Poistenie - PZP, havarijné, GAP... skúsenosti, odporúčania
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: Poistenie - PZP, havarijné, GAP... skúsenosti, odporúčania
podla objemu motora to bolo niekedy 20 rokov dozadu, dnes uz maju poistovene rozsiahle statistiky o nehodovosti aut roznych modelov a objemov motora, veku vodica, ceny auta (aj ked cena s nehodovostou nesuvisi, ak mas auto za 80 tis. tak pravdepodobne ta netrapi ci pzp bude stac 150 alebo 300 eur) takze laicky nevies identifikovat nejake jasne pravidlo. ak by som ale mal tipnut tak by som povedal ze pzp na 20 rocnu M3 alebo octaviu RS bude jedna z tych drahsich.
Spoiler: ukázať
Je to dost komplexne. Na nove 50 tisicove koncernove auto to bolo 99 eur.
.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
to v ziadnom pripade nie je normalna cena na ziadne auto bez ohladu na hodnotu.
>> ceny auta (aj ked cena s nehodovostou nesuvisi,
mmmno... mozno trosku suvisi.
Od sofera GL500 asi ocakavame ine pouzitie v zmysle kilometroveho najazdu, agresivity jazdy a z toho odvodenej statistickej sance na buracku nez od majitelky Fiatu Tipo - jasne, absolutne priamy suvis S CENOU tam nie je, ale nepriamy urcite je. Tiez drahe auto do volacoho bacne, tak aj tie opravy stoja za to : vypleštený érbeg na GL500 s tromi chladicmi kamerami lidarmi radarmi a dvomi natacanymi matrixovymi LED svetlami je trosicku iny vesmir na zaplatenie nez rozbita halogenka s érbegom na Aurise.
Ano chapem ze je to trosku za vlasy pritiahnute ale nemozeme uplne vylucit vplyv ceny auta na hodnotu skodovych udalosti a ich pocetnost.
>> ceny auta (aj ked cena s nehodovostou nesuvisi,
mmmno... mozno trosku suvisi.
Od sofera GL500 asi ocakavame ine pouzitie v zmysle kilometroveho najazdu, agresivity jazdy a z toho odvodenej statistickej sance na buracku nez od majitelky Fiatu Tipo - jasne, absolutne priamy suvis S CENOU tam nie je, ale nepriamy urcite je. Tiez drahe auto do volacoho bacne, tak aj tie opravy stoja za to : vypleštený érbeg na GL500 s tromi chladicmi kamerami lidarmi radarmi a dvomi natacanymi matrixovymi LED svetlami je trosicku iny vesmir na zaplatenie nez rozbita halogenka s érbegom na Aurise.
Ano chapem ze je to trosku za vlasy pritiahnute ale nemozeme uplne vylucit vplyv ceny auta na hodnotu skodovych udalosti a ich pocetnost.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- molnart
- Pokročilý používateľ
lenze ked GL500 ti nabura do toh fiatu a rozbije si radary, lidary a matrixove svetla tak PZP z toho zaplati nulu. jedine ze by to bolo opacne, a ze z PZP GL500 by sa financovalo poistne plnenie pri naburani fiatu, ale to by podla mna nebolo koser. kazdopadne poistovne maju statistiky o ktorych sa nam ani nesniva, takze urcovat priamu suvislost s nejakym bezne viditelnym paremetrom nie je mozne.
rolu zohrava aj bydlisko vodica
rolu zohrava aj bydlisko vodica
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 30. Mar, 2021, 20:49
Aha, ďakujem za objasnenie. Lebo celé mi to prišlo také divné, keď len porovnám s mojim autom z roku 2008, 120 koní tam platím najnižšiu akú som vtedy našiel v Unione za 78€ ročne, aj to som zvedavý koľko príde budúci rok v marci, či pôvodná alebo zvýšia, aj keď poistnú udalosť čo som ja spôsobil sa mi nestala žiadna čiže som zvedavý či si nájdu dôvod na zvýšenie alebo čo no a čo pozerám len približne na auto čo chcem kúpiť je v buď rok 2018 alebo 2019 a keďže neviem ešte aký motor tak ťažko sa mi zisťujú presné údaje o aute, a tam mi to vyšlo na 91€ najlacnejšia. Takže som prekvapený najprv z toho, že o niekoľko násobne novšie auto to je vinikajúca cena a zase pri starom aute mi to príde už celkom dosť čo platím
Možno inak to bude ako píše @stiv keďže aj ja čo pozerám auto tak je z koncernu
Inak aj toto čo si napr. Union vymyslela, že dáva veľké zľavy na PZP "sviatočným" vodičom čo najazdia napr. 5000 km ročne. Ale celkovo ak si napr. chcem u nich vyklikať v kalkulačke poistenie tak hneď chcú odomňa aby som zadal koľko najazdím km ročne. Nereálne aby som, ale vedel koľko akurát najazdím. A keďže som niekde čítal, že vlastne sledujú to či som za dané poistné obdobie splnil tie kilometre tak, že zaznamenajú si stav kilometrov na začiatku a na konci, tak potom by som úprimne chcel vedieť akým spôsobom účtujú ak by som prekročil dané kilometre.
