresa, iba meno.
30.7. som vytvoril 2 objednávky:
1. cez AliExpress Saver Shipping - tracking: 24-miestne číslo
2. cez Cainiao Super Economy - tracking: UHxxxxxxxxxBE
Po týždni som si všimol, že obidva trackingy sa zmenili na nové rovnaké číslo: LTxxxxxxxxxNL
Dnes poštárka doniesla 1 balík bez poplatku, v ktorom boli dva balíčky, ktoré mali prelepené pôvodné trackingy na nové: LPxxxxxxxxxxxxxx (po odlepení tam boli pôvodné trackingy, pričom sú tam dopísané už aj tieto nové trackingy LPxxxxxxxxxxxxxx, ale bez čiarového kódu. Dokonca na tých pôvodných štítkoch nie je ani moja adresa, iba meno.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 30. Mar, 2021, 20:49
@skill3r však toto, naťahovať sa s nimi nemá zmysel, a radšej by som zaplatil ako niečo riešil keď viem, že som prehral ešte skôr ako som to začal riešiť Neviem prečo, ale mám pocit, že SK pošta by sa z toho nejako vyvliekla, že ona nič neporušuje a bla bla. Inak ešte bohvie čo znamená to ich automatické colné konanie, či nejaké vôbec prebieha, mne príde, že len určité balíčky na ne nalepia túto nálepku a tým to končí. Poštárka vyberie 2€ alebo na pošte vyberú a ani ak som dobre čítal tu niekto písal, že doklad o tom zaplatení tiež nedostanem.
@pedrito1128 zaujímavý poznatok, potom asi pravidlom, že cez AliExpress Saver Shipping a aj tú druhú dopravu, že to ide cez BE. Aj zaujímavé, že sa ti zmenilo potom tracking číslo a išlo to nakoniec NL forwardom. Tie pôvodné trackingy to sú asi pre čínancov a my musíme mať tieto čiže vždy sa to prelepuje aj keď to nejde cez BE/NL/GE si myslím.
Zároveň dosť je to zaujímavé, že ti to zmenil a cez AliExpress Saver Shipping poslal iným ako BE, lebo napríklad ja aktuálne čakám na tri zásielky cez túto dopravu a aktuálne majú stále tracking BE a jedna mi cez túto dopravu cez BE už prišla, tak som usúdil, že zjavne to posielajú iba cez BE touto dopravou. Tak teraz mám v tom guláš, teda akou dopravou posielajú cez NL, či to záleží od predajcu alebo od akej dopravy...
@pedrito1128 zaujímavý poznatok, potom asi pravidlom, že cez AliExpress Saver Shipping a aj tú druhú dopravu, že to ide cez BE. Aj zaujímavé, že sa ti zmenilo potom tracking číslo a išlo to nakoniec NL forwardom. Tie pôvodné trackingy to sú asi pre čínancov a my musíme mať tieto čiže vždy sa to prelepuje aj keď to nejde cez BE/NL/GE si myslím.
Zároveň dosť je to zaujímavé, že ti to zmenil a cez AliExpress Saver Shipping poslal iným ako BE, lebo napríklad ja aktuálne čakám na tri zásielky cez túto dopravu a aktuálne majú stále tracking BE a jedna mi cez túto dopravu cez BE už prišla, tak som usúdil, že zjavne to posielajú iba cez BE touto dopravou. Tak teraz mám v tom guláš, teda akou dopravou posielajú cez NL, či to záleží od predajcu alebo od akej dopravy...
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
A znovu niekto platil a nenapíše, že akú dopravu volil, prípadne podľa tracking čísla o čo išlo. Mne dnes prišla jedna NL forwardnutá a bez akéhokoľvek doplatku. SunYun Express (jeden CN šop, tam som platil cenu bez DPH a za dopravu $15 a doprava deklarovala tax&duty paid a tak aj bolo - doniesol mi to poštový kuriér, importované to bolo v nejakej inej krajine EU).
