Stavba rodinného domu

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
j0hny
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 31. Okt, 2007, 08:00

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od používateľa j0hny »

Milion moznosti, technologie pokrocili, treba si to len aktualizovat a poriadne rozmysliet.
Osobne by som pri zakladoch zapustenych co i len meter pod ilovitou zemou silno rozmyslal nad zemnym plosnym vymennikom pre TC. 30cm styro, 30cm platna uz so zaliatym podlahovym kurenim :-D To by bol pre dvojstupnove TC ideal, s realnym COB
Spoiler: ukázať
i9 12900KS stock+undervolt, ekwb velocity ; MSI PRO Z690-A DDR4 ; Kingston FURY 32 GB KIT DDR4 3600/CL16 1Gx8 ; MSI RTX3090 Suprim X aplhacool blok+bckplate ; NVME Ťamťung 970 EVO 1TB, SSD WDgreen 480 ; SilentiumPC Armis AR6 TG ; Corsair RM850X ; Philips 65OLED856, custom loop mo-ra core360. Samsung HW-A650 + 9100S surroundy
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45

Príspevok od používateľa Jednoduska »

Dobra plodna diskusia!

Ja osobne mam vybrate co sa techniky tyka (v principe cista elektrika plus FV), akurat riesim ci nieco s baterkami alebo nie, podla $ a mojich moznosti (neriesim navratnost ale osobne preferencie).

Tu padla otazka cisto na kablik pod teplou vodou vs obehove cerpadlo, pride mi to ok a asi to skusim, resp. Dam nacenit. Idem to rovno urobit! Mam rad jednoduche riesebia, ich minusom je vacsinou neefektivita, tvrda elektrina.

FV chcem aj pre (pocit) sebestacnosti, elektrina pojde hore to vieme vsetci, plyn uz ide (dochodci v starych domoch si daju odva roky 400 eur zalohovu len tak).

Turbo diki za tip na firmu, prave to odkupovabie je tiez zaujimavy priestor na spekulacie, este ked mi panko povedal ze do toho viem SROcku zapojit...

Zemny plosny vymennik nikto nerobi skoro, pokial viem je to mega drahe.
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Diablo1st »

Zemný kolektor nemusí byť drahý, len ti to nesmie robiť firma. Kamarát z ČR si ho spravil sám pomocou ryhovača sakumprásk za cca. 1300€ (2xcca.190m).

Čo sa týka FVE je to troška obšírnejšia téma. Veľmi záleží čím budeš kúriť, čím pripravovať TUV a akú budeš mať dennú spotrebu. Ak to nemusíš mať v projekte ani to tam nedávaj, lebo sú s tým len komplikácie, všetko si rieš radšej dodatočne. Čo si tiež treba rozmyslieť je či chceš mať FVE oficiálne pripojenú, alebo s prepínaním na sieť. Ako vravím, je to dosť rozsiahla téma s veľmi veľa premennými.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.

FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

mp3turbo napísal: Po 21. Feb, 2022, 19:07 a doplnit to virtualnou bateriou napr. Magma Piestany lebo maju celorocne zuctovanie (co si v lete naškrečuješ zo solaru, v zime mozes pouzit - nie mesiac hore dole ako ma ZSE SSE).

>> Co sa prijmu energie zo slnka tyka, teplovodne panely su na tom tiez lepsie ako FV.

