Vidis v tom zneni zakona nejaky dodatok alebo zmienku o tom, ze toto pravidlo plati len v pripade, ze dotycny nejde rychlejsie ako MPR? Nic take tam nie je, obmedzenie si mu sposobil ty tym, ze si sa pred neho vopchal, pricom si isiel vyrazne nizsou rychlostou.shiro napísal: ↑Ut 12. Júl, 2022, 10:21Mna to ani nezaujima. Na dialnici jazdim 130-140. Nikoho, kto dodrziava MPR nebrzdim, neobmedzujem. Ak by na to doslo, tak sa stavim, ze policajti by riesili preco siel 250 a nie ze som ho nejak obmedzil. To obmedzenie si vyrobil sam porusenim predpisov. Je nezmysel vobec riesit, ze som ho nejak obmedzil.
Všeobecná diskusia II
Re: Všeobecná diskusia II
ITX >>> ATX
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Sep, 2010, 19:31
shiro napísal: ↑Ut 12. Júl, 2022, 08:34Inac, aky je vas nazor na brzdenie motorom? Posledne som pocul od kolegu, ze vraj dnesne auta uz na to niesu robene. Pretoze pri brzdeni motorom vlastne pohanam ten motor pospiatky tj. hnacia sila ide z kolies az k piestom. A tam to vraj uz nebyva tak robene, aby to nejak vydrzalo. Zda sa mi to ako blbost.
Kolega trepe, nemá to technické pozadie...
Pri brzdení motorom je na motor kladená menšia záťaž, ako keď ťa motor ženie.
Taktiež, ak by tu takýto zádrhel bol, ako by asi fungovali všetky Mild – Hybridy, ktoré pomáhajú spaľovaciemu motoru štartérgenerátorom, ktorý býva najčastejšie spriahnutý remeňom s remenicou kľukového hriadeľa. Hyundai takto ženie motor 60-imi koňmi. Audi, myslím, ešte viac...
A práveže naopak - hlavne pri dnešných nových benzínoch s filtrom GPF - ak by k brzdeniu motorom nikdy nedošlo, nikdy sa filter GPF nemôže regenerovať s dôvodu absencie kyslíku vo výfuku. Dnešný moderný benzínový motor s filtrom GPF pri požiadavke na regeneráciu a pri brzdení motorom necháva pootvorenú škrtiacu klapku, čo spôsobí dve veci a to, že do výfuku sa cez motor dostáva nasávaný vzduch, teda je vo výfuku prítomný kyslík a môže dochádzať k horeniu vo filtri a s týmto nevyhnutne dnešné motory pocitovo takmer vôbec motorovo nebrzdia...
Naposledy upravil/-a undertaker007 v Ut 12. Júl, 2022, 13:09, upravené celkom 2 krát.
Tak pri euro6 sa klapka nechava pootvorena tak ci tak, prave preto aby nebrzdil a mal tym padom nizsiu spotrebu
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Sep, 2010, 19:31
Áno, ale ak motor nemá filter GPF, je to ozaj len "ekologické" riešenie toho, že sa auto bez potreby spaľovania paliva "dokotúľa" omnoho ďalej, nakoľko motor nevytvára takmer žiadny odpor.
Pri filtri GPF je to nevyhnutnosť, ako dostať kyslík do výfuku.
V oboch prípadoch ale určite výrobca nezakázal taký spôsob jazdy, aby dochádzalo k brzdeniu motorom z dôvodu, že na to motor už nie je postavený. To určite nie...
Pri filtri GPF je to nevyhnutnosť, ako dostať kyslík do výfuku.
V oboch prípadoch ale určite výrobca nezakázal taký spôsob jazdy, aby dochádzalo k brzdeniu motorom z dôvodu, že na to motor už nie je postavený. To určite nie...
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
tuho rozumie tvoj kolega motorom, marha tuho !