Ak ale Shirove dopravy neboli nejaké EU forwardy, tak mne to popravde dáva zmysel. Toto tu nie je nič iné ako to, že niekde sa ten "import" spraviť musí a buď sa spraví inde (nejaký NL/BE pošta nebude predsa faktúrovať nám nejakou dobierkou, veď medzinárodná dobierka stojí majland) alebo u nás a pošta si za colné konanie pýta vlastné výpalné. To, čo by v minulosti a teraz ak by sa kupovalo bez zaplatenej dane predajcom v rámci IOSS stálo 9€ teraz stojí 4€ ak to už má podklady (tie podklady budú to, čo predajca podáva k zásielke cez nejaký elektronický systém už vopred. Pošta si pýta menej, lebo tie podklady už sú, takže to môžu automaticky precliť.
To, že aké sú tieto poplatky je už vec iná. Keby sme mali nejaké relatívne porovnanie, tak by sme mohli aspoň kydať, že naša pošta je pridrahá alebo nie až tak pridrahá (v porovnaní s poštami v zahraničí).
Ak ale Shirove dopravy neboli nejaké EU forwardy, tak mne to popravde dáva zmysel. Toto tu nie je nič iné ako to, že niekde sa ten "import" spraviť musí a buď sa spraví inde (nejaký NL/BE pošta nebude predsa faktúrovať nám nejakou dobierkou, veď medzinárodná dobierka stojí majland) alebo u nás a pošta si za colné konanie pýta vlastné výpalné. To, čo by v minulosti a teraz ak by sa kupovalo bez zaplatenej dane predajcom v rámci IOSS stálo 9€ teraz stojí 4€ ak to už má podklady (tie podklady budú to, čo predajca podáva k zásielke cez nejaký elektronický systém už vopred. Pošta si pýta menej, lebo tie podklady už sú, takže to môžu automaticky precliť.
To, že aké sú tieto poplatky je už vec iná. Keby sme mali nejaké relatívne porovnanie, tak by sme mohli aspoň kydať, že naša pošta je pridrahá alebo nie až tak pridrahá (v porovnaní s poštami v zahraničí).
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
-
- Používateľ
Ja som sa pýtal Shira aká doprava, zatiaľ sa nevyjadril. Ale zatiaľ to fakt vyzerá, čo ide cez forward je proste bez poplatku, preclí sa to inde v EU, čiže nie je dôvod nič clit na SK. A keďže 99% dopráv pri výrobkoch sú tieto cez BE/NL/GE forwardy tak nákupy z Aliexpressu nie sú nijako tým pádom zhoršenie, len tam je tá 20% DPH, čo aj reálne už nevidno, len možno kto čo kupoval skôr alebo mal vyhliadnuté postrehne zmenu ceny k vyššiemu. (Ako aj ja čo som kupoval ešte pred 1.7. zdraželo, ale to mohlo zdražieť aj tak keďže ceny sa menia furt)
Porovnanie teoreticky, BE/NL/GE? Keďže tam chodia zásielky a preclia ich tam tak zjavne tam nič také nemajú ako poplatky za preclenie, keďže z Ali aj cez free dopravu cez tieto forwardy je zdarma preclenie.loleqboleq napísal: ↑So 21. Aug, 2021, 00:20 To, že aké sú tieto poplatky je už vec iná. Keby sme mali nejaké relatívne porovnanie, tak by sme mohli aspoň kydať, že naša pošta je pridrahá alebo nie až tak pridrahá (v porovnaní s poštami v zahraničí).
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
No o colnom konaní sa nehovorí nič. Napríklad tuskill3r napísal: ↑Pi 20. Aug, 2021, 15:27 Ja to vidim tak ze IOSS funguje len z casti. Pretoze posta si pyta peniaze len za automaticke colne konanie a dalsiu dph uz nevyrubuje kedze bola zaplatena. Len toto je nereklamovatelne. To je natahovanie sa so statom, vopred prehrane. Ja som to uz pozeral a to by sa musel podat staznost na vyssej urovni cize EU komisii alebo volaco take. To ze si pytaju 2€/4€ a nasledne uz 4€/9€ ked je zasielka registrovana v systeme IOSS je podla mna porusenie smernic EU.
https://ec.europa.eu/taxation_customs/b ... ouriers_en
môžeš vidieť v prvej sekcii "In this situation, the responsibility for the collection of the VAT doesn't fall on the postal operators and couriers.", t.j. oni hovoria len o výbere dane a to je pravda, že daň pre IOSS zásielky už v našom prípad SK pošta vyberať nemusí.