... jedine ze by FVE krmilo tepelne cerpadlo ktore 3x vyhra. Takisto zalezi na rocnom obdobi, v lete nema vyznam ohrievadlo, v zime fotovoltaika nedava 80% casu takze ti je nanic. Volakde som videl krasny clanok porovnanie ucinnosti termickeho aj voltaickeho systemu, ako vravim v jednom rocnom obdobi vyhralo o par percent jedno riesenie, v druhom druhe. Na jar a jesen je to v prdeli jedno.
Na produkt Virtuálna batéria musíš mať oficiálne pripojenú FVE. Pokiaľ viem, už aj ZSE má ročné zúčtovanie, aspoň tak mi povedali na zákazníckej linke.
Výhoda soláru oproti FVE je, že potrebuješ ďaleko menej miesta. 2m2 ti bohato stačia na bojler, zatiaľ čo FVE musíš mať tých metrov troška viac. Na jar a jeseň FVE funguje práveže veľmi dobre (slušný osvit a chladné panely) najhoršie je to od novembra do februára, tam je to dosť bieda.
Poháňať TČ cez FVE je na zamyslenie, lebo vtedy keď to najviac potrebuješ FVE nedáva skoro nič a ak by si chcel dimenzovať FVE na zimné obdobie je to ekonomický nezmysel.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.

j0hny
Používateľ
Používateľ

Zemny plosny: zalezi ako sa do toho pustis a co z neho chces vytiahnut, dozer uz neplatis ked vyhrabal. Styro cca 2 litre, rura 2 litre aj so zasypom. Odpocitas liter za poter a PS pod podlahovkou. Je to ojedinele riesenie ale par ich je aj na slovensku. Navratnost investicie do TC oproti vzduchu je v chladnej lokalite X nasobne rychlejsia, lebo aj ucinnost je X nasobna. Pri 3 tisicovom TC dvojnasobna obstaravacka ale polovicna splatitelnost. Samozrejme pri zavislosti od dodavatela energie, kde sa pocita minialne tisicka rocne za energiu.
Trebars u nas je vzduchove TC po vacsinu zimy zbytocnost, kedze pod minus XY°C ucinnost je 1 cela nula cela nula cela nula. V podstate das 3-5litrov za zdroj tepla porovnatelny s 5-10kw elektrokotlom za zlomkovu cenu. Jedina vyhoda je nizsia cena dodavky za pouzitie "zeleneho" riesenia.
Dvojstupnove TC = dvojnasobna cena, ale zivotnost rovnaka.
FV k vacsinovej nezavislosti od dodavatela tiez za par tisic nevyriesis, a ani to nema infinity zivotnost ako plast v zemi.

Tak co clovek to nazor, uz nech si vyberies akokolvek, nebude to zle, hlavne si chod za svojim planom. Menit nieco v polke deja je najhorsie pre kazdeho
i9 12900KS stock+undervolt, ekwb velocity ; MSI PRO Z690-A DDR4 ; Kingston FURY 32 GB KIT DDR4 3600/CL16 1Gx8 ; MSI RTX3090 Suprim X aplhacool blok+bckplate ; NVME Ťamťung 970 EVO 1TB, SSD WDgreen 480 ; SilentiumPC Armis AR6 TG ; Corsair RM850X ; Philips 65OLED856, custom loop mo-ra core360. Samsung HW-A650 + 9100S surroundy
j0hny
Používateľ
Používateľ

Tak tak, pohanat TC ziskom FV jedine v reverznom rezime a v lete, ak je instalovane stropne chladenie alebo "fankoily". Ale pri dnesnych preizolovanych novostavbach je to blbost
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> akurat riesim ci nieco s baterkami alebo nie,

jedine ked mas baterky za vybornu cenu lebo dnes je to katastrofa. Ked porovnas samo-domo riesenie cenovo s virtualnou pozicovnou, natlacis to do ocakavanej zivotnosti baterky (5.000 cyklov lebo budes strasne rozumny, pojdes od 15 do 80% blablabla a budes tomu rieseniu otrokom), tak zistis ze asi skoncis na parite. Za 15 rokov, tych 5000 cyklov baterie. Ak prezije. To je jedno velke obrovske ak.
Nedojboze sa pustis do priemyselneho riesenia a'la Pylontech, LG a podobne, tak to baterku nikdy v zivote nezaplatis. To uz skor vyberat auto s V2G (vehicle to grid) a mas to lepsie.

