Notebook pre zacinajucu architektku

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
deCode666
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 22. Jan, 2009, 01:24

Notebook pre zacinajucu architektku

Príspevok od používateľa deCode666 »

Zdravim,

kamaratova dcera sa chysta sprtkat do architektury a potrebuje notebook aby ostala mobilna. Kedze sa do architektury vyznam asi tak ako do notebookov, tak vas prosim o radu.

SW, ktory pouziva/bude pouzivat je:
AutoCAD, Revit, Archicad, Sketchup, Photoshop, Illustrator, Lumion

Budget je 800-1000e
SSD je podla mna v tejto dobe uz must. Rad by som sa vyhol znacke Lenovo, s ktorou som ja osobne mal zatial len negativne skusenosti. Ale ak mate nejake overene kusky, ktore su spolahlive, tak sa jej branit nebudem.

Kazda rada je vitana. Dakujem velmo pekne!
PC : MB ASUS Z97-A *//* CPU i7 4790K *//* DDRAM3 Corsair Vengeance 16GB 1600 *//* SSD Samsung 840 EVO + Samsung 850 EVO *//* VGA Gainward GTX 1070 Phoenix GS *//* PSU Seasonic Focus Plus 650 Gold *//* CASE Fractal Design Define R5 *//* Noctua NH U14S

-- "Co vim to vim, co nevim to vygooglim a co nevim a nevygooglim, vymyslim s tim, co vim a vygooglim"
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Re: Notebook pre zacinajucu architektku

Príspevok od používateľa molnart »

Macbook M1 v bazare za tu cenu najdes, nic ine by som nebral, hlavne pre zenu
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45

Príspevok od používateľa Jednoduska »

Prave spominane Lenovo legion je klasika v pomere ceny vykonu.
Legion 5 alebo 5 pro, ak vojde do budgetu.

Moja projektantka ho pouziva :D ale ma to obrovsky power brick. Ak je to problem potom nic herne, ale bezne notaay, napriklad Dell z nedavnej temy, ma to dedikovanu kartu. Ale to bolo 1000 bez DPH.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

vylucit akukolvek znacku je blbost - KAZDA firma robi value line, business line, profi line, a potom niektore firmy zrovna aj Lenovo robia MOBILE WORKSTATION.

Na serioznu pracu by si chcel mobile workstation triedu, avsak tvoj rozpocet je len stvrtinovy z toho co je treba. Rozdiel su hlavne certifikovane drivre, ladenie a testovanie presne pre tieto profi aplikacie, konstrukcia samotna atd. Poradit v cene ktoru chces bohuzial neviem, to je vsetko kompromis na kompromis, proste malo penazi. SSD v tejto cene urcite bude, to uz je vsade.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41

Príspevok od používateľa lepermessiah »

no aj ked nie Lenovo, tento uz kupilo vela mojich znamych a su spokojni, primarne pouzitie Affinity Designer/Photo/Publisher a nutnost prenasania - pouziva to 95W PD adapter, relativne prenosny, neprehrieva sa

https://www.alza.sk/lenovo-ideapad-5-pr ... 18.htm?o=9

oproti Legion je ale tento so zakladnou grafikou co neviem ci je dolezity faktor pre tie aplikacie, niektore si vystacia s integrovanou a vykonnym CPU..
[NAS]: Synology DS920+ / 12GB RAM / 4x IronWolf ST6000VN001 R.6 / 2x GigaByte GSM2NE3512GNTD + 2.5G ethernet
[Laptop]: Lenovo Legion 5 Pro / 82JQ00C3CK | 5800H + 2x Samsung 970 EVO Plus 2TB + 64GB RAM
[Home]
[LCD]: Dell U4025QW
[Peripherals]: Topping DX3 Pro | Wavemaster Mx-3 | Superlux HD-662F | Logitech G815 + Kensington Slimblade Pro
[Work]
[LCD]: Dell U4320Q
[Peripherals]: Sabaj D2 | AKG K72 | Logitech G413 Silver + Kensington Slimblade
pepkopav
Notebook expert
Notebook expert
Dátum registrácie: Ne 19. Feb, 2012, 19:05

Príspevok od používateľa pepkopav »

na photoshop ak bude nejaký poloprofi je aj 16gb ram hraničná hodnota,navyše,čo najkvalitnejší displej...ideálny by bol mac pro alebo dell xps ale tie stoja priveľa...hranica 1000€ je veľmi limitujúca...ak jej nevadí,kolotočársky dizajn,tak ostáva herný nb...
https://www.zen-shop.sk/produkty/asus-r ... 1ii-he003t
https://www.asus-shop.sk/katalog/rog-ze ... w11h-tmavy

oba sú cez limit ale sú na herné nb decentné ,do tej ceny je ťažko niečo nájsť...
ASUS ROG Strix G18 Intel Core i9 14900HX,RAM 32GB DDR5,NVIDIA GeForce RTX 4060,SSD 2000Gb,IPS 2560X1600,Windows 11...
fallenblue
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 20. Sep, 2021, 10:00

Príspevok od používateľa fallenblue »

Padol tu Mac, no na tom natívne nespustíš Revit, ani Lumion, ani napr. Allplan, jediný by bežal asi Archicad ale aj ten podľa mňa nebude mať plnú podporu. Tu jednoducho Mac nebude vhodný.

