Komplet stolny PC s periferiami do 900e

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
buci
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Pi 18. Júl, 2014, 22:31

Komplet stolny PC s periferiami do 900e

Príspevok od používateľa buci »

Ahojte, kamos by si chcel poskladat novy PC, prevazne zamerany na kancelarsku pracu (vacsie excel subory, word dokumenty, ...) + mozno nejake starsie hry. Rozpocet ma 900e, ale chcel by ho rozdelit na 600e (bedna), 200e (monitor) a 100e (periferie). Je to rozdelene len priblizne, uz teraz asi tusim, ze na monitore sa da usetrit a asi by sa to investovalo do bedne. Poziadavky:

BEDNA
- asi nema zmysel kupovat externu grafiku, takze procesor nieco ako i5 alebo ryzen 5 s integrovanou grafikou
- disk by bol vhodnejsi 1tb ssd, ale ak nevojde do ceny, tak na zaciatok moze byt asi aj 512gb ssd
- ram staci asi 16gb
- na zvysne komponenty asi nema specialne poziadavky (doska, zdroj, skrina, ...)

MONITOR
- mozno by to chcelo 2 alternativy, jeden 24" fullhd a druhy 27" 2k, inak staci obycajny 60-75Hz

PERIFERIE
- tu patria veci ako klavesnica, mys, podlozka pod mys, reproduktory, licencie (windows, office ... asi ebay) ... vsetko staci taky zaklad, ale zase to nemusi byt uplny odpad

Vedeli by ste nieco vyskladat? Dakujem.
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Re: Komplet stolny PC s periferiami do 900e

Príspevok od používateľa wingo »

Skúsim:
https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm ... C686863780
924€ bez licencií. Myslím že slušný PC, aj keď mierne nad.

Teoreticky sa tam dá ešte ušetriť na niektorých veciach len moc sa to neoplatí, napr. ponechať BOX chladič (-30€), lacnejší SSD (A2000/SN550 -15€), lacnejší zdroj (nejaký slušný bronze -10€-15€) prípadne nákupom inde.
Ryzen 5600G + najlacnejšia rozumná doska.
RAM najlacnejšia rýchla, pritom Kingston je dobrá značka, som prekvapený že idú tak lacno.
Skrinka hentá preto že je lacná a má integrovanú čítačku SD kariet.
Zdroj najlacnejší značkový Gold, 5 rokov záruka.
Monitor - čisto kombinácia rozlíšenia, veľkosti a IPS panela. Trochu drahší, ale na veľkom sa bude robiť lepšie. Je tam tiež integrované repro, aj keď biednej kvality. Ak chce dobrý lacný zvuk ideálne kúpiť Superlux slúchadlá, dobré repro sú drahšie ako dobré slúchadlá.
Klávesnica klasika, nenadchne, neurazí. Myš je jemne gýčová, ale nie až tak ako iné lacné herné myšky a A4 Bloody sú vcelku vychvaľované budget myšky. Kancelárske myšky čo mám skúsenosti nie sú bohviečo, preto herná, ale možno som len nemal tú správnu kancelársku :)
Win a Office najlepšie kúpiť lacný key, ale bacha ak to bude chcieť oficiálne na podnikanie, tam bude treba origo s príslušnými dokladmi ak príde kontrola.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB Plus
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

velmi citlivo poskladane, vynikajuco zdovodnene.

Krasne SSD (rychle a trvanlive, za tu cenu je to spicka), 3600MHz pamate (na kancelarsku robotu je to absolutne jedno ale su tam), styri sloty na pamate na doske keby nahodou v buducnosti, fakt ze pekne. Je trosku luto jedineho velkeho slotu na doske ale za tu cenu a na ocakavane pouzitie je to v poriadku.

Mozno by som rozmyslal tuto skrinu https://www.alza.sk/evolveo-nate-1-cierna-d5692191.htm lebo ma perforovane čelo cim by malo byt zabezpecene ukrutne lepsie vetranie ; v navrhu je skrina ktora vzduch dokaze tahat len bocnymi dierkami pri prednom paneli. To sa mi nejak nepaci, ale priznam ze som to vobec hlbkovo neanalyzoval - len taketo skrine typicky katastrofalne zlyhavaju vo vetrani komponent.

