Ahojte,
odchadza mi po dlhych rokoch monitor. Chcel by som 27" ak je to v tom budgete mozne, ak nie tak mensi.
Pouzitie by bolo len na filmy, videa pripadne sem tam na nenarocne hry.
Dakujem
Monitor do 200
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Re: Monitor do 200
Myslim si, ze na filmy, videa a aj hry budes profitovat z lepsej ciernej a tym aj kontrastu obrazu, takze by som volil VA panel, ktory ma decentne pozorovacie uhly (na VA). Taktiez by som siel do 144 Hz displeja s VRR (G-Sync, FreeSync). Netreba hrat narocne hry, aby si ocenil 144 Hz a sice nepises konfiguraciu PC, ale VRR pomoze vzdy (lepsi dojem z plynulosti, ziaden tearing obrazu).
Takze za mna 27", rozumny VA panel, 144+ Hz, VRR. Rozlisenie idealne 2560x1440, ale to asi nevyjdu peniaze, tak teda 1920x1080.
Ja by som kludne siel do Dell S2721HGF [review] (cca 235,-€). Niekto dalsi moze poradit ine kusky.
Takze za mna 27", rozumny VA panel, 144+ Hz, VRR. Rozlisenie idealne 2560x1440, ale to asi nevyjdu peniaze, tak teda 1920x1080.
Ja by som kludne siel do Dell S2721HGF [review] (cca 235,-€). Niekto dalsi moze poradit ine kusky.
Ja ti to postavim presne naopak. Vzhladom k budgetu. By som volil asi ultrawide. Za 200€ vela muziky nebude. Ci na jedno alebo druhe.
Na filmy ocenis ultrawide kde ti aj tak pri tej 27micke zoberu cierne pasy a vlastne aj pri hrach to ocenis. Je to sice iba 75 Hz ale co chces za take prachy.
https://m.alza.sk/29-lg-ultrawide-29wl5 ... kUEALw_wcB
Edit:
https://www.datart.sk/monitor-lg-29wp60 ... EhEALw_wcB
Tento ma aj Displayport. Uz len kvoli fsyncu ak by si mal nvidiu kartu co nevie na hdmi fsync.
Na filmy ocenis ultrawide kde ti aj tak pri tej 27micke zoberu cierne pasy a vlastne aj pri hrach to ocenis. Je to sice iba 75 Hz ale co chces za take prachy.
https://m.alza.sk/29-lg-ultrawide-29wl5 ... kUEALw_wcB
Edit:
https://www.datart.sk/monitor-lg-29wp60 ... EhEALw_wcB
Tento ma aj Displayport. Uz len kvoli fsyncu ak by si mal nvidiu kartu co nevie na hdmi fsync.
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Ultrawide na filmy moze byt fajn, ale musi si rozmysliet, ci obetuje vysku obrazu. Obidva monitory maju vertikalne rozlisenie 1080 pixelov, takze sa tam zmesti toho rovnako, ale 29" ultrawide bude mat o 5 cm nizsi obraz a to uz moze byt citelne pri takych malych uhloprieckach [link]. Aby to mal cca rovnake, potrebuje aspon tych 34 palcov.
Neviem... sam si musi zvazit. Toto je pre mna vec, kvoli ktorej by som do toho nesiel. Fakt je, ze nejaky 2.35:1 film na tom UW moze vykreslit vacsi obraz... nechce sa mi to pocitat teraz . Porovnavam len cisto pomer stran a rozmery obrazu. Nie parametre monitorov.
Neviem... sam si musi zvazit. Toto je pre mna vec, kvoli ktorej by som do toho nesiel. Fakt je, ze nejaky 2.35:1 film na tom UW moze vykreslit vacsi obraz... nechce sa mi to pocitat teraz . Porovnavam len cisto pomer stran a rozmery obrazu. Nie parametre monitorov.
Nemusis pocitat. Vsak v tvojom odkaze to je vyratane... 26.7% vacsia plocha.
Ale ako vravis. Ekvivalent by bol 34" co do vysky k 27"
Ja som zaujaty trosku v tomto. Ale urcite bude pri 2.35:1. filmoch mat pocit vacsieho obrazu. Vlastne jedine kde strati bude klasika 16:9 cize serialy. Tam bude ako na 23" monase.
Zase ak bude pozerat 2.35:1 film na tej 27" bude mat obraz este mensi aj do vysky.
To je tak. Ak mas ripy vacsinou je aj tak orezana z tych 1080p na nejakych 900p bez tych ciernych pasov.Najdu sa full 1080p ale vtedy musis vyrezat na ultrawide alebo pouzit zoom. Je to take sarlatanstvo.
Tak som mu trosku "ulahcil pri vybere" len som chcel trosku poukazat aj na tento aspekt ak to ma prevazne na filmy. Kde moze aj realne ziskat na feele za tie € co ma.
Ale ako vravis. Ekvivalent by bol 34" co do vysky k 27"
Ja som zaujaty trosku v tomto. Ale urcite bude pri 2.35:1. filmoch mat pocit vacsieho obrazu. Vlastne jedine kde strati bude klasika 16:9 cize serialy. Tam bude ako na 23" monase.
Zase ak bude pozerat 2.35:1 film na tej 27" bude mat obraz este mensi aj do vysky.
To je tak. Ak mas ripy vacsinou je aj tak orezana z tych 1080p na nejakych 900p bez tych ciernych pasov.Najdu sa full 1080p ale vtedy musis vyrezat na ultrawide alebo pouzit zoom. Je to take sarlatanstvo.
Tak som mu trosku "ulahcil pri vybere" len som chcel trosku poukazat aj na tento aspekt ak to ma prevazne na filmy. Kde moze aj realne ziskat na feele za tie € co ma.
Dik za rady, mozno to este zvazim a skusim dakde nieco najst a navysit budget, aj pri mojom hladani mi prislo ze s 200e nieje mozne najst nieco co by ma nadchlo.