Kupna zmluva - platba o ktorej sme neboli informovany
Kupna zmluva - platba o ktorej sme neboli informovany
Zabrdnem do pravnickej temy, ale mozno niekto mate skusenost.
Kupujeme byt, prisla nam KZ na kontrolu a spripomienkovanie a tam zrazu polozka, o ktorej sme doteraz nijako neboli informovany.
Ide o platbu za instalaciu termostatu (cca 1350,- € ), ktory tam uz nainstalovany je. Tato polozka sa nenachadza v ZoBKZ, nemame
o nej zmienku v ziadnom maili, nemam to zachytene ani v poznamkach, ktore som zapisoval pri obhliadke bytu. Predajca tvrdi, ze je
presvedceny o tom, ze nam to spominal a ze nam moze ukazat ine zmluvy (GDPR?). To ale nic nedokazuje (aspon mam pocit).
Otazka je, mame vobec pravo s tym nieco spravit? Suma je to sialena, objavila sa len tak a absolutne sa nam ju nechce platit.
KZ - kupna zmluva, ZoBKZ - zmluva o buducej kupnej zmluve
Kupujeme byt, prisla nam KZ na kontrolu a spripomienkovanie a tam zrazu polozka, o ktorej sme doteraz nijako neboli informovany.
Ide o platbu za instalaciu termostatu (cca 1350,- € ), ktory tam uz nainstalovany je. Tato polozka sa nenachadza v ZoBKZ, nemame
o nej zmienku v ziadnom maili, nemam to zachytene ani v poznamkach, ktore som zapisoval pri obhliadke bytu. Predajca tvrdi, ze je
presvedceny o tom, ze nam to spominal a ze nam moze ukazat ine zmluvy (GDPR?). To ale nic nedokazuje (aspon mam pocit).
Otazka je, mame vobec pravo s tym nieco spravit? Suma je to sialena, objavila sa len tak a absolutne sa nam ju nechce platit.
KZ - kupna zmluva, ZoBKZ - zmluva o buducej kupnej zmluve
PC -> Topping DX7 Pro+ -> Meze 109 PRO / Microlab B77
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: Kupna zmluva - platba o ktorej sme neboli informovany
nech si termostat odinstaluje a berie si zo sebou
Spoiler: ukázať
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Jan, 2010, 16:25
Presne ako molnart vravi.
CPU: Intel Core i9-14900K COOLER: ARCTIC Liquid Freezer II 420 A-RGB MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI RAM: G.SKILL 64GB KIT DDR5 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB Black VGA: MSI GeForce RTX 4090 GAMING X TRIO 24G SSD SYSTEM: WD BLACK SN850X NVMe 1 TB SSD GAMES: WD BLACK SN850X NVMe 2 TB + Samsung 980 PRO 2TB PSU: ASUS ROG Thor 1200W KEYBOARD: Corsair K95 MOUSE: Razer Deathadder V2 X HyperSpeed SCREEN 1: LG OLED42C21 SCREEN 2: 27" MSI Optix MAG274QRF-QD CASE: PHANTEKS Enthoo Evolv X Matt White + 6x ARCTIC P14 PWM PST A-RGB OS: Windows 11 SPEAKERS: Mackie MR624 + Topping E50 HEADPHONES: Bezdrôtové slúchadlá Philips Fidelio L3
NAS: Synology DS920+
NAS: Synology DS920+
Ano, aj to mi napadlo. Vieme ale z toho vykorculovat tak, ze platit sa nebude a termostat zostane?
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
termostat stoji 30 eur, instalaciu zvladnes aj sam, podla mna sa mu to nebude chciect odinstalovat a necha ho tam.
- dendroid
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Od koho tu nehnutelnost kupujes ? Lebo to neznie zrovna seriozne dodatocne pytat 1350 eur za instalaciu termostatu ...
- Matej.T
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 11. Mar, 2011, 22:09
Predajca moze prehadzovat kupujucich vidlami v dnesnej dobe.
