Reštiky to majú ťažké. Pokrivený trh (odrbávači, podvodníci, ľudia čo to majú ako "bokovku"/"práčku" a nesere ich aj ak to produkuje straty, nafúknuté ceny nehnuteľností a nájmov), všeobecne vysoké náklady na podnikanie na Slovensku ak neodrbávaš čo sa len dá, na druhú stranu nízka kúpna sila a počet potenciálnych zákazníkov (reštaurácia je luxus, nie základná potreba a ceny základných potrieb sú u nás vysoké vzhľadom k bežným platom) takže dvíhaním cien klesá počet zákazníkov nie lineárne ale exponenciálne. Začarovaný kruh, zdvihneš ceny lebo náklady stúpajú, ale mzdy sú nízke vzhľadom k nákladom tak bežní ľudia prestanú chodiť a zase musíš zvýšiť cenu a marže na vykrytie nižších tržieb aby si pokryl náklady... a keď to preženieš tak prídeš o kritickú masu ktorá sa už sklamaná nikdy nevráti a môžeš to rovno zavrieť.
A do toho prišla korona a výrazná redukcia zákazníkov a neriešiteľná dilema čo s cenami.
Sám sa čudujem koľko reštaurácií dlhodobo funguje a pritom mimo turistickej sezóny a denného menu 90% času zívajú prázdnotou, a toto sa dialo aj pred koronou. Marže musia byť vysoké aby tieto "hluché" časy vykryli a predpokladám že sezóna im musí zarobiť aj na straty mimo sezóny čo v súčasnosti platí dvojnásobne, ale vyššie ceny zase odrádzajú mnohých ľudí od chodenia do reštaurácií častejšie, mimo dovoleniek a osláv čo by umožnilo zachovať či dokonca zvýšiť zisky pri nižších cenách (lebo veľká časť nákladov je fixných), a tento rok som si všimol že už aj počas sezóny ľudia nadávali na vyššie ceny a rozmýšľali či radšej neušetria aj keď sú na dovolenke čo je fakt nebezpečné pre dlhodobú udržateľnosť gastrosektora. Ako vravím, začarovaný kruh, a je jednoduchšie odradiť ľudí od chodenia do reštaurácií ako ich to naučiť. Toto neplatí pre reštiky pre bohatých, tam je citlivosť na cenu výrazne nižšia, ale tí uživia tak zlomok súčasného gastrosektora.
IMHO nie je udržateľné donekonečna mať 80-90% času reštauráciu poloprázdnu až úplne prázdnu a korona to odhalila v plnej nahote, niektorí to vzdali, iní sa prispôsobili a robia iba výhodné denné menu (redukcia fixných nákladov), iní robia iba rozvoz (ešte výraznejšia redukcia fixných nákladov), videl som už aj rozvoz iba v "prime time" po večeroch cez víkendy (kuchár to má asi iba ako bokovku), no a zvyšok dúfa v návrat "starých čias", ktoré sa ale vrátiť nemusia lebo ľudia niektoré návyky zmenili.
Inak čo sa marží týka oba prístupy sú samozrejme blbosť, účtuješ toľko koľko znesie zákazník (halušky kedysi patrili k najlacnejším jedlám a postupne sa prepracovali k priemerným až nadpriemerne drahým, ale bryndza, múka či zemiaky nezdraželi výrazne viac ako mäso či ryža), ak na všetko dávaš pevnú prirážku (a je jedno či absolútnu alebo percentuálnu) tak to robíš zle, čo samozrejme neznamená že to veľa reštaurácií fakt nerobí zle
Možno sa mýlim, ale to je môj názor.
K Rusku a vakcínam - autoritatívne režimy sú hlavne o politike, kontrole a imidži tvrdého a neomylného vodcu, nech to stojí čo to stojí. Opakuje sa to so železnou pravidelnosťou, to nie je špecialita Ruska. Zopár kritikov náhodou vypadlo z okna, zopár skončilo vo väzení a zvyšok je radšej ticho a všeobecná populácia sa o ničom zlom nedozvie.