Investovanie
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Re: Investovanie
lenze hypercyklus co predviedol sp500 za posledne roky sa nebude opakovat
FED je teraz most hawkish since 1994 koli inflacii
kludne mozes s sp500 dopadnut priklad ako v 2001 po 1300 a aj o 10 rokov ako v 2011 bude stale na 1300
to uz by som radsej drzal aj crypto (ETH, BNB), kedze ETF v USA tu skor ci neskor budu
nie all in, ale 1/3 kludne
(rovnako ako pri akciach, nakup o par mesiacov)
otazka, kedze potraviny pojdu stale hore, v tejto oblasti sa neoplati niekde investovat? nesledujem vobec
FED je teraz most hawkish since 1994 koli inflacii
kludne mozes s sp500 dopadnut priklad ako v 2001 po 1300 a aj o 10 rokov ako v 2011 bude stale na 1300
to uz by som radsej drzal aj crypto (ETH, BNB), kedze ETF v USA tu skor ci neskor budu
nie all in, ale 1/3 kludne
(rovnako ako pri akciach, nakup o par mesiacov)
otazka, kedze potraviny pojdu stale hore, v tejto oblasti sa neoplati niekde investovat? nesledujem vobec
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
Logicky firmy postupne zapracujú infláciu do svojich produktov to im zvýši profit a následne budú s lepším P/E lákavejšie pre investorov.
Predstavuješ si to príliš čierno-bielo.
Predstavuješ si to príliš čierno-bielo.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
jedine zeby kvoli inflacii zakaznici dosli o peniaze a nekupovali si veci ktore nevyhnutne nepotrebuju k zivotu - takze firmy by nemali komu predavat a nebol by lepsi P/E ratio.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
niektorým dojdu, niektorí zbohatnú ešte viac..
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
To nie je otazka. Tu cenu si treba v case spriemerovat. Bacha na media, ktore tlacia ludom do hlavy, ze kvoli inflacii treba investovat. Ano, vykryvat 10 % inflaciu nakupom akcii, ktore padnu o 30 % (v lepsom pripade) je super.
Kazdy chce samozrejme nakupit naraz za velku sumu a mat pokoj, ale takto to nefunguje. To by bol kazdy bohac. Na trhoch musi jeden prerobit a druhy na tom zarobi.
Na spriemerovani ale mozes zarobit menej, ako ked spravis jednorazovy vklad. Studia SP500 dokazala, ze v 65%+- dnoch od vzniku sa viac oplati investovat vsetko naraz, ako to postupne rozlozit na mensie vklady. A to je proste fakt. Jasne, minulost je jedna vec a zajtra sa to moze otocit uplne opacne, ale 2/3 vs 1/3 je dost velky rozdiel
ITX >>> ATX
- Odar
- Pokročilý používateľ
Pointa je v tom, ze urcite nechces investovat naraz velku ciastku na zaciatku bear marketu. Ja sa riadim grafom a ten teraz vobec bullish nevyzera.
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Odar: v minulosti boli tiež prepady, ale aj tak investovanie väčšej sumy naraz vynieslo viac. Ale chápem, že je to v hlave. Sám s tým nie som stotožnený.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.
FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Podla toho aky je tvoj investicny horizont. Pokial je to “nekonecno”, teda ze tie prachy prenechas detom/vnucatam apod. tak jednorazovka bude lepsia… resp. by som tak povedal ze nad 20 rokov ta jednorazovka moze byt safe
Spoiler: ukázať
- Odar
- Pokročilý používateľ
To nemá s hlavou nič spoločné.
SP500 je bearish a nevidím dôvod pchať do neho veľké peniaze pri súčasnej cene. Keď padneme na weekly support, potom sa môžeme začať baviť o akumulácii do ďalšieho cyklu. Lenže to môže trvať dva, päť, možno aj desať rokov. Ak niekomu nevadí, že tam bude mať zabetónované peniaze pár rokov v strate 30 %, OK. Len si treba uvedomiť, že risk management je number one. Človek môže ochorieť, dostať sa do iných finančných problémov, atď. A potom jeho boj s infláciou dopadne tak, že kvôli inflácii 10 % bude predávať akcie v strate 30 %, lebo bude potrebovať prachy.
Preto je dobré investíciu rozdeliť v čase.
Samozrejme iba môj uhol pohľadu. Ja som na tie všeobecné drísty, však to jedného dňa pôjde hore alergický. Teraz je downtrend. Ten sa shortuje.
