Stavba rodinného domu

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Stavba rodinného domu

Príspevok od používateľa mp3turbo »

plocha sa mysli plocha "hadice" v zemi alebo na akej ploche je ta hadica zrolovana ?

Doplnujuca otazka je, ci sa cenovo neoplati viacej natrtkat na strechu viac solarpanelov (v rovnakej cene ako toto hlbinne banicke neservisovatelne riesenie s otaznou zivotnostou - ako sa vlastne len cistia tie hadice v zemi ? Ved tam nemoze byt 20 rokov jedna "tekutina") a jednoducho sproste krmit elektrikou TepCerpadlo.

Jasne solar v zime neda 0.4kW nepretrzite ani nahodou - to mame 297kWh mesacne na ktore realne treba tak ~10 az 11kWp zostavu solaru a to sa bavime len o "navyseni" nad vykon ktory by si mal ajtak na baraku... a vobec neriesime rozdelenie produkcie v case, od stvrtej poobede do deviatej rana ani kkt od novembra do februara). Zase na druhu stranu silnejsi solar pomoze v prechodnych obdobiach, perfektne klimatizuje v lete co v ziadnom pripade "hadica" nedokaze, proste to riesenie je inaksie so svojimi nevyhodami aj vyhodami.

Len sa pytam, nechcem rypat.

Prakticka ukazka solaru : http://www.roznovan.cz/~kubis/mereni.php
9.25kWp, vygenerovane energie za poslednych 11 rokov kazdy mesiac. Su tam take decembre/januare kedy nevytlacil ani 200kWh, zato su tam aj take kedy vyprdel v januari 523kWh [!] cize v priemere 0.7kWh kazdu každučičkú hodinu (jasne, distribucia vykonu v case). inak tento chlap to nema absolutne optimalne, nachadza sa vo vyske okolo 400 mnm atd, cize v Hurbanove, Kolarove a Bubline vygenerujes este viac ako on pise.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
j0hny
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 31. Okt, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa j0hny »

Som sa v tom zamotal sa priznavam, vyhodou ma byt prave to, ze zem je rovnako "tepla" furt a vdaka geotermalnej energii nezamrzne pri nejakej hodnote na urcitu plochu a hlbku.
Medium nepotrebujes menit castejsie ako raz za 10 rokov, nieje dovod...
Panely boli myslene teplovodne. Rec je ciste o teplovodnom okruhu a dodavke tepla bez FV
Plus akumulacia tepla v 30cm platni 6 nasobne vacsia ako 5cm poter s podlahovkou.
Ked natrtkas viac solarov, mas problem s prebytkom. Cize dalsie investicie na zaluzie, a neviem ci zatienis dost aby to vydrzalo 2 tyzdne trebars pocas dovolenky.
Ano, pri FV su zvlast vypocty a tiez je to pre kazdy kraj ine.
Dodam k tym panelom, ze to je 10 rokov stara technologia, navyse monokrystal... Bolo to neskutocne drahe vsetko v tej dobe. Dnes je ucinnost takmer dvojasobna a ceny menej nez polovicne. Aj ked papier znesie vela co sa parametrov tyka, ak pocitame stale s 15% ucinnostou, je to aspon realne cislo a drzal by som sa toho.
Uz sa tu o tom pisalo. Ked FV, tak za mna len pre vlastnu spotrebu, cize "grid free", menice s regulaciou uz niesu tak drahe... Chladnicka/mrazak (pripadne aj ten 500w kompresor TC zem voda) cikluju nonstop, nabijacky routre a milion veci v standby idu nonstop 24/7, akumulacia do baterky sa neoplati ak nieje dimenzovanie doslova premrstene aby to malo XY rocnu zivotnost (trepnem 2 tony poctiveho olova na 1kw v paneloch), ale stale je moznost bojler/parafinovy zasobnik... , a ani "nezavislost" od dodavatela sa neoplati
Mimochodom mame tu k dispozicii este neprebratu silu vetra a rachot vrtuli pocas sera a tmy :-D
Spoiler: ukázať
i9 12900KS stock+undervolt, ekwb velocity ; MSI PRO Z690-A DDR4 ; Kingston FURY 32 GB KIT DDR4 3600/CL16 1Gx8 ; MSI RTX3090 Suprim X aplhacool blok+bckplate ; NVME Ťamťung 970 EVO 1TB, SSD WDgreen 480 ; SilentiumPC Armis AR6 TG ; Corsair RM850X ; Philips 65OLED856, custom loop mo-ra core360. Samsung HW-A650 + 9100S surroundy
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Diablo1st »

Pozor na tie grid-free meniče, vedia spraviť pretoky.

