Cisticka vzduchu
Cisticka vzduchu
Caute, ma vyznam kupit v tejto korolovej dobe cisticku vzduchu ? Najme na prach a virusy. Ak ano tak aku ? Diky za radu.
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
64GB RAM G.SKILL DDR5 6GHZ
RTX 4080 Gainward
Asus TUF Z790 DDR5
RTX 4080 Gainward
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Re: Cisticka vzduchu
Domov alebo do prace?
Domov som zaobstaral iba zvlhcovac vzduchu. Udrziavanie vlhkosti v rozmedzi 40-60% vyrazne znizuje koncentracie aerosolov vo vzduchu a zaroven nosne sliznice nie su vysusene a virus sa vyrazne tazsie zachytava na nich. Pre domace prostredie toto povazujem za dostatocne, dokonca dolezitejsie ako cisticku vzduchu.
Do prace do kancelarie som nam kupoval Philips 2v1, zvlhcovac a cisticka vzduchu, s certifikaciou pre zachyt castic s velkostou od 3 nm (tusim, mozno 10 nm, v zasade je to jedno, virus samotny ma aspon 100nm a v kvapkach 300+ nm). Toto je ultimativne riesenie, ktore jednak vie udrzat dostatocnu vlhkost vzduchu a zaroven ho aj cisti. Tu je cena okolo 350€+.
Domov som zaobstaral iba zvlhcovac vzduchu. Udrziavanie vlhkosti v rozmedzi 40-60% vyrazne znizuje koncentracie aerosolov vo vzduchu a zaroven nosne sliznice nie su vysusene a virus sa vyrazne tazsie zachytava na nich. Pre domace prostredie toto povazujem za dostatocne, dokonca dolezitejsie ako cisticku vzduchu.
Do prace do kancelarie som nam kupoval Philips 2v1, zvlhcovac a cisticka vzduchu, s certifikaciou pre zachyt castic s velkostou od 3 nm (tusim, mozno 10 nm, v zasade je to jedno, virus samotny ma aspon 100nm a v kvapkach 300+ nm). Toto je ultimativne riesenie, ktore jednak vie udrzat dostatocnu vlhkost vzduchu a zaroven ho aj cisti. Tu je cena okolo 350€+.
FVE 12.45 kWp V/Z
Domov. Mam IONIC CARE TRITON ale to je asi nanic, neviem.
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
RTX 4080 Gainward
Asus TUF Z790 DDR5
RTX 4080 Gainward
-
- Používateľ
Ako som pisal, domov som cisticku vzduchu nekupoval, pokladam za dolezitejsie mat vlhkost v zimnom obdobi v spravnom pasme (40-60%), preto som bral zvlhcovac, konkretne Philips HU4816.
FVE 12.45 kWp V/Z
- Jednoduska
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
maniak nechcem na prazdno tliachat ale cisticka vzduchu musi mat hlavne nejaky prietok adekvatny ku objemu miestnosti ktoru cistis. za 350 euro nedbam ak ano, ale bojim sa ze to nebude nic cim prejde XYm3.
ja som davnejsie riesil cisticku a predal som ju, prislo mi to iba ako hucadlo. ale bolo to nieco do 200.
ja som davnejsie riesil cisticku a predal som ju, prislo mi to iba ako hucadlo. ale bolo to nieco do 200.
Mne sa nezda to tvrdenie o tych 3nm. Ako tak pozeram ma to HEPA filter. Wikipedia aj US Philips stranka hovoria o 0.3um a to je prave 300nm. A podla tabulky aj sedi ucinost 99.97% na jeden typ HEPA filtra.
Ako verim tomu ze sposobom akym vzduch prechadza cez filter sa nieco urcite odfiltruje aj z mensich ciastociek. Ale bavime sa tu o 100-nasobnom rozdiele vo velkosti. To akoby 1cm a 100cm.
Ako verim tomu ze sposobom akym vzduch prechadza cez filter sa nieco urcite odfiltruje aj z mensich ciastociek. Ale bavime sa tu o 100-nasobnom rozdiele vo velkosti. To akoby 1cm a 100cm.
-
- Používateľ
Sugyi a Jednoduska:
Konkretne som do kanclu o ploche asi 25-30m2 kupoval Philips AC2729: https://www.philips.at/c-p/AC2729_10/se ... lsrc=aw.ds
Philipsy nemaju len HEPA filter, ale este aj filter z aktivneho uhlika. Toto pouzivame napr. v cistych priestoroch pre filtrovanie vzduchu v specialnych priestoroch, kde sa naraba s chemicky extremne senzitivnymi latkami. Philips ma vonku aj studiu o efektivite cistenia vzduchu tymito 2v1 zariadeniami vo vztahu k H1N1 (co mozes kludne extrapolovat na SARS2, virusy su podobne velke a podobne sa siria).