Čo sa týka konkrétneho modelu, neviem poradiť, ale rozpočet je dosť slabý. Na tie softy (hlavne Lumion) je ideálnych 32GB ram, slušný procesor a grafika. Najlepšie niečo rtx3060+, ideálne rtx3090 kvôli vram.

Neviem, je to pre študentku? Tiež som bol študent a fungoval na lacnejších notebookoch a bolo to utrpenie. Samozrejme, dá sa existovať, ale nejaký render bude trvať dlhé hodiny, v obstojnej kvalite. A to boli ešte menej náročné programy na hw ako teraz.

Ak je to študentka, nejaký herný s i5/i7 (alebo ryzen), rtx3060 a 16GB ram aspoň. Ak je vôbec niečo podobné v rozpočte dostupné. Časom sa posunie ďalej na niečo lepšie.

Ak to nie je pre študentku, odporúčam zvýšiť budget, lebo robiť v hentých softoch denne a živiť sa tým na 1000€ notebooku, tak to by som teda nechcel.
CPU: i9-9900K + Arctic II 360 + 3×NF-A12x25 chromax MB: MSI MPG Z390M RAM: 4×8GB HyperX 3200 MHz Predator RGB GPU: Asus TUF RTX 3080 SSD: 2×Samsung 980 1TB + CLR-M2 ALU PSU: Corsair RM850x(2018) CASE: Asus AP201 Black + 4×NF-A12x25 chromax LCD: 27GP850 + P2421D Repro: PreSonus Eris E3.5 Mouse: Logitech G502 Lightspeed + Logitech MX Master 3S Keyboard: Logitech MX Mechanical Headset: Logitech G Pro X Wireless MB: MacBook Pro 13 2020 | i5-8257U | 16GB | 256GB Apple: iPhone 15 Pro Black 256GB + Airpods Pro2 + Apple Watch 4 Grey 44mm + iPad mini 6 Grey Cell Gaming: PS5
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

https://www.alza.sk/lenovo-legion-5-pro ... bXEALw_wcB
nizsie nema ist zmysel. Doplnit RAM na hodnotu 32GB (osadenych je asi 2x8GB), treba zistit u predajcu
NB je bez OS, takze je ho potrebne nainstalovat. Kluc z druhej ruky stoji par eur. Ak by sa kupoval na firmu, tak doporucujem radsej model s predinstalovanym OS

MAC s 32GB RAM a 512GB SSD nekupis. Ani bazarovy kusok. Teda ak nema 6 rokov. Novsi M1/M2 nehrozi
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

akokeby hentie softy nemali dost problemov sami so sebou na nativnej Intel platforme... trepat sa do Macu by som rozhodne nerobil.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41

Príspevok od používateľa lepermessiah »

no ked som si precital poziadavky tych softov, tak naozaj jedine to co dal @HellAngel a kupit este kit 2x16 (ziadny Legion 5 Pro sa nedodava s 1 stickom ako mi uz bolo povedane z Lenova)

ohladom power bricku 300W co je velky ako netbook, pri menej narocnej praci vystaci notebook aj s 65W PD adapterom, pripadne aj 100W rozdycha.
OT: ale nie 90/100W z monitora, to mi pani z Lenova chcu tvrdit, ze standardy su len na oko a kym nemam ich 1500e monitor, nemozem ocakavat 90W PD z monitora, ze bude nabijat Legion (65W Dell monitor ale nabija)
[NAS]: Synology DS920+ / 12GB RAM / 4x IronWolf ST6000VN001 R.6 / 2x GigaByte GSM2NE3512GNTD + 2.5G ethernet
[Laptop]: Lenovo Legion 5 Pro / 82JQ00C3CK | 5800H + 2x Samsung 970 EVO Plus 2TB + 64GB RAM
[Home]
[LCD]: Dell U4025QW
[Peripherals]: Topping DX3 Pro | Wavemaster Mx-3 | Superlux HD-662F | Logitech G815 + Kensington Slimblade Pro
[Work]
[LCD]: Dell U4320Q
[Peripherals]: Sabaj D2 | AKG K72 | Logitech G413 Silver + Kensington Slimblade
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Je pravda ze power brick si vie dokúpit menší a je to vybavené. ono samotný NTB nie je najmenší, treba vedieť priority kupujúcej :)
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

Legion 5 Pro nie je maly ani lahky, ale asi ako zacinajucej dizajnerke na skole toto vadit nebude. Ak bude baba pokracovat v dizajne po skole a vyspecifikuje presne program/programy v ktorych bude robit, bude sa o nieco lahsie kupovat.
Na prenasanie treba ruksak. A ku tej nabijacke, urcite sa da nabit aj slabsim adapterom, ale ratam, ze vacsinou ked sa na nom bude pracovat bude pichnuty na zdroji, nakolko vydrz v zatazi je limitujuca. Office a nenarocne aktivity by zvladol robit aj par hodin na bateriu, ale nejaky render alebo zlozitejsie vypocty mozu dat dole bateriu aj do hodiny
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
SAJBAMA
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 25. Apr, 2009, 11:52

Príspevok od používateľa SAJBAMA »

fallenblue napísal: Pi 02. Sep, 2022, 07:46 Ak to nie je pre študentku, odporúčam zvýšiť budget, lebo robiť v hentých softoch denne a živiť sa tým na 1000€ notebooku, tak to by som teda nechcel.
Presne, aj turbo má pravdu...
Budget aspoň x2, nemusí to byť x4 aj keď vždy je to lepšie. U mobilných workstationov sa celkovo platí pomerne dosť za každý gram výkonu navyše.

