K veci: riesim prichadzajuci upgrade z dovodu odchadzajucej dosky (co som si pred x rokmi myslel ze zdroj, pravdepdoobne doska - 1s loop pri bootovani, niekedy po 30 clr cmos nabehne. Ak je stale pod napatim, ide aj pol roka. akonahle vypnem pc zo siete(naposledy napr predvcerom), mam opat tento problem (vyskusane rozne zdroje, odstrojeny skoro komplet pc, vymenena baterka,...)). V minulosti som vypinal PC zo siete kazdy den (vypinal som UPS tlacitkom), ked zacal mat pc tento problem, som prestal (cca dva roky dozadu). Zostava ma 8rokov, takze zub casu sa kludne mohol pod to podpisat.
Planovany upgrade by bol asi daco v style:
i5 13600K / KF
ASUS TUF Gaming B660 Plus
Planoval som brat Z790 dosku, ale tie ceny... A po konzultacii teda predpokladam, ze aj tak bude vacsi problem uchladit dane CPU a ze vyssie sa asi aj tak nedostanem, ako poskytne B660 doska. ci? terajsiu 4690K som bezal na 4.3Ghz. Este som kukal po Z690 doskach, tam je rozdiel ceny mensi, ma zmysel priplacat 100e za Z690?
Otazne su este RAM (32GB). tam nejak netusim, ci ma zmysel priplacat navyse za 3600mhz, ci ist do 3200, pripadne s akym casovanim, aby to malo zmysel pri pripadnom navyseni ceny. Taktiez ci ist do DDR4 teda, alebo hladat inu dosku, s DDR5 (napr MSI MAG Z690 TOMAHAWK, MSI MAG Z690 TORPEDO), alebo tych 100e usetrit a radsej upgradnut casom daco ine

Edit: pripadne TUF-GAMING-B660M-PLUS-WIFI, ta ma DDR5 a je dokonca lacnejsia ako ATX verzia, avsak tam by som asi nenarval D14tku spolu s grafikou v prvom slote.
Primarne zameranie PC je gaming (CS-GO, PUBG, AOE II DE, WoT, Insurgency,...) v 1440p, ostatok browser, obcas spracovanie videii a pod. Podmienka je opticky zvukovy vystup (aktualne mam PC prepojeny takto s DAC od Marantz)
ostatne ostane z aktualnej zostavy, cize
GPU ASUS ROG STRIX GAMING RX VEGA 56 O8G
Cooler Noctua NH-D14
SSD Samsung 970 NVMe 1TB
PSU Corsair HX750i
Vopred dik za nazory