Konkretne som do kanclu o ploche asi 25-30m2 kupoval Philips AC2729: https://www.philips.at/c-p/AC2729_10/se ... lsrc=aw.ds
Philipsy nemaju len HEPA filter, ale este aj filter z aktivneho uhlika. Toto pouzivame napr. v cistych priestoroch pre filtrovanie vzduchu v specialnych priestoroch, kde sa naraba s chemicky extremne senzitivnymi latkami. Philips ma vonku aj studiu o efektivite cistenia vzduchu tymito 2v1 zariadeniami vo vztahu k H1N1 (co mozes kludne extrapolovat na SARS2, virusy su podobne velke a podobne sa siria).
FVE 12.45 kWp V/Z
- Jednoduska
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
250m3 za hodinu teda, pri plnej rychlosti predpokladam. Potom este bacha na to, ze vzduch sa v miestnosti nerozdeli do uz cisteho a precisteneho, tj. Logicke umiestnenie/prudenie musi byt zarucene.
Inak cool, sam som zan taketo riesenia ale skor uz centralizovane.
Do bytu ozaj dbat na dobru vlhkost plus vetranie, nie cistenie.
Inak cool, sam som zan taketo riesenia ale skor uz centralizovane.
Do bytu ozaj dbat na dobru vlhkost plus vetranie, nie cistenie.
-
- Používateľ
Centralizovane riesenie by bolo pekne, ale nie v tychto prenajatych kancelarskych priestoroch (este k tomu sa mame stahovat zhruba v maji/juni do novej budovy). Akonahle je teplejsie, tak proti SARS2 v podstate najefektivnejsie funguje otvorene okno, aby sa ti nehromadili aerosoli. Toto bolo riesenie, ako tu nepomrznut v zime s otvorenym oknom a pritom znizit riziko infekcie dostatocne.
FVE 12.45 kWp V/Z
ja mam Leitz TruSens Z-1000 s hepa + "aktivnym" uhlikovym filtrom (od DuPont) a uv lampou na dezinfekciu (pre väcsie priestory je potom z-2000 a z-3000) ale zeby to nejak pomahalo proti prachu sa povedat neda, teda aspon co mam odsledovane tak prasnost v miestnosti (na povrchoch) mi pride rovnaka, ostatne adekvatne posudit neviem resp. to moze byt aj placebo.
vlhkost som nastastie riesit nemusel lebo ta sa mi drzi v rozmedzi cca 45-65% rel.
vlhkost som nastastie riesit nemusel lebo ta sa mi drzi v rozmedzi cca 45-65% rel.
Spoiler: ukázať
- icefire
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 01. Nov, 2008, 19:48
Ja som kupoval Winix Zero Pro s 3-rocnou zarukou za 290 EUR teraz. Fakt poznat rozdiel. Ma to Hepu aj filter na pachy. Vydrz filtra 6-9 mesiacov, nasledne novy (od 45 do 90 EUR). Ma to automaticky rezim na noc, same sa to podla senzoru svetla stlmuje. V noci fakt nepocutelne (spim 2m od toho). Bol som skepticky ale urcite odporucam (byvam par metrov od parku v meste, hlavne jar je tazka na alegreny, cize preto sme kupovali).
necitis taky "oder" ked mas zapnutu tu funkciu palsmawave (co je vlastne obycajny ionizator)? lebo ked som vyberal ja, bol som pozriet par cisticiek co tuto funciu mali a mne to "trocha" vadilo, preto som sa zameral vtedy na take co maju UV (tie su bez akejkolvek "aromy").
- icefire
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 01. Nov, 2008, 19:48
Nie, niekedy to praska, ale ked i dycham vzduch priamo z cisticky je to ako z novovycistenej klimy - proste cerstvy vzduch (skoro ako na horach).
Oplati sa este teraz kupovat zvlhcovac ? Mam velmi nizku vlhkost v izbe. Cez leto byva vlhkost vysoka/v norme . Alebo pockat az po lete s kupou
Caute, tak ktoru na doma cisticku ? Dokaze vobec znicit bakterie a viry vo vzduchu ? Ci to detekuje len prach a smrad ? Pozeral som recenziu Philips a Electrolux tusim to bola a vyhrala Electrolux.
Hmmm ?
Hmmm ?
14600K@5,5GHz
Asus TUF Z790 DDR5
RTX 4080 Gainward
Asus TUF Z790 DDR5
RTX 4080 Gainward