Mám momentálne aj Macbook Pro M1 aj "normálny" workstation Zbook Fury.

Macbook možno ešte ten Photoshop OK, ale aplikácie Autodesku vôbec... Ja to mám ako ľahký notebook na cestovanie, dlhá výdrž baterky, na izbe na hoteli alebo na letisku na zabitie času fajn veľkosť a na otvorenie jedného excelu na stretnutí tiež OK, ale na normálnu prácu v týchto softoch vždy workstation.

Ja som chcel minulý rok prejsť na niečo tenšie ako Dell XPS alebo Zbook Firefly, ale asi po pol roku testovania, som sa na to vykašlal a zobral naspať "plný" workstation. Koľko na tom bude asi denne pracovať? Samozrejme je rozdiel aj v tom či bude v Revite kresliť jednu obývačku alebo "celý panelák"

Z mojich skúseností herný notebook vôbec neodporúčam, ale zase nemáme ich vo firme veľa. Napr. kolega má herný notebook, ja workstation, máme cca. ten istý workflow.
Za 2 roky mal herný Predator 3x v oprave, ja (klop klop), ani jeden zásadný problém, raz sa "stratilo" SSD, vyriešené do 20 min integrovaným recovery.
Kamarátke tiež po roku na Revite umrel herný dell... Máme vo firme pár 3-5 ročných Z-tiek čo sú ešte stále relatívne OK.

Potom je tu samozrejme stabilita tých programov, mne to beží ako tak, ale kolegovi to padne aj 10-15x denne.

Za mňa, značka nebude až taká podstatná, každý ma nejakú preferenciu osobnú, ja som mal rád thinkpady ale posledné generácie sa mi moc nepáčia, tak sme prešli na HP ale na Revit aspoň tieto parametre:

i7(keď už nie i9, ale "plnotučnú", nie také modely ako 1265u čo sú do thin&lite a majú v podstate len 2 "schopné" jadrá)
Aspoň 32gb ram, stačí normálna, nemusí byť ECC
SSD
Quadro
(ISV certifikovaná stanica na Autodesk produkty :) )

Ono výkonovo tie herné grafiky nie sú zlé, ale zase, ovládače a stabilita, pokiaľ sa bavíme o 1080p tak radšej by som bral slabučklé quadro A2000 ako RTX 3060, len kvôli tej stabilite.

Ostatne 1 seat Revitu resp. AEC kolekcie stojí ročne toľko ako slušný notebook ;)
Workstation: HP Z230- i7 4770, 16gb DDR3, GTX 960, SSD RAID 2x256GB, 3x HP 24" LCD
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

zasa lietate chlapi, 800 až 1000 eur budget :) a kategória herný nedefinuje kvalitu vyhotovenia, tá je individuálna per daný model.

Slovo herný je použité z pragmatického hľadiska, a to je pomer ceny a a grafického výkonu. plus aj pekný displej ak by sme zablúdili do 5 pro rady.

Napríklad toto tu je tesne nad limitom bez DPH, iný obchod a zmestíme sa:
https://www.alza.sk/lenovo-legion-5-pro ... 340920&o=4

Nejde ani tak o 165 HZ (aj keď mňam) ale svietivosť 500 nitov je príjemná ak to chce použiť v exteriéry, za tie prachy... a vyzerá ako bežný noťas, nič výnimočne herné čo sa dizajnu týka.

Zopakujem že nejaký dell 5ťková rada okolo 1000ky bude mať NBD záruku, bude jemnejší/príjemnejší na dotyk a pohľad či prenášanie, ale jednoznačne slabší.
deCode666
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 22. Jan, 2009, 01:24

Príspevok od používateľa deCode666 »

Dakujem velmo za tips, parobci. Info podane dalej. Odporucil som kamosovi kusa navysit budget (ak sa bude dat) a pozriet serioznejsie na ten Legion 5.
PC : MB ASUS Z97-A *//* CPU i7 4790K *//* DDRAM3 Corsair Vengeance 16GB 1600 *//* SSD Samsung 840 EVO + Samsung 850 EVO *//* VGA Gainward GTX 1070 Phoenix GS *//* PSU Seasonic Focus Plus 650 Gold *//* CASE Fractal Design Define R5 *//* Noctua NH U14S

-- "Co vim to vim, co nevim to vygooglim a co nevim a nevygooglim, vymyslim s tim, co vim a vygooglim"

Návrat na "Nákupná poradňa"