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
To nie je blbost. Nevies preco ide tak rychlo. Mozno ma umierajuce dieta v zadu na sedadlach a vezie ho do nemocnice. Mozno len chce ist rychlo. Zakon jasne hovori, ze nemas co brzdit iduce vozidlo v lavom pruhu, ani pri obiehani a nikde v zakone nehovoria o tom, ze mozes ist v lavo iba ak dodrziavas RPM. Jednoducho v lavom pruhu, mas dat prednost rychlejsiemu autu a okrem predbiehajuceho manevru tam nemas co robit. Ak ta dobehne pocas predbiehania, musi hold spomalit, ale ako tu Skillex dobre postol a vysvetlil, ty ako pomalsi mu nemas zavadziat a porusujes predpisy.
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Ved sa mi to aj zdalo ako hlupost
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- scream
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Z pohladu zakona si nic neporusil, lebo si zacal predbiehaci manever skor ako si videl auto rutiace sa kludne 300km/h. To, ze on musi nasledne spomalit a prisposobit sa premavke nie je obmedzenie. Samozrejme si povinny uvolnit pruh rychlejsie iducemu vozidlu, takze ak je medzi kamionmi medzera zaradis sa a pustis ho, nebudes obiehat dalsich 6 kamionov rychlostou 81km/h. Ak miesto nie je, zaradis sa akonahle bude, kludne pri rychlosti 81km/h a ten vzadu to musi strpiet.shiro napísal: ↑Ut 12. Júl, 2022, 08:34zakon porusil ten 250-tnik, lebo nema co ist 250 na SK dialnici. A ak uz tak ide, tak ma ocakavat, ze ostatni pojdu 110-150, ako sa bezne jazdi.SKiLEX napísal: ↑Po 11. Júl, 2022, 18:18 Prakticky priklad: Idem si 130(alebo 90/160/200, to je jedno), obehujem 10 kamionov tesne za sebou, pri 7. sa ku mne priruti auto iduce 250. Z pohladu zakona som porusil § 15 odst. 5, pism i) zakona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premavke a podla sadzobnika pokut mi hrozi pokuta 50€ v blokovom konani.
Ak by ale on obiehal kamion cislo 1 200km/h a ty vykuknes do laveho pruhu 150km/h spoza kamiona cislo 4, nestihne dobrzdit a rozflaka ti zadok na vine by si bol ty.
Rovnako ak sa mu tam vychovne natrepes do laveho pruhu pri 131km/h este pred prvym kamionom, lebo nema co ist rychlejsie... vlastne ani spatak netreba kukat tym padom, staci pozriet len do lava, lebo nikto nema pravo ist rychlejsie a ak hej, ma brzdit
Ryzen5 7600, 32GB DDR5 6000 Corsair, MSI PRO B650-P WIFI, Fortis 5, XFX RX 6700 10g, 2x2TB samsung 980 pro, 2TB SATA, EVGA SuperNOVA 550 GT @ 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1
XBOX series X
XBOX series X
Mylis sa, obmedzil ho. Vid znenie zakona:
To, ze niekto musi brzdit z XYZ km/h je viac ako jasne obmedzenie ked to spravis niekomu pri rychlosti 200km/h by sa to dalo povazovat aj za ohrozenie§2 8/2009 Z. z. napísal:(2) Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie
...
n) neobmedzením povinnosť účastníka cestnej premávky počínať si tak, aby inému účastníkovi cestnej premávky neprekážal,
o) neohrozením povinnosť účastníka cestnej premávky počínať si tak, aby inému účastníkovi cestnej premávky nevzniklo nijaké nebezpečenstvo,
ITX >>> ATX
Nie je problem ze sa clovek "doruti" za auto co obehuje kamion kludne 129km/h, problem je, ze idete dvaja s odstupom dajme tomu na 3 auta a do tej medzeri sa ti vopchaju za 1-3 hodiny jazdy desiatky aut. A absolutne bez odhadu a potom na tej kratkej vzdialenosti len dupes na brzdy a dorovnavas rychlost. A ked mu blikas ci mu neebe tak sa mu obcas este nieco nepaci.
.