SP500 je bearish a nevidím dôvod pchať do neho veľké peniaze pri súčasnej cene. Keď padneme na weekly support, potom sa môžeme začať baviť o akumulácii do ďalšieho cyklu. Lenže to môže trvať dva, päť, možno aj desať rokov. Ak niekomu nevadí, že tam bude mať zabetónované peniaze pár rokov v strate 30 %, OK. Len si treba uvedomiť, že risk management je number one. Človek môže ochorieť, dostať sa do iných finančných problémov, atď. A potom jeho boj s infláciou dopadne tak, že kvôli inflácii 10 % bude predávať akcie v strate 30 %, lebo bude potrebovať prachy.
Samozrejme iba môj uhol pohľadu. Ja som na tie všeobecné drísty, však to jedného dňa pôjde hore alergický. Teraz je downtrend. Ten sa shortuje.
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
v minulosti sme nemali za sebou obdobie tak razantneho tlacenia penazi a pred sebou najdlhsie obdobie netlacenia penazi do akcii - minimalne 2 roky by mali vydrzat teraz
prepni si na 25y
https://tradingeconomics.com/united-sta ... nment-debt
ako kludne kupte sp500, ale tak o rok-dva, aby ste neboli 30% v strate ako pise Odar
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
- Diablo1st
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00
Toto si myslel asi skôr pre jednorazovú investíciu či aj pravidelné investovanie?
Lebo je to v rozpore s vyjadreniami veľkých investorov (Buffett, Bogle, Dalio atď.), ktorý hovoria, že časovať trh je nemožné.
Pravdu máš, toto je dosť podstatné. Netreba hneď všetky peniaze natrepať do akcii bez rozmyslu. Je to snáď najzákladnejšia poučka pri investovaní, že investovať pravidelne v menších sumách dlhodobo (min. 10 rokov) toľko, aby som tie peniaze nepotreboval. Niektorí píšu aj o tom, že neinvestovať peniaze, ktoré bude v najbližších 5 rokoch potrebovať, čo sa mi zdá až moc. Ja neviem, čo bude o rok, nie to o 5Odar napísal: ↑Ne 15. Máj, 2022, 10:17 Len si treba uvedomiť, že risk management je number one. Človek môže ochorieť, dostať sa do iných finančných problémov, atď. A potom jeho boj s infláciou dopadne tak, že kvôli inflácii 10 % bude predávať akcie v strate 30 %, lebo bude potrebovať prachy.
Ale toto berte ako pohľad obyčajného investora, nejako hlbšie sa investovaniu nevenujem.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
- killswitch
- VIP
- Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
u MSCI World sa čaká rovnaký vývoj ako u SP500? Alebo sa dá predpokladať, že to bude pozvolnejšie?
Neviete niekto, či má IB nejaký inactivity fee? Mám tam nejaké prachy a nestihol som (so šťastím) nakúpiť pred pádom, tak rozmýšlam, že to tam len nechám ležať. Podľa tohto by to asi malo byť ok: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=4969
Neviete niekto, či má IB nejaký inactivity fee? Mám tam nejaké prachy a nestihol som (so šťastím) nakúpiť pred pádom, tak rozmýšlam, že to tam len nechám ležať. Podľa tohto by to asi malo byť ok: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=4969
- Odar
- Pokročilý používateľ
FED ešte pred nedávnom hovoril o "soft landing", čo znamená, že zvyšovanie úrokových sadzieb bude pozvoľné a korekcia trhov nebude taká prudká ==> dlhší bear market.
Asi týždeň dozadu som už čítal článok, že inflácia je v USA stále vysoká a že soft landing asi budú musieť prehodiť.
V princípe, čím trhy skôr crashnú, tým podľa mňa lepšie. Nikto asi nemá chuť zažívať pomalé, nekonečné krvácanie svojho portfólia a pomalý sideways trh, ktorý je viacmenej nemožné obchodovať.
A áno, Buffett má pravdu. Nikto nemá kryštáľovú guľu a nikto nevie, čo bude. Ale technická analýza a trading je o pravdepodobnosti, či je trh bullish, alebo bearish. Nie o veštení a 100 %tných zaručených istotách, že trh pôjde určitým smerom.
Asi týždeň dozadu som už čítal článok, že inflácia je v USA stále vysoká a že soft landing asi budú musieť prehodiť.
V princípe, čím trhy skôr crashnú, tým podľa mňa lepšie. Nikto asi nemá chuť zažívať pomalé, nekonečné krvácanie svojho portfólia a pomalý sideways trh, ktorý je viacmenej nemožné obchodovať.
A áno, Buffett má pravdu. Nikto nemá kryštáľovú guľu a nikto nevie, čo bude. Ale technická analýza a trading je o pravdepodobnosti, či je trh bullish, alebo bearish. Nie o veštení a 100 %tných zaručených istotách, že trh pôjde určitým smerom.