A na stránke pošty informujú, že dôvod tých poplatkov je ten, že i keď je daň zaplatená, tak to sa musí stále precliť
https://www.posta.sk/sluzby/elektronick ... desiat-eur
"Na tovar v týchto zásielkach bude potrebné podať elektronické colné vyhlásenie."
t.j. robia niečo "ilegálne"? Vďaka informáciám, ktoré sa tu zbierajú posledné týždne mi to príde, že všetko je v poriadku a to, že si pošta pýta nejakú sumu za colné konanie je v ich právomoci. Nemám vedomosť o nejakej regulačnej autorite, ktorá by to regulovala, veď vieme, že čo špedičná spoločnosť, to diametrálne odlišné poplatky.
Dôvod, prečo nám to vadí, je, že riešime cetky za pár centov, tam aj 2€ sú veľa ale potom sa pozrime na príklad zo života...ja som človek A a chcem kúpiť cetku B za 1 cent, napríklad toto
https://www.aliexpress.com/item/1005003070828852.html
(inak, z toho sa robia skvelé improvizované prachové filtre, na hubici hadice od klimy som dal dve na seba a je to ako filter (mám obavy, že v lete by tam niečo vletelo), z toho som si robil aj filter na základňu volantu, keď som tam menil ventilátor...parádna vec)
stojí to 0,01€, najlacnejšia doprava zvolená, je to Aliexpress Saver Shipping a to už vieme, že to je BE-forward doprava, kde to prejde colným konaním v Belgicku, takže naša pošta to už len doručí.
Aké dopravy sú tam dostupné? Tieto
jediná doprava, na ktorú si tu musíme dávať pozor je China Post BLABLABLA, to je jediná, o ktorej vieme, že príde tu rovno z Číny, vždy to tak bolo ale minimálne Aliexpress dopravy nevyzerajú, že posielajú inak ako cez nejaký forward...ešte uvidíme ten Jordánsky forward, cez ktorý príde Jacobovi zásielka (už tu o tej zásielke hovoríme toľko, že už by hádam aj mohla konečne prísť).
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
The IOSS facilitates the collection, declaration and payment of VAT for sellers that are making distance sales of imported goods to buyers in the EU. The IOSS also makes the process easier for the buyer, who is only charged at the time of purchase, and therefore does not face any surprise fees when the goods are delivered. If the seller is not registered in the IOSS, the buyer has to pay the VAT and usually a customs clearance fee charged by the transporter .
Spoiler: ukázať
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
bola to "China Post Registered Air Mail" zadarmo, tracking bol RYxxxxxxxxxCNJacobSteven napísal: ↑So 21. Aug, 2021, 00:29 Ja som sa pýtal Shira aká doprava, zatiaľ sa nevyjadril.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
-
- Používateľ
Už som to tu písal, už mi to prišlo, bez poplatku, asi si to prehliadol. https://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtop ... 0#p1546080 tu máš preklik rovno na to ako aj štítok vyzeral.loleqboleq napísal: ↑So 21. Aug, 2021, 17:37ešte uvidíme ten Jordánsky forward, cez ktorý príde Jacobovi zásielka (už tu o tej zásielke hovoríme toľko, že už by hádam aj mohla konečne prísť).
@shiro aha, no tak zatiaľ to tak vyzerá naša teória, že čo ide cez túto dopravu tak ide priamo na SK, čiže preto si vypýtali. Nabudúce ak sa tomu budeš chcieť vyhnúť a určite bude o pár centov drahšia nejaká iná doprava tak to zvoľ. Aj to je celkom náhoda, že táto doprava bola free, osobne sa mi až raz stalo, že bola free a pekne toto číslo sa aspoň dá sledovať na stránke pošty, čo bola výhoda, ale teraz to je nanič keďže chcú poplatky
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
No, zadarmo nebola teda
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
-
- Používateľ
Divil som sa, keby bola Lebo väčšinou čo si vyberám dopravu tak akurát túto dopravu si nevyberiem keď je zbytočne drahá a výhody okrem trackingu (čo vlastne dnes už Aliexpress Saver Shipping má a celkom to funguje a doprava býva free) to už nemá keďže to je priama linka a žiadne zastavenie na preclenie v BE/NL/GE
Ioss bez poplatku a koniec. Rovnako tak je jedno aká doprava zaplatil som dph a slovenská pošta nemá prečo odo mňa žiadať znovu DPH.