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Zase si zijes len vo svojom mimoriadne obmedzenom svete a nedokazes si predstavit situaciu, kedy napr. sanitka cestou k pacientovi havaruje (a pritom sa to stava celkom casto), co potom?
Sadnem si do kresla a budem cakat na dalsiu (ktora moze mat navyse tou prvou nehodou zablokovanu priamu cestu), alebo spravim vsetko pre to, aby som dotycnu osobu dostal co najskor do strarostlivosti zdravotnikov?
Nestoji ten zivot za cenu pripadnej pokuty? Nehovoriac o tom, ze mozes byt cestou aj v kontakte s policiou..
//edit: Pozeram, ze HellAngel napisal v podstate to iste..
Spoiler: ukázať
Nehovoriac o tom, že ak ťa náhodou zastaví policajná hliadka, s veľkou pravdepodobnosťou ti namiesto pokuty spravia aj doprovod do nemocnice
ITX >>> ATX
Konkretne mozem povedat 2 taketo situacie... Stipnutie hmyzom v oblasti ust kde cakat 20minut na sanitku do dediny desiatky km od najblizsieho mesta mohlo znamenat udusenie, a slo sa naproti...
A druha popalenie elektrickym prudom kde spadova nemocnica nebola dostatocne kvalitna, a radsej ako riskovat ujmu na zdravi bolo zodpovednejsie to strihnut autom do vzdialenejsej nemocnice.
Co sa tyka diskusie o predbiehani hore, tak o pravnom povedomi slovákov som nikdy nemal vysoku mienku... Ale ze automobilovi nadsenci neovladaju cestny zakon je pre mna novinka
A druha popalenie elektrickym prudom kde spadova nemocnica nebola dostatocne kvalitna, a radsej ako riskovat ujmu na zdravi bolo zodpovednejsie to strihnut autom do vzdialenejsej nemocnice.
Co sa tyka diskusie o predbiehani hore, tak o pravnom povedomi slovákov som nikdy nemal vysoku mienku... Ale ze automobilovi nadsenci neovladaju cestny zakon je pre mna novinka
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
situacii kedy clovek musi porusit rychlost je xy, a je ti fuk ci dosanes alebo nedostanes pokutu. Naposledy sa takto letelo s polovickou do nemocnice, lebo zacala rodit. Samozrejme sa volala sanitka, no ziadna nebola k dispozicii, tak poslali sanitku neviem odkial a mali sme ist naproti autom. Boli sme rychlejsie v nemocnici, ako ta sanitka.
Moze sa stat v hore na hubach ze ta napadnu vcely a si alergig. No nebudes tam sediet niekde v tramtarii a cakat kym pride sanitka. Nahades sa do auta a ides. Mozes na dialnici narazit na dieta, co spadlo z mostu a ja neviem co. Je xy scenarov ktore mozu nastat a na pravidla o rychlost sa vtedy kasle. A nepocul som este o nikom, kto by dostal pokutu, v pripade ze ho zastavi hliadka. Skor este vytvoria pred autom ulicku a doprevadzaju
Moze sa stat v hore na hubach ze ta napadnu vcely a si alergig. No nebudes tam sediet niekde v tramtarii a cakat kym pride sanitka. Nahades sa do auta a ides. Mozes na dialnici narazit na dieta, co spadlo z mostu a ja neviem co. Je xy scenarov ktore mozu nastat a na pravidla o rychlost sa vtedy kasle. A nepocul som este o nikom, kto by dostal pokutu, v pripade ze ho zastavi hliadka. Skor este vytvoria pred autom ulicku a doprevadzaju
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
mam dojem ze urcite osoby lietaju do porodnice (or insert random excuse here) kazdy tyzden....7 krat
vypada to jak zavislaci co si najdu milion vyhovoriek aby si dali aj nabuduce.
vynimka potvrdzuje pravidla, ale ked sa odohrava prilis casto.. niekomu rupnu nervy a potom nasleduje sprisnenie, co si vyzeru vsetci.
vid teraz dalsie zdrazenie pokut za rychlost. vzajomne si mozte gratulovat.