Ako z jednej strany pekné, že chcú "odhľahčiť" od platenia takých čo jazdia extrémne málo km, ale čo z toho majú taký čo jazdia veľa? Nič. Mini zľavu a ešte keď sa stane nehoda tak ti málo peňazí dajú, alebo im to enorme dlho trvá dokým samotné peniaze má človek na účte alebo si to dá opraviť iným spôsobom cez poisťovňu.
@mp3turbo - bude to asi pravda, lebo čo som pokukoval po takej Audi A3, A4, kde som počul, že sú drahé diely atď, ale pravda zase, že to nie je žiadna prémiovka Audi ani nič také. Ale tam mi tiež napríklad vyšla PZP okolo 120€ čo ma prekvapilo
Možno inak to bude ako píše @stiv keďže aj ja čo pozerám auto tak je z koncernu
Inak aj toto čo si napr. Union vymyslela, že dáva veľké zľavy na PZP "sviatočným" vodičom čo najazdia napr. 5000 km ročne. Ale celkovo ak si napr. chcem u nich vyklikať v kalkulačke poistenie tak hneď chcú odomňa aby som zadal koľko najazdím km ročne. Nereálne aby som, ale vedel koľko akurát najazdím. A keďže som niekde čítal, že vlastne sledujú to či som za dané poistné obdobie splnil tie kilometre tak, že zaznamenajú si stav kilometrov na začiatku a na konci, tak potom by som úprimne chcel vedieť akým spôsobom účtujú ak by som prekročil dané kilometre.
Ako z jednej strany pekné, že chcú "odhľahčiť" od platenia takých čo jazdia extrémne málo km, ale čo z toho majú taký čo jazdia veľa? Nič. Mini zľavu a ešte keď sa stane nehoda tak ti málo peňazí dajú, alebo im to enorme dlho trvá dokým samotné peniaze má človek na účte alebo si to dá opraviť iným spôsobom cez poisťovňu.
@mp3turbo - bude to asi pravda, lebo čo som pokukoval po takej Audi A3, A4, kde som počul, že sú drahé diely atď, ale pravda zase, že to nie je žiadna prémiovka Audi ani nič také. Ale tam mi tiež napríklad vyšla PZP okolo 120€ čo ma prekvapilo
-
- Pokročilý používateľ
>> lenze ked GL500 ti nabura do toh fiatu a rozbije si radary, lidary a matrixove svetla tak PZP z toho zaplati nulu.
ano toto je spravne, ale tato tema bola aj o havarijnej poistke. Vinnikovi sa z PZP neplati nic ; jeho PZP pokryva skodu ktoru sposobil.
Avsak ked ten vinnik ma uzavrete havarijne poistenie, v tom momente poistovna omdlieva pretoze plati obidve skody, aj poskodeneho aj vinnika.
.
.
>> jedine ze by to bolo opacne, a ze z PZP GL500 by sa financovalo poistne plnenie pri naburani fiatu, ale to by podla mna nebolo koser.
to sa aj vzdy deje a dialo : z PSP vinnika sa plati skoda ktoru zavinil poskodenemu. Cize ked je GL500 na vine, "z jeho PZP" sa plati skoda na Fijatke (respektive "jeho poistovna kde ma uzavrete PZP"... jasne, ta poistovna to nejakym sposobom agregovane pokryva z vyberu poistneho svojich klientov, teda aj z PZP GL500).
ano toto je spravne, ale tato tema bola aj o havarijnej poistke. Vinnikovi sa z PZP neplati nic ; jeho PZP pokryva skodu ktoru sposobil.
Avsak ked ten vinnik ma uzavrete havarijne poistenie, v tom momente poistovna omdlieva pretoze plati obidve skody, aj poskodeneho aj vinnika.
.
.