POCIT sebestacnosti ti je houbelec platny. Podla toho ake konkretne budes mat riesenie solaru (plny ostrov, hybrid, tralala) sa bude musiet solar vypnut ked vypadne hlavna elektrika - je to preto, aby netlacil mimo baraku ked je cielene zhodena elektrina lebo sa ide robit nejaka planovana udrzba. A chlapov zabije. Ja osobne vypadky vobec nepoznam, samozrejme ze niekde v zastrcenej dedinke za siedmymi kopcami a horami moze byt tma trikrat mesacne takze je to ine rozmyslanie.

FVE neoficialne pripojenu ani na stvrt sekundu.

Ja som sa na ZSE pytal, mne povedali dvojmesacne. Pytal som sa niekedy okolo jesene, mohol byt oktober, mozno sa to uz zmenilo ale pochybujem. Aj ine podmienky boli katastrofalne, uz si nepamatam co to bolo konkretne tusim obmedzenie kWh na mesacnej baze... pamatam si to sumarne takto : "uplne cele zle" :) mozno sa podmienky zmenili, SILNO si to overte. Ziadne koktave sluby slecny na telefonnej linke, lebo sa strasne lahko preratas.

>> Poháňať TČ cez FVE je na zamyslenie, lebo vtedy keď to najviac potrebuješ FVE nedáva skoro nič a ak by si chcel dimenzovať FVE na zimné
>> obdobie je to ekonomický nezmysel.

presne tak. Nielen nezmysel ale aj prakticky nemozne. Priklad https://www.youtube.com/watch?v=EX8Cz17V7LA
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Muhyng
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 01. Sep, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Muhyng »

j0hny napísal: Po 21. Feb, 2022, 19:35 Osobne by som pri zakladoch zapustenych co i len meter pod ilovitou zemou silno rozmyslal nad zemnym plosnym vymennikom pre TC. 30cm styro, 30cm platna uz so zaliatym podlahovym kurenim :-D To by bol pre dvojstupnove TC ideal, s realnym COB
Myslis vymennik priamo pod zakladovou doskou? Ci som to len nepochopil? Hod link ak je to niekde rozpisane.
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

mp3turbo napísal: Po 21. Feb, 2022, 22:15
POCIT sebestacnosti ti je houbelec platny. Podla toho ake konkretne budes mat riesenie solaru (plny ostrov, hybrid, tralala) sa bude musiet solar vypnut ked vypadne hlavna elektrika - je to preto, aby netlacil mimo baraku ked je cielene zhodena elektrina lebo sa ide robit nejaka planovana udrzba. A chlapov zabije. Ja osobne vypadky vobec nepoznam, samozrejme ze niekde v zastrcenej dedinke za siedmymi kopcami a horami moze byt tma trikrat mesacne takze je to ine rozmyslanie.
Len pre upresnenie, takto to úplne nefunguje.

Pri on-grid je to jasné, ak stratí sieť vypne sa. Znova začne vyrábať až 15min po nahodení siete.

Pri hybride ak stratí sieť, prepne sa na back-up a absolútne nehrozí, aby niečo išlo do siete. Niektoré hybridy (možno aj všetky neviem) majú na to zvlášť rozpadové relé, aby toto vylúčili.

U ostrovných meničov je spojenie s DS väčšinou riešené troma spôsobmi:
- interné relé, ktoré prepína na sieť len pri preťažení alebo slabej baterke.
- ATS čiže prepínačom sietí resp. mechanicky blokovanými stykačmi
- dvojitou konverziou
Ani v jednom prípade u ostrova nie je možné, aby došlo k pretokom do siete, lebo so sieťou nie je FVE spojená.