Alebo tietok z rovnakeho dovodu : https://www.alza.sk/zalman-s2-d5516159.htm ; https://www.alza.sk/zalman-t6-d5585306.htm

zdroj : mozno kvoli konstrukcii : https://www.alza.sk/zalman-megamax-zm70 ... 489365.htm neviem ci je to uplna hovadina v porovnani s navrhom... ucinnost nema taku ale ucinnost sa udava len spickova, nie v priebehu celeho spektra vykonov a hlavne naspodu byvaju tie ucinnosti velmi male, ked stroj ide na 30-70W idle, light load... tam 92% urcite nebude. https://linustechtips.com/topic/1116640-psu-tier-list/ je to taka stredna trieda, vraj urceny pre herne pocitace.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
buci
Nový používateľ
Nový používateľ

Dakujem, priblizne takto som si to aj predstavoval, celkom sa mi to paci :)
Trochu ma prekvapilo to SSD, co si pamatam, tak niekedy bol Kingston bol dost lowcost v oblasti SSD, ale necham si poradit. Cim si ale nie som isty je ten monitor, podla mna mi povie, ze to uz je prilis velke, preto by som prijal aj nejaku 24 a 27 palcovu alternativu (+ ak by sa tu nieco usetrilo, moze sa to pouzit na nejake kvalitnejsie komponenty, ak by to malo zmysel)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

pozri recenzie toho KC2500, je to vynikajuca volba, takmer top performance, takmer top endurance, takmer minimal cena -- no co si viacej priat :) par modelov stoji za to, cojaviem Adata SX8200 Pro lenze ti blazni menia cipy podla toho co momentalne maju pod rukou takze je to "nestabilny" nakup, uz su minimalne tri-styri verzie rozobrane na Reddite, u nas potom nezname tazko dostupne modely atd. Tento Kingston je absoluta rana do supercierneho stredu, price/perfomance top.

32" monitor - fakt neber mensi. Za tu cenu bomba. Po dvoch dnoch pozres na 27cku a ze "preboha ako moze ludstvo s tymto existovat". Ja bucham 2x 43" a kukam na 32" ze preboha ako s tym moze ludstvo existovat...

Kvalitnejsie komponenty nez co navrhol Wingo nehladaj. V tej cene nenajdes.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Príspevok od používateľa wingo »

Každému sa zdá veľké keď mal doteraz malé, ale ako aj turbo hovorí potom si človek zvykne a menšie už nechce :)
Ono tých 32" WQHD je rovnaká jemnosť/veľkosť ikoniek a písma ako 24" FullHD, s tým rozdielom že máš väčšiu plochu na prácu - zobrazíš viac textu, viac buniek v exceli, menej scrollovania a prepínania okien, ľahšia práca. 27" 2k je menší text ako 24" FullHD a ak aj nebude mať problém s čítaním, bude si viac namáhať oči.

Sorry Turbo ale 700W zdroj nedáva absolútne žiadny zmysel do zostavy čo bude mať spotrebu nejakých 30W v idle a max 100W v záťaži a aj to iba keď náhodou pustí nejaký stress test, určite nie v Office alebo starých hrách :) Dobre hovoríš že v menšej záťaži je účinnosť nižšia, preto 700W zdroj má ešte menší zmysel ako 500W, aj tých 500W je overkill, ale je Gold s 5r zárukou a nejaký lacnejší 350w Gold som na Alze nevidel.

Čo sa skrinky týka, IMHO pri tej spotrebe tam nemá byť aký problém s teplotami, nastavená je na negative pressure kde menšie nasávacie otvory nevadia až tak ako pri positive pressure, a okrem zadného ventilátora bude vyfukovať teplý vzduch von aj zdroj. Ale skrinka je aj individuálna záležitosť, vec dizajnu, ideálne keď sa s ňou stotožní kupujúci, pre takýto PC je skoro jedno aká sa použije, vravím vybral som ju hlavne že je lacná, vyzerá decentne a má zabudovanú čítačku SD kariet čo sa môže hodiť.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB Plus
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> Sorry Turbo ale 700W zdroj nedáva absolútne žiadny zmysel do zostavy čo bude mať spotrebu nejakých 30W v idle a max 100W v záťaži

ziadne sorry nie je treba, naozaj nedava. Ja som skusil tu 700vku podsunut jedine preto lebo je v rovnakej cene nez 500vka - urcite v tomto pripade na dane zameranie je treba uprednostnit kvalitu lebo watty vobec nie su podstatne. Konstrukcnu kvalitu. Hento co som napisal som nasiel v strednej triede, tusim teda Tier C, v tej linkovanej teme.

Skrinka, tiez navrhy v rovnakej cene.

Cela zostava ako navrhol Wingo je parada, sups do obchodu. Vymenit skrinku alebo nie, podla osobnych preferencii, pisem mne sa zdalo ze univerzalne lepsie z hladiska chladenia su "vpredu dierkovane", je to trend prakticky vsade. Len na to upozornujem. Samozrejme nebudu ziadne problemy s prevadzkou kancelarskej zostavy v akejkolvek bedni, tam bude zataz nula prd.
buci
Nový používateľ
Nový používateľ

dobre, posuniem mu vase navrhy a uvidime ako sa rozhodne :)
dakujem za vas cas a rady

Návrat na "Nákupná poradňa"