>> jedine ze by to bolo opacne, a ze z PZP GL500 by sa financovalo poistne plnenie pri naburani fiatu, ale to by podla mna nebolo koser.
to sa aj vzdy deje a dialo : z PSP vinnika sa plati skoda ktoru zavinil poskodenemu. Cize ked je GL500 na vine, "z jeho PZP" sa plati skoda na Fijatke (respektive "jeho poistovna kde ma uzavrete PZP"... jasne, ta poistovna to nejakym sposobom agregovane pokryva z vyberu poistneho svojich klientov, teda aj z PZP GL500).
Naposledy upravil/-a mp3turbo v Ne 11. Sep, 2022, 20:40, upravené celkom 1 krát.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Neúčtujú si km navyše, ale pri konci poistky ti vrátia časť zaplatenej sumy ak si najazdil menej ako XYZ kilometrov.
ITX >>> ATX
-
- Pokročilý používateľ
to je tiez aj ferove aj neferove : clovek co najazdi 2.982 km rocne moze byt na ceste nebezpecnejsi a moze sposobit viac skody (prave preto ze jazdi v marci, maji a auguste a potom vyjde na cestu az v decembri ked padne "sňah"). Ano, ciastocne ferove je vratit nejaku alikvotnu cast poistky ked si najazdil malo a nebural, ale zase sa nebudeme klamat kolko ludi by podvadzalo len kvoli tomu.
Akoze fakt neexistuje absolutne spravodlivy absolutne perfektny system. Neda sa vymysliet ani podla veku auta, ani vodica, ani podla vykonu motora, ani podla najazdenych kilometrov, ani podla ceny vozu a jeho suciastok lebo aj tie sa trosku menia v priebehu casu... to je ako parkovacia politika v Bratislave. Neda sa vymysliet dokonala.
Akoze fakt neexistuje absolutne spravodlivy absolutne perfektny system. Neda sa vymysliet ani podla veku auta, ani vodica, ani podla vykonu motora, ani podla najazdenych kilometrov, ani podla ceny vozu a jeho suciastok lebo aj tie sa trosku menia v priebehu casu... to je ako parkovacia politika v Bratislave. Neda sa vymysliet dokonala.
-
- Používateľ
@Miso122 - tak to je fajn, ale mne skôr išlo o to keby som mal zaplatené na 5000 km ročne dajme tomu, ale najazdím za ten rok 7000 km, proste viac ako môžem. To už asi v tom prípade si vypýtajú navyše ešte doplatiť.
@mp3turbo - je to tak, neférové ale aj férové. Podľa toho čo som čítal také komentáre na FB priamo od Unionu takéto niečo zaznelo:
To s tým podvádzaním to je otázne ako vôbec systém funguje. Či Unionu pošlem za seba fotku tachometra, alebo musím niekde prísť a odfotí si to pracovník (čo pochybujem, že pri toľkých poistených vozidlách je vôbec možné). Lebo keby stačila fotka čo ja si odfotím, to by šlo ľahko obabrať, odfotím si fotku skôr a tú im pošlem na konci roka ale zase pravda, pochybujem, že by to šlo takto ľaho obabrať. A asi nie na dlho keďže počas niektorého obdobia by som robil STK a tam ak sa nemýlim zapisujú stav tachometra a možno by sa poisťovne nejako dostali do systému STK a našli tento údaj a už by to plus mínus nesedelo
@mp3turbo - je to tak, neférové ale aj férové. Podľa toho čo som čítal také komentáre na FB priamo od Unionu takéto niečo zaznelo:
- úplný nezmysel, logicky kto jazdí menej a nie tak často tak pomaličky zabúda aj ako funguje auto a nemá v tom taký cit ako niekto kto jazdí denno denne. A to, že riziko nehody vzniká priamoúmerne s počtom najazdených kilometrov? Tak o tom tiež by sa dalo debatovať, že je to sprostosť.Union napísal:Podľa štatistík sviatoční vodiči spôsobujú najmenej nehôd, keďže jazdia minimálne. Riziko, že spôsobíte nehodu stúpa priamoúmerne s počtom najazdených kilometrov.
To s tým podvádzaním to je otázne ako vôbec systém funguje. Či Unionu pošlem za seba fotku tachometra, alebo musím niekde prísť a odfotí si to pracovník (čo pochybujem, že pri toľkých poistených vozidlách je vôbec možné). Lebo keby stačila fotka čo ja si odfotím, to by šlo ľahko obabrať, odfotím si fotku skôr a tú im pošlem na konci roka ale zase pravda, pochybujem, že by to šlo takto ľaho obabrať. A asi nie na dlho keďže počas niektorého obdobia by som robil STK a tam ak sa nemýlim zapisujú stav tachometra a možno by sa poisťovne nejako dostali do systému STK a našli tento údaj a už by to plus mínus nesedelo
Nemáš zaplatené na 5000km. Normálne platíš full cenu a po skončení ti vracajú, ak si najazdil málo.JacobSteven napísal: ↑Ne 11. Sep, 2022, 21:19 @Miso122 - tak to je fajn, ale mne skôr išlo o to keby som mal zaplatené na 5000 km ročne dajme tomu, ale najazdím za ten rok 7000 km, proste viac ako môžem. To už asi v tom prípade si vypýtajú navyše ešte doplatiť.