Ak ide o návratnosť najlepšie sa oplatí len čisto ohrev TÚV bez pripojenia na DS. Potom on-grid a potom všetko ostatné.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.

FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> Som sa v tom zamotal sa priznavam, vyhodou ma byt prave to, ze zem je rovnako "tepla" furt a vdaka geotermalnej energii nezamrzne pri nejakej
>> hodnote na urcitu plochu a hlbku.

nezamotal - perfektne ukazujes veci a ja hltam informacie a mam nad cim rozmyslat keby som nahodou chcel stavat (ak bude co stavat teda ak nepojdeme do boja vsetci zachvilu). Foter ma voda-voda tepelne cerpadlo, myslim ze 70 metrov vrt, v lete v zemi 12 stupnov, v zime v zemi 12 stupnova voda.

>> Ked natrtkas viac solarov, mas problem s prebytkom. Cize dalsie investicie na zaluzie, a neviem ci zatienis dost aby to vydrzalo 2 tyzdne
>> trebars pocas dovolenky.

tuto som sa stratil ja - rozpravas o teplovodnych paneloch ? Musis mat automaticky system ktory sa stara o udrzovanie teploty inak ti vybuchne zasobnik a to je šupa co zrovna barak so zemou.

https://www.youtube.com/watch?v=iFZ1hdmaWfo
a daj "boiler explosion" do jútúbu, je ich tam kopec

Ja som pisal vyhradne o fotovoltaickom solari pretoze ten je "univerzalne" pouzitelny, mozem na neho kurit alebo aspon poriadne dokurovať (TepCerp - ono zase tych ~250kWh energie za mesiac v zime da okolo 1MWh tepla z cerpadla, a to uz teda volaco je ; foter ma 202m2 barak 2x 101m2 v tvare L a vyratali mu tusim 17kW tepelne straty pri -15 stupnoch vonku, to ale neviem strasne by som trieskal, v kazdom pripade nejakych povedzme priemer 5kW kurenie x 744 hodin do mesiaca = 3.5MWh a ked z toho jednu MWh ziskam zo solaru, je to vcelku slusny podiel), mozem jazdit (Renoualt Zoe, Honda e, podobne zgrcy), mozem svietit, mozem ine veci.

Samozrejme, najhorsie mesiace december/januar solarom nemam sancu pokryt, ale... tazke prebytky z leta mozem napriklad sypat do auta (nemam, drahe, pre mna neefektivne & nevyhodne) alebo do nejakej virtualnej pozicovne. A potom v zime si berem energiu naspat co som im pozical v lete (ak neskrachuju ; ak skrachuju tak som na tom istom akoby som virtualku nemal lebo s tou nadbytocnou energiou nemam proste co robit, 10kWh zostava v vyprdi 50-70kWh denne od maja do septembra) a platim len cenu distribucie takze efektivne mam tu energiu prakticky za polovicu (zhruba 7 centov / kWh). Takze aj ked potrebujem krmit TepCerp elektrikou, furt mam elektriku za polovicu nez bezne.

Jasne, solar ma svoju cenu ale co uz dnes nema doriti. Avsak 8kWh komplet solar system nestoji 2x viac nez 4kWh - ten pomer je kusok priaznivejsi.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
j0hny
Používateľ
Používateľ

No ano solarny okruh uz by mal mat ochladzovaciu smycku do kanala ako kotle na tuhe palivo...
17kw strata na 202m neviem ci by dnes uz preslo. Brat ma nizkoenergeticky, 3kw na 100m pri -15. Tam sa uvazovalo o tom zemnom registri, ale neboli peniaze na to. Dodatocne sme davali 10 stvorakovy vymennik pod pristavbu, ale na TC a experimenty neboli peniaze. Tak ta smycka sluzi ako ochladzovanie zasobnika zo solarov. Byvaju dvaja, 2 panely, 300L zasobnik s 3 okruhmi plus 200L bojler obojzivelnik. V lete sa sprchujes aj 2x za den, v zime max 2x do tyzdna, ved aj v praci je sprcha :D
i9 12900KS stock+undervolt, ekwb velocity ; MSI PRO Z690-A DDR4 ; Kingston FURY 32 GB KIT DDR4 3600/CL16 1Gx8 ; MSI RTX3090 Suprim X aplhacool blok+bckplate ; NVME Ťamťung 970 EVO 1TB, SSD WDgreen 480 ; SilentiumPC Armis AR6 TG ; Corsair RM850X ; Philips 65OLED856, custom loop mo-ra core360. Samsung HW-A650 + 9100S surroundy
j0hny
Používateľ
Používateľ

Diablo1st napísal: So 26. Feb, 2022, 08:32 Pozor na tie grid-free meniče, vedia spraviť pretoky.