Zo zaujimavosti ako dlho prebehlo medzi podpisom ZoBKZ a KZ? Je to nejaky developer alebo nejaky Franta?
Zo zaujimavosti ako dlho prebehlo medzi podpisom ZoBKZ a KZ? Je to nejaky developer alebo nejaky Franta?
Macbook Pro 2.4/8/256 (Late 2013) + Samsung Galaxy S9 Midnight Black DUOS
Gaming: Intel i5 8600k | delid by Gabo |+ Barrow CPU block | EVGA GTX 1080 SC + EKWB nickel plated block | ASRock Z370 Extreme4 | Corsair Dominator 16GB DDR4 3200Mhz | Corsair RM650i | Fractal Design Define R6 TG | Samsung EVO 850 250GB | EK-DuraClear + EK D5+ EKWB PE 360 + EKWB XE 240 + LG 27GL850 + Corsair K70 RGB + Logitech G403
HTPC: Intel Xeon 1225v3 | MSI H87I | Crucial 8GB | Fractal Node 304 | Seasonic G Series 360
Gaming: Intel i5 8600k | delid by Gabo |+ Barrow CPU block | EVGA GTX 1080 SC + EKWB nickel plated block | ASRock Z370 Extreme4 | Corsair Dominator 16GB DDR4 3200Mhz | Corsair RM650i | Fractal Design Define R6 TG | Samsung EVO 850 250GB | EK-DuraClear + EK D5+ EKWB PE 360 + EKWB XE 240 + LG 27GL850 + Corsair K70 RGB + Logitech G403
HTPC: Intel Xeon 1225v3 | MSI H87I | Crucial 8GB | Fractal Node 304 | Seasonic G Series 360
KZ sme dostali cca 3 tyzdne po podpise ZoBKZ. Developer z Prešova, lokalny hrac, ale ma za sebou par projektov. Podla ORSR a Finstat vyzera seriozne, 2 s.r.o., stale v zelenych cislach, zakladne imanie skoro 1 milion Eur (na SK s.r.o. rarita). Predava to cez zmluvneho partnera - realitku.
Je to divne, byt je vyhotoveny v dost vysokom standarde, podlahovka, optika, drevo-hilinkove okna, fakt na urovni. Ale toto mi pride podpasovka.
Je to divne, byt je vyhotoveny v dost vysokom standarde, podlahovka, optika, drevo-hilinkove okna, fakt na urovni. Ale toto mi pride podpasovka.
ono vo všeobecnosti, ak to nie je dohodnuté v ZoBZ tak nato právny nárok nie je, avšak ako to tu už bolo spomenuté, v tejto dobe keď nehnuteľnosti stúpli o tretinu za rok má predávajúci navrch. Takisto sa spýtam pre zaujímavosť, máte v zmluve definované obojstranné sankcie, zmluvné pokuty v prípade neuzavretia KZ? Alebo je tam iba sankcia ak neuzavrie zmluvu Kupujúci?
Je tam clanok o odstupeni od zmluvy a sankciach. Za istych podmienok vieme odstupit od zmluvy aj my (s tym, ze nam vratia rezervacnu zalohu), ale toto tam tusim nespada. Skor sa riesia terminy - poskytnutie zmluvy, podpis, zapisy do katastra atd..
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
brcho mi vravel - kupoval dom - ze ked posledny rok stavas, mas takmer vzdy klauzulu v zmluve ze ti predavajuci moze zdvihnut cenu az o nejaku ciastku, castokrat do 30%, kvoli vyssim vstupnym nakladom. Pozor na to co podpisujete, nic viac, nic menej.
Podpisem zmluvu na dom za 300.000 eur a po roku a pol ked ho dostavaju mi povedia ze zaplat 390.000 eur lebo ti padne zaloha 60.000 ktoru si uz zaplatil. A ty vyplestis očká ze co vam chlapci yebe... a oni ze ne. Vobec. Ani trosku. Aha tu ste podpisali.