Hlavne že ste zo mňa debila robili keď som o tom písal že to nastane...
Hlavne že ste zo mňa debila robili keď som o tom písal že to nastane...
Ach tie slovenské mamičky
shiro napísal:blba mamicka s kocikom sa mi vdrbe do cesty a pre istotu kocikom napred, nech najprv zrazim dieta a mam o to vacsi trest....
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ne 25. Júl, 2021, 13:55
Inak ani tá čínska doprava s poplatkom nemusí byť zlá, hlavne, ak máte v košíku viac vecí od jedného predajcu, lebo China Post kombinuje poštovné, nespočítava ho. Ja mám teraz v košíku 9 položiek od jedného predajcu. Skúšam kombinovať rôzne dopravy.
1. ak zvolím všade AE Standard, je poštovné 18€
2. ak zvolím 6x AE Standard + 3x AE Saver (dá sa zvoliť iba pri troch položkách, myslím, že som niekde čítal, možno aj tu, že suma za položku musí byť do 5€) je poštovné 10€
3. ak zvolím všade China Post je poštovné 8€
4. ak zvolím najlacnejšie dopravy (1x AE Standard, 3x AE Saver, 5x China Post) je poštovné 5,30€
Skúšal niekto dať si poslať viac vecí od jedného predajcu rôznymi dopravami?
1. ak zvolím všade AE Standard, je poštovné 18€
2. ak zvolím 6x AE Standard + 3x AE Saver (dá sa zvoliť iba pri troch položkách, myslím, že som niekde čítal, možno aj tu, že suma za položku musí byť do 5€) je poštovné 10€
3. ak zvolím všade China Post je poštovné 8€
4. ak zvolím najlacnejšie dopravy (1x AE Standard, 3x AE Saver, 5x China Post) je poštovné 5,30€
Skúšal niekto dať si poslať viac vecí od jedného predajcu rôznymi dopravami?
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
Hop, prepáč, áno, máš pravdu, videl som to a už som na to stihol aj zabudnúť, výborne potom.JacobSteven napísal: ↑So 21. Aug, 2021, 18:58Už som to tu písal, už mi to prišlo, bez poplatku, asi si to prehliadol. https://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtop ... 0#p1546080 tu máš preklik rovno na to ako aj štítok vyzeral.loleqboleq napísal: ↑So 21. Aug, 2021, 17:37ešte uvidíme ten Jordánsky forward, cez ktorý príde Jacobovi zásielka (už tu o tej zásielke hovoríme toľko, že už by hádam aj mohla konečne prísť).
@shiro aha, no tak zatiaľ to tak vyzerá naša teória, že čo ide cez túto dopravu tak ide priamo na SK, čiže preto si vypýtali. Nabudúce ak sa tomu budeš chcieť vyhnúť a určite bude o pár centov drahšia nejaká iná doprava tak to zvoľ. Aj to je celkom náhoda, že táto doprava bola free, osobne sa mi až raz stalo, že bola free a pekne toto číslo sa aspoň dá sledovať na stránke pošty, čo bola výhoda, ale teraz to je nanič keďže chcú poplatky
Doteraz neregistrujem tvoju odpoveď na
https://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtop ... 4#p1544194
takže znovu, tie tvoje dve LTNL zásielky - boli objednávané pred 1.7.? Už ti prišli? Aj si niečo platil? Koľko?
áno. Boli objednávané pred 1.7.
To nemení nič na tom, že Slovenská pošta si pýta znovu už raz zaplatenú daň.
To nemení nič na tom, že Slovenská pošta si pýta znovu už raz zaplatenú daň.
Ach tie slovenské mamičky
shiro napísal:blba mamicka s kocikom sa mi vdrbe do cesty a pre istotu kocikom napred, nech najprv zrazim dieta a mam o to vacsi trest....