Ak ide o návratnosť najlepšie sa oplatí len čisto ohrev TÚV bez pripojenia na DS. Potom on-grid a potom všetko ostatné.
Cisto na TUV ... To uz rovno teplovodne panely. X nasobna ucinnnost... Cena sice takmer rovnaka, ale X nasobne menej oblozenej strechy.
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

j0hny napísal: So 26. Feb, 2022, 16:25
Diablo1st napísal: So 26. Feb, 2022, 08:32 Pozor na tie grid-free meniče, vedia spraviť pretoky.

Cisto na TUV ... To uz rovno teplovodne panely. X nasobna ucinnnost... Cena sice takmer rovnaka, ale X nasobne menej oblozenej strechy.
Johny: Ja som mal skôr na mysli čisto ohrev TUV s meničom s trapézovím výstupom. Čiže niečo na spôsob BEL, Marko, Siton či SolarEco. Pri tomto je cena o niečo nižšie, lebo menič stojí okolo 200-300€ a nepotrebuješ byrokraciu okolo (schválený menič, certifikované panely, zmluvy atď.)
Ale máš pravdu, solárne kolektory sú účinnejšie na plochu. Len nie každý má 200-300L bojler s dvoma výmenníkmi. Skôr sa nájde bojler s ele špirálou.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.

j0hny
Používateľ
Používateľ

A naco ten menic ked to ma ist len na spiralu do bojlera ? Je to samoregulacne, ohmov zakon nepusti, DC spirala s termostatom a dovi.
Takisto netreba mat digitalne oventropy a servoventile a neviem co, ak ma ten zasobnik svoj okruh - nerezovy had na solar. Staci obehove cerpadlo a 1 termostat, nech to v noci nepusta teplo von.
To by sa malo rozmyslat pred realizaciou stavby, davam za pravdu ze dodatocne dorabky to komplikuju a je to potom jednoduchsie tak ako pises, ale ked ma byt navratnost dvojnasobna tak by som sa na to uz dodatocne vykaslal.
Bojlere sa robia v roznych variantach, najlacnejsi co si kazdy kupuje trebars s jednou 5/4" patronou je samozrejme naprd co sa tyka moznosti... ale ked to ma aspon spodnu prirubu tak stale sa tam da dat prirubovy had + spirala, alebo had +6/4" pre spiralu, atd. Milion moznosti. Len vsade sa setri. Dom za 200 litrov a pri najviac energeticky narocnych veciach sa setri 50e vsade kde sa da. Hlavne ze mame pekne ramceky na vypinacoch a zasuvkach za liter.
To je praca projektanta. Zial dnes je doraz viac na design ako ine moznosti. Projektantovi vychadza najlepsie bojler do obyvacky (berte s rezevou, myslim peknu kupelnu) tak ti tam drbne nejaky "100 L kus nabytku s peknym displejom" v cene 300L drazic s 2 prirubami, nerezovym hadom a termovaku.
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

áno máš pravdu, dá sa použiť aj DC špirála, len je to troška komplikovanejšie.
V prvom rade potrebuješ mať suchú špirálu na DC. Neviem na aké napätie sa robia, väčšina si ich dávala robiť na 60V a dali to priamo za mppt regulátor na vyťažovanie prebytkov. Nepoznám nikoho kto by dal špirálu priamo na panel.
Ďalej potrebuješ DC termostat s adekvátnym výkonom, ktorý má aj dobrú odolnosť proti oblúku. Ľudia to riešia napr. DC SSR, ale je to v kombinácii s mppt.
Ja by som šiel radšej do AC, ale to som ja.
Presne ako si povedal, ideálne je na to myslieť už pri stavbe, len tých možností riešenie je viacero, a nie vždy sa človek rozhodne dobre, či už z dôvodu financií, alebo záplave informácii.
Ak si to dám na svoj príklad, ja som najprv vymenil bojler (had na vykurovanie + 2,2kW špirála) a až keď mi prišlo vyúčtovanie za elektriku som riešil zníženie spotreby pre ohrev TUV. Pri kolektoroch by som musel ročný bojler vymeniť (náklady navyše), dosť búrať (to by bolo na rozvod) a nechcel som riskovať vyvretie kvapaliny, ak by nebol odber tuv. Preto pre mňa bola lepšia voľba FVE. A keď som si tieto systémy dával naceňovať vychádzali takmer narovnako.

Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Papek »

Trochu vam odlahcim zlozite vypocty, potreboval by som poradit s travnikom. Na chate uz roky lepime a vyrovnavame travnik, ktory nam najma na jar a pred zimou kypri krtko, naviac je travnik prerasteny roznymi kvetmi, burinami, datelinou a vsetkym moznym co by v travniku nemuselo byt. Lepi sa to v podstate takto uz 20 rokov a posledne roky je uz travnik sama priehlbina, flak ... jednoducho vyzera to vselijako len nie dobre. Vyrovnat to do roviny chcem aj kvoli mojej mame, ktorej sa tazko kraca po nerovnom terene. Cize uvazujem to cele zrusit a zalozit nanovo. Je to cca 100m2 ktore by som chcel takto upravit a idealne svojpomocne, tj. vedia mi helpnut 2-3 ludia.

Otazka prva je ohladom siete proti krtom, ci je realne bez pouzitia velkych strojov zhrnut hornych 5 cm pody a zahrnut siet hlinou, alebo je to utopia. Tu len zdoraznim, ze ak by som pokladal siet, tak iba na tychto cca. 100m2. Ak mi krtko vylezie v inej casti pozemku niekde pri stromcekoch, v krikoch, medzi kvetmi atd, tam ma to takmer vobec netankuje. Nech si tam zije, uziva, tam mi nevadi.

Druha otazka je ohladom postupu. Kedze to chcem urobit s vyrovnanim pozemku, tak sa mi ako idelany postup javi zobrat rotavator (alebo kazdemu do ruky ryl) a celu tuto cast prekopat. Nasledne vyrovnat do roviny, zvalcovat, popolievat nech vylezu buriny. Tie najvacsie vytrhat rucne aj s korenmi a zvysok pokropit nejakym herbicidom, nech je to ciste. Pockat na odburanie herbicidu, prihnojit a o nejaky tyzden dva zacat sadit travnik - tj. ak vsetko klapne a bude cez vikendy pekne, tak koncom marca/zaciatkom aprila cca ... je to takto spravne? Je to na juhu SK, takze koncom marca by uz mali byt priaznive teploty. Otazna zostava siet proti krtom - nie je to must have, tych par krtincov za rok sa da zvladnut, ale je mi jasne, ze o 10-15 rokov bude travnik v stave v akom je aj teraz.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
i5-12400F ♦ 32 GB RAM ♦ RTX 4070 SUPER 12 GB
j0hny
Používateľ
Používateľ

krtkoplasice funguju na viac ako 100 stvorakov, a su aj solarne. U nas na modelarskom letisku 2-3x rocne stary poctivy karbit, ci ako sa to vola. Lebo ten plasic tam nema trvanlivost kedze je to otvoreny nestrazeny priestor. Stara sa o to spravca. Co viem tak plocha bola robena pred 8 ci 9 rokmi a drzi. Je to raselinisko v strede pola, krtkov je tam ako spoluobcanov v osade.
Aj dymovnica sa obcas nasadila, len pan ktory sa v tychto veciach vyziva to zvykol dost prehnat, tak mame "zakazane" :laugh:
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Papek »

Karbid funguje, ten mam odskusany a priebezne zakopavam. Asi aj kvoli tomu je tych krtincov tak zo 4-5 a nie 20-30 ako bolo zvykom. Solarny plasic fungoval tak dobre, ze si krtko rovno pod nim spravil krtinec a vytlacil ho zo zeme :-D
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
i5-12400F ♦ 32 GB RAM ♦ RTX 4070 SUPER 12 GB
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

dve moznosti :

- číňan nalepil zlú nalepku ; nebol to plašič ale privolávač
- si ho namontoval naopak alebo prehodil plus a minus :)

u babky na dedine vyriesil problem s krtkom pekne po starom... polovnicky pes.
lezgy
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ne 20. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Trebišov... mesto kde nik nepracuje a všetci sa maju dobre

Príspevok od používateľa lezgy »

Zdar trocha od témy ale... Dá sa na webe dohľadať od koho dostal aktuálny majiteľ parcely xy , kto mu ju daroval? Je k dispozícii dátum prevodu , štandard LV. Dik
1, Intel® NUC Kit 6i3SYH

2, HP 4330s
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Treba skočiť na kataster a pozrieť sa do mapy. Tam majú všetkých predchádzajúcich majiteľov a aj zmluvy.

Návrat na "Debata o všetkom"