Ako sa zbaviť auta ktoré čaká na dedičské konanie
Ako sa zbaviť auta ktoré čaká na dedičské konanie
Praktická otázka zo života. Dedko zomrel pred rokom a zostalo po ňom auto. Fabia 1. generácie, HTP, v dosť zlom stave, teda vhodné na odpis. Treba platiť PZP, tento rok končí STK EK.
Problém je že dedičské konanie ešte neprebehlo, teda auto nevieme dať do šrotu, nevieme ho predať. Reálna cena je možno tak 200€. Ako sa ho zbaviť? Notárka ktorá má na starosti dedičské konanie sa vyhovara na koronu a ani po roku nám nevie povedať nejaký termín kedy by sa mohlo konanie rozhýbať.
Napadlo ma zobrať auto na odľahle miesto a podpáliť. Ukradnúť ho asi nikto neukradne.
Problém je že dedičské konanie ešte neprebehlo, teda auto nevieme dať do šrotu, nevieme ho predať. Reálna cena je možno tak 200€. Ako sa ho zbaviť? Notárka ktorá má na starosti dedičské konanie sa vyhovara na koronu a ani po roku nám nevie povedať nejaký termín kedy by sa mohlo konanie rozhýbať.
Napadlo ma zobrať auto na odľahle miesto a podpáliť. Ukradnúť ho asi nikto neukradne.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať
Re: Ako sa zbaviť auta ktoré čaká na dedičské konanie
skus ho docasne vyradit z evidencie na potrebny cas, tam sa nemusi platit pzp ani mat stk/ek akurat ti bude stat na dvore a ked sa to doriesi das zosrotovat.
https://www.minv.sk/?docasne-vyradenie
https://www.minv.sk/?docasne-vyradenie
- killswitch
- VIP
- Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Z evidencie ho nevyradíš, pretože potrebuješ preukázať vlastníctvo k autu. Zákon síce hovorí, že vlastníctvo prechádza na dedičov dňom smrti, ale deklaratórnym dokumentom o tom je uznesenie o dedičskom konaní, ktoré nemajú.
V prvom rade by som pozrel, či máte na uznesení súdu, ktorým sa poveruje notár, nejakú lehotu. Ak máte, tak by som podal sťažnosť na súd. Postup notára v konaní (teda asi aj jeho nekonanie) nie je dôvodom na zmenu notára, ale súd by mohol notára aspoň vyzvať, aby konal. A aj ak tam lehota nie je, tak každý má podľa článku 48 ods. 2 Slovenskej ústavy právo na to, aby sa jeho vec prerokovala bez zbytočných prieťahov.
Prípadne napísať oficiálnu žiadosť aj notárovi, že jeho nekonaním vznikajú ďalšie náklady, ktoré mienite vymáhať súdnou cestou, ak nepríde k okamžitej náprave. Asi by som investoval do právnika, v konečnom dôsledku to môže byť lacnejšie, než platiť PZP a TK.
Z ghetto riešení ma nenapadá žiadne, ktoré by bolo funkčnejšie a nehrozili by nejaké následky.
V prvom rade by som pozrel, či máte na uznesení súdu, ktorým sa poveruje notár, nejakú lehotu. Ak máte, tak by som podal sťažnosť na súd. Postup notára v konaní (teda asi aj jeho nekonanie) nie je dôvodom na zmenu notára, ale súd by mohol notára aspoň vyzvať, aby konal. A aj ak tam lehota nie je, tak každý má podľa článku 48 ods. 2 Slovenskej ústavy právo na to, aby sa jeho vec prerokovala bez zbytočných prieťahov.
Prípadne napísať oficiálnu žiadosť aj notárovi, že jeho nekonaním vznikajú ďalšie náklady, ktoré mienite vymáhať súdnou cestou, ak nepríde k okamžitej náprave. Asi by som investoval do právnika, v konečnom dôsledku to môže byť lacnejšie, než platiť PZP a TK.
Z ghetto riešení ma nenapadá žiadne, ktoré by bolo funkčnejšie a nehrozili by nejaké následky.
PZP je nutné mať pokiaľ auto používaš na verejných komunikáciách, poprípade ho prepisuješ na inú osobu, ale nie je to podmienka, že ho musíš platiť. Akurát s autom by si nemal potom jazdiť.
STK a EK by som tiež nestresoval, stále platí ten pandemický odklad.
STK a EK by som tiež nestresoval, stále platí ten pandemický odklad.
- d3Xter
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
pzp ti zrusia po dvoch mesiacoch bez sankcie ak nezaplatis, ale pre istotu precitaj male pismenka, aj ked to nemoze byt az tak vela suma, nasledne po odhlaseni by mali vratit istu cast
Hlavnym problemom je PZP, jednak 130 €/rok ktore idu len tak do vzduchu. Ak by sa neplatilo, tak problem s parkovanim a aj nasledny prevoz/prepis je komplikovany. STK/EK plati do oktobra, otazne co potom. Dalsia zbytocna stovka, nehovoriac o tom ze to auto by preslo tak s oboma zatvorenymi ocami.
