mp3turbo napísal: ↑Pi 04. Feb, 2022, 23:01
VPN100 bola obrovska obrovska vynimka ; ved ktory 1TB SSD ma --DNES-- take TBW ?
Je to sice pekne, ale.... naco je komu take TBW na taku use case ako tazatel pise? "štandard home-gaming-PC". To uz skorej do servera na databazu.
Aj keby to malo 100TBW, tak ten SSD bude skorej moralne a technologicky zastaraly, ako ho uzapisuje k smrti.
Ked uz ide o vykon a riesi sa to tak strasne ako tuna, tak sa treba zaujimat o co najvyssi vykon v 512b-4k suboroch a IOPS v QD1.
Suhlas, vzdy skor skapal disk na ine veci nez na zapis pri domacich pouzitiach. V podstate na to uplne ani nema zmysel pozerat ci 400, 600, 800 alebo 12103914..
poznam domacich editorov videi ktori zavrazdili 1000 TBW za styri mesiace. Piatich.
Ja osobne som zavrazdil Samsung 840 aj 850tku na zapisoch, robim virtualizaciu, nehram sa. V notebooku mam 64GB RAM, na desktop som bral 128GB a keby bola nejaka lacna platforma na 256GB, tak ich mam. Teraz som pozrel, na najnovsom SSDcku mam za 2 mesiace 16TB zapisov.
Isteze, Jozkovi ktory chodi na internet, napise desat dokumentov za semester a vrazdi vo Fortnajte nic take netreba.
Ano, chapem ze 99.99% uzivatelov take TBW nepotrebuje. Problematika nebola o tom "naco nam to je", len som na poznamku ze VPN100 s takym zapisom tu bola uz rok dozadu nacrtol, ze... vela takych dnes neexistuje. Jeden-dva modely, fajront. Naco je to dobre ? Cojaviem, naco je dobre auto s maximalnou rychlostou 230km/h, naco je dobry 300m2 dom, naco...
V kazdom pripade CS3040 je perfektny disk, s najvacsim TBW spomedzi vsetkych, s takmer najlepsim vykonom, s najmensou cenou (215,- za 2TB), je to PCI Express 4.0. Spravna otazka znie - preco nie ?
>> Ked uz ide o vykon a riesi sa to tak strasne ako tuna, tak sa treba zaujimat o co najvyssi vykon v 512b-4k suboroch a IOPS v QD1.
tak ako vravim : KC2500, PNY CS3040, nicim sa nedaju zahanbit od zavedenych velikanov. CS3040 v mnohych disciplinach vyplieska WD 850tku.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
imho čo sa tu rieši? Sú to normálne ssd sým že majú vysokú udávanú životnosť za normálne ceny, to je akože chyba?
takže podľa vás si radšej kúpim 1000TBW ako 2000TBW len preto že to nemá zmysel, dobrá logika
pretože presne to ste v súvislosti z VPN100, CS3040 napísali
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
pri WD850, Sammy 890 Pro mam ja osobne najvacsi problem cenu akoze sa mi nechce pustit 380 eur namiesto 220 eur. Mozem v niecom dostat lepsie parametre, ale celkovo mi to za tie prachy nestoji.
Ano, chapem, ludia nepotrebuju take obrovske TBW. To vsak nie je jediny parameter / vyhoda tychto diskov. Celkovo sa mi pozdavaju...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
tak zase to pny je skorej low PCIe4 ako top okrem tej životnosti takže aj tá cena zodpovedá
imho je to hodne priemerné SSD a neviem kde by a ani nevidím kde poráža WD850
skorej je to také lepšie pcie3 ssd v 4k ani neni o moc lepší než moja obstarožná 960
nedalo mi to ked ho tak ospevuješ a trocha som lustroval
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
heh, hentie "NAS" SSD su uzasne v tomto. Aj enterprise modely - tusim z toho neexistuje 2TB verzia.
Inak mam dojem ze klasicke SSDcka su zamerne podhodnotene vyrobcami aby sa proste nepouzivali na take poloprofi nasadenie a/alebo v korporaciach napriklad na testovacie ucely, labaky, non-prod prostredia, a ze niektori vyrobcovia zase naschval nadhodnocuju moznosti technologie lebo MfP, aj tak sa tam skoro nikdo nedostane. Cojaviem tie 2TB modely s 3800TBW zivotnostou ("host writes")... to je 1900 zapisov do bunky bez akehokolvek overheadu takze so stastim tak 5000 v realite. Tolko TLC nedaju ani nahodou...
Takze oni to asi rataju ti chlapci : bud tu za 4 roky nebudeme ked sa tam volakto dozapisuje alebo tych 0.0041% zakaznikov ktori tam dojdu a sa im to pojekazi proste obsluzime a vymenime im to lebo dovtedy padnu ceny. Proste segment trhu, zaratame do ceny nejaku statisticku kalkulaciu na baze nasich vnutornych testov a hajde.
Moznosti je vela
tak, zistil som ze 1TB mi bude malo, ked chcem mat po ruke aj nejake hry ktore sa mi pacia. Presuvam a mazem ako viem, no stale neviem
Mam tu par filmov a serialov v kvalitnom formate ktorych som sa "zbavil" na 1TB hdd, tu mi je rychlost disku ukradnuta, ale este tu mam tak 200gb pracovnych veci, 200gb stare hry ktore klikam na striedacku, a zapacili sa mi nove hry ktore by som tiez zaradil do zbierky bez toho aby som to musel znova 2 dni stahovat ked si budem chciet zahrat. Cize 1TB stalej kapacity v kompe je dost na hrane. A kdesi mam este zalozene cad/cam, ked par krat do roka nieco chcem/potrebujem vytvorit alebo vyskusat.
Tak uvazujem o dalsom ssd, kde by mohli byt trebars instalacky, lebo na vsetko jednoducho miesto nieje. Mam ist do nvme alebo sata3 ? Pripadne "suflik" na usb3/usb3.2 ?
Nejake rady ? S rychlostou netu nieje tak problem ze by som to stiahol, ale zdroje su vseobecne tak v priemere do 100Mbit. To sa utaham, a zbytocne prepisy na disku...
Vráť a zober 2TB toho istého. Zaplatíš možno trošku viac ale nemusíš riešiť kde čo dávaš, prehadzovať hore-dole veci, všetko ti pôjde plnou rýchlosťou, nezapraceš si miesto v PC či už zaplnením ďalšieho M2 slotu alebo ťahaním SATA káblov...
Pred 4 rokmi som kvôli tomu kupoval jeden 1TB a minulý rok do nového PC jeden 2TB, ten pocit keď nemusíš nič riešiť je na nezaplatenie.
na instalacky je ti to jedno, kludne aj sata aj usb3. USB3 vytiahne volakde okolo 300MB/s cize 2400MBit/s. Suflik ma svoje vyhody aj nevyhody.
podla mna na instalacky uplne veselo aj HDD uplne rovnako ako si odsudil tie filmy a serialy na HDD. neviem ako su robene moderne hry a ich instalacky, ale predpokladam ze su tam obrovske subory ktore sa rozbalia na SSDcka a v takom pripade tazko poznas rozdiel medzi HDD a NVMe pretoze HDD dokaze veselo citat 140-170MB/s pri linearnych operaciach.
A nerozmyslal si nad 2TB SSD ? Doplatis si stovku ak ju mas... edit : s Wingom sme sa velakrat nazorovo stretli a ani tu to nebude naposledy
edit2 : prepisy na 1TB SSDcku neries. Aj keby si mal tie uplne najvacsie hovna so 100-120TBW, tam ked narubes 100GB denne, tak za rok to mas 36TB.