ITX >>> ATX
- Jednoduska
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45
Naopak to tiez funguje, mas zaplatene menej lebo 5k limit, na konci obdobia odfotis appkou a doplatis, ak je vacsi najazd ako si predpokladal.
Neprijemne to bolo zazil som
Neprijemne to bolo zazil som
- molnart
- Pokročilý používateľ
poistku platis na auto, nie na sofera a najazd nesuvisi s tym kolko mas nasoferovane, kludne mozem kazdy mesiac odsoferovat 5 tis km a na aute mat najazdene 2 tisic rocne. plus to ze nie si na cestach ma vacsi vplyv na nehodovost ako tvoje soferske zrucnosti. kto ma vacsiu sancu ze sa mu stane v horach uraz? turista ktory ide do hor 2x do roka alebo horolezec ktory dava hrebenovku kazdy vikend?JacobSteven napísal: ↑Ne 11. Sep, 2022, 21:19- úplný nezmysel, logicky kto jazdí menej a nie tak často tak pomaličky zabúda aj ako funguje auto a nemá v tom taký cit ako niekto kto jazdí denno denne. A to, že riziko nehody vzniká priamoúmerne s počtom najazdených kilometrov?Union napísal:Podľa štatistík sviatoční vodiči spôsobujú najmenej nehôd, keďže jazdia minimálne. Riziko, že spôsobíte nehodu stúpa priamoúmerne s počtom najazdených kilometrov.
Ak majú niečo poisťovne zmáknuté tak je to analýza dát, keby sa im to neoplatilo neponúkali by to
Inak ideálna vec na druhé/víkendové auto čo málo najazdí.
Inak ideálna vec na druhé/víkendové auto čo málo najazdí.
- mirjak
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
celkom zaujimave…. nahodil som do Unionu cez web mazdu 323, s najazdom do 5000 rocne mi dalo cenu 67,56evri PZP, tusim platime 120 …takze na ulozenku sa to zjavne oplati
-
- Používateľ
Ak sa bavíme, ale o Unione ako som spomínal tak na ich stránke https://www.union.sk/povinne-zmluvne-poistenie-online tak hneď mi dáva na výber koľko najazdím km a podľa toho mám zľavu. Ale ako sú tie zľavy spravené to je tiež také... do 5000 km máš 35% zľavu pri 6000 km už je len 15%, ale dá sa navýšiť ak poistenec Union zdravotnej poistovne a to ešte o 5%, čiže dokopy 20%. Bez toho aby som zadával tieto kilometre ma to nepustí akosiMiso122 napísal:Nemáš zaplatené na 5000km. Normálne platíš full cenu a po skončení ti vracajú, ak si najazdil málo.
No, ale ak platím teda poistku na auto tým pádom potom je nefér keď poisťovňa upravuje ceny aj podľa veku vlastníka vozidla. A teraz mi vysvetli teda, keď poisťujeme auto a nie šoféra, že prečo to tak je? Lebo takisto nejaký sviatočný vodič je ešte aj nebezpečnejší ako fagan čo má vodičák pár rokov a on musí platiť viacej ako ten sviatočný vodič. Možno by nebolo zlé keby aspoň tým mladším čo platia viac ak nespôsobia za daný rok nejakú nehodu kde by vznikla poistná udalosť tak, že by ďalší rok nejaké percento z PZP znížili. Lebo predsalen, ak spôsobíš nehodu a vznikne poistná udalosť tak ti ešte aj zvýšia poistku na ďalší rok, ale opačne nie... to je tiež taký systém, že len sa nabaliť, zvyšovať poistku stále a stále.molnart napísal:poistku platis na auto, nie na sofera a najazd nesuvisi s tym kolko mas nasoferovane, kludne mozem kazdy mesiac odsoferovat 5 tis km a na aute mat najazdene 2 tisic rocne. plus to ze nie si na cestach ma vacsi vplyv na nehodovost ako tvoje soferske zrucnosti. kto ma vacsiu sancu ze sa mu stane v horach uraz? turista ktory ide do hor 2x do roka alebo horolezec ktory dava hrebenovku kazdy vikend?