Podpisem zmluvu na dom za 300.000 eur a po roku a pol ked ho dostavaju mi povedia ze zaplat 390.000 eur lebo ti padne zaloha 60.000 ktoru si uz zaplatil. A ty vyplestis očká ze co vam chlapci yebe... a oni ze ne. Vobec. Ani trosku. Aha tu ste podpisali.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Ta "zaloha" ti určite "prepadnúť" nemôže. Na to proste neexistuje právny titul. Samozrejme, developeri do tých zmlúv dajú kadečo, ale je to neplatné. Jednak z dôvodu spotrebiteľskej úpravy - neplatnosť neprijateľnej podmienky, alebo aj ustanoveniach o zmluvy o dielo, ktoré presne toto riešia..mp3turbo napísal: ↑St 16. Mar, 2022, 09:15 brcho mi vravel - kupoval dom - ze ked posledny rok stavas, mas takmer vzdy klauzulu v zmluve ze ti predavajuci moze zdvihnut cenu az o nejaku ciastku, castokrat do 30%, kvoli vyssim vstupnym nakladom. Pozor na to co podpisujete, nic viac, nic menej.
Ale vo výsledku áno, tie ZoBZ sú zdrapy papiera a prakticky nijakým spôsobom nevieš donútiť predávajúceho aby ti to predal za tú cenu.OZ napísal: Ak zhotoviteľ dodatočne zistí, že bude treba cenu určenú odhadom podstatne prekročiť, je povinný na to objednávateľa bez meškania písomne upozorniť a oznámiť mu novourčenú cenu; inak nemá právo za zaplatenie rozdielu v cene.
(2) Objednávateľ je oprávnený po oznámení novourčenej ceny od zmluvy odstúpiť; ak od zmluvy odstúpi, je povinný zaplatiť zhotoviteľovi sumu pripadajúcu na vykonanú prácu a vzniknuté náklady podľa pôvodne určenej ceny, len pokiaľ mal z čiastočného plnenia zmluvy majetkový prospech. Odstúpením od zmluvy nie je dotknuté právo objednávateľa na náhradu škody.
Áno to je pravda, že ti tam dajú možné zvýšenie ceny nehnuteľností na konci ale máš možnosť od zmlúvy odstúpiť a samozrejme ti zálohu musia vrátiť.
Ach tie slovenské mamičky
shiro napísal:blba mamicka s kocikom sa mi vdrbe do cesty a pre istotu kocikom napred, nech najprv zrazim dieta a mam o to vacsi trest....
Ak to nie je v zmluve, neplatil by som, ale skús právnika.materik napísal: ↑Ut 15. Mar, 2022, 22:26 KZ sme dostali cca 3 tyzdne po podpise ZoBKZ. Developer z Prešova, lokalny hrac, ale ma za sebou par projektov. Podla ORSR a Finstat vyzera seriozne, 2 s.r.o., stale v zelenych cislach, zakladne imanie skoro 1 milion Eur (na SK s.r.o. rarita). Predava to cez zmluvneho partnera - realitku.
Kupujem novostavbu a nie je tam nic take, len, ze sa cena moze zvysit ak sa zmeni DPH nahor! Tieto klauzuly u serioznych developerov co maju zazmluvnene ceny dopredu nie su... typu J&T..mp3turbo napísal: ↑St 16. Mar, 2022, 09:15 brcho mi vravel - kupoval dom - ze ked posledny rok stavas, mas takmer vzdy klauzulu v zmluve ze ti predavajuci moze zdvihnut cenu az o nejaku ciastku, castokrat do 30%, kvoli vyssim vstupnym nakladom. Pozor na to co podpisujete, nic viac, nic menej.
Kto je developer a realitka? A kde inak?
- scream
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Nezaplatis co chce. nepreda ti to, cau parky... takto to dnes funguje.
Ryzen5 7600, 32GB DDR5 6000 Corsair, MSI PRO B650-P WIFI, Fortis 5, XFX RX 6700 10g, 2x2TB samsung 980 pro, 2TB SATA, EVGA SuperNOVA 550 GT @ 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1
XBOX series X
XBOX series X