j0hny
Používateľ
Používateľ

Muhyng napísal: Po 21. Feb, 2022, 22:57 Myslis vymennik priamo pod zakladovou doskou? Ci som to len nepochopil? Hod link ak je to niekde rozpisane.
Ano, geotermalny plosny system izolovany pod platnou. Uf tak skusim to najst, ale su to uz roky, povodny projekt bol tusim od nemca, a clanok ak sa nemylim bol aj na TZB
Dalsi podobny projekt bol rieseny aj so vzduchotechnikou, 110mm rurami, vstup rekuperacnej jednotky siel zvonku najprv cez tento vymennik, ale tam to uz mal spravene pod drenazou koli statike
EDIT:
Bohuzial neviem to najst. Este nedavno som k tomu mal aj skice. Upratovalo sa... :rolleyes:
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Chlapi bavíme sa tu o zemnom výmenníku pre vzduchotechniku alebo pre tepelné čerpadlo? Doteraz som bol v tom, že sa jedná o zemný výmenník pre TČ.
Ak pre vzduchotechniku tak ta sa z hygienického hľadiska moc neodporúča. Keď tak kvapalinový, ale investične asi bude lepšie hodiť do domu klímu.

Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45

Príspevok od používateľa Jednoduska »

Johny vela veci je na papiery jednoduchych ale ak to nikto nestavia, ani projekt nenajdes, su na to dovody, naor. Spominana hygiena.

Diablo skvele info, sam si predstavujem nejaky hybrid a neskor, o xy rokov doplnit bateriami az bude dobry cas. Dam vediet ponuky ake mam.
j0hny
Používateľ
Používateľ

Diablo1st napísal: Ut 22. Feb, 2022, 09:07 Chlapi bavíme sa tu o zemnom výmenníku pre vzduchotechniku alebo pre tepelné čerpadlo? Doteraz som bol v tom, že sa jedná o zemný výmenník pre TČ.
Ak pre vzduchotechniku tak ta sa z hygienického hľadiska moc neodporúča. Keď tak kvapalinový, ale investične asi bude lepšie hodiť do domu klímu.
Rec bola o TČ.
VZT som spomenul len tak medzi recou, lebo to mnohi realizovali.
Nenajdes to lebo to nieje komercne riesenie a nema to reklamu. Podobne ako navod na vyrobu TC. Byt chladiar tak si to TC nikdy za dvojnasobok ceny materialu nekupis
Ked prisiel austrotherm system pod platne nad zemou, vznikla okolo toho velka diskusia na niektorom stavebnom fore, zial neviem ktore to presne bolo, gugel to uz nenajde.
Riesili sa tam plusy minusy, porovnanie izolovanej platne od platne zakopanej v nezamrznej hlbke atd. Medzi tym sa objavili aj TC a zemne vymenniky. Ked uz vykopes jamu a mas vsade il, je to ideal na take riesenie.
Muhyng
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 01. Sep, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Muhyng »

Ja som sa preto pytal, ze ci nemoze taky vymennikovy had TC pod doskou vyrobit taky mensi "permafrost" alebo ako by som to nazval. Pripadne nieco, co neustale pracovat - zamrzat/rozmrzat... Preto som chcel nejake blizsie info. Mozno to niekto sikovny spocital a vyslo mu to dobre a jedina chyba je, ze okolo toho nedokazal spravit halo a presadit to.
j0hny
Používateľ
Používateľ

Je to limitovane by som povedal najviac asi podlozim a hlbkou. To jest minimalne 1,5m vykop do pekneho mokreho ilu, a pri dnesnych cenach styro je to aj drahsie oproti beznemu konceptu cize: zakladove pasy+makadam+deka polovicnej hrubky a potom 15cm lacneho PS+podlahovka. Ak ti nevychadza hlbka kanalicazie tak je to pase, uz sa to neoplati. Dalsia nevyhoda je ze je to neservisovatelne - strach z realizacie.
edit: teoriu o vypocte som radsej zmazal, lebo som sa v tom zamotal :red:
Naposledy upravil/-a j0hny v So 26. Feb, 2022, 01:13, upravené celkom 1 krát.

Návrat na "Debata o všetkom"