Cisto hypoteticky ... ak by sa auto stalo obetou vandalizmu, stale je otazne ci by sme dostali papier o zosrotovani, kedze aj takyto zhoreny/zdemolovany vrak musi dat zosrotovat jeho majitel. Ci ... ?
Cisto hypoteticky ... ak by sa auto stalo obetou vandalizmu, stale je otazne ci by sme dostali papier o zosrotovani, kedze aj takyto zhoreny/zdemolovany vrak musi dat zosrotovat jeho majitel. Ci ... ?
Zatial sme skusali iba volat, ale asi pojdeme touto cestou nech to mame aj pisomne, mozno sa to rozhybe. Do papierovaciek a natahovaciek sa mi prilis nechce, pretoze mame uz dost starosti s ostatnymi papierovackami okolo domacnosti a babky. Nehovoriac o tom, ze vsetky institucie maju lehoty a cas a hlavne vyhovorky na koronu, ale clovek musi vsetko platit ako keby sa nic nedialo. Kto uz niekedy cakal na vybavenie dochodku urcite vie o com pisem.killswitch napísal: ↑Ne 13. Feb, 2022, 19:27 V prvom rade by som pozrel, či máte na uznesení súdu, ktorým sa poveruje notár, nejakú lehotu. Ak máte, tak by som podal sťažnosť na súd. Postup notára v konaní (teda asi aj jeho nekonanie) nie je dôvodom na zmenu notára, ale súd by mohol notára aspoň vyzvať, aby konal. A aj ak tam lehota nie je, tak každý má podľa článku 48 ods. 2 Slovenskej ústavy právo na to, aby sa jeho vec prerokovala bez zbytočných prieťahov.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
- d3Xter
- Používateľ
tych 130 je sialene vela, skusil by som to dat preratat, pripadne nechat prepadnut a poistku dat na niekoho ineho toto by problem nemal byt ved predsa majitel je uz mrtvy a myslim ze poistka ani nemusi byt na majitela
odtah na srotovisko by stal tak 50e, na prepis uz nemusi byt obhiadka auta a v pripade prepisu by si v ten den urobil poistku a na druhy den zrusil, s parkovanim neviem aky problem mas
odtah na srotovisko by stal tak 50e, na prepis uz nemusi byt obhiadka auta a v pripade prepisu by si v ten den urobil poistku a na druhy den zrusil, s parkovanim neviem aky problem mas
Poistovna ma pravo ziadat doplatok za cele poistovacie obdobie, takze zistit kedy je vypovedny terminnaprv.
- d3Xter
- Používateľ
vypovedny termin neexistuje, je to len strasenie ludi, ked nezaplatis automaticky ju zrusia, resp ona je uz zrusena lebo stale je to len na rok a ak suhlasis s dalsim zaplatis dalej
Poistná zmluva zanikne taktiež:
- ak neexistuje právny nástupca po poistníkovi,
- uplynutím doby, na ktorú bolo uzatvorené,
- ak poistné alebo jednorazové poistné nebolo zaplatené do 3 mesiacov odo dňa jeho splatnosti; rovnako, ak bola zaplatená len časť poistného,
Skúsil by som ísť na policiu s úmrtným listom, dočasné odhlásenie stojí na rok 5€.
Potom keď to zbehne, po znovu prihlásení máš týždeň na STK alebo zošrotovanie.
Potom keď to zbehne, po znovu prihlásení máš týždeň na STK alebo zošrotovanie.
ak konanie o dedičstve koná rok a notár ešte nestanovil termín pojednávanie, rozhodne je treba písať predsedovi okresnému súdu sťažnosť na prieťahy. Voľne formulovanú. Notárku žiadajte o ustanovenie správcu dedičstva.
To bude stačiť ako dočasné poverenie na odhlásenie auta z evidencie..
Kód: Vybrať všetko
(1) Správca dedičstva vykonáva úkony nevyhnutné na zachovanie majetkových hodnôt patriacich do dedičstva, a to v rozsahu vymedzenom súdom.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Tak ako pise marek. Treba urcit spravcu dedicstva a potom sa bude dat aj auto docasne odhlasit. Je ku tomu adekvatny dovod. Chod na dopravny, oni ti povedia co za papier presne potrebuju. Tiez sme to riesili
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
Toto je dost zaujimava vec. Idem zistit co vsetko s tym vieme spravit.marek1212 napísal: ↑Po 14. Feb, 2022, 16:13 ak konanie o dedičstve koná rok a notár ešte nestanovil termín pojednávanie, rozhodne je treba písať predsedovi okresnému súdu sťažnosť na prieťahy. Voľne formulovanú. Notárku žiadajte o ustanovenie správcu dedičstva.To bude stačiť ako dočasné poverenie na odhlásenie auta z evidencie..Kód: Vybrať všetko
(1) Správca dedičstva vykonáva úkony nevyhnutné na zachovanie majetkových hodnôt patriacich do dedičstva, a to v rozsahu vymedzenom súdom.